Nezamestnateľní ľudia
za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖
O par rokov sa tu budeme hadat, ci je zena povinna dieta vynosit ked chce mat dieta :D
Len preto ze mam maternicu som povinna dieta vynosit ked nam veda ponuka aj ine moznosti? Co to spravi s mojim telom a karierou? Nemozem si dovolit unavu a ranne nevolnosti cele tri mesiace a dalsich sedem mesiacov vyzerat ako velryba ... ved ma to znevyhodni oproti mojim kolegom a tiez kolegyniam ktore su natolko progresivne, ze si nasli hodinku casu v pracovnom programe na odovzdanie biologickeho materialu. Budu to tiez dobre matky, kazdy vikend si pozru online ako sa ich dieta vyvija, pravidelne im do mailu chodia informacie o vahe dietata. Niektore si aj priplatili za kvalitnejsiu geneticku informaciu, ked chcu iq nad 120 a vytvarny modul pripadne aj sportovy, tak to sa aj zadlzili a teraz to musia v praci odmakat. Po vybrati z umelej maternice bude treba zaplatit cinsku dojku a nanny ak nechu davat umele mlieko alebo odovzdat dieta do vzdelavacieho centra .. rozmyslaju ale nad tym, lebo dieta predsalen potrebude kolektiv a rozvoj, co ak by doma nemalo dostatok podnetov. V centre bude pokracovat vo vzdelavacom programe ktore zacalo uz v prenatalnom programe, moze pokracovat v postnatalenej matematike, hudobnej vede v spanielskom jazyku a quadrilingualnom programe. Uvidi ho dost casto, moze ho navstivit kedy len chce a kazdy vecer pred spanim mu budu premietat hologram s jej podobiznou, takze urcite pre neho bude cislo jeden. Spolocny spanok s dietatom odbornici neodporucaju, lebo potom je vraj citova vazba prilis silna a dieta bude mat problem sa osamostatnit. A ak chce byt uspesne, musi byt pripravene reagovat na akukolvek ponuku. Zostanu cely zivot spojeni cipovym identifikatorom, cize dieta ma zarucene ze mu poslu dedictsvo ak by sa jej nieco stalo a ona ma zarucenu rentu ktoru budu strhavat z platu dietata aj v pripade ze by tak neurobilo samo. Len ci predsalen nemala zakupit aj jazykovy modul, na ten uz nemala , aby teraz nebolo handikepovane voci rovesnikom, jej sefka objednala az 5 talentovych modulov, dostala sice zlavu ale aj tak to bolo drahe ... je na to vsetko sama, mozno sa mala predsalen s niekym dalsim dohodnut na reprodukcnej aliancii, robia to tak viaceri, mat takto dieta sama je trosku narocnejsie ... ale rozhodne je nepatri k tym zaostalym skupinkam looserov ktori si ponechali plodnost a ziju v odlahlych komunitach, zeny spavaju s muzmi, kazdy mesiac krvacaju (fuuj) maju velke brucha, rodia v bolestiach, koja svoje deti, stracaju s nimi vela casu, ziju od vyplaty k vyplate a kazdym dalsim porodom su este vacsi loosery, je rada ze hoci jej rodicia este boli z tycho ludi (snad sa to nedozvie nikto v praci), ona sa vymanila z tohto jarma, je plnohodnotnym clovekom ktory moze naplno rozvijat svoj potencial.
Volne inspirovane clankom v MF DNES:
" Zjistila mimo jiné, že v roce 2008 vyrobili australští vědci umělou dělohu, aby zabránili vymírání populace žraloka vouskatého. A fungovala. Pro server salon.com prozradila, že nyní se laboratorně pěstují v umělé děloze embrya koz. A vědci ve Spojených státech a Japonsku zjišťují, zda podobné zařízení může fungovat i pro lidský plod."
@kvetinka211 pri tom ma napadol MATRIX 😀 😀 😀
@kvetinka211 😀 😀 😀 skoro mi palacinka prihorela 😀 😀
@halienka ja som len porovnavala "prirodzené" delenie úloh muža a ženy večer, keď dieťa zaspí, nooo 😉 . A keď ide o mna, tak ja si rada čítam(a priznám sa, že čítam knihy, o ktorých ženy nemajú ani poňatia, že existujú lebo je to typicka mužská literatúra).
