Otázka ohľadom stráženia detičiek počas pohovoru
Je podľa vás normálne keď sa opytaju na pohovore či máte zaobstarane stráženie v prípade že vám ochorie dieťa???
Otazky ohladne rodicovstva su povazovane za diskriminacne a je to total nevhodne. Z jednej strany ma dovod sa pytat ale z druhej strany to nepatri na pohovor, ty strazenie mas zaobstarava ti ho ocr. Ale ja by som odmietla odpovedat.
Normalna otazka to nie je a presne ako pise
@melanta neviem asi aku odpoved cakaju. Samozrejme ze ked sa clovek hlasi do prace spat, chce pracovat a nie zliepať HO a OČR… Strasne ma to trapi aky je u nas stale v tomto pracovny trh skostnateny. Nemozeme sa predsa tvarit ze zena tie deti nemá, ona uz proste nemoze byt taky bezstarostny zamestnanec ako po VŠ bez zavazkov.. je ti narocne no.
Odmietla by som odpovedať, upozornila, že sa jedná o protizákonnú otázku, zdvihla sa a odišla s tým, že upovedomím príslušné orgány.
Podla mna to nieje taka strasna otazka, ked si to vezmem z opacnej strany, ze mam dakoho zodpovedneho zamestnat a vieme ako to s detmi chodi dve deti , bezne dva tyzdne do mesiaca sa prestriedaju chore a ako chodit do roboty raz za dva tyzdne to je zamestnanec na nic ak treba pracovat, ja som na pohovore rovno povedala mam deti, ale ak budu chore mam strazenie, tak ma vychvalili, ze som uprimne sama spustila a bola som prijata okamzite, ano je to za mna vhodna otazka nakolko ta chcu zamestnat a potom zistia, ze si furt na PN mozu hladat dalsiu
@zuzubb007 tak akoze na pohovore v coop jednote by som z toho vedu nerobila ale v nejakej 5k firme by som odmietala odpovedat a odkazovala na to ze nie je v poriadku riesit moju stranku rodicovstva. Kedze realne toto su diskriminacne otazky a odpovedat nemusis. A on ta na zaklade nich ani nemoze neprijat ale jasne ze sa to deje a ked neodpovies casto povedia zavolame vam a skoncila si a to je na tom to diskriminacne.... slobodne mamicky bez strazenia tiez pracu potrebuju
@lilka5555 prirodzene, že ich to zaujíma. Divná otázka je pre mňa, či som vydatá. Zo strany druhej, tiež som v minulosti robila pohovory a keby mi na túto otázku niekto neodpovedal, bola by to pre mňa jasná odpoveď. Na jedno voľné miesto čaká 10 ďalších ľudí, to si treba uvedomiť.
Keď sa budem po rodičovskej vracať do práce a dostanem podobnú otázku, na rovinu poviem, nech vedia s čím majú počítat. A nie, že potom bude problém keď zostanem s chorými deťmi doma.
@lilka5555 je to úplne normálne z hľadiska absencie zamestnanca. Z etického a diskriminacneho nie.
Mnoho žien sa tu uráža, ale chcela by som vidieť ich, keby boli na tej druhej strane ako zamestnavatel.
Na druhej strane, odpoviem s úsmevom, ze samozrejme som si vedomá, ze rovnako ako dospelý, tak i dieta môže byť chore. Pre tento prípad mam v zálohe 2 babky. Bodka.
Nejaké oduvanie sa tu podla mňa nie je na mieste.
@lilka5555 Áno, ženy majú pravdu, že toto nie je korektná otázka z pohľadu zákona. Na druhej strane, píšem z pohľadu zamestnávateľa, sa o tejto veci dá hovoriť aj veľmi ľudsky. Ja sama mám malé dieťa a viem, aké to je, a darmo poviem, že babysitting zariadený mám, keď v žiadnom prípade doma nenechám dieťa v horúčkach ani len s mojou mamou. Veľmi záleží od typu práce, či je možný homeoffice alebo nie, či sa vie človek prestriedať s partnerom alebo nie, flexibilný pracovný čas alebo nie, vstupuje do toho viac faktorov. Pracujem vo vede a výskume, to je špecifické prostredie. Pre mňa mať dieťa/deti nie je žiadna diskriminácia pri zamestnávaní, ale chcem poznať krízový plán druhej strany.
@lienka.7 Jezis maria,kto sa uraza? Samozrejme ze zo strany zamestnavatela je ta otazka pochopitelna, ale tak su zeny co maju deti a ziadne babky a tie by proste nemali byt diskriminované za to ze matkami sú. Zas tiez to netreba prehanat a mysliet si ze kazda zena co ma deti bude 20 dni z mesiaca doma, treba akceptovat aj to ze zena obcas na tu OČR pojde. Ak ma zena doma dieta ktore je naozaj nonstop chore a ani muz jej nepomoze pomoct tak taka sa asi zase do prace nehlasi lebo sama vie ze by to bolo neudrzatelne.
Pre mna by firma, kde sa ma nieco take na pohovore spytaju nebola seriozna 🤷🏼♀️ a ani nechapem, aky ma zmysel ta otazka, to akoze niekto povie, ze nie nemam kam dat deti 🤦🏼♀️ Ja napriklad nemam v zivotopise ani matersku uvedenu, kedze mi pracovny pomer stale trval, cize teoreticky ani na pohovore nemusia vediet, ze deti mam.
