icon

Obavy zo zamestnania po rodičovskej

eribel
7. sep 2018

Uz som sem pisala, aka som zufala ohladne svojho buduceho zamestnania po RD, ktora mi konci o rok v septembri. Prave som sa zacitala do diskusie tu na MK, kde pani s vysokou kvalifikaciou si dlho nevie najst pracu....a moje zufalstvo narasta....Mam ukoncene ucitelstvo matika-geografia, ucila som rok, potom 5 rokov asistentka vedenia spolocnosti, potom 5 rokov doma s 2 detmi......nemcinu mam relativne aktivnu (aj som prekladala), anglictina horsie, ale pred odchodom ma MD mi lektorka povedala, ze by som spravila pohovor v AJ (ale za 5 rokov doma som z toho vypadla), inak nic specialne neviem.....Uvazovala som nad sferou IT (som exaktny typ, laka ma tato oblast), 2 mesiace som sa ucila tvorbu webstranok online, ale som pochopila, ze ako uplny zaciatocnik potrebujem aj prezencnu formu kurzu a prilis vela casu na samostudium, co mi nasa rodinna situacia (male deti, manzelova praca) neumoznuje. Tak som zase na bode mrazu, neviem, comu sa mam venovat, co sa ucit vo volnom case najblizsi pol-tristvrte roka, aby som si nasla zaujimavejsiu pracu ako asistentka, lebo tam umrem zaziva. Ake su vase odporucania/nazory? Vycibrit nemcinu? Zdokonalit anglictinu? Naucit sa pokrocily excel? Skusit SQL? Nebat sa Javascroptu/PHP sama doma? Zamestna ma niekto, ked bude v CV, ze samostudium PHP? Ale pol roka je malo podla mna, aby som sa dostala na uroven, ze ma zamestnaju....

jana_eyre
7. sep 2018

@hettinka nastupny plat je myslim okolo 1000€
brutto (to mi vravel zrejme pre absolventov bez praxe), pracovna doba podla pozicie.. manzel tam pracuje uz 14rokov, robi 8,5h, dva dni homeoffice, vikendy volno.. su tam ale vseliake oddelenia, vseliake pozicie kde sa robi inak a zaraba inak.. aj na zmeny, aj vela homeoffice - podla toho pre aku krajinu pracujes a ako.. je tam cca 1500zamestnancov..

alexandrah
7. sep 2018

a mas pravdu, ak nechces ucit, preboha neuc ... to ma byt poslanie ... tie deti si to zasluzia🙂) (v dobrom, ty to aspon o sebe vies).

tatianaba
7. sep 2018

@eribel Ani doucovanie matiky by ta nebavilo? Da sa na tom pekne zarobit a nenatahujes sa s celou triedou deti. Mozes ucit jedneho alebo aj viacerych. Aj za 10€ na hodinu,ak si naozaj dobra.

eribel
autor
7. sep 2018

@liz_lemon Ach, napis mi, prosim Ta, aspon 3 gramaticke chyby (alebo aj vsetky, ak mas cas), rada sa poucim.....slovencinu som vzdy neznasala ☺ .....esteze mam jasno aspon v tom, ktorym smerom sa neuberat ☺

eribel
autor
7. sep 2018

@deninka233 Si uzasna, gratulujem! Prvy spravny krok bol, ze si vedela, co naozaj chces, a bola si rozhodnuta ist si za tym! Manzel Ta v tom podporoval? Ja som si tiez vyhliadla vecerny kurz na testerku, ale nemozem, manzel robi do vecera......a celkovo ma odhovara od novej oblasti, vraj nemam vymyslat.....no podpora bohovska.....

eribel
autor
7. sep 2018

@veronikastrickova Mas uplnu pravdu v kazdom slove! Ved uz len to, ze to riesim na MK, je znak toho, ze ja naozaj neviem, co chcem......a preto si pytam nazory, pohlady, skusenosti...od zvolenej VS ma kazdy odhovaral, nedala som sa, isla som si za svojim, lebo som vedela, co chcem.....ale teraz neviem.....

eribel
autor
7. sep 2018

@jana_eyre Hm, zatial som z Dellu nasla ponuky iba do zakaznickeho centra a to nechcem....svagor tam robi na manazerskej pozicii, tak mozno aj toto bude cesta.....nevedela som, ze vychadzaju matkam v ustrety, dakujem za radu!.....

eribel
autor
7. sep 2018

@sissy27 To je vsetko pravda s tym rozdielom, ze mam svoj vlastny vnutorny deadline na "neviemcochcem" do konca septembra....potom zacinam makat.....bud sa odhodlam na IT alebo to istia jazyky a excell....

