Nová práca a dovolenka

denamir
28. feb 2020

Babenky prosím vás čo robiť mam takú možnosť ísť tak kde teraz pracujem brigadnicky ísť na trvalý pracovný pomer lenže problém je v tom ze tri mesiace je skúšobná doba ako všade a potom zmluva takže nebudem mat žiadnu dovolenku na leto...... A problém je ten ze ideme na dovolenku za hranice k moru na tri týždne čiže by mi trebalo 4 týždne voľná s cestou ako to urobiť dovolenku nezruším na 100 percent lebo je to hlavne zo zdravotných dôvodov deti miesto kúpeľov ktoré majú schválené.... Dá sa tonejak riešiť? Alebo neplatené voľno alebo inak co poviete nato?

h2
28. feb 2020

@denamir Ahoj, jasné, že sa to dá riešiť a to v prvom rade tak, že sa na tom dohodneš so zamestnávateľom. Ak si u nich ako brigádnička a ponúkli Ti trvalý prac. pomer, tak sú asi s Tebou spokojní a neplánujú Ťa vyhodiť v skúšobnej dobe. Porozprávaj sa so zamestnávateľom, ak je normálny, určite sa dohodnete.

catherine1989
28. feb 2020

Ehm... Nejako mi to nevychádza... Keď nastupiš od marca tak koncom mája končí aj skúšobná doba, čiže v lete už by si mohla čerpať dovolenku. Ale či ti dajú 4tyzdne v kuse, to už závisí od dohody so zamestnávateľom

sissy27
28. feb 2020

@denamir jedine sa dohodnúť so zamestnávateľom. Ak ťa zamestná teraz na TPP, tak v júli / auguste už nebudeš v skúšobnej dobe, ale ani nebudeš nárok na 20 dní dovolenky (4 týždne). A teda aj keby si mala, tak pochybujem, že ti niekto umožní čerpať toľko dovolenky naraz.

hettinka
28. feb 2020

@denamir práca je dôležitejšia ako nejaké more v lete. Raz to môžeš vynechať. Môžete ist vtedy, keď budeš mat nárok na dovolenku. Alebo daj deti do kúpeľov miesto mora, pripadne nech idu s otcom (a babkou napríklad).
Ako zamestnaná rataj s tými 2 týždňami v lete, mesiac v kuse má málokto okrem učiteľov.

denamir
autor
28. feb 2020

@hettinka pri mori sme ešte nikdy neboli a nie deti majú od poisťovne schválený sprievod mňa ako matku len nikto nemôže ísť keďže mne to hradí tiež poisťovňa a deti sú malé čiže tak ci tak musím ísť niekde bud more alebo kúpele a na 100 percent beriem more

tulipanicek
28. feb 2020

Čo tak dohoda so zamestnávateľom? Normálne mu povedať čo je vo veci ale aj že chces u nich robiť. Že dovtedy brigádnicky a až po tomto dátume na TPP. Ked ťa tam chcú (čo je zrejmé) tak to problém nebude

h2
28. feb 2020

@denamir Ešte by si mohla skúsiť vysvetliť zamestnávateľovi situáciu a navrhnúť, že by si do tpp nastúpila až po návrate z dovolenky. Dovtedy budeš ako brigádnička a na dovolenku pôjdeš ako nezamestnaná.

evittam
28. feb 2020

@denamir Ak mas niečo podobné tak aj PN je riešenie prípadne OCR.

denamir
autor
28. feb 2020

@tulipanicek lenže oni už teraz potrebujú na stalo lebo ja brigadnicky môžem odrobit len 10 hodín týždenne co je dva dni po 5 hodín

denamir
autor
28. feb 2020

@evittam ale môžem to keď idem za hranice?

evittam
28. feb 2020

@denamir To neviem na 100%. Skus informačny portal SP. Nech to mas pisomne.

h2
28. feb 2020

@evittam
@denamir
PN určite nie, ale ak to majú deti "predpísané" od doktorky, tak možno tá OČR by sa dala. Skús sa spýtať u doktorky. Alebo možno niekto poradí, kto sa v tom vyzná, či by to v tomto prípade mohlo byť. Určite sú tu mamičky, ktoré chodia s deťmi napr. do kúpeľov, alebo na rehabilitačné pobyty. V tomto ja poradiť neviem, ale možno by sa to takto dalo.

evittam
28. feb 2020

@h2 Napr.ak si s dieťaťom v nemocnici tak môžeš mat PN, nemôžeš mat OCR. Toto je nieco podobné. Ale tiež sa prikláňam k OCR.

denamir
autor
28. feb 2020

@evittam ale môžem to využiť na hranice?

evittam
28. feb 2020

@denamir Skus aj citať co pisem.

h2
28. feb 2020

@denamir V každom prípade to ale zamestnávateľovi oznám dopredu, pred podpísaním zmluvy. Ale nie tak, že ideš na dovolenku. Povedz, že musíš ísť s deťmi na liečebný pobyt a vtedy potrebuješ voľno.

janinah
28. feb 2020

ˇUplne najlepšia cesta ako si znepriateliť kolegyne,ešte tam ani nie si a už plánuješ ako by sa dalo.. 4týždne dovolenky v lete je prepych.ja ho nemám ani po 22 rokoch na jednom pracovisku,ani by som o to nebojovala,pozerám na kolegov,podelíme sa všetci,aj robiť niekto musí ostať.V dnešnej dobe by si ľudia mali vážiť dobrú prácu,ale ako vidím,tak aj nie.Mňa by piclo dôjsť nová pracovníčka a mať tolko volna v lete,nech by bol dôvod akýkilvek.Všetci máme deti a chceme s nimi byť cez prázdniny.

