Otázka ohľadom stráženia detičiek počas pohovoru
Je podľa vás normálne keď sa opytaju na pohovore či máte zaobstarane stráženie v prípade že vám ochorie dieťa???
@lilka5555 veď aj si diskriminovana, pretože väčšinou uprednostňujú bez detí alebo s veľkými deťmi. Za to sa na mňa nemusíš ocapovat. Ja som na tom rovnako. A nikto od teba predsa nechce popredu aby si vedela ako často budú deti choré. Otázka bola, len keď budú choré, či ti má kto pomôcť?!
@zmrzlinka2021 ano na slovensku podla vacsiny mamiciek je nepripustne dat do skolky dieta s priesvitnym soplikom a treba ist na ocr urcite. Cize kazdy druhy, treti tyzden na OCR.
A potom sa cudujeme, ze si matky na Sk nevedia najst pracu
@sisaka OCR je uplne ina tema. Zamestnavatela nema co zaujimat, ci mas deti, ci mas postarane o deti, a podobne. Zamestnavatela ma zaujimat, ako budem vykonavat svoju pracu. Nic ine.
Zeny, co vam nie je ta otazka divna- preco sa ju zamestnavatel nepyta muzov? Ja som teraz prijala babu, ani ma nenapadlo pytat sa, ci a ake ma deti.... ma 5r syna a po mesiaci potrebovala par dni ocr, ziadny problem. Odvtedy vsetko ok, ked je dieta chore, dohodneme sa vzdy. Keby sa ma to niekto pytal, vtak ho upozornim, ze je to nekorektne..
@drahomirrra s tým absolútne súhlasím. Ale ty musíš vychádzať z toho, aká je situácia na Slovensku, kde je platená OČR a ženy nemajú problém trčať doma s dieťaťom, kým posledná kvapka sopľa nezaschne, kľudne aj 2 týždne.
V zahraničí sa zamestnavatelia nepýtajú ani na deti, ani či je o ne postarané, nielen preto, že je to diskriminačná otázka, ale hlavne preto, lebo ich to nemusí zaujímať. Ak bude žena/muž doma s dieťaťom bude to bez úhrady mzdy a maximálne 1-2 dni. Medzi detmi mám 10 ročný rozdiel, za 20 rokov, čo som zamestnaná v Kanade som bola s dieťaťom doma maximálne 1 deň počas choroby a za celých 20 rokov možno 5-6x. Nepoznám jedinú ženu, ktorá je zamestnaná, že by bola doma s chorými detmi čo i len 3 dni za sebou a žiadnu, ktorá by mala drzosť opakovať to každý mesiac.
Keď ma niekto vkuse choré dieťa zaobstará si starostlivosť niekym iným, alebo robí len príležitostne, alebo sedí doma na zadku a čaká, kým sa dieťaťu nezlepší zdravotný stav a potom sa zamestná.
Nemali by sa to opytat, ale povedzme si pravdu, ktory zamestnavatel tuzi po tom, aby jeho zamestnankyna bola kazdy druhy tyzden doma? Najma ti sukromni a mensie firmy. Nikto.
@sisaka presne tak, zial ženy si za to môžu same... vidime to už pri tehotných, ktoré sú na vymyslenych PNkach pomaly od pocatia, lebo predsa tehotenstvo je choroba. U matiek potom cest výnimkám samozrejme, väčšina nema problém si sedkat doma na zadku a ťahať OCR do aleluja. Tiez sme v bývalej praci mali takú kolegyňu, ktorá toto veľmi rada zneužívala. V lete zatvorená skolka? Vsak OCR nebola predsa ziadny problém. Potom samozrejme este aj riadna dovolenka, vsak prečo nie. A bola doma s deťmi 2 mesiace. A my ostatné sme si mohli trhnut nohou. Detto Vianoce a zázračné aj všetky prázdniny. Bum od pondelka dieta celé prázdniny samozrejme chore. No a keď ju po 2 rokoch co toto "uspesne" praktizovala prepustili, ona nechápala prečo vlastne!
Je mi ľúto, ale pokiaľ mám teda tak vazne chore dieťa, ze pomaly každé 2tt s nim musím byť doma, tak potom nech je doma a stará sa o dieta. Ale nech nechce, aby za ňu robili ine, či už s dieťaťom alebo bez.
@lienka.7 Mas deti ?
@drahomirrra ano, mam deti. 2 malé deti, aby som uspokojila tvoju zvedavosť. No pod, čakám co mi teraz vytknes 👌
@lienka.7 Ja som ti neplanovala nic vytykat. Je velmi malo matiek s postojom, aky mas ty, skor ho mavaju bezdetne zeny. Ale ja v zasade suhlasim, len nie vzdy su veci ciernobiele.
