Plat učiteľky v materskej škôlke
Ahojte mám vyštudovanú sš socialnu akadémiu, ale prácu učitelky v mš som nikdy nerobila kedže som bola dlhšie v zahraničí, momentálne premýšlam zamestnať sa ako učitelka v mš v našom meste, chcem sa spýtať aj vzhľadom k štrajku o vyššie platy, viete mi niekto napísať z čista jasna kolko by som zarábala mesačne v čistom, vš si v budúcnosti neplánujem robiť, a tiež sa chcem spýtať či počtom odpracovaných rokov v mš sa plat zvyšuje a o kolko za rok praxe, alebo ako to funguje, kedže je to štátny rezort prepláca sa stravné, alebo cestovné?dakujem pekne za každý názor... ahojte.
@extunc nie som ucitelka, len s tym doucovanim si vedla! nechapes ten rozdiel? ak mama plati decku doucovanie, tak ho moze platit ucitelke, vysokoskolakovi, susedovi - ale to sa nerata do platu ucitela.nie vsetci ucitelia douucuju po pracovnej dobe doma. ak tak robia - je to ich prijem. ale okrem nich tak moze robit hocikto, kto viematematiku a potrebuje 10 €do vrecka. ok?
@ukulela ale hlavne, ze ona vie kolko ucitelia zarabaju a nic nepotrebuju a pritom je uplne vedla v tom, co spada a nespada do prace ucitelka, ani rozdiel medzi kruzkom a doucovanim nevie, takze tu je zbytocne sa s niekym bavit
presne tak, doucovanie je vlastne fuška, nacierno a do vrecka, na pode skoly sa NESMIE doucovat za peniaze, ktore idu ucitelovi do vrecka
@zuzana76 Sú učiteľky, ktoré si zaslúžia veľké uznanie ale tie na sebe makajú a vidno to aj na plate: nevymyslela som si tieto fakty, svokra bola učiteľka, stryna je učiteľka, najlepšia kamoška je učiteľka a mama bola vychovávateľka v zš. Tiež mám možnosť poznať naozaj PÁNOV a PANI učiteľov/ky, ktoré ma naučili veľa, bez nich by som nevedela to čo teraz viem. Ty asi medzi nich nepatríš, keď ťa tak rozčúlila pravda...
rozculuje ma, ze si niekto zmyli doucovanie / ktore ani nemusi byt vykonavane ucitelom, ale akymkolvek inym odbornikom, napr taky chemik moze doucovat chemiu/ a pritom sa tu ide bit do prs, kolko ti ucitelia zarabaju, ked maju co ziak, to 10 evri do vrecka za hodinu 😀 , rozculuje ma povedomie ludi a ucitelskom povolani a hadzanie ludi do jedneho vreca.
ale sme uplne mimo temu, toto je o plate v skolke
vzdatto
Ja učím v MŠ, 10 rokov praxe, stredná PAKA v Modre, VŠ UK BA - odbor 1-4st.+hudobná výchova, 60 kreditov, v piatok ma čaká prvá atestácia, plat 690€, máme príplatok za zmennosť, triednictvo a našťastie aj osobné. Ešte mám krúžok mažoretiek, ale ten sem nerátam. VŠ a atestáciu ti nikto nezoberie, ja by som porozmýšľala nad vzdelávaním, iba tak môžeš platovo postúpiť. 🙂 Prajem veľa šťastia
@katrin21 robila som si doktorat, bola to nahrada kvalifikacnej skusky, stalo ma to kopec casu, penazi a pan minister to stihol zrusit, kym som to dokoncila, takze som bola v podstate v strate. je to jedno, ale nech mi nikto nehovori, ze aj ine povolania maju po absolvovani VS take biedne platy, a gtie, co to pisete, ze zarabame 1000e, tak sa spamatajte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a keby aj, ucit niekedy nevychovane drze decka by to bolo aj tak malo!!!!!!!!! ale co sa stazujeme na deti, ked rodiacia su niekedy horsi....ved po kom to tie deti maju
uz to nemozem tu ani cistat, ked vidim, ako je niekto zaslepeny..... a zavistlivy, hoci nema zavidiet co!