eribel
autor
7. sep 2018

@sasa1310 Nie, bol to moj detsky sen.....byt ucitelkou.....vydrzalo mi to do 2. rocnika na VS....vtedy som uz sipila, ze som sa "sekla"....uz vtedy som uvazovala zmenit VS, ale to by moji rodicia neprezili......realita skolstva prvy rok po skole ma v tom len utvrdil..... dodnes nelutujem.....

bsp39
Autor odpoveď zmazal
eribel
autor
7. sep 2018

@veronikastrickova Toto si mysli kazdy, kto neprezil nudnu pracu.....z 9h, co som tam musela odsediet, som mala co robit asi tak 2h.....dobre, nie vzdy, ale 10 mesiacov do roka urcite....vysokym platom som nemyslela tisice, ale aj 300 € k dobru je dost.....

eribel
autor
7. sep 2018

@alexandrah Super napisane, vsetkemu verim.....a keby ma neodradzala rodina (rodicia, manzel, ze nemam blbnu a vymyslat) a mala by som podporu, aj by som vedela, ktorym smerom.....

eribel
autor
7. sep 2018

@tatianaba To by som musela byt zorientovana v problematike, bez ucitelskej kariery doucovanie nema zmysel.....aj ty by si zaplatila doucko dietatu skor u ucitelky ako neucitelky.....

katrin21
7. sep 2018

Myslim, ze okrem uctovnictva a personalistiky / tam treba vediet legislativu/ zvladnes akukolvek kancelarsku pracu..ja som bola tiez ucitelka, ucila 2 roky, 3roky MD..hladala som vo firmach, prave znalost jazykov ma zachranila.. isla som do neznama totalne a mala som na starosti celu firmu so 120 zamestnancami spolu s 1 personalistkou..bol to prvy mesiac zahul, kym ma zaucili, ale potom to uz islo a milovala. som tu pracu... sef bol trvalo mimo statu, takze som.bola akoze jeho asistentka, tlmocila som mu dianie vo firme, ale zarovem som.pripravovala podklady pre uctovmicky, davala plat.prikazy do banky 2x so tyzdna robila kalkukacie pre faktury a faktury a CMR ku kamionu a rovnako ked dosiel, nahodenie do skladoveho programu atd...
. K tomu statistika, urady, vsetko co bolo treba..dokonca posledny mesiac aj personalistku, lebo odisla na rixikove zo dna na den na prelome mesiacov..to bolo strasne, telefon na uchu zeravy😂, prijimala som ludi, nahlasovala do zdravotky, atd..socialka..potom som jedno nasla a prijala..inak,bolo mi luto odtial odist, ale mala som moznost zarobit raz tolko, hlavne kvoli jazyku opat..
No a tam som sla zas do neznama, od PR oddelenia, tlmocenia technickych veci/ to bola skola!/ az po obstaravanie , sutaze a zmluvy..

Takze sa neboj, ak si sikovna robotu sa naucis hocijaku

Chyba je skor v zamestnavateloch
.vsade chcu prax, ale kde ju mas ziskat? Musis natrafit na takeho, ktoremu sa budes pacit,ze si sikovna a bude.v teba verit.. potom to uz pojde..
A dalsi problem nie je praca, ale skor vyska ponukanych platov..
Mna po MD teraz caka to iste, lebo moje miesto aa zrusilo, pracu nemam.. k tomu vek 42r bude po MD, male.dieta.🙈. no idealna zamestnankyna..
Zvazujem kvoli malej na cas aj to skolstvo..ak mam niekde.robit od 8 do.16.30 za 500e, to radsej v skolstve za ten isty plat..aj ked sa mi vracat tiez nechce..budem hladat nieco platovo zaujimavejsie..drzme si palce

alexandrah
7. sep 2018

iba ti co pocuvali seba a "blbli" nieco dokazali🙂) nepocuvaj tych co sa ta skor zrazaju dole ... aj manzel ta podpori, ked uvidi ze to myslis vazne a ze si za tym stojis ... aj moj najprv ze jaka blbost, uz ta vidim ako chodis o 7 vecer na anglinu do pol 9 ... bla bla ... a potom ze respekt - sama si si to vymyslela, nasla, stala si si za tym a urobila skusky🙂))) tak to ma byt🙂

alexandrah
7. sep 2018

este daco ... manzel robi do vecera? aj moj ... tak som povedala, 2x do tyzdna budes doma o 18 tej, lebo ja idem na 19 do mesta ... a aj bol ... alebo mu povies, nech na tu hodinu najde strazenie, lebo ty o 18 odchadzas z domu ... a rodicia ... hm ... skoda reci ... nezijes zivot svojich rodicov, ale svoj ... oni chceli aby si mala pedagogiku ... myslim, ze uz si na nich v tomto smere brala ohlady dost, nie? je nacase postavit sa sam za seba🙂)) ked sa im nepaci, to je ich vec🙂

