Od zamestnávateľa chcem výplatné pásky

11. jan 2023

Moj zamestnavatel, je nezastihnutelny, mam tel cislo ale neviem ako mu to povedat kedze som tam len pol rokaa by si nemyslel ze chcem vyplatne pasky len kvoli tomu ze chcem nieco uver atd, prizvukoval zo na pohovore aby sa to nestalo, je mi to az trapne si pytat vyplatne pasky, nechcem ich na ziadny uver, ale potrebujem ich zdokladovat inam, ak zavolam uctovnicke on sa to dozvie? Sice ani na nu nemam kontakt, kllegyni som sa pytala tak sa tomu nepriamo vyhla, na zmluve mam rovnaku mzdu aku aj dostavam na ruku. Ako by ste to eiesili vy? Da sa niekde zavolat aby mi zaslali pasky Na nejaky urad?

luccija
11. jan 2023

To je jeho povinnosť napíš účtovníčke.Ak by si chcela úver čo ho je do toho?aj tak by Ti musel potvrdiť príjem iným spôsobom a nie len dať pásky

1natasa1
11. jan 2023

S výplatou by ti mal dať rovno aj výplatnú pásku. Je to tvoje právo ju mať. Nechápem, prečo je okolo toho taká veda.

a_alexandra_a
11. jan 2023

Zamestnávateľ ti zakázal vziať úver, či ako? A ty nie si svojprávna?

autor
11. jan 2023

@luccija nechcem mu pridavat starosti lebo stale je nervozny ked musi dajake papierovacky riesit… jeho to zatazuje

autor
11. jan 2023

@a_alexandra_a nezakazal, ale chce sa vyhnut zamestnancom ktory sa zamestnaju len kvoli uveru a potom daju vypoved

a_alexandra_a
11. jan 2023

Aha, tak pána to zaťažuje... prosím ťa, čo je to za prácu, že sú takéto podmienky? To som ešte nepočula takéto hlúposti...

autor
11. jan 2023

@a_alexandra_a a ako mu to mam pivedat aby nemal pochybnosti akurat nedavno mi zvysil plat teraz to bude dost divne

ku_uk
11. jan 2023

Kto sa zamestná, aby dostal úver a potom dá výpoveď? 😁🙈

autor
11. jan 2023

@a_alexandra_a a co ak dal na vyolatnu pasku ine ako napisal v zmluve a oreto dava na ruku?

vieraz
11. jan 2023

vyplatna paska je povinnost, plati ti socialku a zdravotne? ci len tak posiela na ucet peniaze? skontroluj si to. Vsetko je to podozrive, ak nechce dat pasky.

ku_uk
11. jan 2023

Zavolaj mzdarke, účtovnícke hocikomu nech ti dajú výplatné pásky. Nie ne na tom nič na obťažovanie je to ich povinnosť.

enka81
11. jan 2023

@vieraz presne toto mi napadlo, predbehla si ma. Plati ti odvody?AUTORKA- Ty mas na tie pasky narok, su tvoje, dat ti ich musi. Este to moze byt zaujimave, co sa v nich dočítaš.

hipuska
11. jan 2023

No tak to je jasné. Asi budeš mať časť na čierno. Mal by za teba podať daňové, za minulý rok. Ešte mozno ak by si si isla do sociálnej poisťovne pre vypis, tam by si videla, či platí alebo nie

katkaseiner
11. jan 2023

no ja som myslela ze som uz videla vsetko.. ved na vyplatnej paske mas vsetky info tkore potrebujes... jeho psia povinnost ti tu tvoju dat kazdy mesiac. Kto podla teba vezme uver a potom da vypoved? Normalny clovek vezme uver lebo ma nejake plany a tak isto planuje ze ho bude splacat a pracovat...

autor
11. jan 2023

@vieraz mzdu dava na ruku a zdravotku plati vidim to v apke

ropucha6
11. jan 2023

Moze ti byt srdecne jedno, co si mysli, mala by si ich dostat automaticky s vyplatou. Normalne si ich od uctovnicky vypytaj - a ako vravia baby ak pozri, ci mas za seba zaplatene odvody…

luccija
11. jan 2023

Nebudeš ho zaťažovať na to má účtovníčku.ved vieš čo máš v zmluve a čo Ti dá na ruku nie?
Teraz si to otoč, že chces niečo kúpiť na splátky či ten úver veď si zamestnaná...pýtaj si pásky a všetko si skontroluj

autor
11. jan 2023

@luccija neviem cislo na uctovnicku a ako si zistim ci plati socialku na nete ?

stannkas
11. jan 2023

Treba zamestnávateľovi napísať a požiadať ho o vydanie výplatných pások. Je jeho zákonnou povinnosťou tieto vydať, nakoľko pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ povinný zamestnancovi vydať doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy, o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o stave účtu konta pracovného času, ak je zavedené konto pracovného času, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce atď.
Ak by ich odmietal vydať, odporúčam obrátiť sa v tejto súvislosti na Inšpektorát práce.

