icon

Nízke sebavedomie pre chýbajúce vzdelanie vo vedení

4. júl 2025

Ahojte. Píšem anonymne lebo mi to je trápne. Ide o prácu.
Som vo vedúcej pozícii už zopár rokov. Podľa vedenia som vraj výborný riadiaci pracovník atď, skrátka nikdy nebol žiaden problém. Som kvalifikovaná , no nemám VŠ. Plánujem si ju dorobiť, je to môj sen, len som čakala kým mi deti podrastú. Ide o to, že v kolektíve mám pod sebou ženy všetko s vysokými školami. Síce prax nemajú tak dlhú a dobrú ako ja, ale sú to ženy s vš titulom. Momentálne priberáme ďalšiu, vraj veľmi šikovnú pani s vysokou školou. Hovorí sa o nej v okolí, vraj je trieda.
A tu nastáva problém. Začínam strácať sebavedomie, cítim sa nekomfortne, nie som si sebou istá. Je to tým , že nemám vš. Uvedomujem si svoje kvality, snažím sa, ale stále mi to pripadá málo. Ps : vysoká škola v mojej práci nie je potrebná.
No aj tak sa cítim menejcenná.

Strana
z2
domkakvet
4. júl 2025

Tak to mas naozaj iba v hlave, ja mam VS a pracovala som na miestach, kde stacil vyucny list a nikdy som sa nezamyslala nad tym, ci ju moji nadriadeny maju, alebo nie, ja som pracovala na svojej pozicii a veducich som neriesila. Az teraz ked sa pytas, tak ma napadlo, ze oni VS nemali a je mi to jedno, lebo ja som sa hlasila na inu poziciu a chcela som ju robit a veducu by som nechcela robit nepotrebujem dalsi stres, tak ze si to kludne vykonavaj ved tam skolu ani netreba, tak neries. Okrem toho vela ludi s VS je rado ze vobec pracuje aj ked mimo odbor, vela vystuduje ani ich ta praca nebavi.

autor
4. júl 2025
@domkakvet

Tak to mas naozaj iba v hlave, ja mam VS a pracovala som na miestach, kde stacil vyucny list a nikdy som sa nezamyslala nad tym, ci ju moji nadriadeny maju, alebo nie, ja som pracovala na svojej pozicii a veducich som neriesila. Az teraz ked sa pytas, tak ma napadlo, ze oni VS nemali a je mi to jedno, lebo ja som sa hlasila na inu poziciu a chcela som ju robit a veducu by som nechcela robit nepotrebujem dalsi stres, tak ze si to kludne vykonavaj ved tam skolu ani netreba, tak neries. Okrem toho vela ludi s VS je rado ze vobec pracuje aj ked mimo odbor, vela vystuduje ani ich ta praca nebavi.

@domkakvet neviem, či je to len v hlave, tažko povedať.
Niekto si na tom zakladá, niekto nie. Ani môj nadriadený nemá vysokú školu, čo ma aj trochu upokojuje, ale v každom prípade si školu plánujem urobiť. Zatiaľ mi zostáva iba tvrdo pracovať.
Obávam sa aj konkurencie. Najviac sa bojím toho, že sa bude tlačiť niekto na moje miesto a argumentovať budú vyšším vzdelaním.

domkakvet
4. júl 2025

Ani tvoj nadriadeny VS nema a ak by sa niekto tlacil na tvoje miesto, tak celkom ina VS mu je k tomu nanic a na tvoje miesto sa moze tlacit aj niekto kto VS vobec mat nebude. Ja som pracovala na takych miestach, kym som si nasla pracu v mojom odbore, ani ma nenapadlo sa niekde tlacit, kde som aj tak pracovat nechcela, ale to som ja, aj ked myslim, ze ak su s tvojou pracou spokojny nie je dovod ta vymenit.

beata_k
4. júl 2025

Vies, tvoje kolegyne ta ale rychlo dobiehaju v praxi. Nebudem ti tu medove motuzy popod nos. Tu VS si dorob. To, ze jednej sa postastilo aj bez VS, neznamena, ze sa postasti aj tebe. Je dost mozne, ze ked pride k zmenam tak ta VS zavazi..

defulik
4. júl 2025

aku pracovnu poziciu vykonavas?

autor
4. júl 2025
@beata_k

Vies, tvoje kolegyne ta ale rychlo dobiehaju v praxi. Nebudem ti tu medove motuzy popod nos. Tu VS si dorob. To, ze jednej sa postastilo aj bez VS, neznamena, ze sa postasti aj tebe. Je dost mozne, ze ked pride k zmenam tak ta VS zavazi..

