Nízke sebavedomie pre chýbajúce vzdelanie vo vedení
Ahojte. Píšem anonymne lebo mi to je trápne. Ide o prácu.
Som vo vedúcej pozícii už zopár rokov. Podľa vedenia som vraj výborný riadiaci pracovník atď, skrátka nikdy nebol žiaden problém. Som kvalifikovaná , no nemám VŠ. Plánujem si ju dorobiť, je to môj sen, len som čakala kým mi deti podrastú. Ide o to, že v kolektíve mám pod sebou ženy všetko s vysokými školami. Síce prax nemajú tak dlhú a dobrú ako ja, ale sú to ženy s vš titulom. Momentálne priberáme ďalšiu, vraj veľmi šikovnú pani s vysokou školou. Hovorí sa o nej v okolí, vraj je trieda.
A tu nastáva problém. Začínam strácať sebavedomie, cítim sa nekomfortne, nie som si sebou istá. Je to tým , že nemám vš. Uvedomujem si svoje kvality, snažím sa, ale stále mi to pripadá málo. Ps : vysoká škola v mojej práci nie je potrebná.
No aj tak sa cítim menejcenná.
Kedysi bolo externé štúdium dlhšie, než denné. Ale čo pozerám, tak už je to rovnako, že na bakalára 3 roky (kedysi bolo externé 4).
Mne napadlo, či si nerozmýšľala možno nad nejakými kurzami, kde aj certifikát získaš.
Na riadiacu funkciu nepotrebuješ vysokú školu 5 ročnú tak ako sa u nás vedecky študuje. Potrebuješ mať iné schopnosti a jednou z nich je aj odbornosť. Ale tú odbornosť nepotrebuješ mat v tej hĺbke ako ľudia ktorých vedieš. V ZSSR to mali skvelo premakané. Odborné veci riadil odborník ale hlavný veduci bol vojak, ŠTbák alebo politruk. Nevedel skoro nič o tom čo vedie ale vedel že to musia dosiahnuť a bičoval odborníkov ale aj ich ochraňoval keď bolo treba. Vybavoval zastrešenie a ochranu. Toto je asi blby príklad a tento systém asi nechceš mat v robote a riadiť ľudí len pomocou strachu. Alebo biča a cukru. Uvediem iný príklad v niečom podobný s tým ruským. Keď sa rozhodlinist Američania na Mesiac nemali vyvinutú navogáciu a bez nej nemohli riadiť loď a pristáť s modulom. Existoval už vynález ktorý vynašiel tesne po vojne jeden profesor na univerzite - gyroskop. Bol veľký ako práčka a skúšali ho v lietadle. Leteli cez atlantik a nechali riadiť lietadlo len tú navigáciu, piloti nezasahovali. Profesor bol tiež v lietadle. Kurz držal gyroskop a krásne ich doviedol až k letisku. Potrebovali to isté ale oveľa oveľa menšie. NASA dalo zákazku tej univerzite. Nedarilo sa im odchádzali ložiská alebo mali veľký odpor. Nestíhali a riešili to univerzitným spôsobom. Z NASA poslali manažéra. Nevedel nič o ložiskách ale vedel skontrolovať kto ako robí kde čo beží testuje sa a kde to trvá. Tlačil na každého a požadoval výstupy. Museli robiť aj v noci aj cez vikendy. Nakoniec to zvládli ale ten človek čo to vyvíjal vravel že keby tam nemali toho manažéra nikdy by to nezvládli sami. Ty musíš vedieť ľudí inšpirovať, trénovať, motivovať, kominikovať a áno aj musíš mat aj odborne znalosti. Ale nie vysokoškolské. Stačia skúsenosti zbobiru.
@slovakboy ďakujem velmi pekne za podrobné uvedenie príkladov. To je presne aj náš prípad, môj šéf nemá vš a ani to nevyžaduje od nás, pozerá na schopnosti človeka.
Vies, tvoje kolegyne ta ale rychlo dobiehaju v praxi. Nebudem ti tu medove motuzy popod nos. Tu VS si dorob. To, ze jednej sa postastilo aj bez VS, neznamena, ze sa postasti aj tebe. Je dost mozne, ze ked pride k zmenam tak ta VS zavazi..
Su tu 2 otázniky, kvôli ktorým podľa mňa v budúcnosti prídeš o svoju poziciu.