Chcela som povedať, že milujem tú slobodu, že sa môžem sama rozhodnúť, čo mi vyhovuje a rozhodnúť sa preto, čo je pre mňa ako jedinca prirodzené bez ohladu na moje pohlavie. Trpím, keď musím byť niekde zaškatulkovaná, lebo sa to odo mňa očakáva. Preto rešpektujem rozhodnutia ľudí o svojom živote. Lebo je to ich život, sú si zaň zodpovední, so všetkými následkami ich rozhodnutí. Len to som tak skromne chcela.
na @blondave dogmy reagovat nemienim
@kvetinka211 sorry, prilis dlhy text dnes na mna 😀(keďže mám hlavu plnú žiadosti o rozpísani takmer 26mil. rozpočtu) ale keď som sa začítala, tak nakoniec zábavné 😀
@ginger_fox no vidíš, a keby sme nemuseli chodiť do práce a zarábať zarovno s chlapmi, tak by ten náš večer mohol vyzerať úplne ináč - podobne ako chlapský 😉 zato chudera naša vagína nemôže 😀 😀
Slobodu milujem aj ja, o tom potom 😀 nechcem aby to vyznelo, že túžim po tom aby všetky ženy boli puťky domáce 😉 chcem aby sloboda naďalej bola, ja len túžim po tom aby ženy nezabudli na svoju ženskosť a aby ju nezapredávali, a hlavne aby na to nedoplácali naše deti, lebo taký pocit mám z toho smerovania v poslednej dobe. Aby to fakt nedopadlo nakoniec podobne ako v scifi príbehu od @kvetinka211 😀
@kvetinka211 super, som sa pobavila
@halienka ale kto hovori, ze moj vecer tak nevyzera, teda, ze ho travim zehlenim? Naposledy som zehlila pred rokom, ked som synovi odlepujuceho McQueena na slipiky nazehlovala. Ako si zariadime, tak mame 😀 Ja len nechapem, preco stale riesis to porovnavanie s chlapmi? 😀 Asi som z ineho sveta alebo co 😉 Taká moja mama nevysávala asi 20rokov 😀
@ginger_fox no nič moja, keď nechápeš tak nechápeš, v tom ti nepomôžem 😉 choď si teda radšej otvoriť to pivo a kuknúť s mužom ten futbal 😉 🙂
@halienka Tvoja? začínam identifikovať Tvoj problém 😀
@ginger_fox tak len pokračuj v identifikácii 😉 😎 ja idem žehliť 😉 -D 😀 papa 😉
@mima4 chcem ti len napisat ze si napisala niekolko super prispevkoch plnych pravdy, tolerancie a mudrosti... Fakt sa to prijemne cita co pises... Bez urazok aj teda tych skrytych ktore tu zeny casto radi pouzivaju nasledne tvrdiac ze nikoho predsa oni neurazili...
K niektorym sa radsej nevyjadrujem... Je jedno na ktorej strane su... Tolko agresivity kolko z tych prispevkov ide...☹
Inak ja nie som zhodou okolnosti jaslickove dieta... Moji bratia boli od mala jeden u opatrvatelky a druhy v jasliach... Som bohu vdacna za svoju rodinu ktora si pomaha a je v nej vela lasky... Moji bratia su uspesni a laskavi ludia. Moja mama robila karieru... Za komunizmu. Mala vyssi plat ako moj otec, bola velmi uspesna az pokial neochorela. Cely zivot som moju mamu obdivovala a milovala...a stale ju milujem a som rada ze ju mam v svojej blizkosti. Moji bratia su natom rovnako...dovolim si povedat ze fakt ako dlho bola s nami na materskej je absolutne nedolezity kddze sa o nas stara cely zivot ...nielen prve tri roky... Vzdy bola a je pritom ktory ju potrebuje...
Ako pise mima zena sa hlavne musi citit v svojej role spokojna... Potom az moze byt dobra matka a manzelka... Mysliet si ze kazda z nas ma o zivote rovnake predstavy a tuzby... Ze kazde dieta je rovnake... Je bud hlboka neznalost ale skor ignorancia najhrubsieho zrna.
Pekny vecer vam vsetkym prajem
@dai krasne napisane 🙂 kazda sme ina, kazde dieta je ine, niektore rocne si vyzaduje spolocnost deti a druhe je este v troch rokoch samotar, deti mu nechybaju. My sme to mali rovnako, ja som nebola jaslickove dieta, varovala som sa (ked mama bola v praci) na striedacku u starkej a tety a nemam pocit, ze by ma negativne ovplyvnilo to, ze som netravila do 3 rokoch cas s mojou maminou.
P.S. K hlupym a arogantnym prispevkom v tejto teme sa nebudem vyjadrovat.
