icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

zita19
5. okt 2014

@zuzkat1 pises o zadlzovani sa na byvanie. Tak na cely zivot som sa za ten panelakovy byt zadlzila aj ja. Najprv som splacala novomanzelsku. 25 rokov sme platili anuitu na druzstevny byt, co je tiez pozicka. Ked som ho pred 6 rokmi odkupovala, tak som na tento odkup brala dalsi uver, ktory este 2 roky budem slpacat. Takze mne to vychadza o tom istom ako hypoteka na 30 rokov na byt. A tiez 10 rokov splatka 200 Kcs + 300 Kcs (potom prepocitane na Sk) celych 25 rokov + 40 eur 8 rokov je to iste ako splacat dnes hypoteku. Takze o com tu pises? Myslis, ze som na tie splátky nemusela zarobit? A keby som na ne a na najom nemala postaral by sa o to aby som mala kde byvat stat? Pravdepodobne by som pekne krasne zdvihla faldy a isla zarabat. Hocikde, hocijako ale zarabat aby som mala z coho zit. Urcite by som nevyplakavala, ze stat na mna serie.

zuzkat1
5. okt 2014

@zita19 to co mi vravis ty ma nikdy nezvykne boliet...iste typy ludi ma nemozu urazit...

zita19
5. okt 2014

@zuzkat1 inac pozdrav rodicov... Boli to stastni ludia, ktori dostali byt na ziadost a bolo im tu za totaca fajn. Normalne sproste im zavidim. Ja som to take ruzove nemala a uz vôbec ked sa pozriem spat minulost nenabera ziadny ruzovy nadych.
A ked si si myslela, ze som ta chcela urazat si na omyle. Maximalne som sa snazila vyargumentovat tie tvoje naivne predsatavy. Viem, ze v tvojom pripade je touplne zbytocne, ale mozno niekto to pochopi tak ako to bolo myslene.

zuzkat1
5. okt 2014

@zita19 neviem co ta vyslo odkupenie bytu ale nasi ho tiez odkupili a nebrali si pozicku...bola to relativne nizka suma... A ano su to ucitelia takze spadaju do tych tvojich vynimiek... Ale toto fakt nikam nevedie ja mam svoj nazor a vy svoj... Co bolo uz nebude a dobre zrejme uz tiez nie...su to len zbytocne reci

zuzkat1
5. okt 2014

@zita19 vies ja skutocne v mojom okoli nepoznam nikoho komu bolo zle... Asi mam okolo seba same vynimky

zuzkaanicka
5. okt 2014

@zuzkat1 mozno by si sa na vec inak pozerala, keby vasej rodine zhabali majetok, rozdali ho inym-ved spravodlivost 😝 ... a toto je len jedna stranka socializmu.

liebling98
5. okt 2014

@zuzkat1 Ide o to, že @zita19 sa Ti snaží načrtnúť, ako to vtedy v skutočnosti bolo. Bez prikrášľovania, bez spomienkového optimizmu, proste fakty. Akceptuj prosím, že takú istú skúsenosť malo viac ľudí. Bola taká doba, niekto sa mal lepšie, no veľa ľudí sa dobre nemalo. Ak si Ty a Tvoja rodina patrili k tej prvej skupine, buď rada. Ale skús zložiť ružové okuliare a skutočne sa vcítiť do situácií, aké prežívali aj iní.

zita19
5. okt 2014

@zuzkaanicka a to nehovorim ani o dedových kravkach a roliach co "dobrovolne" skoncili v druzstve, o nasom vinohrade, ktory nam stat "odkupil" pod bratislavsku automobilku... Nehovorim o spoluziakovi, talentovanom chalanovi, ktory nedostal od skoly (stranikov na skole) doporucenie na konzervatórium, kebo jeho otec bol evanielicky knaz... Ale bolo fajn, lebo oni podali ziadost a dostali byt.

