icon

Platy v školstve

19. aug 2022

Ucitelia roky ziadaju zvysenie platov. V roku 2021 bol priemerny hruby plat zaokruhlene 1200 eur. V cistom to moze byt priblizne 914 eur (cista mzda sa moze individualne odlisovat). Kolko by podla vas - rodicov mali ucitelia zarabat? Ak su tu aj ucitelia, aka by mala byt hruba mzda, aby ste kazdy rok neziadali zvysenie. Skusme v hrubej mzde.

terezka1947
19. aug 2022

@veronika0122 vôbec to nebolo písané dehonestujúco.
A už aj ľudia s remeslom v rukách majú často VS.
Ale nemoze človek bez praxe,bez.skoly mať plat a smiať sa všetkým.ostatnym,načo im boli školy.

lucinka1988
19. aug 2022

ak sa bavíme o učiteľoch na základnej a strednej škole, ktorí majú adekvátnu atestáciu, vedomosti a skúsenosti, práca och baví a sú vzorom pre mladú generáciu, ktorú do veľkej miery formujú, resp. sú schopní adekvátne pripraviť mladú generáciu na prax a naučiť ich schopnosti kriticky myslieť (pozor, takýchto ľudí je ako šafránu), tak za predpokladu takéhoto kvalitného ľudského kapitálu bez pardónu a bez hanby aspoň 3000€ v čistom. Ak sa bavíme o učiteľoch na VŠ, tam určite viac!!!

veronika0122
19. aug 2022

@terezka1947 tak to áno ….. len tiež nie všetci s VS majú aj tie vedomosti. Keď si vezmem koľko mojich spolužiačok ledva dokončili strednú a urobili si VS tak normálne nechápem kde je chyba…. Teda aj viem

terezka1947
19. aug 2022

@veronika0122 bohužiaľ....veľa VS kvôli titulu

marryen
19. aug 2022

Povedzme si na rovinu, dnes už tie školy nemajú takú úroveň. Celkovo na gymnázium vezmú aj trojkára, na VŚ ide 90 % triedy. Kedysi Vš mal len ten čo na to ozaj mal. Dnes berú všetko. Potom to takto vyzerá. Známej dcera si nebola schopná urobiť maturitnú prácu, akože praktickú časť a postup. Zmaturovala na jednu dvojku a tri štvorky. A hádajte čo? Prijali ju na dve výšky bez skúšok, aj tam ozaj ide. Tak niečo mi tu teda naozaj nesedí. 🙄

majusska202
19. aug 2022

Ja som pracujúca v školstve mam plat v čistom 647e od septembra budem mat vyšší plat prosím pekne o 18 €. Myslím si, ze aspoň 1000 e v čistom by som si za svoj výkon zaslúžila. Robím aj počas víkendu bud v piatok večer alebo v nedeľu poobede a to teda nemám zaplatené.

sasesoe
19. aug 2022

Ucitel je vysokoskolsky vzdelany clovek, ktory sa potrebuje dalej vzdelavat a ma vzdelavat nase deti. Mali by zarabat tolko, aby sa im oplatilo robit toto povolanie i pre peniaze, nie len pre dobry pocit. Ak si vezmeme, ze mnohe absolvenske pozicie zacinaju aktualne niekde okolo 1000-1200e, tak si myslim, ze u ucitelov by to malo byt este o kusok viac a hlavne s praxou by to malo zasadne rast. Nemali by ucitelia odchadzat robit predavacky, aby vyzili... tym by bolo kvalitne vzdelanie dostupne aj beznym detom, nie len tym, ktori si mozu dovolit sukromne skoly a sukromnych ucitelov alebo rozne doucovania a pod.

sasesoe
19. aug 2022

@irusa preco by mal mudry, sikovny, kvalitny clovek robit za takmer minimalnu mzdu? Par nadsencov ostane 1-2roky, ale akonahle si uvedomi, ze z toho hypoteku neutiahne, rodinu neuzivy, tak sa zamestna inde, kde dostane na zaciatok minimalne dvojnasobok a za par rokov praxe i 3 az 4 nasobok... otazka nie je / by nemala byt Kolko si zasluzia "neschopni" ucitelia, ale Kolko ucitelom platit, aby pre "neschopnych" nebol "priestor" udrzat sa, aby ich ti schopni "prevalcovali"... aby na volne miesto bolo mozne vyberat z najlepsich a nie brat nieco alebo nic resp vyberat iba z tych, ktorych "inde nechcu" (nadnesene povedane).

terezka1947
20. aug 2022

@sasesoe presne tak.
Kde sme došli,že VS vzdelaný človek musí ísť robiť prácu,kde stačí a niekedy nie je potrebná ani maturita,aby uživil rodinu.
Nič dehonestujúce nepíšem,ani nepohrdam niektorými profesiami,ale zdá sa to byť v poriadku?
Čiže čo z toho,že ideme populisticky zvyšovať platy učiteľov,či zdravotníkov. A ďalej?

