Okamžitá výpoveď

lacino88
14. máj 2015

Zdravim,
som zamestnany, nie dlho, ale uz som po skusobnej dobe. Naskytla sa mi lepsia ponuka. Co v pripade, ak potrebujem skoncit okamzite a dohoda zo zamestnavatelom nie je mozna.
- ak by som jednoducho prestal chodit do zamestnania, moze mi zamestnavatel aj nieco viac, ako ma len vyhodit?

sissy27
14. máj 2015

@lacino88 Počas trvania pracovného pomeru je zamestnanec povinný vykonávať prácu podľa pracovnej zmluvy a dodržiavať pracovnú disciplínu, pričom obsahom tejto povinnosti je okrem iného aj povinnosť byť na pracovisku v pracovnom čase. Ak zamestnanec nenastúpi do práce bez ospravedlnenia (napr. prekážka v práci na strane zamestnanca, dovolenka a pod.), ide o porušenie pracovnej disciplíny,

. V prípade závažného porušenia pracovnej disciplíny, za ktoré sa považuje aj neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny, zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom v zmysle ustanovenia § 68 ods. 1 písm. b ) Zákonníka práce prípadne mu dať z tohto dôvodu výpoveď v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e ) Zákonníka práce.
Za čas neospravedlnenej absencie zamestnancovi mzda nepatrí. Súčasne, v zmysle ustanovenia § 109 ods. 3 Zákonníka práce, za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni.
V neposlednom rade môže zamestnávateľ vyžadovať od zamestnanca aj náhradu škody, ktorá mu vznikla konaním resp. nekonaním zamestnanca (napr. náklady na zabezpečenia náhradného plnenia úloh, ktoré mal splniť zamestnanec. Zamestnávateľ je povinný zamestnanca oboznámiť s výškou škody a pokiaľ ju tento neuzná a nenahradí dobrovoľne, môže zamestnávateľ vymáhať škodu aj súdnou cestou.

mimikas
14. máj 2015

Mozes dat okamzitu vypoved s tym ze ti zamestnavatel nevyplati poslednu mzdu a prepadne ti dovolenka a neviem ako budu ochotny ti vydat potvrdenie a zapoctovy list.

lacino88
autor
14. máj 2015

Doplnim este, ze som posledne 3 tyzdne na PN. Mohol by som pocas nej podat okamzitu vypoved na zaklade zdravotneho stavu? A teoreticky nastupil na nove miesto 1.juna tak, ze by som PN ukoncil pred nastupom, aby som sa nemusel ani na urade prace hlasit ako nezamestnany?

sissy27
15. máj 2015

@lacino88 k ukončeniu prac. pomeru zo zdravotných dôvodov potrebuješ lekársky posudok a je tam určitý postup - treba najprv požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú vhodnú prácu, ak toto nevie zamestnávateľ zariadiť, až potom nasleduje výpoveď... a ak sa nemýlim, tak sa potom nemôžeš zamestnať v rovnakých podmienkach u iného zamestnávateľa

kacenka1990
17. máj 2015

mam podobny problem.... Dobry vecer, prosim Vas o pomoc a vyjadrenie sa ako je to naozaj.
Som zamestnana od 1.1.2015 na TPP u sukromnicky. Pracovnu zmluvu mam uuplne jednoduchu bez popisu prace, a bez nejakych podmienok pisanu v 16 bodoch nic viacej. vzala ma na projekt z UP z fondou EU do 29rokov na dobu urcitu na 15 mesiacov. od konca marca som na PN uz 4 tyzden. a kedze sa mi naskytlo nove pracovne miesto a zacat by som mala 1.6. chcela by som dat vypoved. PN budem koncit cca 26.5.. Zamestnavatel mi aj pocas PN vyvolával ze ma potrebuje v praci ze nemam potrebny vykon a podobne, no proste nejako sme sa telefonicky dostali aj do konfliktu zaujmov. Zacal mi vycitat aj to ze ma pustal do skoly (VS) a mala som to riadne zaplatene, no ziadna dohoda o tom nieje a ani nikde to papierovo nieje podlozene. bola to akasi ustna dohoda bez svedkov. aj to je jeden z dovodou preco by som chcela dat vypoved. Co vsetko mi moze zamestnavatel ? vypoved potrebujem urcite ukoncit ku dnu 31.5.2015. Pripadne co by sa dialo ak by som proste neprisla do prace 3 dni dni po sebe(absencka)?Poradte mi PROSIM ako sa dohodnut?