@beata_k
Mám už dávno po štyridsiatke, takže toho dobiehania v praxi sa nebojím, v kolektíve sú mladé baby.

beata_k
4. júl 2025

Ale ta prax nemusi byt 20 rocna aby si mohla vykonavat svoju pracu...vsak.

autor
4. júl 2025
@defulik

@defulik Pracujem v jednej spoločnosti na výrobu bezlepkových potravín. Na mojej pozícii sa cení najmä komunikácia a znalosť cudzích jazykov. Ovládam plynule angličtinu, nemčinu, španielčinu a maďarský jazyk.

autor
4. júl 2025
@beata_k

Ale ta prax nemusi byt 20 rocna aby si mohla vykonavat svoju pracu...vsak.

@beata_k nie nemusí.

autor
4. júl 2025
@defulik

@defulik riešim prioritne distribúciu do zahraničia.

beata_k
4. júl 2025

Cize o prax sa ani tak nejedna ako o jazyky a komunikativnost?

defulik
4. júl 2025

sikulka, ja by som sa nebala, ale VS si urob, aj ja ju mam v plane dorobit

autor
4. júl 2025
@beata_k

Cize o prax sa ani tak nejedna ako o jazyky a komunikativnost?

@beata_k určite ide aj o prax. Aspoň môj nadriadený na tomto si dosť zakladá. Prijíma ľudí výlučne on, ale vždy sa so mnou poradí, vypočuje si môj názor.

autor
4. júl 2025
@defulik

@defulik ono nejde ani o to, že mám strach. Ja to neviem ani presne pomenovať. Čo je to? Žiarlivosť? Cítim konkurenciu? Ja naozaj neviem, ale nie je mi to príjemné.

beata_k
4. júl 2025

Budes tam pracovat az do dochodku? Ale jazykov mas teda dost. Uplne stratena nebudes aj keby co bolo.

autor
4. júl 2025
@beata_k

Budes tam pracovat az do dochodku? Ale jazykov mas teda dost. Uplne stratena nebudes aj keby co bolo.

@beata_k pravdu? Bola by som rada, mám to 5 minút od domu, dobrý plat, ľudského a dobrého šéfa, práca ma baví a napĺňa. Začala som sa učiť ruštinu, ale uvažujem, že to nechám a urobím si tú VŠ. Ľutujem, že som si nedala prihlášku teraz. Budem musueť rok čakať.

autor
4. júl 2025
@defulik

@defulik a môžem vedieť koľko máš rokov? Ja mám 42 a obávam sa, že budem v triede najstaršia 😀😆

beata_k
4. júl 2025

To tam chces pracovat este +- 25 rokov? Mas LEN 42.

autor
4. júl 2025
@beata_k

To tam chces pracovat este +- 25 rokov? Mas LEN 42.

@beata_k neviem, čo bude o 20 rokov, ale pokiaľ budem spokojná tak ako teraz, nevidím dôvod meniť zamestnanie.

defulik
4. júl 2025

aj ja mam 42, ja mam bc. a chcem dorobit Mgr

autor
4. júl 2025
@defulik

aj ja mam 42, ja mam bc. a chcem dorobit Mgr

@defulik vážne? Náhoda 😃. No tak ja som už teda rozhodnutá, len treba čakať do jari na podanie prihlášok. A čo máš vyštudované?

defulik
4. júl 2025

pedagogiku

autor
4. júl 2025
@defulik

pedagogiku

@defulik takže učiteľka? A vy to ako máte v školstve s vysokoškolským vzdelaním?
Viem, že dcérine učiteľky v škôlke nemali titul ani jedna, ale boli úžasné obidve.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
4. júl 2025