sinusoida
20. aug 2022

@breeenda to je ok, že nezaplatia poriadne administratívnu pracovníčku, ale na to ani netreba VŠ, preto, ak niekto má VŠ ekonomického smeru, mal by robiť niečo iné a nie mzdárku.

autor
20. aug 2022

@majusska202 co robis v piatok vecer a v nedelu? Si vychovavatelka na internate?

bimbambom
20. aug 2022

Áno , učiteľ má zaplatenú prípravu na doma . To veľakrát nestačí a musí robiť dlhšie . Hlavne mladšie učiteľky , ale aj ostrieľané s 20 ročnou praxou robia cez víkendy ( napr keď sú akcie a tých je veru dosť , rôzne projekty atď.)

Ale opýtam sa ťa priamo .... Ty máš niečo proti učiteľom ?

autor
20. aug 2022

@bimbambom
Ak sa vsak jedna o pripravu pocas vikendov, tak za tu urcite neprinalezi priplatok. To je zahrnute v 37,5 hodinovom tyzdennom uvezku. Ak sa niekto rozhodne pracovat cez vikend, je to slobodne rozhodnutie,ale bez priplatku.

bimbambom
20. aug 2022

Vedela by som ti vysvetliť ako to je , ale obávam sa , že to nechceš pochopiť .
Takže máš niečo proti učiteľom , ďakujem aj keď za nepriamu odpoveď 🙂

autor
20. aug 2022

@bimbambom pisem nieco zle? Klamem?

bimbambom
20. aug 2022

Ty si ideš svoje a nechceš chápať . Nemá význam míňať energiu a čas 🙂

autor
20. aug 2022

@bimbambom takze bez odpovede, dakujem aj za taku odpoved, tiez mozem napisat, ze si ides svoje

breeenda
20. aug 2022

@sinusoida no očividne obyčajná účtovníčka a mzdárka je pre vás "iba" administratívna pracovníčka, ktorá triedi papiere, asi nemáte ani poňatia, čo všetko musí ovládať, o školeniach ktoré si musí robiť na vlastné náklady, keďže sa stále menia zákony a legislatíva ani nehovorím... Že stačí SŠ vzdelanie? No nech sa páči, ukážte mi, kto za 600€ bude robiť tak zložitú účtovnú a mzdovú agendu aká v školstve je, množstvo práce a zodpovednosť ani nehovorím... preto je veľký problém nájsť účtovníčku do školstva, lebo väčšinou majú VŠ vzdelanie a teda aj iné naroky na plat... Aj so SŠ vzdelaním ponúkajú v súkromnej sfére okolo 900-1000€ nástupný plat na mzdové a ekonomické oddelenie, tak není ani o čom rozmýšľať keď si vyberajú medzi školstvom a súkromníkom... vidieť že viete o tejto problematike veľmi málo...

zuzika2255
20. aug 2022

@stanulienkat prepac, mam info z oboch stran. Pracujem na zdravotnickej skole, priemerny plat je 890€ a tento rok cast uciteliek odbornych predmetov odisla pracovat naspat do zdravotnictva, do nemocnice. Dovodov je vela, ale hlavne o polovicu vyssi plat a to, ze ked skoncia, skoncila aj praca a nemusia viac riesit. To su len osetrovatelky. Maserky maju vacsinou polovicny uvazok a svoju prax k tomu. A o lekaroch ani nehovorim. Sme radi, ze aspon par si ich najde cas a je ochotnych par hodin za ten plat oducit aspon nieco.

nelka93
20. aug 2022

Ja som chcela učiť, ale za ten plat? Za platím hypo energie a môžem sa past. Takto robím v kancli a mám o niekoľko stovák navyše a môžem dôstojne žiť. Keby boli tie platy boli normálne, tak neváham a idem učiť. Ale nie za nástupný plat 900 eur v hrubom

autor
20. aug 2022

@nelka93 aky plat by teda mali mat ucitelua, aby si sla ucit?

danusskaaa
20. aug 2022

Neviem odkiaľ si nabrala sumu 914€??? Ja som učiteľka so skoro 10 ročnou praxou, triedna, zodpovedná za kabinet s doktoratom a 1. atestáciu a mám taký plat. Začínajúci učiteľ (ak teda učí všetky predmety odborne) dostane ledva 600€ čiže toto mi príde fakt málo... málo to je na akýkoľvek okres. Je smutné to, že učiteľov idú porovnávať s predavačkami. Veď si uvedomme, že ten učiteľ musí mať VŠ, neustále sa vzdelávať. Predavačka skončí SŠ a môže celý život robiť (nepodceňujem, obdivujem). Vedomostne sú učitelia na tom ako ITckari a skúsme tam porovnať platy... jasné, že pridať si zaslúžia všetci, ale vždy najväčší problém je s tými čo sú v štátnej a verejnej správe lebo o tom musí rozhodnúť štát.

