Ošetrovanie člena rodiny cez vianočné prázdniny
Mozem byt na ocerke cez vianocne prazdniny a moze ma vypisat aj iny doktor ked nas ma dovolenku, resp. Zastupujuci
@hettinka nahradnu pracu pre nas nema,kedze komplet cela prevadzka sa robi nanovo cize aj sklady. Teda vlastne,mohli by sme ist robit inde ale su to uz dediny min.40 km od mesta
@hettinka tak ver,ze existuju ludia bez stsrych rodiciv,bez surodencov,kt.deti postrazia pocas prazdnin,aj bez sirsej rodiny...ked aj da na hlavu postavis,aj tak vsetky skolske prazdniny nevyriesia obaja ridicia dovolenkami,kde su este ine specialne problemy,ci riaditelske volna,choroby...ci uz vaznejsie,ci menej vazne.
Autorka nechce peniaze od zienok tu,ani nic...chce radu...
@zuzanockamt nie kazdy ma moznost
Mnohe tu vyskakujete,ale kluuuuud,nezažili ste mnohe situacie,neviete...resp.kluuud,lebo co.clovek vie,co ho v zivote caka,aby ste same netiesili podobny problem,trosku empatie,nejako to z MK odchadza....
@zuzanockamt ale od januara to idem riesit hladam si novu robotu
@alenkay7 ale ved sme ti radili aj v inych diskusiach dala si vypoved bezi ti vypovedna lehota hod sa na pn ved mas diagnozu na ktoru si cerpala pn aj predtym chronicku pred vianocami sa dohodni so svojou pediatrickou a nech ti tu ocr da dopredu ved hadam nedovolenkuje cely december. A do konca.roka ti sta i aj tak len den ci dva pocas sviatkov a to sa da aj pckami doriesit ale ist na drzovku zastupujucemu s tymto to nerob
@evittam v tom prípade treba zapojiť aj otecka dieťaťa, môj bežne chodí aj po lekároch, striedame sa ak treba. Kto má toho v robote menej, ten ide. Aj v prípade dlhšej choroby som s dieťaťom bola týždeň ja, týždeň on. Prázdniny vykrývam ja, ostatne dni voľna manžel. Teda keď boli deti malé, teraz už sú doma aj sami.
@evittam ale rak cez Vianoce ho hádam máte doma, či? Môj robil dlho na týždňovky a turnusy, ale cez Vianoce bol doma aj dlhšie, ako boli prázdniny. Ak teraz ich firma cez Vianoce nerobí naplno a je viac doma. Inak majú nepretržitú prevádzku.
PS: tiež píšem, ako to mame doma. A aké sú iné možnosti, ak by OČR nevybavila.
@hettinka dovolenka...25+25,dve deti...zrataj kolko prazdnin maju deti,do toho este riaditelske volna,chripkove,rozne rodinne problemy,atd,atd....v lete este ok,ak su deti vacsie,daju sa tabory,ak mensie,po skolkach porozkladat...a este za predpokladu,ze nie je clovek limitovany zamestnavatelom,kolko volna a kedy smie
je to celkom slusne korculovanie a vymyslanie,co s detmi,ich chorobami,kontrolami,logopediou,atd....ak su na deti dvaja.
ale da sa to-akurat to teda lahke nie je,leeenze su aj zamestnania a situacie rodicov,kedy je to ozaj tazke a vtedy kazda rada dobra.
ono,ozaj netreba druhym hovorit co sa ako da-ked nie sme v ich kozi a za chrbtom rodinna podpora.
@alenkay7 §141 Dôležité osobné prekážky v práci
Porovnať históriu
Poznámky
Súvisiace paragrafy
(1) Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, počas materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky (§ 166), karantény, ošetrovania chorého člena rodiny a počas starostlivosti o dieťa mladšie ako desať rokov, ktoré nemôže byť z vážnych dôvodov v starostlivosti detského výchovného zariadenia alebo školy, v ktorých starostlivosti dieťa inak je, alebo ak osoba, ktorá sa inak stará o dieťa, ochorela alebo sa jej nariadila karanténa (karanténne opatrenie), prípadne sa podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
@terezka1947 Presne a este osocovat ako mi to matky z MK platia zo svojho.😁😁😁 Ano raz som využila takúto OCR-5dni. Nemale odvody a dane platím uz vyse 20rokov.... Cize je to zaplatené z nich. Nemusia mat obavy.
V súlade s vyššie spomenutým paragrafom môžeš žiadať o neplatené voľno cez prázdniny ak má dieta menej ako 10 rokov.
@evittam smutna som,kolko zien na MK a tak malo empatie
ludia maju rozne problemy,no a ti,co ich maju najvacsie,nepytaju peniaze,ani sa nic neprosia,idu zivotom,bojuju,ale dostavaju uzasne rady od ludi,co zvladaju vsetko uplne sami,uuuuplne sami,no...mhmh,akurat s inymi rukami
trosku ozaj pokory voci zivotu a v duchu hesla:co vidis na druhych,cakaj raz na sebe-aj empatie
@petulda333 akoze zato ze prerabaju predajne mas byt tri tyzdne na marodke? si to zamestnaatel velmi lahko predstavuje... na to nema pravo...mas narok na nahradu mzdy...alebo vam ma pracu najst
@kikuskar5 tak mat deti nie je jednoduche ani lacne... treba planovat a hladat moznosti. Urcite mas v okoli studentky vs ci dochodkyne co by pomohli... pripadne ine mamky v skolke ktore riesia podobny problem . Len aby sme tieto riesenia videli treba otvorit oci a nevyhovarat sa stale ako sa co neda...