Ty nechceš pochopiť to čo som písala, nepísala som o tebe, písala som moje skúsenosti, no bohužiaľ. Nikde som v mojom príspevku nenapísala, že všetci učitelia sú zlí atď. len, že som mala skúsenosť aj s takými čo sa nevzdelávajú ďalej ale chcú plat ako kolegovia čo sa učia.
@zuzana76
@kurciatko23 Inak nechápem prečo nezmeníte prácu keď sa vám nepáči, ja som prácu zmenila keď sa mi nepáčilo a to ešte nemám VŠ dokončenú. Možno, že sa po dokončení VŠ dám aj na učiteľstvo, už len to dvojmesačné voľno čo kamoška má je paráda :D stihla minule leto ešte mať dve brigády.
Pekný deň žienky, dnes je tak krásne škoda sa nervovať. Inak mne tiež zdvihlo tlak, keď som čítala príspevok od ženy čo písala, že účtovníčka sa nemusí vzdelávať aby mala vyšší plat. Noo je to fakt, nech sa nevzdelávam nemala by som žiadny plat :D:D:D:D Človek sa vždy inak na vec pozerá, ak sa jedná o neho. Ak som sa Vás nahnevala prepáčte mi 🙂
Mne sa moja praca paci, len nemam rada, ked sa vsetci do nas ucitelov navazate a mudrujete. podte si to vyskusat! a vobec nemame 2 mesacne prazdniny, ale cerpame dovolenku a zvysne dni si musime nahradit formou nahradneho volna.
@kurciatko23 to si sa asi pomylila, ked si oznacila mna 🙂 ja pisem to iste, co ty 🙂
Ja som chvilku ucila , nevratila som sa do skolstva aj kvoli platom a tomu, ze ucitel dnes nic neznamena ... v ociach ludi, je to smutne.
a je to o to smutnejsie, ze bez dobrych ucitelov tento stat pojde dole vodou, uz teraz to vidno.. Dcera chodi na gympel a sorry, ale to, akym stylom tam ucia... ked to porovnam , ako ucili za nasich cias, tak 100a1.. bohuzial. CO sikovnejsia ucitelka, tak radsej pojde robit nieco ine, hlavne jazykarky a potom to tak aj vyzera....
POzeram sa na to z pohladu nie len matky, ale aj ucitelky ... a fakt mi to je luto... Ano, su aj ucitelky,ktore vedia ucit a aj chcu ucit, ale je ich malo , stale menej...
joj, to sa tu zase zvrhlo☹
ja som teda vystudovany pedagog a niektore v teme moj nazor na tuto temu poznaju... podelim sa teda aj ja...