1. Vraj si riadiaci pracovník. Nie si. Ty si zrejme teamleader, supervizor alebo neviem akú pozíciu máš, ale ak si nevyberáš ľudí sama, že ti ich vyberá tvoj šéf, tak sa o riadiacej pozícii nemôžeme baviť. Si medzi výkonnými zamestnancami a nadriadeným. Môžeme sa baviť o vedúcej pozícii vo výrobe, ale nebavme sa o riadiacej pozícii. Ty budeš mať vtedy, keď si ľudí budeš vyberať sama a budeš to ty, kto o všetkom ohľadom tvojich ľudí bude rozhodovať.
2. Keď ti @beata_k napísala, že kolegyne ťa dobehnú praxou, tak si reagovala, že nie. Ale áno. V prvom rade, že niekto niečo robí 20 rokov neznamená, že to robí dobre. Za ďalšie, to, že ty budeš vždy 20 rokov praxe pred mladými kolegami je blud. Nie je potrebné mať 20 rokov praxe, stačia aj 2-3 roky ak je človek šikovný. Jazyky a komunikáciu zvládnu aj iný. Robíš obrovskú chybu, že sa nekriticky držíš toho, že si nenahraditeľná. Skôr či neskôr vo výrobe pocítite obrovský vplyv AI, prežijú tí, ktorí sa tomu prispôsobia. Ak chceš byť medzi nimi, musíš zmeniť zmýšľanie. Máš iba 42 rokov, ale znieš ako 60 ročná teta. Ja som si VŠ robila tak, že som končila ako 40 ročná, teraz mám 48 a študujem druhú VŠ (právo v angličtine). Píšeš, že kľudne by si tam ostala do dôchodku. To je v poriadku. Ale ak budeš stáť na mieste, tak ťa mladší predbehnú. Nemusí to byť vyslovene VŠ, čomu by si sa mala venovať. Zručnosti si vieš zvyšovať a rozširovať aj inou formou. Základ je prestať si myslieť, že ťa mladší nemôžu nahradiť a že ostaneš na svojej pozícii pokiaľ sa nebudeš vyvíjať. To platilo pred pol storočím. Teraz to už neplatí. Ak nechceš, aby ťa predbehli, musíš ísť s dobou a musíš ísť rýchlejšie ako mladí.
A aku VŠ si chceš urobit? Či len titul pre titul? Vieš, že studovat po 40ke a popri práci a rodine je už sakra tazke? Viem, o čom písem...
Aj ta chápem, aj si myslím, že máš natolko dobru poziciu, že to, že nemáš VŠ, podla mna nie je podstatne. Hlavne, ak ju naozaj nepotrebujes.
Inak na ZŠ a vyššie potrebujes VŠ 2.stupna. V MŠ je to ine, menej prisne.
@barka1 no ak by som do toho išla, tak jedine manažment, alebo niečo v mojom odbore, pretože potom by sa mi aj zvýšil plat. Zas len pre titul študovať a mať z toho tak akurát dobrý pocit je len strata času a na úkor svojej rodiny.
Skúsim si zavolať na študijné oddelenie a uvidím aké budú možnosti. Ak nejaké budú.
Kedysi bolo externé štúdium dlhšie, než denné. Ale čo pozerám, tak už je to rovnako, že na bakalára 3 roky (kedysi bolo externé 4).
Mne napadlo, či si nerozmýšľala možno nad nejakými kurzami, kde aj certifikát získaš.
@unicornlady certifikátov mám viacero, aj kurzy som nejaké absolvovala.
Sa ti cudujem, ze si chces tu skolu dorabat ked netreba. Evidentne si na svojej pozicii dobra, si odbornik s vysledkami. Treba si to prenastavit v hlave. Zabijes 5 rokov zivota, stres a nebudes mat tolko casu venovat sa praci a rodine.
Su tu 2 otázniky, kvôli ktorým podľa mňa v budúcnosti prídeš o svoju poziciu.
1. Vraj si riadiaci pracovník. Nie si. Ty si zrejme teamleader, supervizor alebo neviem akú pozíciu máš, ale ak si nevyberáš ľudí sama, že ti ich vyberá tvoj šéf, tak sa o riadiacej pozícii nemôžeme baviť. Si medzi výkonnými zamestnancami a nadriadeným. Môžeme sa baviť o vedúcej pozícii vo výrobe, ale nebavme sa o riadiacej pozícii. Ty budeš mať vtedy, keď si ľudí budeš vyberať sama a budeš to ty, kto o všetkom ohľadom tvojich ľudí bude rozhodovať.
