icon

Oznamujte tehotenstvo zamestnávateľovi písomne

veaaa
29. jún 2016

Aby ste nedopadli ako ja....

Tehotenstvo oznamujte zamestnavatelovi PISOMNE!!!som v 5.mesiaci,momentalne doma s vypovedou v rukach!nakolko som to nedala pisomne,vyuzili situaciu,ved tehotna zena je na pritaz🙂

ps pisomne oznamenie som dala az po vypovedi,tj.dnes,nakolko dr. robila az od obeda,mala som tusaka tak som to chcela dat aj oficial,no oni ma predbehli,kym mi ho manzel dorucil do prace.... a je mi vraj uz prd platné....som stastna a vy to berte ako upozornenie.

evittam
29. jún 2016

@ivetkab. Prepáč za otázku ale ako inak sa dá byť tehotná ak nie "celkovo tehu"? 😅

evittam
29. jún 2016

@ivetkab. Zákonník práce priznáva tehotným, dojčiacim ženám a tiež matkám do konca 9. mesiaca po pôrode, osobitnú právnu ochranu, ktorá sa prejavuje vo vzťahu k pracovným podmienkam, úprave pracovného času, zákazu výpovede v ochrannej dobe, materskej a rodičovskej dovolenke a starostlivosti o deti.

Osobitná ochrana tehotnej ženy závisí od toho, či zamestnankyňa informovala o svojom tehotenstve zamestnávateľa alebo nie, nakoľko podľa Zákonníka práce sa za "tehotnú zamestnankyňu" považuje iba tá zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie (§ 40 ods. 6 Zákonníka práce).

eeffka
29. jún 2016

@evittam akurat teraz som docitala ze je uplne jedno ci je tehotna ci nie , ci oznamila alebo nie, podpisala DOHODOU a tomuto ja vravim blbost najhrubsieho zrna...

dkethe
29. jún 2016

@eeffka inac toto ma vzdy zaujimalo - keby odmietla dohodou, museli by jej tam uviest vymyslene dovody o poruseni discipliny (pretoze zrusit firmu naozaj nemozu), a to by som radsej teda vypoved dohodou.. :/

eeffka
29. jún 2016

@dkethe ked odmietnem dohodou musia ma vyhodit za vazen porusenie discipliny, musi to byt pisomne upozornenie, opakujuce sa a zavaznost musi byt velka, iste ta nemozu vyhodit lebo meskas 5min a robis uctovnicku...
mozu ma organizacne zrusit, to mozu ... ale mam narok na nejake odstupne...
no a v neposlednom rade nepisem na web ze ...tehotne majte sa na pozore a oznamujte pisomne, ale tak maximalne ..hej tehotne vybabrala som sama so sebou

ale mozno zle citam 😎

aileen_mt
29. jún 2016

@veaaa cauko, napadaju mi dve veci:
1. Netusim, ako je to teraz, ale ked som bola drobec, existovala akasi ochranna lehota, aby bola zena chranena ked dostane vypoved a po tyzdni zisti ze je tehotna, tak ta vypoved tusim neplatila, alebo tak... myslim, ze 30 dni bola ta lehota... ale vravim, viem o tom malo a o tom, ako je to teraz netusim fakt nic, ale skus si to pozistovat
2. To suvisi s prvym bodom, hybaj za pravnikom... seriozne. Ludia maju pred tym respekt a maju stres ze je to draheee... ale kasli na obavy, na predsudky, alebo ze si to najdes aj sama na nete... myslim, ze je v stavke dost vela aby si nad tym mavla rukou, alebo s tym otalala. Odpracovane roky a hlavne mat sa kam vratit po materskej... je to vychcane zo strany zamestnavatela, snad sa to bude dat nejak napadnut...za hodinku u kvalitneho pravnika to stoji. Kym je to co najcerstvejsie, idealne hned zajtra, dnes sa uz zrejme nepodari.