zuzkaanicka
5. okt 2014

@zita19 ja takych pripadov poznam vela-priamo z rodiny, takze mna nikto nepresvedci, ze bolo dobre ... mozno takym, ktori predtym nic nemali a zrazu mali nieco, co dostali zadarmo-ti si mohli pochvalovat ... v kazdom pripade toto nemohlo trvat vecne, lebo casom by uz nemali z coho rozdavat-z ho..a gulas neuvaris 😝

zita19
5. okt 2014

@zuzkaanicka tak ked jej fotrovci boli ucitelia a mali statny byt, tak ho aj odkupila za babku. Vo vedlajsom bloku presne rovnaka stetne byty sa pred 15 rokmi odkupovali za 11 tisíc. Ja som za svoj pri odkupavani zaplatila 44 a to som zalatila 32 tisc clenske, amuitu sme mali vypocitanu 150 tisíc a tych 106 sme uz mali splatenych. Takze na byt stal 180 tisíc Kcs. Cisla neojebabres. Ale baba bude tliachat, ze sa o nas stat postaral. Vsak aj teraz sa da kupit byt za 1000 mesacnych platov.

liebling98
5. okt 2014

@zita19 @zuzkat1 @zuzkaanicka
Mojím starým rodičom skonfiškovali majetok, stali sa zo dňa na deň nemajetní podnajomníci vo kedysi vlastnom dome. Otca miesto vojenčiny poslali do bane k PTP-ákom a nebolo mu do smiechu ako v Černých baronoch. Len preto, že bol syn bývalého velkostatkára, učiteľ a nevysporiadaný s náboženskou otázkou. Na VŠ ho tiež nepustili, mal len pedagogické minimum, tým pádom akýkoľvek kariérny postup v nedohľadne. Mama nedostala odporúčanie na strednú školu s maturitou, lebo rodičia neboli v strane a chodili do kostola. Maturitu si dorabala popri zamestnaní. Na môjho otca nejaká dobrá duša donášala jeho nadriadeným, že v dedine u svokrovcov chodí do kostola. Ešte kopec iných vecí, už sa mi nechce to dookola vypisovať. Ale keď čítam, ako tu niektorí oslavujú socializmus, mám chuť kričať.

irenkask
5. okt 2014

@zuzkat1 Pre teba 😉 😉 😉

My, co jsme se narodili před rokem 1989, jsme neskuteční hrdinové,kteří se podobají hollywodským mistrům v boji o přežití. Ale opravdu!!! Jen se zamyslete MY co jsme se narodili- je to hotový zázrak že jsme přežili.
My jsme ještě neměli dětské sedačky v autech, skleničky na léky a chemikálie se daly velice snadno otevřít, šuplíky a dveře neměly bezpečnostní zámky. Když jsme šli jezdit na kole, nejen že jsme neměli přilby a chrániče, většina z nás neměla ani pořádné kolo.My jsme ještě pili vodu z vodovodu a neměli jsme představu o tom co znamená slovo minerálka.Nenudili jsme se když byla příležitost šli jsme si hrát ven. Ano ven!!! Celý den jsme byli venku a naši rodiče jen doufali, že ještě žijeme a jsme celí, ani klasický telefon neměl každý , a né že mobil . V létě jsme běhali ve vysoké trávě u lesa a přece jsme neměli vyrážky a alergické záchvaty. Když jsme spadli poranili se zlomili si nohu , rozbili si hlavu ,nikdo nikoho kvůli tomu nežaloval. Dokonce když z nudy silnější zbil slabšího i to bylo v pořádku. Takhle to fungovalo a rodiče se o to nestarali.
Naše strava podle dnešních poradců na zdravou výživu obsahovala smrtelné dávky škodlivin . I obézní americké dítě které denně posiluje u MC donald by z těchto dávek škodlivin padlo na zadek z toho co jsme všechno snědli. Jen si vzpomeňte na školní jídelnu A přece jsme tady !!! Kakao neobsahovalo vitamíny A,B,C,D, jmenovalo se prostě Granko a nám to ke štěstí stačilo. Pili jsme sirupy a sodovky , které ani ze zpráv z rádia nikdy nezaslechly pojem umělé sladidlo či konzervační látky, byly vyrobeny z opravdového cukru. Limonády a džusy jsme si vyráběly sami často z neumytého ovoce , na kterém jsme si pochutnávali i když jsme ho právě utrhli ze stromu. Měli jsme kamarády. Na krku nám visel klíč od domu když jsme si šli hrát na hřiště. Často jsme bojovali s klacky , házely po sobě kameny hráli si na indiány, schovávali se na nebezpečných staveništích a přece jsme tady!!!!
Lásku jsme se neučily z brazilských telenovel. Když jsme dostaly od učitele za ucho , neprobodli jsme ho hned nožem, nikdo se s ním nezačal hned soudit , právě naopak rodičům jsme nic neřekli. Znali jsme zákony a když jsme je porušily rodiče se nás nezastali. Protože nás učili žít tak aby jsme věděli co je to POVINNOST,SVĚDOMÍ, ZODPOVĚDNOST, ÚCTA. poznali jsme opravdový smysl těchto slov.
Tací jsme byli MY.
Hrdinové jedné minulé doby nad kterou se dnešní mládež jen nechápavě a opovržlivě pousmívá.........

