Obávam sa návratu do práce po troch deťoch
Čaute maminy. Za dva mesiace sa mám vrátiť do práce po skoro siedmych rokoch a čím je to bližšie, tým viac sa obávam či a ako to zvládnem. Aj samotnú prácu, v ktorej sa všeličo zmenilo (kolegovia, s ktorými som si rozumela poodchádzali, aj doba išla ďalej),ale aj kombináciu - práca, dve deti v škôlke + prvák, nákupy, domácnosť...(muž chodí z práce neskoro, s jeho pomocou moc počítať nemôžem). Ako ste vy, čo ste boli dlho na materskej, zvládli návrat späť do práce? Máte normálny úväzok, alebo skrátený? Dokázali ste sa vrátiť do starých koľají? Ďakujem za odpovede 🙂
@ninusa221 zakony platia podla mna vsade rovnako. Dieta nenesie zodpovednost a MS nesmie vydat, ked sa nieco stane, nesu plnnu zodpovednost oni, ked takto dieta daju inemu dietatu.
@dorotik ďakujem....ale myslím,že si to vieme výborné zorganizovať,rozhodne sa nemusím sťažovať na nezáujem manžela o domácnosť,ba naopak.
Všetky kamošky mi muža v dobrom závidia.
Nebudem mu však volať do Berlína(príklad,robí i iné mestá),aby sa ponáhľal,lebo treba vyzdvihnúť deti.
Skôr by som to riešila upratovačkou,opatrovateľkou.....u mňa je dosť rozdiel,či zarobí 1000€, či oveľa viac.
Toto sa zovšeobecniť naozaj nedá.....za predpokladu,že by robil obkladačky,sa to dá.Mozno.
@amel Samozrejme, rozumiem ti a pokiaľ vidíš iné alternatívy, ako sa dá situácia riešiť, aby ste boli všetci spokojní, je to pre vás dobre. Len aby si ma rozumela, vnímam vo svojom okolí veľa obdobných problémov zien, ktoré si tu pomenovala a vidí sa mi, že je to dôsledok nášho spoločenského nastavenia, kde je bežné, že muž intenzívne pracuje a buduje kariéru, pričom žena prispôsobuje celý svoj svet výlučne rodine. Pokiaľ je tak žena spokojná, je to v poriadku, pokiaľ sa žena ocitá v kríze, myslím si, že to v poriadku nie je a som presvedčená, že potrebujeme mužov urobiť rovnocennými partnermi v starostlivosti o rodinu na všetkých úrovniach. 🙂
podla mna pekna praca si s ludmi krasne kvetiny okolo .... nenosis si pracu domov ... mozno by som pouvazovala o skratenom uvazku pri troch detoch ak sa da ...
zo skolky moze odprevadzat súrodenec od 12 rokov (dedinska statna skolka) to len k tej diskusii
@scila prvé týždne/mesiace to budeš mať určite ťažšie, kým aj s deťmi nabehnete na nový systém - ale časom zistíte, že zmena vám všetkým prospeje - deti potrebujú kolektív rovesníkov, v škole/škôlke sa naučia kopec nových vecí - a tebe tiež prospeje stretávať sa s ľuďmi, či už spolupracovníkmi, alebo zákazníkmi.
ja som sa vracala do práce po piatich rokoch - v práci sa toho veľa zmenilo - či už v personálnej oblasti /nová šéfka/, alebo v pracovnej náplni - pre mňa bolo super, že som sa dohodla na skrátenom úväzku, stíham všetko omnoho lepšie - ranný rozvoz deciek smer škola/škôlka, nákupy, učenie... plat je síce nižší, ale za ten čas navyše, ktorý mám na deti, aj na seba, mi to určite stojí. zvlásť ked manžel ma časovo náročnejšiu prácu, takže škola/škôlka, učenie, nákupy, domácnosť, sú viac-menej na mne.
@dorotik úprimne Ti odpoviem,niekedy je to i o inom.
S 2 deťmi som sa nahlila do práce za vidinou spoločnosti,inej naplní dňa....teraz v tejto situácii mám stiahnutý žalúdok.
Doma bol náš deň o výletoch,hrách,varení na čo máme chuť,voľnosti....a zrazu nám zaberie väčšinu dňa povinnosť a na nič pekné nezostane čas.
Na druhej strane mi muž hovorí,že je to moje rozhodnutie,ale ja nie som ten typ,čo by zostal doma sám a prestal by byť sebestačný.Len mám teraz strach.Dcerka má čerstvé 3 roky,ďalšia 9 a 11.Napriek tomu,že 11 je už pre niekoho úplne sebestačný vek,budem ich nechávať doma s veľmi ťažkým srdcom.
Keby bola normálna situácia,bolo by mi oveľa ľahšie.
I takýto môže byť návrat do prace-rozporuplny a so strachom.
@anjelicek26 tak to máš nejaké zlé info, dieťa môže vyzdvihnúť zo škôlky súrodenec nad 10 rokov s potvrdením od rodiča
@nelca84 tak v nasej skolke teda nie, dieta nad 10 rokov nema pravnu zodpovednost, ak ich na ceste zrazi auto zodpovedna je skolka, papier-nepapier, dieta nesmu vydat inemu dietatu...