vulka
11. jan 2023

Dáva na ruku. Ahá, takže jasná "černota". A ktovie, čo za Teba odvádza. Skontroluj si to na sociálke. Aby si nebola prekvapená.

zuzanaete
11. jan 2023

Cize v zmluve mas napr. 800€ a to dostavas aj na ruku? Ak ano, tak cosi tu nesedi. Ved zo mzdy sa platia odvody, kazdy mesiac moze byt suma trochu ina z dovodu statnych sviatkov a tak dalej. Ak vidis, kolko za teba odvadza v zdravotneh poistovni, tak si vies vyratat hrubu mzdu, ktoru vykazuje za teba. A firma ma davat vyplatne pasky automaticky. Tu cosi nebude ok.

basska_b
11. jan 2023

Ale ved ked clovek ziada uver, banka da dopyt do socialnej poistovne a tam vidi, co sa odviedlo, z toho si vyrata, aka je brutto mzda... my sme pri uvere pasky neukazovali, ale mozno v inej institucii je to inak... uctovnik musi pasku vystavit, ci chce, ci nechce... ked tak poziadaj len o elektronicke zaslanie, my dostavame elektronicky zaheslovane PDF

luccija
11. jan 2023

Keď sa kolegyňa na túto tému nechcela rozprávať niečo tam nesedí.Ako si mohla s niečím takým súhlasiť?Ak je nezastihnutelny napíš mu mail.

sigma510
11. jan 2023

To kde podaktorí ľudia pracujú ze nemajú k dispozícii svoju výplatnú pásku? Mne chodí ešte skôr ako výplata, každú jednu pásku mam k dispozícii, som piaty rok v jednej firme a nikoho nikdy netrápilo ci si vezmem spotrebak, hypotéku, dokonca na tieto účely nám na mzdovom robili potvrdenia o príjme. Aj v predošlom zamestnaní nám pásky chodili mailom. Tu asi nebude všetko v poriadku, keď si musíš žiadať o pásky, ktoré by mali byť samozrejmosťou ze ti zamestnávateľ buď posiela elektronicky alebo ich dostaneš papierovo. A to či si vezmeš úver alebo nie je tvoja osobná vec, zamestnávateľa nemá čo zaujímať.

diewcatqoo
11. jan 2023

Je jeho povinnost poskytnut ti vyplatnu pasku. Aj vdaka ludom ako si ty (ktori nechcu pridavat starosti zamestnavatelovi s papierovackami), sa to na Slovensku hemzi podvodnikmi, ktori vyuzivaju ludi na ciernu pracu.

dadis
11. jan 2023

Asi sa pytal na ten uver z dovodu, ze nevyplaca do socialnej poistovne odvody vo vyske zo mzdy, na akej ste sa dohodli. Lebo teraz uz svoj prijem v banke nezdokladujes vyplatnymi paskami, ale priamo ma banka informaciu zo Socialnej poistovni o vyske tvojej mzdy. Vyplatne pasky si vypytaj pd mzdarky, ale nebud prekvapena, ak budu na minimalnu mzdu vystavene...strasne nieco, co sa na SK deje

maxi2
11. jan 2023

V dnešnej dobe kde je všetko cez net tak ti dáva peniaze na ruku??? A ty si s tým spokojná??? Ver ,že tu nebude všetko s kostolným poriadkom. A nie je ani v poriadku keď ti nedáva výplatnú pasku. Už aj tie sa dnes posielajú na mail.

sigma510
11. jan 2023

@maxi2 asi je, ľudia nemajú absolútne žiadnu finančnú gramotnosť. Neraz som spisovala úver, pri otázke mzda v čistom sme prišli k sume napr 900 eur, potom vypadlo z klienta, že ale polovica je na ruku, a prečo keď ma taky príjem mu aj tak úver nedali... No prečo asi? Ľudia nechápu, že odvody im išli z minimálky a sociálna poisťovňa nemá odkiaľ vedieť ze ďalšie prachy majú načierno na ruku. Nevysvetliš niektorým jednoducho. Myslím ze toto bude podobný prípad, kde zamestnanci ani netušia koľko je za nich odvádzane a to s tým úverom bude len taka fintička, lebo väčšinou tu sa dozvedia ze im to z tých odvodov a platu akosi nevychádza.

nikaeli
11. jan 2023

Mne chodí páska už tri roky na email dva-tri dni predtým, ako mi príde výplata na účet. Okrem spomínaných odvodov tam máš všetko ostatné, čo potrebuješ (máš právo) vedieť - dovolenku, ošetrovné, daňový bonus, stravné, ja mám aj tretí pilier, ......

maranco
11. jan 2023

Môžeš si urobiť prístup do svojho konta v sociálnej poisťovni
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...
https://www.socpoist.sk/nastroje-sluzby/elektro...

A tam si pozrieš podrobnosti z akej sumy odvádza. Aby si nebola prekvapená ak budeš na PN, alebo dôchodku, že si mala len minimálnu mzdu.
Výplata na ruku, nebude to gastro, že má čierny príjem a nechce ich priznať prevodom cez banku?