Nezamestnateľní ľudia
za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖
@zuzkat1 predpokladám, že byt nebol ich súkromným majetkom.
@zuzkat1 no, pozri, moja mama bola so mnou rok na materskej-za socializmu ... takze to videnie socializmu je nejake prilis zidealizovane.
@irenkask tak sa potom necuduj, ze nie si informovana, ked sa nezaujimas ... hlavne, ze si dovolis tvrdit, ze nikto zo Slovenska nic nedokazal ... si mala rovno napisat, ze o nikom si nepocula, lebo Ta to vlastne ani nezaujima 😝
@zuzkaanicka
@mima4 ja sa tu o tom hadat nemienim... Ja si len myslim ze toto co tu je je fraska... A starostlivost nie je ze platim do aleluja ale ze zabezpecim dost pracovnych miest,dajme tomu najomne byty...atd...
@liebling98 ano, v podstate mal kazdy kde byvat. Boli stastlivci, kotri dostali statny byt a potom si z tych 30 tisíc nizkourokovej mladomanzelskej pozicky mohli zariadit byt. Castokrat ho dostali len tak, ze sa zaviazali odrobit niekde 10 - 15 rokov. Kolkokrat isli vzdelani chlapi robit zvaracov, monterov banikov len preto aby mali byt. Potom boli stastlivci, co zobrali pol miliona bezurocnej pozicky a postavili dom. Spalcali ho asi tak ako dnesni ludia hypoteku. A taki ako my sme celu mladomanzelsku investovali do druzsteb´vneho bytu, 25 rokov sme splacali anuitu a este sme si ho museli za dost velke peniaze odkupit. Na zariadenie dalsie pozicky a teraz skrabem peniaze aby som tan 30rocny byt, ktory stat ani nikto ina najek prevratne nemodernizoval (sporak mal planovanu zivotnost 20 rokov, vana 30 a tym padom na vymenu nebol narok, aj ked sporak ani vana de facto neboli moje) aby som ho dala ako tak do poriadku... Takze aj take istoty to boli
@liebling98 nebol...a vies kolko mladych dvojic by uvitalo moznost statnych bytov kym si daco nenasetria?
@zuzkaanicka ano viem,aj so mnou bola rok-z toho pol roka na neplatenej a zaujimave je ze dvaja ucitelia si mohli dovolit zit pol roka z 1 platu a dnes sa neda vyzit z dvoch.
@zita19 este si zabudla na planovanu zivotnost samotneho panelaku 😉
@zuzkat1 nemyslím si, že deti sú tak strašne drahé. Všetky tri moje deti sa vozili v tom istom kočíku. Oblečenie podedili navzájom po sebe, najviac kupujem najstaršiemu.
Ale nemáme s manželom najnovšie mobily, nesedím každú chvíľu u kozmetičky alebo kaderníčky, s manželom nefajčíme, nevysedavame po krčmách alebo kaviarňach. Naše deti majú všetko, čo potrebujú.
@zuzkaanicka Mňa nezaujímajú nijakí ítečkári a nevidím v ich práci nič pozoruhodné a nič za čo by som ich tak velebila.
Jediný človek čo dokázal skutočné zázraky je Marián Kuffa a toho si ctím aj ako človeka ktorý nemá na slovensku konkurencie v ľudskosti.
@irenkask a ja pisem o ITckaroch? ... ja som ich nikde nespomenula, ja som pisala o vedcoch ... a tych je na Slovensku dost a mnohi z nich su vo svete uznavani. Zato, ze Ty o nich nevies, tak este stale to neznamena, ze by nemohli existovat.
@zita19 mne to nemusíš hovoriť, ja to viem
@zuzkat1 ked chces zmenu, musis zacat od seba. Kto z vas kto tu tolko pindate na system bol naposledy volit? Koho ste volili ak ste volili. Je dobre viest krcmove reci o politikoch ale ked pride na to zabranit tym, kotri nas osjebabravavaju vo velkom style ide narod radsej sadit krumple. Pojdes teraz do kukunalnych volieb strcit pokruzkovane pepieriky do kastlika. Ak ano mas pravo pindat na to co sa u vas v dedine meste deje. Ked nie, tak sa musis zmierit s tym, ze o diani rozhoduju ti co ich vybrali ini... Aj to je demokracia.
@liebling98 lenze oni si nemozu dovolit vypadok platu...
@adeala nestaci...ani mne nestacilo
@zuzkaanicka nie nemala platenu... Moja mama to snad vie... Vtedy sa slo po pol roku do roboty
@zuzkat1 no, ak žena pred materskou pracovala, takmer 8 mesiacov bude dostávať materské, čo je približne toľko, ako dostáva v čistom v práci. Potom ide na rodičovskú, čo je síce len cca 200 €, ale môže si privyrobiť popri tom. Ak by potrebovala dať dieťa do jasiel/škôlky, má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa až do výšky 230 €. Ale áno, jednoduchšie je povedať, že sa to nedá.
@zuzkat1 nevážiť si ani vlastného dieťaťa je fakt smutné. To hovorím, že sú ľudia nenažrané svine. Čo ma vracia k prvému príspevku, čo som ti písala. Už dávno by tu nebol ten "príjemný" socializmus, ale ten super kubánsky (veeľmi zjednodušene, pre predstavu).
Mimochodom, nehnevaj sa, ale čo má štát s tým, že vy chcete viac detí? Vy chcete tie deti, nie štát, vy sa o ne teda postarajte - a netvrď mi, že sa NIKDE nedá nájsť lepšie platená práca.
@zuzkat1 ja som pocas kazdej materskej na ciastocny uvazok robila, sice sme to nepotrebovali, ale som chcela, deti neboli o nic ukratene ... takze mne to spoliehanie sa na stat pripada take zvlastne ... ked chcem mat viac deti, tak sa tak zariadim.
@liebling98 u mna je no 1 dieta a ked som na materskej tak som naplno s detmi...
@adeala inak si zdrava ze? Ze nevazit si dieta..keby nie som slusne vychovana tak ta dakam poslem... Ja som jedinacik a nechcela som aby aj moje dieta bolo... Ho..o o mne vies ale ides tu urazat

@adeala mam kopec znamych kt.maju 1 dieta a dalsie si nemozu dovolit...obaja pracujuci ale nemaju tolko aby ostala zena na materskej...a to su radi ze robia,lebo viaceri zhanali robotu dlho...