Paragraf v práci - nárok
Ahojte ako v práci funguje P? Koľko mi preplatí zamestnávateľ? Koľko x do roka mám nárok? A keď mám takú prácu že doktorov si viem dať keď nerobim tak si ho viem dať v ten deň?
@anonym_autor 7dni na seba 7 dni na clena rodiny manzel dieta ztp 10dni
(sukromnicci malokedy su ochotní preplácat takže to neakceptuju)
Na paragraf mas narok len vtedy, ked vysetrenie u lekara koliduje s tvojou pracovnou dobou. Takze ked ides doobeda k lekarovi, na poobednajsiu smenu na paragraf narok nemas. A narok mas na 7 dni pre seba + 7 dni ako sprievod inej blizkej osoby (deti, manzel, babicka, mama, brat...)
Ďakujem vám😊a ešte ako je to platené? Či nijak?
Ďakujem vám😊a ešte ako je to platené? Či nijak?
@anonym_autor priemernou mzdou.
ked mas volno v práci, tak paragraf tvojho zamestnávatela nezaujima - riesis si to v case osobného volna. Paragraf ho zaujima, ak mas byt v práci a nie si - ak si to riesis po hodinách, tak mas narok na 7*8=56 hodin (ak mas takýto pracovný cas) na seba a rovnako na clena rodiny... ja, ked idem k lekarovi a pridem naspat do práce, kedze ho mám nedaleko, tak idem na hodinu - tak mozem ist k lekarovi aj 20x, ak mi to vyjde na tých 56 hodin na mna.... ja som tento rok bola uz 6x u lekara a mám okolo 10 hodin- vzdy idem iba na odber, na rýchlu kontrolu, na rehabku po robote, kde potrebujem odist o trochu skor.
No takže si môžem dať doktora radšej keď robím vpodstate? Tých 7 dni?😂prepacte za hlúpe otázky
ked mas volno v práci, tak paragraf tvojho zamestnávatela nezaujima - riesis si to v case osobného volna. Paragraf ho zaujima, ak mas byt v práci a nie si - ak si to riesis po hodinách, tak mas narok na 7*8=56 hodin (ak mas takýto pracovný cas) na seba a rovnako na clena rodiny... ja, ked idem k lekarovi a pridem naspat do práce, kedze ho mám nedaleko, tak idem na hodinu - tak mozem ist k lekarovi aj 20x, ak mi to vyjde na tých 56 hodin na mna.... ja som tento rok bola uz 6x u lekara a mám okolo 10 hodin- vzdy idem iba na odber, na rýchlu kontrolu, na rehabku po robote, kde potrebujem odist o trochu skor.
@oriesocek môžem poprosiť? Ak je 10 hodinová pracovná doba. Lekár je o 9 hod., iný deň o 13 hodine. Mám nárok na celý deň P ? Alebo len ak napíše lekár na priepustku "celý deň" ? Vrátiť sa späť do práce jedine taxíkom za 30 minút.
No takže si môžem dať doktora radšej keď robím vpodstate? Tých 7 dni?😂prepacte za hlúpe otázky
@anonym_autor ak nemáš daleko do práce, čerpaj hodiny...
Ak je skrateny uvazok,napr 0,2, krati sa aj paragraf/menej ako 7dni do roka?
ženy, ved si prečítajte Zákonník práce, aspoň zopár strán , naoizaj vás neuhryzne...
Nárok na ošetrenie/vyšetrenie - návštevu u lekára máš na seba 7 dní za rok, ale len ak nemôžeš využiť ordinačné hodiny počas tvojej pracovnej doby. ak máš v týždni voľné dni, vtedy máš ísť k lekárovi
@oriesocek môžem poprosiť? Ak je 10 hodinová pracovná doba. Lekár je o 9 hod., iný deň o 13 hodine. Mám nárok na celý deň P ? Alebo len ak napíše lekár na priepustku "celý deň" ? Vrátiť sa späť do práce jedine taxíkom za 30 minút.
@isis234 ak ti lekar napise na priepustku celý den (nie iba konkrétne hodiny) , tak zamestnávatel to má uznat. podla zakonníka práce je to takto: Zamestnancovi patrí pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na vyšetrenie alebo ošetrenie u lekára, ak to nebolo možné mimo pracovného času. - a zamestnávatela nezaujima, ze ty ides taxikom, rovnako ako neriesi, ci chodis do práce peši, bicyklom, mhd a pod... ak nemás sluzobne vozidlo, alebo ak ti neprepláca cestu.
Ak je skrateny uvazok,napr 0,2, krati sa aj paragraf/menej ako 7dni do roka?
@anonym_e13969 ak máš skrátený úväzok, máš ísť k lekárovi v čase tvojho voľna, iba výnimočne cez tvoj pracovnu dobu
@isis234 Ci ti uznaju cely den, musis sa pytat vo firme, lebo vsade je to inac. Niekde uznaju cely den, niekde len hodiny a po ostreni sa mas vratit na pracovisko alebo pred osetrenim byt v praci, ak to stihas.
@isis234 Ci ti uznaju cely den, musis sa pytat vo firme, lebo vsade je to inac. Niekde uznaju cely den, niekde len hodiny a po ostreni sa mas vratit na pracovisko alebo pred osetrenim byt v praci, ak to stihas.
@viestta vďaka. Pred viac ako rokom som zobrala 1/2 dňa dovolenky a 1/2 dňa "P" . Sestrička prekvapená, že prečo nie na celý deň potvrdená priepustka. Preto som sa pýtala tu.
