Odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch a zamietnutá dohoda o skončení pracovného pomeru

lili2015
6. nov 2023

Ahojte,
otec podal minulý týždeň dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľovi z dôvodu odchodu do dôchodku s 2-mesačnou výpovednou lehotou. Žiadosť o dôchodok po odpracovaní 40 rokov už podal na sociálnu poisťovňu, na dôchodok by mal teoreticky nastúpiť 1.1.2024. V súčasnom zamestnaní pracuje 26 rokov. Zamestnávateľ mu však dohodu odmietol podpísať. Predpokladám, že mu ostáva iba podať výpoveď. Aká je v tom prípade vypovedná lehota? Ja predpokladám, že 3 mesiace? Či v prípade, že podáva výpoveď zamestnane, sú to iba 2 mesiace? Zamestnávateľ tvrdí, že mu dohodu nepodpíše, lebo ak podá výpoveď zamestnanec, stratí nárok na odchodné. Je to pravda, že ak on podá výpoveď (nie dohodu) , tak nemá nárok na odchodné (pri odchode do dôchodku)?
Ďakujem za odpoveď.

slavkadi
6. nov 2023

@lili2015 výpovedná doba najmenej 2mesiace, čiže keď poda výpoveď teraz, môže skončiť k 31.1.2024. Ak odchádza do dôchodku a doloží potom zamestnavatelovi rozhodnutie od SP, že mu bol do 10 dní od skončenia prac.pomeru priznaný predčasný dôchodok, vyplatí mu zamestnávateľ odchodné. Rozhodnutie môže dostať aj dva mesiace po nástupe na dôchodok, rozhodujúci je dátum od kedy mu bol priznaný.

matullienka
6. nov 2023

@lili2015 ak podá výpoveď tak nemá nárok na odstupné, na odchodné tým nárok nestráca len je potrebné on písomne požiadať. Treba priložiť schválenie dôchodku

lili2015
autor
6. nov 2023

@slavkadi
@matullienka ďakujem za odpovede.

simca06022011
6. nov 2023

Ani pri vypovedi dohodou, nema narok na odstupne ak sa tak nedohodnu. Najlepsie by bolo sa so zamestnavatelom DOHODNUT, najskor ustne, ako PP ukoncit, ako si to predstavuje aj druha strana. Ak sa neda, tak vypoved, vypovedna lehota je §62 - (6) Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace. Cize zase je to na dohode. Nema zmysel ani pre zamestnavatela natahovat to xy mesiacov, preot pisem ze dohodnut sa treba. Je jedno ci na dohodu, alebo vypovedou jednostrannou.
HLAVNE ak si bude pisat vypoved, tak nech uvedie dovod, tj odchod do dochodku. Lebo vtedy je povinnost vyplatit odchodne.
My sa dohadujeme so zamestnancami, pretoze kazd yma nejaku predtavu, niekto chce pri odchode 3platy, niekto 1plat a odist hned atd. Vyska odchodneho totiz, nie je pevne stanovena.

lili2015
autor
6. nov 2023

@simca06022011 ďakujem za správu. Zamestnávateľ uviedol, že žiadnu dohodu nepodpíše, že si ma podať výpoveď. Nečakali sme to, ale je možné, že kvôli nedostatku pracovníkov. So zamestnávateľom mali už viacerí problémy, že nevyplatil, čo mal, zvažovali aj hromadnú žalobu, ale po tlaku nakoniec došlo k výplate toho, čo mal. Mne s manželom sa podobný prípad ešte nestal, tiež sme sa vždy dohodli.

matullienka
6. nov 2023

@simca06022011 ja ťa len doplním, zamestnávateľ nemá povinnosť vyplatiť odchodné ani v prípade, že do výpovede napíše odchod do dôchodku. Zamestnanec on musí zamestnávateľa požiadať až potom mu vznikne povinnosť

salome123
6. nov 2023

@matullienka ja mám info zo školenia, že odchodné netreba žiadať ak v čase ukončenia PP je starobným dôchodcom

matullienka
6. nov 2023

@salome123 treba lebo v prípade, že má zamestnanec a viac zamestnávateľov vypláca ho len jeden zamestnávateľ, aspoň čo ja viem tak vždy mi prikladajú aj žiadosť o vyplatenie odchodneho. A vypláca sa len pri prvom odchode do dôchodku