A na margo OČR, tak za 1,5 roka som bola 2x tyzden a raz sme mali vsetci doma kovid. Kolegyna bezdetna bola kazdy druhy mesiac aspon tyzden PN.
@kate_cs Nie každý ma dedkov babky ako ty. My nemáme.
@milanemila Samozrejme. Z mojej strany to zhaslo. A navyše boli to 2 ženy ktoré deti mali ale väčšie.
Našťastie v zahraničí táto otázka nesmie padnúť a zamestnávateľa do toho nič, či žena má, alebo nemá deti, ale vychádza sa z toho, že ak aj deti má, tak ich starostlivosť počas pracovnej doby má zabezpečenú a absolútne to nie je problém zamestnávateľa.
Faktom ale je, že tu nehrozí, aby žena bola doma s chorým dieťaťom týždeň, či dva, ako je to na Slovensku úplne bežné, ale Maximálne 1-2 dni.
@amelia89 boli tu odpovede, ze by sa urazili, zdvihli a odišli. A kto ti káže na pohovore hovoriť, že nemáš babky? Aj to napr., ze si slobodná matka? Dostanem nejakú otázku, tak normálne odpoviem. A po ďalšie, hľadám si aj primeranú pracu môjmu "statusu matky", t.j.hladim najmä na deti a ich potreby.
Ešte raz, aby si pochopila, dá sa komunikovať slusne a na úrovni. Pokial mas na nejakom mieste robiť sama, tak to ze budeš furt na OCR pre zamestnávateľa je teda sakra problém. Pokial ta dokáže "prikryt" kolektív, je to už o inom.
@drahomirrra Pobavila si 😃
@beata_k Kludne sa bav. Mne sa toto stalo a presne takto som zareagovala. Kym budu zeny zo seba robit chudery, tak tato krajina sa nikam neposunie.
@drahomirrra Preco chudery? Neprehanas trosicka?
@drahomirrra kým ženy na Slovensku budú bývať na OČRkach 2 týždne v mesiaci každý mesiac, tak zamestnávateľa BUDE zaujímať, či má žena postarané o deti.
Nevhodná otázka ktorá by na pohovore ani nemala padnúť.
@amelia89 no ak ti človek nepracuje, nepotrebuješ ho. Na Slovensku je národný folklór s každou kravinou byť na OCR, pravdaže mužov deti nezaujímajú a ty nepotrebuješ človeka, na ktorého sa nemôžeš spoľahnúť
@lilka5555 opatrovateľku
@zmrzlinka2021 vies co ja som taky clovek ze verim ze ludia pouzivaju sedliacky rozum a nikto nie je extremista. A tak odpoveda. z mojho pohladu,nie z pohladu zien co nieco taketo zneuzivaju.
Cize - podla mna by to ze ma zena deti, nemalo byt predmetom diskusie na pohovore a zaroven to ze ma zena deti neznamena ze s kazdym soplom bude zneuzivat OCR a kaslat na zamestnavatela. Ona musi mat predsa nejaku zodpovednost aj za svoju pracu ale zase zena ktora je v tomto svedomita a obcas jej proste to dieta ochorie nemoze teraz cakat do xy rokov kym uz deti nikdy chore nebudu vies ako to myslim…
Ja mam 2 male deti, zijeme v zahranici iba s muzom takze samu ma toto čaka… a nie je to lahka situacia pre nikoho ale vsetky zeny sa po tej materskej proste do roboty vratit chcu a nie vsetky maju 10 rodinnych prislusnikov pripravenych na strazenie
@borabalazova Mne to vôbec nepripadá nedovolená otázka. Vzťah zamestnanec- zamestnávateľ má byť korektný obojstranne. Prečo toto mamičky chcú tajiť a potom na zamestnávateľa vybalia svoje "zákonné nároky". Ide o to, či mamička bude doma 3týždne z mesiaca, alebo len týždeň. Či sa má v starostlivosti s kým prestriedať, alebo bude doliečovať doma do posledného soplíka.
Mala som kolegyňu, ktorá si plánovala mesiac tak, že OČR synáčik, OČR dcérenka a PN sama so sebou. A bolo.
Tie, ktoré sa zdvihnú a upovedomia orgány tak ľahko prácu nezoženú. Zamestnávateľ potrebuje niekoho, kto aj v tomto spolupracuje a nie hneď udáva.

Je to absolútne nevhodná otázka. A hlavne úplne zbytočná. Akú odpoveď by som mala čakať? 9 z 10 povie že áno, aj keď to nie je pravda. Nikdy sa žien nepýtam na deti. Teda nikdy nie otázky tohto typu, či má deti, či sú chorľavé, kto s nimi bude ak ochorejú a pod. Na druhej strane, chápem to z určitého pohľadu, poznám ženy, ktoré keď sa vrátili do práce, tak polovicu každého mesiaca boli doma na očr. Čiže polovicu mesiaca im ako zamestnanec chýba, iní musia pracovať aj za ňu. Ale otázka nepatrí na pohovor.