@drahomirrra pointa/podstata môjho príspevku bola v tom, ze vždy ide o to, ako sa k tomu zena postaví. Nemusíme si klamat, vidíme ako to chodí, účelové PNky, či OCRky. Na FB už dokonca zisťujú, ako môžu byť na OCR s nimi aj chlapi, lebo rodinka chce byť proste spolu (rozumej,na koho si ju môže zobrať, na dieta ci na ženu, ktira je na MD)...samozrejme, dovolenku si čerpať nebude predsa. no comment. Myslím, že by si nebola nadšená, keby ti neprišla výplata, lebo mzdarka je 3 tt na OCR, hm?
Na druhej strane, je to aj o ochote ženy riešiť situáciu, nielen do popredia, davat, ze ja mam deti. O tomto ja píšem.
Máte pravdu. Na jednej strane je táto otázka diskriminačná, na druhej mi príde úplne normálna popritom, čo slovenské ženy dokážu vyvádzať. Sami sebe si zeny robíme zle svojím správaním a častou absenciou. Vezmite si to z druhej strany, že vy ste zamestnávateľ a zamestnankyňa je každý mesiac týždeň doma s chorým dieťaťom a tú prácu musí niekto urobiť. Mňa sa na pohovore vždy pýtali či mám dieťa, vždy som odpovedala pravdivo a hneď som dodala že mi ho má kto postrážiť počas choroby, pretože mám manžela, ktorý je taký istý rodič ako ja. Takže na OČR- kách sa striedame. A ešte ďalší pohľad je zo strany kolegyne, ktorá musí túto mamičku stále zastupovať. Za ten istý plat. A tiež to nie je zábavné, keď máte kolegyňu, ktora je každý mesiac týždeň doma s jedným dieťaťom, s druhým dieťaťom, s manželom so psom s mačkou ......😄
@lilka5555 ahoj...ano mna sa pytali aj na strazenie a aj na pocet deti, dokonca vek a teda bola som na 3 pohovoroch po materskej, upresnim ...ozvali sa firmy mne, na zaklade mojho zverejneho zivotopisu, ja som zivotopis neposielala niekde a tak kazda ta firma musela registrovat tu medzeru v praxi, co som mala v zivotopise. Nakoniec mi bola ponuknuta praca, kde pracovny cas mam od 7-15, obcasna OCR a HO nie je problem, ja som za tuto pracu taka rada... ani sa mi nesnivalo, ze taku raz budem mat.
Uz len doplnim, parkrat som bola na pohovoroch ( este pred detmi) , aj ked som pracu mala, ale len tak zo zvedavosti " vyskusat" ci nebude nieco lepsie niekde.. a veru sa ma pytali na kadeco, napr. ci sa planujem vydavat, kedy planujem deti, dokonca na jednom a to "zapeckoval" ci nahodou niesom tehotna uz aj teraz a nehladam nieco na rychlo 😅😂 .
Jaj a uz ked pisem, napisem aj opacnu stranu... ked menil pracu moj muz, tiez sa ho riaditel pytal na deti a rodinny stav, muz odpovedal ze deti 2 a stastne zenaty, tak dostal od neho pochvalu aky ma zodpovedny pristup k zivotu, ked mi to doma rozpraval bola som sklamana z toho dvojakeho metra veru....☹
@lilka5555 Ja ešte prispejem do diskusie faktami, ktoré musím pri prijímaní nového človeka zohľadňovať, lebo na neho musím mať vždy projektové peniaze: napr. čistá mzda 1500 eur, superhrubá mzda kalkulovaná zamestnávateľom 3000 eur, príspevok na stravu 90-100 eur mesačne, v organizácii nad 50 zamestnancov 285 eur príspevok na rekreáciu ročne. Máme 15 štátnych sviatkov, každý zamestnanec má nárok na 4 týždne dovolenky, po dovŕšení 33 rokov 5 týždňov, matky s deťmi automaticky 5 týždňov, 5 dní platenej OČR na seba a 5 dní platenej OČR na dieťa. To je spolu 50 dní plne hradených zamestnávateľom, jasné, niekedy je štátny sviatok cez víkend. Čiže dva mesiace z roka zamestnanec nepracuje, takže na šesť zamestnancov potrebujem siedmeho, aby bol vykrytý každý pracovný deň. Vysvetľujem najmä tým, ktoré sa cítia dotknuté otázkou o deťoch a prípadných OČR-kách, že jednoducho sa pýtať musím, aký majú v takom prípade plán, pretože áno, ďalšiu OČR prepláca Sociálna poisťovňa, ale pracovný výkon je kalkulovaný na počet ľudí v projektovom tíme a každý z nás má svojej roboty dosť.
uplne nevhodné ale na Slovensku bežné. Tak ako aj dopytovanie sa na stav, potom ci vlastníte nehnuteľnosti alebo ci mate priatela a kedy plánujete otehotnieť? Zažite snáď všetko.
@kroska18 to, ze ti to nepripada nedovolene je sice pekne, ale to, ze o zakonoch nemas ani sajnu je vec druha. Zamestnavatel sa nesmie pytat na pohovore na rodinny stav, deti, atd..!!!
A k otazke autorky.
Ak by sa na pohovore zamestnavatel pytal taketo veci, zdvihnem sa a dovidenia.
