Podnikanie z domu - príprava a doručenie raňajok
Chcela by som sa spýtať, mám živnosť a chcela by som začať s prípravou raňajok a ich následným doručením. Avšak tieto raňajky by som chcela pripravovať z vlastnej nehnuteľnosti-bytu. Neviete mi poradiť či niečo také hygiena schvaľuje a čo konkrétne by som k tomu potrebovala?
@curlie toto je teda rada. Aby s tým začala, potrebuje v byte samostatnú plne vybavenú kuchyňu, kam nebude chodiť rodina. Stroje, potraviny nebude môcť prenášať z domácej kuchyne do pracovnej. Bude musieť spĺňať v podstate podmienky ako iné gastro prevádzky. Otázka je, či toto v byte má k dispozícii. Ja napríklad nepíšem, že s tým nemá ani len začínať. Ale ani nepíšem blbosť, ktorú píšeš ty - choď do toho a uvidíš. Pretože aby si urobila v byte kuchyňu spĺňajúcu podmienky hygieny, bude potrebovať koľko, tak 15000 a viac tisíc? A to ešte nemá istotu, že jej ten priestor hygiena schváli. Takže najprv podnikateľský plán a potom do toho ísť. Choď do toho a uvidíš je najhoršia možná rada. A zvlášť vo Svidníku.
Rovnako tento môj koment platí pre @rybka1987
@melanta Vôbec sa nenechám zapliesť do týchto "Prečo to nerobiť" debát. Mám vo svojom okolí veľa úspešných ľudí, ktorí z pár korún spravili biznis s krásnym zárobkom. Len sa netreba po💩, čo tebe asi nepatrí, očividne tej odvahy veľa nemáš. Krásny deň 😊
@melanta Vôbec sa nenechám zapliesť do týchto "Prečo to nerobiť" debát. Mám vo svojom okolí veľa úspešných ľudí, ktorí z pár korún spravili biznis s krásnym zárobkom. Len sa netreba po💩, čo tebe asi nepatrí, očividne tej odvahy veľa nemáš. Krásny deň 😊
@curlie presne tak 👍 kazdy uspesny nejako musel zacat
Long story short , najjednoduchší spôsob ako to podniknúť je, urobiť si stánok na ambulantný a stánkový predaj. Tam budeš potrebovať ohlásenie na RUVZ a splniť ich podmienky hygienické aj technické.
Potom musí súhlasiť dané mesto. Zaregistrovať prevádzku na živ.úrade a štátnej vet.a potravinovej správe.
Potom potrebuješ zdrav. preukaz pre seba a doklad o spôsobilosti.
Ďalej budeš potrebovať prevádzkový a sanitačný poriadok, haccp dokumentáciu a vlastne všetkú dokumentáciu vrátane dodákov a dokladoch o pôvode potravín.
Stánok musí mať drez ,vodu, nádoby na smeti, miesto na oddelenie surovín...
V podstate doma to je nevykonateľné, ak to chceš mať s kostolným poriadkom.
S touto info som si nie celkom istá, ale tuším že ak chceš podnikať doma, tak tú časť domu musíš mať aj ohlásenú a vyňatú ako nebytový priestor... .ale toto som si nie celkom istá.
@procrastique ano, musí to mať vyňaté z obytnej plochy a platiť za to inú daň.Plus odkladať vzorky atď...práveže viem koľko starosti mal kamarát s bistrom, tak jej píšem realitu.Nerezove všetko...atď.A toto je extrémne haklive šunka, pomazánky atď čo sa dnes nepredá čistý odpis
Takýto stánok na raňajky by som privítal.
@anonym_92f1c7 ja tiež, ale aby tam boli nutrične vyvážené jedlá.
Na Taiwane sme si ráno kupovali takú omeletovú placku plnenú syrom/zeleninou. To bolo mega. Určite by som si objednala aj domov, k tomu misku nakrajaneho ovocia. U nás v meste sa niečoho takéhoto nedočkáme, ale konečne sa tu rozbehol aspon Tesco kuriér 😃
No ja neviem a také čo doma pečú torty a zákusky a predávajú?
No ja neviem a také čo doma pečú torty a zákusky a predávajú?