denamir
autor
28. feb 2020

@janinah kúpele majú schválené deti na 28 dní a ja s nimi ako sprievodca keďže sami ísť nemôžu nemajú vek...... A ja tam už pracujem poznajú ma ešte ani raz som nemarodovala chodím aj na zástup ak niekto vypadne vezme dovolenku vždy keď mi zavolajú idem...... A je ze každý ma deti ale sú nieje to veľká firma a pracujú tam také co už majú veľké deti a sú samé berú ohľad aj nato a vedia ze mam ísť kolegyne a nič nepovedali len ze sa mam pýtať na personálnom ako toto po riešia ci sa sa neplatené alebo co

janinah
28. feb 2020

@denamir ty môžeš byť ako sprievodca 2 týzdne a manžel či babka dalšie dva.....vyzerá,že úplne ideálne pracovisko,kolegovia,nadriadení...len neviem,či toto nie je len tvoj pohľad....

hettinka
28. feb 2020

@denamir v tom prípade si daj napisat od lekára OČR a máš vybavené. 10 dni je platených, potom už nie, ale ospravedlniť by ta mali.

evittam
28. feb 2020

@janinah Prepac ale si nesmierne negatívna. Aj keď s tebou väčšinou suhlasim. Proste staci byt uprimny k zamestnávateľovi. A uvidí co bude. Ja za 22rokov som si uvedomila jedno-nic mi nestojí za moje zdravie, zdravie mojich deti a pokojny život bez stresu a myslenia na to čo si myslia moje kolegyne.😉 A nemame žiadne babky ani dedkov.

denamir
autor
28. feb 2020

@hettinka a dá sa OCR využiť v zahraničí

h2
28. feb 2020

@janinah Som veľmi prekvapená z toho, čo píšeš. Že "znepriateliť kolegyne". Ty by si k takejto kolegyni cítila nepriateľstvo? Naštvala by Ťa tým? Nikdy mi nenapadlo svoj výber dovolenky konzultovať s kolegyňami, ani mňa sa v práci nikto nepýta, kedy má ísť na dovolenku. A mali sme aj kolegu, ktorý si raz na celé leto zobral neplatené voľno. Neviem, možno u Vás je to tak, že keď niekto vypadne, ostatní majú viac roboty, jedine tak by som to ešte ako-tak bola schopná pochopiť. Pokiaľ autorku zamestnávateľ pustí, kolegyne do toho nič nie je. Veď keď si minie dovolenku v lete, nebude mať zase na Vianoce. Má potom nenávidieť tie, ktoré budú doma s deťmi?

denamir
autor
28. feb 2020

@janinah fakt to je od teba škaredé ze si na mňa hneď vybehla ale mne je prvoradé zdravie dieťaťa a keď ma pusti vedenie prečo sa pýtať kolegýň teraz dva krát jedna bola za mesiac na OCR s malým pýtala sa niekoho nie ja som za ňu chodila do prace a sme kamošky kolegyne ďalej

hettinka
28. feb 2020

@denamir ja som kvôli pracovnej zmluve má dobu neurčitú odkladala tehotenstvo 2 roky. Odložiť dovolenku o pár mesiacov je oproti tomu malina.
Ale každý má svoje priority, musis si zvážiť, čo je dôležité pre teba.
Nedalo by sa podpísať zmluva na TPP až po tej dovolenke a dovtedy brigádovať? Mladšie ti nemá 3 roky, takze si vlastne ešte na RD, nie?
Chýbať v práci je možné, ale je rozdiel, ak niekto odrobí trebars 5 rokov a chyba a keď niekto sotva nastúpi, už ide na PN alebo OČR, chce neplatené voľno atd.

OČR nikto nekontroluje, asi nebudú riešiť, že si mimo republiky.

PS: ja dovolenku na leto pri mori kvôli koronavirusu nateraz ruším.

mala_katie
28. feb 2020

Myslím si, že by si mohla nastúpiť, keďže tým pádom by si mala asi aj viac dovolenky.. Asi by som šla na OCR a zvyšok dovolenka.. len to dopredu oznam zamestnávateľovi ako ti už baby radili.. nemyslím si, že niekto rieši hranice pri ocr.. najmä, keď to máš kvôli zdravotnému stavu deti..

qetka
28. feb 2020

@denamir ja by som to povedala zamestnavatelovi presne tak, ako to je... ze by si velmi rada vzala pracu na tpp, ale mas uz schvaleny a dohodnuty liecebny pobyt na 4tyzdne s detmi vtedy a vtedy. Ci su ochotni ti dat volno, dovolenku / pripdne neplatene na ten datum, alebo ci na personalnom nevedia ci je tam narok na ocr, alebo ako to mas riesit. Pripadne by som sa skusila informovat v SP, ci sa na to vztahuje OCR. U nas sa velakrat stavalo, ze sme hladali cloveka a ten rovno povedal, ze ma dohodnutu uz dovolenku a este aj v skusobnej dobe, ci je to problem... ked su obe strany normalne, tak sa dohodnut vzdy da. ale treba samozrejme komunikova 👍