zuzkaanicka
5. okt 2014

@liebling98 toto velmi dobre poznam, bohuzial a prave preto by som uz nechcela nikdy zit v socializme. Aj ked tu niektore budu vypisovat, ako bolo dobre ... nebolo.

slavka034
5. okt 2014

@irenkask ti dalo v dnešnej dobe dosť námahy "vygúgliť" článok o tom ,akí len že ste boli nezodpovední pred rokom 1989? 😀 😀 😀
vidno že to na tebe zanechalo následky))
s tým cukrom..VIVAT obezita...
z tých slov písaných veľkým písmom ,veľa po rokoch opadlo z teba...nuž ale hlavná vec,že bolo "super" detstvo 🙂

irenkask
5. okt 2014

@slavka034
Ale neplač, akáže námaha .
A mám pocit že podľa tvojho fotoblogu si nejaká nešťastná osobo.
A vieš, že mne sa páči obezita viacej ako keď žena vyzerá ako rebro prehodené zvráskavenou kožou a myslí si aká je krásna.
A nie som si vedomá že by zo mňa čosi opadlo , ale cítiť tu riadny zápach, že by to z teba čosi opadlo?
Alebo je krajší svet s mentálnou anorexiou alebo bulímiou, ale každý máme iný vkus.

irenkask
5. okt 2014

@slavka034 Inak aj na tvojom mužovi ten cukor nechal poriadne stopy čo povieš ak už ideme do detailov. 😉

slavka034
5. okt 2014

@irenkask to si ako na to prišla že som nešťastná osoba ? 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Praktiky socializmu ti ostali ,ostali,lustruješ a lustruješ 😀 😀 ale sklamem ťa,nešťastná nie som,hold děvenko smola,toto ti nevyšlo 😉 😉 😉
skôr mám z teba taký dojem,kompenzuješ si niečo,ale nedivím sa)
fíííha fíííha,ty odporca IT a všelijakej možnej techniky ,máš PC s čuchovým vnímaním???