@blondiee83, neviem, kto tu povodne rypat zacal, ale ked uz, tak slova "odcudzovat" a "odsudzovat" maju rozny vyznam. tvojim vyjadreniam doda na vaznosti, ak si ich nebudes zamienat.
inak tu koncim, lebo vsetky nevieme citat, hlavne ze ty vies vysoko odborne pisat o teme, o ktorej vies zatial asi tolko ako zacinajuci medik o komplikovanej transplantacii pecene. aj on POCHOPI roznost pristupu kolegov k problemu az po atestacii a niekolkorocnej praxi.
dovidenia o dva roky.
@klincek Ty si myslis, ze ak tu spomenies nejaky moj preklep, tak si hrdinka??? Trosku ubohe a primitivne (od teba ale nic neobvykle). A o odbornosti mojich vyjadreni len tolko - pisem tak, aby si aj ty pochopila 😀
Ale vies co??? Nech mas radost - ano, mas pravdu, musim sa naucit nezamienat si slova a lepsie chapat ich vyznam, hrozne sa ospravedlnujem.
No aha, ďalšia "spokojná" čo sa jej skvelo darí skĺbiť prácu a rodinu, s deťmi trávi každý deń kvalitných 2,5 hodiny a absolútne nie je unavená ani frustrovaná ☹ https://www.modrykonik.sk/forum/dieta-v-skolke/cas-po-prichode-zo-skolky-2/ ... a ďalšie podobné pod ňou... Nuž dievčence, hor sa radiť 😉 Ja by som jej aj rada poradila, ale ja to skĺbiť neviem 😒
@klincek to s tými dvoma rokmi už aj vtipné prestáva byť, tebe sa tuším o @blondiee83 už aj sníva 😀 Prosím ťa vysvetli mi čo sa stane o dva roky? Lebo ja mám takmer trojročné dieťa a žiadny čudesný zlom keď malo 2 roky sa neudial. Stále rozmýšľam čo sa mi to malo stať tie 2 roky po pôrode, a nestalo sa mi 😅
@blondiee83 nic lepsie ako sprosto urazat nevies? tak snad uz si so sebou spokojna a budes lepsie spat.
@halienka, tak mozno sa ti stane o dalsie dva.. to mal byt priklad, a ked sa ta to netyka, neries.
@blondiee83 vies si predstavit, ze budes mat 3 deti a budes 9 rokov na materskej? Tvoje ciele su krasne...ale ty si este ani neporodila, takze v podstate sa s tebou zbytocne budem dohadovat. Ale mas pravdu, ze 1-2 hodiny stravenymi s detmi po praci, je skutocne na zaplakanie....ak budes mat moznost travit viac casu, tak je to len a len k dobru.
Problem je ale v tom, ze ZIVOT nie je FEROVY....a idealny.
@halienka
@dai
@mima4 s vami suhlasim tiez...aj ked mate kazda iny nazor.... Problem je zosuladit si tu pracu. Ja chapem pravnika, lekara, vyskumnika a pod....to su profesie, ktore vyzaduju dlhy pracovny cas a hlavne nezaostavat a stale sa vzdelavat...
Taktiez halienka spominala pracu doma, aka je neohodnotena...je to pravda... a aka kruta.
Ja mam to stastie, ze
-pracujem na polovicny pracovny uvazok
-budujem si karieru
-travim vela casu s detmi
-na materskej som vsak 3 roky nebola- lebo to by nezvladli MOJE DETI....tie sa do skolky priam hrnuli. Zostala som pri 2-och rokoch, ale vzdy to bolo iba na pol dna.
Ja osobne som pol-na-pol, lebo poznam pripady, kde to nejako nevyslo ani mamicke, co bola karieristka a ani mamicke, ktora sa obetovala...
Mam kamaratku, co ma 5 deti. Od vysokej skoly nebola v praci. Deti su velki plavci, takze vela casu travila treningami a vozenim do/zo skoly a pod.
Teraz su vsetky samostatne (najmladsie je 4-ka) a ona sa z jej titulom "international relations" nema kde a ako realizovat. Praca, ktora sa jej ponuka je uplne podradna a tu, ktoru by chcela robit, na tu ju nikto nevezme....ved ma 44 rokov a este nepracovala 😕 😨 😨
Dalsia kamoska zase robi viac, ako manzel...ten chodi pre deti zo skoly(sice cez vikend sa im venuje....) ale pri jej zatazenosti uplne nevnima, ze jeden z jej synov ma "sklony k autizmu". Zistila som to nahodou, ked som sa bavila s matkou, ktorej syn je jeho spoluziak.