A z osobnej skusenosti, kedze som vyberala do svojho timu ludi ti mozem povedat, ze zena matka mala vzdy ovela zodpovednejsi pristup k praci ako cerstva absolventka VS, slobodna, bezdetna. Tie matky sa vzdy snazili aj chorobnost deti riesit tak, ze prisli do prace poobede, aspon najnutnejsie vybavit. Absolventka hned po par dnoch v praci potrebovala tam odist skor z prace, o dva dni inam. Na marodke castejsie nez tie deti kolegyn mamiciek.
Teraz v inom state moje slobodne bezdetne kolegyne na marodke aspon 4-5x rocne. Marodka po dovolenke na Hawaji na 2 tyzdne uplna samozrejmost, ved predsa 12 hodin casovy posun.
Ja mam dve male deti, ziadnu rodinu na blizku a jediny raz som sa nehodila na ocrku.
Vzdy sme sa striedali s muzom, plus opatrovatelku sme angazovali. A to moje deti boli chore kazdy druhy tyzden. Ale so soplickom som ich rozhodne doma nenechavala.
@borabalazova inak superhruba nie je az 3000, je 2740. Inak suhlasim
@liv1 Ospravedlňujem sa, nepočítala som to presne, len odhadom. A ešte som pri všetkých zamestnaneckých výhodách zabudla, že v kolektívnej zmluve máme dohodnutý len 37,5 hod. týždenný pracovný čas.
Ja si myslim, ze sa to opytali, aby usetlili namahu sebe aj tebe. Jasne tym dali najavo, ze hladaju niekoho, kto nebude kvoli detom vynechavat.
Odpovedat si mohla hocico, ale zrejme ked zoparkrat ostanes s detmi doma, dostanes vypoved z dovodi, ze si nezapadla do pracovneho kolektivu.
Mojej kamoske dokonca povedali, ze je nepriatelska voci svojim kolegom.
Pri jemnom prechladnuti mam strazenie. pri tazsich chorobach zvracani alebo horuckach sa staram o deti vyhradne sama nikoho ineho k nim nepustim a nikomu inemu natolko nedoverujem.na to mame dovolenku alebo ocr a za 5.dni mojej absencie snad firma nespadne.
@borabalazova tak to je ozaj fajn, skoncit o pol hodinu skorej kazdy den je prijemne
@zuzubb007 ja som nastupovala po materskej a tiez som narovinu povedala ze strazenie mam zabezpecene. Viac neriesili a prijali ma.
Po materskej som hladala pracu.ja aj UP
Chcela som robit, vsade som bola,a vsade :
Mate deti?
Mate niekoho ked ochorie? (Samozivitelka)
Nikde ma nezobrali.
Nie nesmu sa pytat ale je to bohuzial bezne
Prepdposlednu robotu som mala po znamosti , aj tam mi bolo vytknute ze som 1 den doma ostala- v at je Ocr 10 dni za rok.
Terajsi zamestnavatel je super, hned vravel ze na to ocr je.je to sice väcsia firma ale taky pristup som este nezazila(pozitivny)😊
@lilka5555 Podla mna nie, ale pytaju sa.. ale u nas osobne nejak nikto neriesi ocr, ze by vycitky kvoli tomu, ani vyhadzov.. sme vekovo velmi zmiesany kolektiv a skor nam obcas vyhodia na oci peenkovost, nie ocrky.. co tak sledujem, tak skor bezdetni su viac na tych pn, ako mamicky na ocr..
V prvom rade je to úplne zbytočná otázka, pochopiteľne im každá povie, že stráženie má, lebo chce dostať to miesto 🤣 ako to bude v realite zamestnávateľ zistí len časom.
Za druhé, mňa sa to opýtali na poslednom pohovore, s úsmevom som len vrátila otázku, či sa to pýta aj mužov, alebo len žien. Personalista sa trochu pousmieval, na otázku mi tiež neodpovedal a na druhý deň ma pozval na ďalšie kolo pohovoru 😄 dovolila som si to ale len preto, že som už v tom momente vedela, že mi to miesto aj tak z iných dôvodov nevyhovuje.

@kroska18 Preto som napísala, že sa o téme "deti" dá hovoriť aj veľmi ľudsky a ja sama vôbec nemám zlé skúsenosti so ženami s malými deťmi. Skôr keď vidím referenčný rámec Modrého koníka, hovorím si, že aké skvelé ženy v projektovom tíme máme (samozrejme, aj mužov 😉. Mňa vždy nanovo udiví diskusia, ako si žena nevie nájsť prácu po materskej, ale na OČR len ona, lebo muž nie, fixných 8 hodín alebo aj skrátený úväzok, lebo muž nie, práca od 8.00 - 15.00, lebo musí voziť a vyzdvihovať deti zo škôlky, lebo muž nie, a samozrejme ďalšia šichta doma, lebo muž nie... Ja verím, že je to na ženy šialený náklad, ale toto nastavenie slovenských domácností ma vždy vydesí.