podla mna skolstvo ako take potrebuje poriadnu reformu
1. treba sa pozriet nato kolko skol je realne treba - nie je predsa normalne aby kazda obec o 5 detoch mala vlastnu skolu s celou infrastrukturou, nakladmi, rozpoctom , najmenej 5timi zamestnancami etc. ... ja beriem ze v tej obci to dava iste pracovne miesta a mamicky su radi ze maju skolu hned pred domom a deti vedia same od 6tich rokov chodit... ale aj tuto skolu a jej ucitelov financuje stat z dani , nevytvaraju zisk a v konecnom dosledku su velmi stratove ( kedze ucitel 3ja ucitelia ktori by teoreticky mohli vyucovat 60 deti ak nie viac sa venuju 5tim... ) - je to extremny priklad ale taketo skoly naozaj existuju, v menej extremnom prevedeni sa to tyka velkeho mnozstva skol vo vymierajucich regionoch
2. z bodu 1 jasne vyplyva vysoka prezamestnanost v skolstve - tym padom sa zial isty obnos penazi rozdeluje medzi obrovske mnozstvo aj nepotrebnych ludi ( zatial co v sukromnom sektore sa ide nadoraz, neraz o hubu )
3. ucitelia su nejednotni a bojja sa zmien - prosim nepisem o jednotlivcoch - tiez poznam par lastoviciek, zial je ich naozaj veeeeelmi malo - ucitelia sa nevedia zjednotit ( vid aj akciu daruj krv ), nevedia zatlacit ( nemaju absolutne odvahu lekarov ), ked sa im da sloboda do ruk aby sami rozhodovali o svojich prioritach, planoch a pod. su skor poplaseny a radsej si vyberaju riadene skolstvo ( na ktore aj v tejto teme kopu ludi nadava )
4. treba rozlisit naklady na zivot a podla toho upravit tabulky - nie je predsa mozne aby ucitel v BA zarabal tolko isto ako ucitel v hornej dolnej ( v BA kupi jednoizbak za 100k - v hornej dolnej ma zato vilu s bazenom a farmou ) - takato 'rovnost' vedie k tomu ze vo velkych mestach zial v skolach casto zostavaju naozaj len 2 skupiny ludi - 1. zial omnoho mensia - ti ktori to vnimaju ako poslanie, su sikovni a chcu to robit aj napriek platu 2. zial vaecsia - ti najneschopnejsi ktori sa neuplatnia nikde inde
takto sa da pokracovat dalej - zial zatial sa nenasiel nikto kto by mal odvahu skolstvo nanovo nastartovat a prestat hrat tuto nasu perfektnu hru na bezplatne skolstvo, ktoru si zial stat nemoze dovolit... Vzdelavanie si ludia potom nevazia, nevazia si ani ucitelov - ved je to zadarmo, ze ano?
osobne poznam ucitelov ktorym by som v momente dala moj plat a mozno aj viac... ale poznam zial aj takych ktori nemaju co hladat na mieste ucitela a v mojej firme by boli uz milionkrat vyrazeni
@janasrncova neviem akym pravom si dovolite tvrdit, ze ucitelia klamu!.....zo stranky jednej obce cosi vycitate a to ej akoze pausalne pre vsetkych?......som ucitelka na SS.......mozem ucit aj ZS....tabulky su rovnake rpe vsetkych....ak nemate rpoblem s citanim, vycitate si zakl. palt.....mam VS, doktorat, rpax, atestaciu a na 600E v cistom som sa este nedostala........co tu zvanite o 100-1500E......a nemam problem ukazat vyplatne pasky....! 😠
inak, vyplaty prerozdeluje zriadovatel, mate pravdu.....obce su na tom najlepsie(takze tam sa to moze vysplahat k pekne sume).....osobne priplatky a td. .....ale drviva vacsina ucitelov pracuje na statnych skoalch, cize pre ZS su zriadovatelom mesta, pre SS VUC......a to vam teda poviem, ze osobne priplatky u nas nehrozia....presne vydele prenaize z krajaani cent navyse.....este sekera skoly za ine veci....
ako ja sa na svoj plat nestazujem.....dokazem z toho vyzit aj usetrit a praca ma bavi, preto to robim....ale treba uvist veci na rpavu mieru, elbo vyrokom, ze ucitelia maju 1000-1500EURove palty...ste ma fakt nas.... ak par dedinskych takych poznate, beriem....ale nepausalizujte, prosim!
@sorciera24 Z tejto diskusie som nadobudla dojem, že sami učitelia nevedia aké majú platy a kto ich platí. Potom sa môžu stávať prípady, ako z včerajších televíznych novín, že účtovníčka si uliala slušnú sumu na svoj účet bez toho, aby si to pani riaditeľka za tri roky všimla. A vo všetkých obciach sú iba štátne školy, aspoň myslím.