vienala
7. sep 2018

@eribel ja osobne si myslim, ze po 6 rocnej rodicovskej dovolenke budes rada, ak sa budes nudit v praci, ktora je celkom dobre ohodnotena - myslim tu asistentku. Ved doma budes mat druhu sichtu, najma ak je manzel pracovne vytazeny. Uz to nebude ako pred detmi, budes rada, ze nemusis ist v praci na doraz.
Chapem, ze sa chces rozvijat a skusit nieco nove. Tak studuj teraz pocas Rd, potom nastup na povodne miesto, teda ak ti miesto drzia a ked vyrastu deti z chorob a ostatnych neduhov v ms, mozes sa uplatnit aj inde - tam, kde ta to taha.
Ved ako pocitam, mas okolo 35 rokov, takze este mas cas kludne napr. 2-3 rocky byt na kludnom mieste a potom mozes zacat makat na zmene - pripadne aj pocas tohto casu sa mozes sukromne vzdelavat v tom, co by si chcela neskor robit.

eribel
autor
8. sep 2018

@katrin21 Dakujem za povzbudenie! Tiez mi neraz napadlo, ze by mi stacila mozno iba trochu zaujimavejsia praca (napr. ako bola ta tvoja prva), kde by som mala co robit, nie furt kukat na hodinky, kedy odbije 17ta......nie som vyslovene karierny typ.....uz sa veru viac-menej priklanam k doladzovaniu jazykov, ako zacat v uuuuplne novej, cudzej sfere....hlavne, ak nemam istotu, ze by ma to bavilo.....tak si drzme palce, aby sme boli spokojne v novej praci ☺

eribel
autor
8. sep 2018

@alexandrah Asi mas pravdu s tym manzelom, on len zrejme neveri, ze tento raz sa uz moja MD so 100% nasadenim zmeni na 80% a tych 20% bude musiet tahat on.....uz ked mala starsia 1,5roka som si nasla pracu na ciastocny uvazok, ale tesne pred podpisom zmluvy ma presvedcil, ze nepotrebujeme zbytocny stres ....tak som chcela, co najskor druhe, aby som neriesila 2krat novu pracu.....dakujem aj tebe za povzbudenia, ozaj to pomaha!

eribel
autor
8. sep 2018

@vienala Presne tohto nazoru (ze este budem aj rada, ak si v praci budem moct oddychnut) je ceeeela moja rodina.....a ano, je pravda, ze nastup do prace po RD a deti do skolky, je sam o sebe stres na min par mesiacov, lenze ja sa bojim toho, ze potom to uz nebudem chciet riesit, budem sa povazovat za staru (o par dni 34) a budem sa len tak viest....

eribel
autor
8. sep 2018

Wau, tu je uz taka cenzura, ze ak sa administratorovi nepaci nazov temy, zmeni ju??

alexandrah
8. sep 2018

ja mam pocit, ze ty si zatial vzdy vyhovela vsetkym ostatnym, a nesla si podla seba ... rodicia skola - neprezili by ak by si odisla, manzel ma presvedcil ze nepotrebujeme dalsi stres ... a s tym "zasedenim sa" mas pravdu, aj ja ked som sla do statnej spravy, ze sak na chvilu, kym sa poobzeram po niecom zaujimavejsom, a skysla som tam 10 rokov ... ved tam neni zase tak zle ... ved menej prace ako v sukromnej sfere, menej hodin ... no cele zle ... takto nechcem prezit svoj zivot, uspokojit sa s mensim ... chcem aspon vyskusat, co dokazem ...

loginexistuje
8. sep 2018

@eribel s takymto pristupom do IT velmi nie je to narocna dynamck oblast najm k si ju nestudovala ale tam je to o terminoch a o timovej praci kde od tvojeje casti zavisia ini a tam sa neda stylom nemozem dnes robit vecer lebo muz chodi neskoro musim ist na ocr lebo muz nejde a nebudem pocas nej robit z domu atd tam si nevyberies ak su terminy ides piatok sviatok a ty budes musiet dvojnasobne lebo to aktualne nevies resp budes junior tiez je niekedy narocne sa postavit do pozicie ziaka ak ta bude v robote skolit a kritizovat nejake ucho o 10 rokov mladsie

a aby bolo jasno nieze sa to neda ja sama som prikladom ze ano ale treba dost obetovat