@anjelicek26 ako si povedala, zákon platí všade rovnako, treba sa popýtať v škôlke https://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-306 paragraf 7, odstavec 8... určite to nesúvisí s právnou zodpovednosťou, veď 10 ročné deti normálne chodia samé domov, môj chodil v takom veku dokonca prímestskou dopravou... a tiež nemal právnu zodpovednosť 🙈
@nelca84 ano sam, ale nemal dozor na 3/4/5 rocnym skolkarom... myslim,ze tam rozdiel je riadny... vravim u nas v skolke bez sance, aj kam chodi sestrin maly v BA maju rovnake pravidlo, tam dokonca len nad 18 rokov...
@anjelicek26 to bolo na margo tej právnej zodpovednosti. Ja si myslím, že rodič najlepšie pozná svoje deti, či už toho škôlkara alebo to staršie a vie, či môže takéto povolenie škôlke udeliť. Podľa zákona môžeš, je to na tvojom uvážení.
@nelca84 podla zakona je to vo velmi sedej zone...to je rovnake, ako ked nechas skolaka zo skolkarom doma a ides do prace...je to v poriadku do bodu, kym sa nieco nestane..niekto sa nezrani, nezacne horiet alebo sa nevymkne na balkone. Potom uz klope na dvere policia a socialka, kde boli rodicia. Rodic deti moze poznat, ale su nepredvidatelne udalosti... ale to je zbytocna debata mimo temy.
@anjelicek26 ja som reagovala len na to, ze si uvadzala nespravne informacie... neviem ci pracujes, ale ver tomu, ze vela mamiciek je odkazanych na to, ze po skolkara chodi starsi surodenec a je to uplne normalne a bezne
@anjelicek26 u nás tiež od 10 najstarší berie zo škôlky sestru.
@anjelicek26 u nás môžeš tiež,normálne oficiálne,na začiatku roka sa vypisuje tlačivo,to isté platí i v prípade,že dieťa ide samé domov.U nás smie,potom je to na zodpovednosti rodiča,lebo škola zodpovedá za dieťa do momentu,ako prekročí prah školy v tomto prípade.
Ak to nie je na papieri,dieťa ani súrodencovi nevydaju i keď ho poznajú.
@nelca84 samozrejme, že pracuje a bohužiaľ takú možnosť nemáme.
@amel ale škola a škôlka je rozdiel no. Školaci chodia domov sa mi bežne.
@anjelicek26 aha,prepáč,myslela som,že školáci.
@ninusa221 to bola iná doba. A v mnohom.
Verím, že sú na SK miesta kde môže 10 ročné dieťa zobrať mladšieho súrodenca zo škôlky domov, ale náš prípad to neni: Syn chodí do školy v Kvetoslavove - žiaľ, jeden z bratislavských satelitov. Keď do tej školy chodil pred rokmi jeho otec a predtým dedko, nikomu nevadilo, že tam nie sú chodníky, lebo to bola malá dedina, minimum áut. Teraz kým sa dostanem peši pomedzi jazdiace autá ku škole a späť, tak je to niekedy normálne boj a neviem si predstaviť 10 ročné dieťa klučkovať medzi tými SUV-čkami ešte aj so škôlkarom. To ale nehrozí - škôlka tam totiž nieje, lebo ju začali rozširovať ale boli problémy s financovaním, takže škôlka je mimo provoz. Moje mladšie deti pôjdu do škôlky o štyri dediny ďalej, kde zas nieje slovenská škola.
Takže "naša" dedina, do ktorej sa za posledných cca 10 rokov dosťahovali ľudia z celého Slovenska, z ktorých väčšina tam nemá trvalý pobyt, je plná nových domov a drahých áút, ale kedže tým pádom obec nemá financie na chodníky, škôlku a ani na väčšiu školu tak je to pre mnohé matky nočná mora. Hrozí totiž, že zanedlho nebude miesto ani pre prvý stupeň školy a že sa bude musieť zrušiť aj tá terajšia. Takže také, že vyzdvihovanie mladších detí staršími je u nás nereálny sen.
@loginexistuje nieje vždy pekná (nie kvoli rastlinám, ale kvoli ľuďom, ktorých pri nej stretávame - je veľa takých, ktorý by najradšej vyhubili všetko živé, vyťali všetko, kvoli čomu musia hrabať lístie a pod.) Občas sa človeku až rozum zastaví. Ale máš pravdu, prácu si už domov nenosím. Aj keď v minulosti som robila v záhradníckej firme, kde bolo aj to. Som rada, že už nie. A chcem sa dohodnúť na skrátený úväzok, vedenie s tým priebežne súhlasilo, tak dúfam, že sa nejako dohodneme k spokojnosti všetkých. Aj keď finančne to nebude ktoviečo, ale keď neprší, nech aspoň kvapká 🙂

Ja mám skúsenosť z druhej strany. Prijímala som od septembra (pár rokov dozadu) do práce ženu po 8 ročnej rodičovskej so 4 chlapcami, najmladší mal 2 roky a v septembri nastupoval do jasiel. Riskla som to napriek nesúhlasu personálneho. Baba bola od prvého dňa makač, skvelo zapadla do tímu, užívala si to doslova. Takže hlavu hore, choď do toho, uži si tú zmenu po takej dobe a uvidíš, ako dokážeš všetko zvládnuť a skĺbiť.