ako ženy som z Vás znechutená a kľudne ma ukameňujte. Teraz nejde o zastávanie autorky - nepoznám ju a možno má ozaj aj iné možnosti. Ale napíšem Vám príklad mojej sestry. Slobodná matka, chlap ledva platí, otec čo bol na dôchodku nám zomrel. Mama s bratom robí na železnici nočné a kadejaké nástupy (sviatky im nikto voľno nedá). Sestra má tiež prácu cez sviatky. Spce na očr nejde, má dovolenku, ale keby nie, neviem čo by robila. Neviem si predstaviť otravovať kamarátky a známych cez sviatky, sú to všetci pre malého cudzí ľudia. S tým ako lepí dni keď je škôlka zavretá, alebo má malý sople, alebo čokoľvek je to strašné. Platiť opatrovateľku? Neviem, ktorá by do malej zaprdenej dediny chodila a keď už aj, aj ony majú sviatky, a keď už aj cudzieho človeka do domu? na pár dní, ktorého malý nepozná a na poslednom mieste - myslíte, že slobodná matka, ktorej chlap neplatí, alebo len sporadicky má na opatrovateľky? Alebo môže dať výpoveď ... to by bola potom lenivá matka, ktorá sedí doma pri decku ... akože haló zobuďte sa ženy. Keď si už aj slobodná matka nájde robotu, tak je brutál problém vykrývať dieťa. A ešte pri dochádzke do roboty 20 km. Normálne ste mi zdvihli tlak.
Áno možno to viacerý zneužívajú aj keď nemusia. Ale bohužiaľ systém v našom štáte nie je nadstavený aby bol ústretový matkám, ani zamestnávatelia, tak ako to je v zahraničí. V takých prípadoch nie je možné riešiť niektoré situácie inak.
Ešte uvediem príklad pred je november, po týždni v škôlke sestrin malý chorý, týždeň zdravý, potom chorý (iba obyč sople) riešila Pčkami, sem tam hodila malého mne, ona ho do roboty nemôže). u mňa v robote chudák iba sedí, kreslí si, v horších podmienkach. Pred dvoma týždňami škôlka zavretá kôli rekonštrukcii strechy dva týždne, zase sme lepili, minulý týždeň riaditeľské voľno, však boli sviatky ... Sestra je na prášky cíti sa na chuja, že nevie nič zariadiť, že nevie čo skôr s malým, ako čo vysvetlovať zamestnávateľovi, nevychádza jej to finančne lebo aj ked vozí malého ku mne, tak to niečo stojí ...
prepáčte potrebovala som to sem napísať
@dai ja sa nevyhovaram, ja viem, ze to nejako zvladneme, bude to sakra tazke, hlavne do skolskeho veku, potom uz sa bude odkladat na denne tabory, ci klasicke a bude to jednoduchsie. ale nejako to snad dame. Ale nie kazdy ma moznost si niekoho zaplatit, co ja viem na tyzden cez 8h denne, pre niekoho toto riesenie je ozaj nemozne, ked obracia kazdy cent. Studentka, ci cudzia dochodkyna to asi zadarmo robit nebude, ze? 😅 Ja len poukazujem na to, ze niekedy to ozaj neni take jednoduche, ano su moznosti, ale aj tie su pre mnohych ludi hlavne financne obmedzene. Niekto naozaj nema ani rodicov, je jedinacik, a ked aj ma surodenca, vztahy mozu byt naprd, moze byvat tak, ze kamosi daleko, nikoho nepozna natolko v okoli, aby poziadal o pomoc bez toho, aby boli ocakavane peniaze za to a zvacsa taki ludia tiez pracujuci si dovolenky chcu brat kvoli sebe a nie, aby strazili niekomu deti, niekto je na to naozaj sam a ako som citala v niektorom komentari, ze dieta so sebou do prace. To asi tiez vsade nejde, ze? Lahke je byt mudry, ked nie je niekto v kozi dotycneho, ktory uz v zufalej situacii poprosi dajme tomu aj o tu ocr lekara.
@nikoletah My sme mali skolku 2 tyzdne este v juli aspon otvorenu, tento skolsky rok aj toto zrusili. 😅 Tak sa "tesim" 😅
@jamika27 chápem, že to má sestra ťažké. Určite kto to nezažije nepochopí. Ale to, že v “malej zaprdenej dedinke” nie sú možnosti to nevedela predtým ako sa tam usadila? Ja keď som plánovala rodinu tak som brala do úvahy aj dostupnosť škôl, možnosti prace, dopravne spojenia a pod.
@namornicka ona malého neplánovala a neusadila sa tam svojvoľne, žije v rodičovskom dome a tou zaprdenou dedinkou som nemyslela, že by naša dedinka nebola dobrá ale nie sú tam také možnosti ako v meste.
Samozrejme ona je na vine, mladá sa nechala nabúchať, ale človek sa aj vlastnými chybami dostane do rôznych životných situácií. Ale to neznamená že nikto nerobí chyby

@simca06022011 to my vieme,ale ich to nezaujima. Od oktobra nam dali zakaz cerpat dovolenku do zaciatku prerabky.