No a preto si myslim, ze pravda je niekde MEDZI.
ale @dai tu uviedla dobre priklady, ako sa da najst praca....
a @blondie83 tiez ma urcitu pravdu v tom, ze ludia nechcu zacat od zaciatku, maju vysoke naroky, nevedia sa uskromnit....
Ja som zacala ako zakladac dokumentov (total najpodradnejsia robota, kde musis ovladat abecedu) 😝 a to som mala vysokoskolsky titul..... A co? Jest sa musi kazdy den....a robit tiez.
Ahojte, viem o zaujimavej praci v BA - su to rozne uctovnicke pozicie a aj pozicia recepcnej, podmienkou je aktivna anglictina. Je to na plny uvazok. Viac v sukromnej poste.
som vyštudovana učitelka a neviem si najst rok robotu...som mlada, bez praxe a preto bohuzial nepotrebná pre tento štát...
som mladá, s praxou, dokonca ešte slobodná a bezdetná, s chuťou pracovať a som tiež nepotrebná pre tento štát.
@janetta20
posielam, reagujem na ponuky, vytváram motivačné listy, no buď sa neozvú, alebo príde mail že vybrali iných uchádzačov. Neviem čo robiť, dlho to už nevydržím, vzdala som to. Ak mi firma, odpíše, že ma nevybrali ani do prvého kola, pritom som splnila všetky podmienky plus prax, tak neviem kde je chyba. Či tie životopisy vôbec niekto číta, či je ozaj problém vek, či sme vrátane personalistiek ozaj tak blbý národ, že človeka odpísať len podľa momentálnej nálady. Takto to vyzerá, že už budem doma navečnosť a môžem sa aj na hlavu postaviť. Ja už nie že nemám pracovné návyky, ale strácam vôbec chuť sa o niečo snažiť. ☹
Ahojte, moja skusenost, slobodns bezdetna,s maturitou xy poctom kurzov, 2certifikatmi z cudzieho jazyka- naroky som mala- praca v administrative a aby som prezila od vyplaty do vplaty to by mi stačilo 😅
maturita v maji- potom mi kamaratka personalistka-v&pcovala zivotopis- bez ladu skladu som ho poslala asi do vsetkych firiem a nič jedno velke nič- potom som si našla brigadu tu v cinaku tu v tescu- poplafon som skakala ked som mala aj napriek 10i iac hodinovym dennym sichtam 300€.
urad prace pomoc ziadna- tak som si nasudovaka absolventsku prax- jedine kreterium a to vek do 26r. som splnala dostala som sa do jednej firm- 2hod. tyzdenne "plat" almuzna 190€ ale ok zacalo ma to bavit po 6tyzdnoch mi oznamili ze pami odchadza na matersku idem jej miesto, hold lem do casu kedy sa vrati ona ale som spokojna. len som zveava kde najdem robotu ked sa vrati- lebo to uz budem mat i bc titul 😅
v dnesnom svete najst normalnu oracu je tazke 😔
@janetta20
chapem ta, ale zivotopis je tvoj prvy kontakt so zamestanvatelom... a urcite okrem skoly mas rozne kurzy, certifikaty, vies jazyky...to treba vsetko spomenut... Zivotopis ma byt strukturovany, ziadne hovadiny, ci si vydata, ci mas deti a podobne, ...
Kde si hladas pracu?
Ak v lucenci, bal kufre a chod do rgionu, kde si ta vedia zaplatit...
aku mas VS? Ako vysokoskolacka by si mala ziadat nastupny plat MINIMALNE 700 EUR.
@janetta20 mám kvalitný životopis, žiaden nástenkový vzor. Korešponduje priamo s europskymi normami, radila som sa pri jeho štruktúre s personalistkou. Najskôr som si myslela že je problém v tom, že na jedno miesto sa hlásy kvantum uchádzačov, ale ak ťa niekto odpíše aj napriek tomu, že okrem kvalitného životopisu, dobrého motivačného listu, máš aj prax v danom odbore a prácu viac menej ovládaš, tak potom fakt neviem kde je skutočný problém. Ale aj panie personalistky akosi zabúdajú, že na rovnakom mieste sa môžu ľahko ocitnúť aj oni samé a potom budú len pozerať, keď sa k nim budú chovať a selektovať rovnako.

@halienka a inak ja viem zase skvele strieľať zo vzduchovky 😀 lepšie ako môj muž a to bol ešte 2 roky na vojenčine 😀 😀 ale to sú zas také ňuánsy, ale nepomôžem si, ak ide o moje dieťa, cítila som vo vnútri neuveriteľné teror, ak by som ho mala dať na pár hodín preč, keď vidím, že ešte nie je na to pripravené...