@janasrncova ja som ti to vyvsetlila.....kto ich palti a kto skolam prerozdeluje peniaze....ano, v obciach su statne skoly, ale zriadovatel je obec....a ta vydeluje peniaze aj na platy ucitelom.....ak im vydeli viac, maju viac.....vacsinou sa jedna o male obce, nie o mesta!
neviem o com teraz pises s tou uctovnickou TV noviny nesledujem, nemam cas momentalne....ale aj to sa stava a nielen v skolstve......(ale neviem, ako to suvisi s tymto...)
p.s.: ja viem akym mam plat, aj to, kto ma plati.....a tabulky su verejne dostupne...kazdy kto vie citat, si ich moze pozriet...... (osobne ohodnotenia su na riaditelovi a na tom kolko ma skola penazi nazvys 😉 ).....v obciach maju, v mestach su v minuse.....skuste logicky vyvodit zavery..... a nie zavadzat a este si dovolit tvrdit, ze klameme.....sen toto......
@sorciera24 nerozculuj sa, nema to zmysel.... 🙂
@sorciera24 inak presne to co pises je uplne chore... aby ucitelka v obci zarabala aj radovo viac ako ucitelka v meste... ( v obci ma obycajne naklady spojene s byvanim radovo nizsie , nizsiu narocnost sposobenu poctom deti etc. ... )
@sorciera24 prečo veľké mesto nemá peniaze na platy učiteľov a malá obec má? Asi je chyba v systéme ako takom, preto je druhé meno Slovenska Absurdistan.
@janasrncova ale za to nemozu ucitelia!....a uz duplom preto o svojich platoch neklamu.....(inak opat na objasnenie, zakladny plat podla tabuliek ucitelovi musi dat aj obec, aj mesto, aj VUC.......ale ide o tie peniaze navyse napr. v odmenach, osobnom atd....)takze prosim , nepausalizovat, financovanie skol ozaj v rukach nemame....)....ano, je to v systeme.....preto sa mnohi ucitelia buria, kvoli systemu!....
@sorciera24
niekto tu nechape rozdiel medzi cistou, hrubou a superhrubou mzdou. Naklady zamestnavatela, v tomto pripade obce, su superhruba mzda. Priklad: na to aby si dostala 1000Euro v cistom na ucet, tak superhruba mzda (t.j. naklady zamestnavatela) su cca 1800Euro. Takze ak ma obec rozpocet 25tis a 2 ucitelky v MS, tak mesacna superhruba mzda na jednu ucitelku vychadza cca 1050Euro, co je v cistom cca 610Euro, co by asi aj zodpovedalo realite
skus sa niekedy pozriet na vyplatnu pasku
@zacik tomuto ja rozumiem, v tomto ma ozaj nemusis poucat, ja som jej objasnovala inu vec, prerozdelovanie penazi a ze ucitel v obci ma vacsinou viac penazi na osobnom.....
ja som sa o superhrubej mzde nebavila....kludne to moze byt takto....ja neviem aky ma ktora konk. obec rozpocet a naklady...ja som vyslovene reagovala na vyrok, ze ucitelia klamu a ze vsetci mame 1000 - 1500E (v cistom)....necitala som vsetky prispevky, takze ak som cosi vynechala, sa ospravedlnujem...
(a obec nie je zamestnavatelom, zamestnavatelom je skola, ktorej zriadovatelom je obec)
@dai v obci su naklady na byvanie nizsie? ani sa mi nezda....
@kurciatko23 tak ked porovnavas s vaecsimi mestami tak 100%🙂 a teda neviem ale nasi predali dom na dedine ( velkej ) za nejakych 40k a byt na sidlisku v o cosi vaecsom meste za 50k... takze asi to bude platit aj pre mensie dediny a mesta🙂

@extunc bavíme sa o krúžkoch, hodinová mzda je niečo medzi 2-3 eurách, doučovanie je niečo čo sa deje na čierno. Keď si nájdeš inzerát v novinách, že niekto doučujem, tak na takej hodine môžeš dať aj 10 eur, je to však zväčša čiernom do vrecka á nedoucuju len učitelia ale ktokoľvek kto sa v niečom vyzná