autor
20. aug 2022

@danusskaaa to bude nedorozumenie kvoli brutto a netto platu. Ona pise brutto a to potom sedi s tvojim prispevkom, kde ty pises netto

breeenda
20. aug 2022

@danusskaaa no naozaj neviem kde má začínajúci učiteľ ledva 600€, už aj ten čerstvý absolvent má okolo 1000€ nástupný plat (plat.tarifa+príplatok začínajúceho učiteľa), keď si dáte z toho čistú mzdu, ako vám môže vyjsť ledva 600€? Toto sú také "od brucha" hádzané sumy, vidieť že mzdám a odvodom asi pramálo rozumiete a potom sa tu prezentujú takéto cifry... No a ja mám skôr pocit že sa práve učitelia radi porovnávajú s predavačkami, zato ja tým predavačkam ten plat naozaj doprajem, lebo ho majú odrobeny nadcasmi, vikendami, smenami... Toto je to, čo mňa teda dosť zaráža, že pre učiteľov sú ostatné povolania "len obyčajná predavačka", ako keby boli jediný čo sa narobia... A to cítiť všade, aj u nás v škole, nepedagogickí pracovníci sú podcenovaní, toto sa nikde inde takto citeľné nevidí, vo firme ani neviete kto je inžinier a kto bez titulu, tam ide o kvalitu vykonanej práce, len v školstve si každý "potrpí" na svoj titul...

terezka1947
20. aug 2022

Kde sme v spoločnosti dospeli,keď znevazujeme hodnotu VS?
Netvárte sa,že všetko môže robiť každý. Nemôže.
Ale bohužiaľ,už robí. A takto to aj vyzerá.

lucinka1988
20. aug 2022

@terezka1947 presne tak, ale v drvivej väčšine ju znevažujú tí, čo ju sami nemajú🤷‍♀️Ono takmer vždy vo svete platí, že ten, kto niečo naozaj dokázal a vytvára hodnoty pre spoločnosť, je jej prínosom, ten nikdy neponižuje žiadnu prácu, vzdelanie ani druhých ľudí celkovo🤷‍♀️MK je super vzorka, kde vidieť, ako uvažuje väčšina slovenského národa, pri akýchkoľvek témach, ktoré sa tu vyskytnú, asi preto sme ako krajina tam, kde sme..A väčšinou sa najviac sťažujú a moralizujú práve tí, ktorí neurobili absolútne nič preto, aby to bolo inak..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
miriam_s
20. aug 2022

@breeenda čerstvý absolvent má 955€ v hrubom už aj s príplatkom začínajúceho učiteľa, reálne to je okolo 730-740€ v čistom. Čiže napr v Košiciach ak by začínajúci učiteľ chcel bývať sám, môže si dovoliť asi tak prenájom garsónky ktorá ho vyjde na 400€ (najmenej 350 ak je v pôvodnom stave čiže úplne stará) čiže viac ako polovicu platí dajú len na bývanie a nie je šanca si ušetriť takým štýlom preto je pre nich často riešenie jedine tak zdieľaný byt.... Celkom schopný plat budú mať až po prvej atestácii - tú môžu absolvovať po 6 rokoch od nástupu - 5 rokov po ukončení adaptačného vzdelávania ktoré spravidla trvá rok... Po prvom roku sa plat zvýši na "až" 1000 eur čo je čistá mzda cca 800... Pre niekoho kto učí v Hornej Marikovej kde je málo povinnosti a aj menší tlak na učiteľov aby boli aktívni to môže byť fajn lebo tam toho majú menej ale na školách vo väčších mestách hlavne krajských je veľký tlak od úplného začiatku na množstvo mimoškolských aktivít, urobiť iba ten základ do školy ktorý aj absolventa stojí hrozne veľa času tam vedeniu nestačí a čakajú oveľa viac... To ale samozrejme stojí veľa času , priprav vo voľnom čase ktoré absolútne nikto nezaplatí ani neocení, na rôzne workshopy a semináre v pracovnej dobe nepustia, jedine si brať dovolenku alebo opäť iba voľný čas po škole... Ak sa bavíme o plate pre absolventov tak ak by mali v čistom na začiatku 1000€ toto by bolo reálne aby mohli normálne dôstojne začať fungovať po škole samostatne...

autor
20. aug 2022

@miriam_s pekny priklad, zial podobne to maju takmer vsetci absolventi. Ked si pozrieme pracovne ponuky, IT sektor v spominanych Kosiciach dava casto este menej.
Mame vyrazny nepomer v platoch a cenach bytoch, resp. v najmoch.

miriam_s
20. aug 2022

IT v KE určite nemá nástupné 955€ 🙈 pozrela som si schválne profesiu a ponuky IT vhodné pre absolventov sú min 1200€ v hrubom aj viac a k tomu kopa benefitov + skončíš v robote a neriešiš , nie ako v škole kde doučis, prídeš domov a ďalšie 3 hodiny stráviš prípravou na nasledujúci deň, opravou pisomiek a podobne