evittam
29. jún 2016

@eeffka No veď to je jasné -ak podpísala dohodu o skončení pracovného pomeru tak tu nemáme čo riešiť - čistý koniec......

evittam
29. jún 2016

@aileen_mt Vyššie som uviedla fakty a aj paragraf ZP, ktorý tento problém rieši - a ako sme už napísali - podpísala dohodu o skončení pracovného pomeru -čiže tam je platiť si právnika či už kvalitného alebo nie a niečo riešiť už úúúplne zbytočné a zbytočná strata času a energie. Ľudovo povedané (prepáčte za výraz): ..."nasrala sama sebe...." Bohužiaľ.

jankali
29. jún 2016

späťvzatie dohody?

veaaa
autor
29. jún 2016

@jankali to sa. da?

evittam
29. jún 2016

@jankali No neviem, ktorý zamestnávateľ čo ju chcel vyhodiť a napísať jej nejaké porušenie disciplíny (čo by teda samozrejme ťažko dokazoval) a vlastne ju dotlačil do podpísania dohody by jej túto podpísanú dohodu vrátil a súhlasil s jej zrušením - a ťahať sa po slovenských súdoch - no tak to je ďalšia nereálna vec....
@veaaa

veaaa
autor
29. jún 2016

@evittam najvacsia sranda je ze teraz pri citani vypovede uviedli rok 2017,vraj sa pomylili:D vratit im to nevratim...

fuska
29. jún 2016

@veaaa Ja teda zakony nepoznam, ale co mam nastudovaneho konika, zda sa mi, ze ako tehotna si v nejakej ochrannej lehote. Je jedno, ze si tehotenstvo pisomne oznamila az dnes. Tehotna si bola aj predtym a nemozu ta vyhodit. Ak je na vypovedi dohodou zly datum, moze byt neplatna. Skus najst nejake pravne poradenstvo a nenechaj sa uz obabrat.

jankali
29. jún 2016

@veaaa myslím, že súdom by sa dalo.. nie som právnik, ale počula som také slovo🙂

jankali
29. jún 2016

@fuska aj ja to tak vidím

jankali
29. jún 2016

@veaaa tak kým máš energiu, zariaď to (naštuduj si zatiaľ, ako je to s preberaním zásielok od zamestnávateľa - keby ti išiel poslať nejaký "opravený papier"). U právnika sa spýtaj, ako zabezpečiť, že zam. potvrdí vašu dohodu ako neplatnú.
Odpichni sa od bodu, že zamestnávateľ vie o tvojom tehu. A ty si čo? PN teraz? Treba sa normálne dostaviť na pracovisko a asi..

veaaa
autor
29. jún 2016

@jankali zatial nie som pn...

jankali
29. jún 2016

ok, tak pracuj🙂 zajtra budeš mať náročný deň, drž sa🙂

glorikarebeka
29. jún 2016

@veaaa ahoj,no nebolo to pekne od zamesnavatela,ale co uz,niet cesty spat,uzivaj si tehotenstvo,inac ja som tiez nepisala pisomne,ze som tehotna lebo som nechcela aby to vedeli az ked presli 3 mesiace,ale mne zas vypoved nehrozila lebo nemak kto robit a druhe tehotenstvo tiez len osobne,ale to sa im uz moc nepacilo,ze som v tom lebo si mysleli,ze nastupim do prace......