kubuliatko
5. okt 2014

Vrátim sa K pôvodnej téme o ťažkej zamestnanosti žien matiek. Som na materskej už 4 rok S dvomi deťmi ale makam celú materskú lebo je mi jasné že po 6 rokoch materskej by ma nikto nezamestnal. Nemám sa po materskej kam vrátiť šéf nechce ženy matky vo svojej firme tak si budujem svoju vlastnú

slavka034
5. okt 2014

@irenkask cukor to určite nebol 😀 😀 😀 😀 😀
genetika,genetika )

zita19
5. okt 2014

@slavka034 detsvo je vzdy krasne, je jedno v akej dobe... Ano su vynimky, ale ja na detstvo za sociku spominam rada, hlavne kvôli mojim rodicom, súrodencom, babkam, dedkom a blizkym ludom. Lenze ked preslo detstvo tak mi doslo, ze nieco tu nehraje... Niekomu to nedoslo. Niektorym to nedoslo vtedy, nedochadza ani teraz.

kubuliatko
5. okt 2014

A viete s akými reakciami matiek na materskej sa stretávam na ihriskách keď prenechavam deti mužovi alebo po novom už aj opatrovatelke, že ja by som počas materskej nešla do roboty, ja si tie 3 roky odsedim doma. Toto počujem z každej strany. A niektorým Z tých žien už materská skončila A sedia doma už rok lebo ich nikto nechce zamestnať.

irenkask
5. okt 2014

@slavka034
Jáj u muža genetika a u cudzieho cukor, hmmmmmmmm, no svedčí to o niečom ale nevadí, dúfam že si vyčerpala útoky na moju osobu, lebo ja nemám k tvojej čo dodať už, nezaujala si ma vôbec.
Dobrú nôcku slavinka ti prajem. 😉

zuzkaanicka
5. okt 2014

@irenkask na Teba sedi jedno: Z deraveho duba len sova vyleti 😝

slavka034
5. okt 2014

@zita19 áno s tým súhlasím,čo sa detstva týka,tiež som ho v tom období prežila trošku 😉 😉 ..skôr som to inak myslela,z pohľadu rodiča..Deti boli také "samorosty" rodičia tiež boli v práci od vidím do nevidím,opäť mám na mysli robotnícku triedu. niekomu to niečo dalo a niekomu nie)

irenkask
5. okt 2014

@zuzkaanicka
A na teba druhé, každé hovno ktoré položíš na policu si myslí že je torta. 😝
Ak sa ti nepáčim tak ma neoslovuj , ale môžeš tie krajšie aby si nemala stále nejaký problém keď žiješ v takej ére šťastia a pohody. 😝

zita19
5. okt 2014

@kubuliatko Kde je vola je aj cesta... Lenze mne sa zda, ze vyplakavat je lahsie ako pohnut faldami.
By ma zaujimalo, kolko z tych co tu vyplakavaju sa prihlasilió do toho konkurzu na ambasadorky co tu hodila Vitana. Viem, ze to nie je nic svetoborne ale 150 eur je 3/4 rodicaku na prilepsnie. Ano treba k tomu aj cas aj naturu ale ked sa inac neda, tak skusam co sa mi ponuka.

slavka034
5. okt 2014

@irenkask haloooo ja neviem kde si na to prišla ,z jednej fotky,že môj muž je obézny 😀 😀 😀 😀 navštív očného doktora,vo vlastnom záujme 😀

urážaš kade tade,tak sa nečuduj príspevkov na tvoju osobu) mne je z takých ľudí zle,čo si na nete niečo dokazujú a v reáli si ani neprdneš..

irenkask
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
5. okt 2014

@irenkask ak ta to urbilo stastnou, potesenie je aj na mojej strane ... je zvlastne, ze sa tu tak dusujes, ako bolo za socializmu super, len skoda, ze sa to na Tvojom spravani nepodpisalo.

slavka034
5. okt 2014

@irenkask nie nie nemusíš..na skrachované existencie mám svoj vlastný názor,v ktorom ma len a len utvrdzuješ 😀 😀 😀 😀 😀
škoda že "nie tá tvoja vysnívaná doba",to by si už dávno sedela ,ja aspoň muža mám a nie som zatrpknutá starena,ktorá svojou nevedomosťou šíri okolo seba len žlčové reči...
neunúvaj si svoje jedovité prsty šúchať po klávesnici 😝