@isis234 ak ti lekar napise na priepustku celý den (nie iba konkrétne hodiny) , tak zamestnávatel to má uznat. podla zakonníka práce je to takto: Zamestnancovi patrí pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na vyšetrenie alebo ošetrenie u lekára, ak to nebolo možné mimo pracovného času. - a zamestnávatela nezaujima, ze ty ides taxikom, rovnako ako neriesi, ci chodis do práce peši, bicyklom, mhd a pod... ak nemás sluzobne vozidlo, alebo ak ti neprepláca cestu.
@oriesocek vďaka. Tak sa podľa toho zariadim. Neskôr mi padlo vhod objednanie, keď som mala voľno. Lenže teraz objednávajú 5 mesiacov vopred a ja neviem isto, či budem mať volno.
Ano taxíkom je už na mne,,, lebo inak sa tam neviem dopraviť
Z pohladu zdravotnika..ak lekar napise na tlacivo ze plati cely den tak to zamestnavatel ma akceptovať.Ak ma pacient rozvrtany ci vytrhnuty zub tak nepojde s bolestami do prace.ak ma rozkvapkane oci tak nebude okamzite schopny poriadne vidiet.Ak je robeny drobny gyn.alebo chir.zakrok tiez moze lekar odporucat v ten den fyzicky klud.Treba si ten narok na P asertivne obhajit.
Nárok na “paragraf” máš len vtedy, ak si návštevu doktora nemôžeš absolvovať mimo pracovného času. Podla toho, čo píšeš (že mozes), tak nárok nemáš žiadny. A ak by si nemohol vykonať ošetrenie mimo prac.času, tak je nárok 7 dni za rok na nevyhnutne potrebny čas (taký detail, ktorý ti tu zabudli spomenúť).
Nárok na “paragraf” máš len vtedy, ak si návštevu doktora nemôžeš absolvovať mimo pracovného času. Podla toho, čo píšeš (že mozes), tak nárok nemáš žiadny. A ak by si nemohol vykonať ošetrenie mimo prac.času, tak je nárok 7 dni za rok na nevyhnutne potrebny čas (taký detail, ktorý ti tu zabudli spomenúť).
@anonym_263ea7 prečítaj si @tiika a hlavne zákonník práce,
@anonym_263ea7 ZO pise, ze lekarov mas vybavovat prednostne mimo pracovnej doby ak je to mozne. Ak to mozne nie je, tak cez pracovnu dobu, vtedy mas narok na paragrafy. Nikto nikde nenapisal, ze musi vybavovat lekarov v case volna, ked robi na smeny. Aj ona pise "ak si návštevu doktora nemôžeš absolvovať mimo pracovného času" ale autorka to vie vybavit aj mimo svojho pracovneho casu, vtedy paragraf nepotrebuje.
@anonym_263ea7
autorka napisalal "že doktorov si viem dať keď nerobim tak si ho viem dať v ten deň?"
"Podla toho, čo píšeš (že mozes), tak nárok nemáš žiadny." Pochopila si, ze na ten konkretny den, ked to moze vybavit mimo pracovnej doby nema narok na ziadny paragraf?
@anonym_263ea7 myslim si, ze si nepochopila podstatu co sa tu riesi. Vseobecny narok na paragrafy ma, ale nema narok na paragraf ked bola (napriklad) doobeda u lekara a poobede ma smenu, do tej moze nastupit.
@anonym_263ea7
autorka napisalal "že doktorov si viem dať keď nerobim tak si ho viem dať v ten deň?"
"Podla toho, čo píšeš (že mozes), tak nárok nemáš žiadny." Pochopila si, ze na ten konkretny den, ked to moze vybavit mimo pracovnej doby nema narok na ziadny paragraf?
@anonym_263ea7
@viestta
Áno, tak som to myslela a aj presne autorke napísala, v ktorom prípade. Tu je evidentne, že si vybavit lekara môže aj tak, aby to nezasahovalo do jej prac.času, avšak chce to mat preplatené a toto by sa nezdialo. Pokial to preplatené nebude, da si ich radšej cez prac.dobu. (Sama píše) Jednoducho zneužívanie zákona.
Na jednej strane zákon chráni zamestnanca, aby nemal nižší prijem (v nevyhnutnom prípade na nevyhnutný čas) a zamestnávateľovi ukladá povinnosť starať sa aj o sociálne zabezpečenie (vyplatiť nahradu príjmu za ten čas). No nie je navrhnutý tak, aby tuto možnosť zamestnanci brali ako svoje právo, nároky bez ohľadu na to, či to skutočne potrebujú a nemajú inú možnosť.
Idem na pohotovosť cez víkend, mám sa cítiť ukrivdene a radšej čakať do pondelka, lebo inak mi to ošetrenie zamestnávateľ nepreplatí?
To, že ste menili zmeny práve vtedy, ak niekto išiel k doktorovi je veľmi nesprávny postup. Zmeny sa plánujú pravidelne v cykloch a bez ohľadu na prekážku. (Nahradu v práci áno, no nie vymienat zmeny.) Ten zamestnanec ma právo na nahradu príjmu pri návšteve lekara, takto ste ho o to právo obrali. ´Musel ´ si tu zmenu odrobiť inokedy. To je podľa teba v poriadku?
@anonym_263ea7 nemáš nárok.. tu prvú cast vety - súvetia si odignorovala? …a píšem hneď za tým! “ A ak by si nemohol vykonať ošetrenie mimo prac.času, tak je nárok 7 dni za rok na nevyhnutne potrebny čas..)” Tu druhu cast prispevku si si necitala, nevšimla? 🤔🤷♀️😅🫣
Fajn, vyberať si to, čo sa mi hodi, nevidieť súvislosti. Nechceš ísť do politiky? Prepáč, nechcem sa ta dotknúť, ale nedá mi.. 🤭

@anonym_autor máš nárok na 7 do roka. Keď máš voľno a ideš doktorovi tak s tým nemá zamestnávateľ nič spoločné.