elena_c
29. jún 2016

Uff...ako tak čítam, tak ja mám fakt šťastie...kamošky obe tehotné tiež z firiem vyštvali, vy máte tiež nepekné skúsenosti. :(
Ja som síce dala písomné oznámenie ale len pre poriadok, aby mala HR manažérka podklady k tomu že prečo mám stále platené voľno kvoli lekárom atď...
Moj šéf vobec neberie tehotné ako príťaž, keď som mu to oznámila, prvé čo mi povedal bolo "gratulujem" úprimne, bez zaváhania, žiadne šoky že musí zháňať náhradu atď...
Dokonca keď som bola velmi unavená mohla som si oddýchnuť na Tuli vakoch...šéf sa ma len spýtal, či mi netreba lekára volať.
Moja doktorka ma furt posielala na PN, že stres v robote a tak...a ja že aký stres, u nás je pohodička...teraz už chápem, neverila mi :D

simik14
29. jún 2016

@nyusika ja to napr pocujem prvykrat

stastnablcha
30. jún 2016

@fuska tehotna na tieto ucely je az ked to oznami pisomne.. takze nieje to jedno.

@veaaa co sa tyka zleho datumu, pracovny pomer konci dnom uvedeným v dohode.. tým pádom konči PP v 2017. a vobec by som to uz neriesila. sla by som na PN a nechala veci nech sa nejak vyvŕbia. akurat to pripravi zamestnavatelovi skaredy den. ale dopriala by som mu ho..

terezka1947
30. jún 2016

@veaaa bohuzial,musi sa to pisomne....je mi luto,ze si takto dopadla a ziaden inspektorat ti uz teraz nepomoze....papierovo si tehotna nebola,takze teraz je to uz vsetko jedno 😒

veaaa
autor
30. jún 2016

@terezka1947 ja to uz riesit nejdem,v konecnom dosledku som rada,ze som doma a budem prazdninovat so syncekom ;)

evittam
30. jún 2016

@veaaa Ale ako ti napísala @stastnablcha - ak máš uvedené na dohode dátum (ten nevieme) ale napríklad 30.6.2017 tak tvoj pracovný pomer končí dohodou až 30.6.2017! Na to pozor - a zamestnávateľ má smolu - on sa pomýlil a je to jeho problém a ty už nepodpisuj inú - opravenú dohodu.... 😉 Teba nemusí zaujímať, že tam malo byť 2016 - ako sa on chrapúnsky zachoval tak sa môžeš aj ty.

veaaa
autor
30. jún 2016

@evittam ked ja som "slaba v nohach" viem co urobi s pani tesne pred dochodkom,kt tu "dohodu" robila...co by si robila ty?

evittam
30. jún 2016

@veaaa No presne to čo som ti napísala - teba nemá čo zaujímať nejaká pani pred dôchodkom - nauč sa konečne " biť sama za seba" - to čo je na dohode to platí a hotovo. Chceli s tebou vykývať - tak smola a nech si to - bohužiaľ - "vyžerie" osoba za to zodpovedná. Novú dohodu proste odmietni podpísať a hotovo - máš v rukách to čo chceli a oni tiež......
Život je sviňa a ty nemáš prečo znášať chyby druhých a tebe sa išli vyhrážať, že ak nepodpíšeš dohodu tak toto a tamto a ty ideš riešiť to, že čo bude s niekým čo to posral?! Ach, žena konečne sa postav na vlastné nohy! 🙂

lienka2201
30. jún 2016

@natalym suhlasim s Tebou. @veaaa spravila chybu, napise sem, aby ostatne zeny vedeli, co maju robit a namiesto toho sa na nu spusti lavina "prijemnych slov" ... ach jaaaj, ubohe, ale typicke konikovske, zial ☹ @veaaa drzim palce, aby to pre Teba dopadlo co najlepsie 🙂

vroni
30. jún 2016

@veaaa, co to urobi s pani pred dochodkom? Tej pani nejako trhalo zily, co urobi ona tehotnej zene? Niekedy je karma celkom rychla. Kasli na nu, tiez ti mohla povedat, rychlo dajte papier o tehu, nech nie je vypoved platna a bolo by. Teraz nech si vyzerie, co si navarila.

alex49
30. jún 2016

výpoved je neplatná, takže nemusíš nič riešiť, tehotenstvo si už oznámila, dodatočne ťa vyhodiť nemôžu, ak nič nepodpíšeš