mam tiez vs matiku a biolu pocas celej vs som ucila na ciastocny uvazok c skole plus brigady v ramci IT po skole som sla do IT po 2 rokoch dieta ked malo rok a pol zavolali ma ucit tak som sla ked mala dcera tri a pol vratila som sa do IT az do nastupu na md so synom tam som ale kontinualne pracovala na mensich projektikoch syn mal problematicky zdravotny stav v jeho 5 rokoch som nastupili na full do IT uplne ina oblast ako predtym vsetko som sa ucila nanovo robila som na 200 % a teraz po 5 rokoch vediem IT oddelenie vyvoja takze da sa to je to sice muzsky svet a ak chce zena prerazit musi makat omnoho viac ako chlap

jana_eyre
8. sep 2018

@eribel no len nejako zacat musis bez skusenosti asi moc vela moznosti nemas.. ked nechces robit to, co si vystudovala, tak v kazdej inej oblasti ides od 0.. ja po troch detoch pojdem robit hoci co, len aby mi poskytli dobry prac.cas aby som sa mohla venovat detom.. zmenu budem riesit az budu starsi a samostatnejsi..

vienala
8. sep 2018

@eribel som len realistka. Ja som uz tri krat nastupovala po detoch do prace, tak viem, o com pisem. Po tretom dietati som rok pracovala na pol uvazku, teraz zacinam v novej praci na plny. Mam kolegov samych muzov, keby som mohla, urcite by som si vybrala pracu aspon napar rokov taku, v ktorej sa budem nudit. Zial, taku som nenasla. Ale poucena z minulosti som si zabezpecila opatrovatelku, uz by som asi zosedivela, keby sa musim kdekomu doprosovat, aby mi postrazil vecne chore dieta, tak ako som musela pri prvych dvoch. Zial, vsetky moje deti su dedicne zatazene sklonom k astme, nic s tym nespravim, podla lekara z toho vekom pri spravnej zivotosprave "vyrastu". Ale pri malom dietati musim ocakavat castu chorobnost, tak som sa zabezpecila. Aj tak to bude boj v muzskom svete. Do buducnosti, ak tam vydrzim, to bude ale velmi dobre zamestnanie, tak sa mi oplati bojovat.
Tiez mam manzela, ktory je pracovne vyrazeny aj adekvatne ohodnoteny, takze nemozem ocakavat, ze bude s chorymi detmi vecne na ocr. Veku by som sa v tvojom pripade neobavala, ved si este mlada, aj o par rokov este budes a budes sa moct potom viac venovat kariere. Ja som od teba starsia a nemala som problem najst si pracu v mojom obore. Samozrejme, vzdy je to aj o stasti byt v spravnom case na spravnom mieste. Ale teba este cas/vek netlaci...

elaela23
8. sep 2018

Ved mam dojem,ze si nespokojna sama zo sebou a nezauma a ze nic.asi na vsetkom nieco najdes chybu

eribel
autor
8. sep 2018

@loginexistuje Dobre si to vystihla a vyzdvihla presne tie "negativa" IT oblasti, kvoli ktorym vaham, ci sa na to dat. Ak sa pre nieco rozhodnem, tak makam aj cez mrtvoly, az kym to nedosiahnem. Kebyze mam opat 17 (ked som si vyberala VS), nevaham ani sekundu..... ale dnes ako manzelka a matka si pomaly priznavam (je to sakra tazke), ze tento vlak mi usiel, lebo teraz by tie "mrtvoly" boli moje deti a manzelstvo a za to mi to nestoji aleze urcite a vobec..... Bude rozumnejsie zakladat sj na jazykoch a najst sa v inej oblasti....Dakujem za nazor, velmj mi pomohol! Ono dolezite je aj to, ze sama nie som si na 100 % ista, ze by ma IT bavilo....a bol by to asi moc velky risk zistovat to teraz.....

eribel
autor
8. sep 2018

@vienala Veru, chorobnost deti.....ani si radsej nepredstavujem, co by som prezivala v novej, velmi narocnej praci, keby boli deti chore......mam stiahnuty zaludok pri obycajnej horucke, moc to prezivam a bojim sa o ne....k tomu pracovny stres.....no, myslim, ze narocna IT oblast teraz nie.....

eribel
autor
8. sep 2018

@elaela23 Necudujem sa, ze z mojich prispevkov mas takyto dojem, mozu tak vyznievat....ano, momentalne riesim vnutornu krizu ohladne svojej buducej prace, ale v inych oblastiach som spokojna a stastna ☺.....no, co uz, tazko sa rozhodujem, dlho analyzujem, ale potom rozhodnuti pride ulava a uspokojenie ☺

eribel
autor
8. sep 2018

Este raz dakujem velmi pekne vsetkym, co mi napisali. Ozaj mi to pomohlo! Myslim, ze nie som daleko od definitivneho rozhodnutia.....vela stastia pri praci kazdemu!