Na riadiacu funkciu nepotrebuješ vysokú školu 5 ročnú tak ako sa u nás vedecky študuje. Potrebuješ mať iné schopnosti a jednou z nich je aj odbornosť. Ale tú odbornosť nepotrebuješ mat v tej hĺbke ako ľudia ktorých vedieš. V ZSSR to mali skvelo premakané. Odborné veci riadil odborník ale hlavný veduci bol vojak, ŠTbák alebo politruk. Nevedel skoro nič o tom čo vedie ale vedel že to musia dosiahnuť a bičoval odborníkov ale aj ich ochraňoval keď bolo treba. Vybavoval zastrešenie a ochranu. Toto je asi blby príklad a tento systém asi nechceš mat v robote a riadiť ľudí len pomocou strachu. Alebo biča a cukru. Uvediem iný príklad v niečom podobný s tým ruským. Keď sa rozhodlinist Američania na Mesiac nemali vyvinutú navogáciu a bez nej nemohli riadiť loď a pristáť s modulom. Existoval už vynález ktorý vynašiel tesne po vojne jeden profesor na univerzite - gyroskop. Bol veľký ako práčka a skúšali ho v lietadle. Leteli cez atlantik a nechali riadiť lietadlo len tú navigáciu, piloti nezasahovali. Profesor bol tiež v lietadle. Kurz držal gyroskop a krásne ich doviedol až k letisku. Potrebovali to isté ale oveľa oveľa menšie. NASA dalo zákazku tej univerzite. Nedarilo sa im odchádzali ložiská alebo mali veľký odpor. Nestíhali a riešili to univerzitným spôsobom. Z NASA poslali manažéra. Nevedel nič o ložiskách ale vedel skontrolovať kto ako robí kde čo beží testuje sa a kde to trvá. Tlačil na každého a požadoval výstupy. Museli robiť aj v noci aj cez vikendy. Nakoniec to zvládli ale ten človek čo to vyvíjal vravel že keby tam nemali toho manažéra nikdy by to nezvládli sami. Ty musíš vedieť ľudí inšpirovať, trénovať, motivovať, kominikovať a áno aj musíš mat aj odborne znalosti. Ale nie vysokoškolské. Stačia skúsenosti zbobiru.

spokojna_mamina
4. júl 2025

Ahoj, neviem, kde chces studovat tu VS a aku, ale skus si zavolat na studijne a mozno ta este vezmu aj teraz, nemusis cakat rok. Najma ak si vyberies nejaku mensiu VS. Ja studujem teraz druhu VS a mam spoluziacky aj 50+. Niektore si to rozmysleli a prihlasili sa do skoly az cez prazdniny a este sa to dalo vybavit, vzali ich.
Za pokus nic nedas. 🙂
Vela stastia!

buberova
5. júl 2025

Ak to cítiš že ju chceš mať tak si ju urob... Ale ja osobne mám kopec ľudí okolo seba bez vysokej a nepozerám sa na nich negatívne. Ani ja výšku nemám a netrápi ma to. Dokonca aj na pohovore v súčasnej robote mi šéfka povedala že ona si u ľudí na titule nezakladá, ide o to či sú šikovní.

andreatytler
5. júl 2025

Moja sefka mala maturitu a zacinala fo firme v sklade a vypracovala sa na velmi vysoku funkciu a to prave vdaka skusenostiam, uzasnej komunikacii a postoju.
Podla mna sa doba zmenila natolko ze klasicne skolske vzdelanie je zastarale.
Ja to detom odporucam, ale len preto aby sa naucili studovat a nieco dokazali a mali zo seba dobry pocit kedze je to taka prva velka zivotna skuska. Ty uz mas manzelstvo, materstvo, karieru. Mna by do skoly v tom veku nikto nedostal. Uplna strata casu. Aspon teda urcite nie skolu na slovensku. Ked uz tak nejaku zahranicnu.

barka1
5. júl 2025

A aku VŠ si chceš urobit? Či len titul pre titul? Vieš, že studovat po 40ke a popri práci a rodine je už sakra tazke? Viem, o čom písem...
Aj ta chápem, aj si myslím, že máš natolko dobru poziciu, že to, že nemáš VŠ, podla mna nie je podstatne. Hlavne, ak ju naozaj nepotrebujes.
Inak na ZŠ a vyššie potrebujes VŠ 2.stupna. V MŠ je to ine, menej prisne.

autor
5. júl 2025
@spokojna_mamina

Ahoj, neviem, kde chces studovat tu VS a aku, ale skus si zavolat na studijne a mozno ta este vezmu aj teraz, nemusis cakat rok. Najma ak si vyberies nejaku mensiu VS. Ja studujem teraz druhu VS a mam spoluziacky aj 50+. Niektore si to rozmysleli a prihlasili sa do skoly az cez prazdniny a este sa to dalo vybavit, vzali ich.
Za pokus nic nedas. 🙂
Vela stastia!

@spokojna_mamina ďakujem! O tejto možnosti som nevedela. Určite vyskúšam.

Strana
z2