2. Keď ti @beata_k napísala, že kolegyne ťa dobehnú praxou, tak si reagovala, že nie. Ale áno. V prvom rade, že niekto niečo robí 20 rokov neznamená, že to robí dobre. Za ďalšie, to, že ty budeš vždy 20 rokov praxe pred mladými kolegami je blud. Nie je potrebné mať 20 rokov praxe, stačia aj 2-3 roky ak je človek šikovný. Jazyky a komunikáciu zvládnu aj iný. Robíš obrovskú chybu, že sa nekriticky držíš toho, že si nenahraditeľná. Skôr či neskôr vo výrobe pocítite obrovský vplyv AI, prežijú tí, ktorí sa tomu prispôsobia. Ak chceš byť medzi nimi, musíš zmeniť zmýšľanie. Máš iba 42 rokov, ale znieš ako 60 ročná teta. Ja som si VŠ robila tak, že som končila ako 40 ročná, teraz mám 48 a študujem druhú VŠ (právo v angličtine). Píšeš, že kľudne by si tam ostala do dôchodku. To je v poriadku. Ale ak budeš stáť na mieste, tak ťa mladší predbehnú. Nemusí to byť vyslovene VŠ, čomu by si sa mala venovať. Zručnosti si vieš zvyšovať a rozširovať aj inou formou. Základ je prestať si myslieť, že ťa mladší nemôžu nahradiť a že ostaneš na svojej pozícii pokiaľ sa nebudeš vyvíjať. To platilo pred pol storočím. Teraz to už neplatí. Ak nechceš, aby ťa predbehli, musíš ísť s dobou a musíš ísť rýchlejšie ako mladí.
@melanta nemyslím si, že máš pravdu. Ak by som nebola dosť sebakritická nemala by som záujem zvýšiť si kvalifikáciu. Neabsolvovala by som toľko kurzov a vzdelávaní, koľko som absolvovala. Že mám pocit, že som nenahraditeľná? Určite nie. Všetci sme nahraditeľní. Úplne všetci a práve toho som si vedomá.
Keď som prišla do našej firmy, bola v totálnom krachu, nič tam nefungovalo, ľudia odchádzali, dokonca meno firmy bolo na nízkej úrovni. S mojim tímom sme makali mesiace aby sa to zmenilo k lepšiemu. Podarilo sa, stále napredujeme, dokonca sme v popredí s inováciami. Určite to vsetko nebola len moja zásluha, ale práve ja som tím dala dohromady, prišla s novými nápadmi. Preto si myslím, že som tam zaslúžene.
Čo jediné ma mrzí je to, že nemám vš.
Sa ti cudujem, ze si chces tu skolu dorabat ked netreba. Evidentne si na svojej pozicii dobra, si odbornik s vysledkami. Treba si to prenastavit v hlave. Zabijes 5 rokov zivota, stres a nebudes mat tolko casu venovat sa praci a rodine.
@benit momentálne netreba, ale vsetko sa môže zmeniť a obávam sa toho, že nakoniec si tak či onak budem musieť tú školu urobiť.
Ppzri ak ti verí šéf, tak on asi vie prečo ťa tam chce a pozná tvoje kvality. Niekedy tvoje sebahodnotenie nemusí byt rovnaké ako hodnotenie okolia. Je lepšie si nyt mierne neistý ako sa nadhodnotiť. Mne sú takí ľudia sympatickejší, lebo kto vie, tak si uvedomuje aj riziká. Kto nevie, tak nevie, že nevie a mysli si že vie.
Tak ked je sef s tebou spokojny, si na svojej pozicii dobra preco by ta menil? Len preto, ze niekto ma vs? Ved to nie je ako vvstatnom, ze su dane podmienky vzdelania na jednotlive pozicie.
A ked mas ma vs hocijaku len pre titul co ti to pomoze?

ja som si bc robila hned po skole, mam hotelovu akademiu. Nasledne som 20 rokov robila na manazerskej pozicii v hoteli, mam uz toho plne zuby, tak som sa rozhodla ze pojdem ucit na hotelovku. Mam aj male deti tak kvoli casu. na to co idem mi staci bc, chcem dorobit mgr.