@anonym_f5e77c jooooj, tých je čo to robia načierno 🙂
Nic v zlom, ale si myslim ze na Slovensku sa ranajky neujmu. Bud ide clovek do hotela a tam to ma v cene alebo do apartmanu s tym, ze ranajky si spravim sama. Doma si robim ranajky sama a deti len pobabru, to sa moc neoplati. Oplali sa to mozno vo velkom meste, ktore je turisticky atraktivne, niekde na namesti, kde sa premelie vela ludi. Staci pozerat relaciu Na Noze na Markize a uvidite ako je tazke prevadzkovat taku restiku vobec a vacsina z nich dobre ze neskrachuje
Inac teraz dokonca planujeme ist niuekde do hotela, ale dali sme rezervaciu bez ranajok, lebo nie som ochotna priplatit 17 eur za ranajkvy bufet, ale nedaleho je stanok s cerstvym pecivom, to vyuzijeme
Inac teraz dokonca planujeme ist niuekde do hotela, ale dali sme rezervaciu bez ranajok, lebo nie som ochotna priplatit 17 eur za ranajkvy bufet, ale nedaleho je stanok s cerstvym pecivom, to vyuzijeme
@katulienkax ale to si ty, niektorí si radi objednajú tie raňajky aj domov 🙂 nám cez víkend príprava raňajok zaberie vyše hodinu. Rozhodne tento koncept necieli len na turistov. Každopádne súhlasím, že to musí byť vo veľkom meste, kde je široký záber klientely.
@katulienkax ale to si ty, niektorí si radi objednajú tie raňajky aj domov 🙂 nám cez víkend príprava raňajok zaberie vyše hodinu. Rozhodne tento koncept necieli len na turistov. Každopádne súhlasím, že to musí byť vo veľkom meste, kde je široký záber klientely.
@kaca222 prepáč, nechcem rýpať, ale robíte si na raňajky lievance, alebo vás je veľa? Mne nikdy netrvala príprava raňajok dlhšie ako päť minút, možno sedem, ak to bola napr, praženica, ale sme traja. Čo pripravuješ na raňajky? Anglické? My sme naučení raňajkovať to isté, čo v iné dni, či je víkend, či nie. Ja kúsok koláča, makovky, káva, ráno do seba iné nedostanem a môj muž jogurt, alebo banán, ale my aj desiatujeme.
Najprv to rob na čierno, uvidíš koľko zarobíš, či sa ti to vyplatí, a potom keď tak oficiálne.
@9000 podnikanie na čierno min.pokuta okolo 3 t eur.Ak to bude chcieť rozbehnúť musí mať veľkú reklamu na sieťach a to sa ľahko dohľada.
@kaca222 ona potrebuje pravidelných zákazníkov vo firmách, korporatoch, chlebíčky na porady, oslavy atd...asi si nebudeš každý víkend objednávať raňajky za 40 eur.Uz len rozkrojit bagetu, croissant a dať šunku, syr, zapiect, keď dnes má skoro každý gril k tomu zeleninu netrvá dlho.Ak lievance, palacinky, muffiny to je chutné hneď ako sa to spraví.Omelety v bagete tiež.
Ľudia nie sú zvyknutí na bohaté a dlhé raňajky to skôr cez víkend a vtedy maju na to čas si ich spraviť.Ak to bude pre turistov tak musí mať kamennu prevádzku ako turista nadabi na sieťach kto robí raňajky?Každý ide cez mesto vidí pekáreň, kaviareň a vie, že dostane raňajky.Alebo na pumpe
Cieľová skupina je príliš mala.
@kaca222 prepáč, nechcem rýpať, ale robíte si na raňajky lievance, alebo vás je veľa? Mne nikdy netrvala príprava raňajok dlhšie ako päť minút, možno sedem, ak to bola napr, praženica, ale sme traja. Čo pripravuješ na raňajky? Anglické? My sme naučení raňajkovať to isté, čo v iné dni, či je víkend, či nie. Ja kúsok koláča, makovky, káva, ráno do seba iné nedostanem a môj muž jogurt, alebo banán, ale my aj desiatujeme.
@anonym_68f22d v pohode, my si na vyváženej strave zakladáme, takže aj cez týždeň raňajky zaberú viac než pár minút, ale vtedy robíme rychlovky - ovsené kaše (plus milión serepetičiek na tom), miešané vajíčka, k tomu zelenina, pečivo, ak jogurt tak jedine s vločkami, ovocím, orechmi.
Ale cez víkend máme radi kontinentálne raňajky, čiže ako v hoteli 🙂 napr. Opečená bagetka s avokádovou pomazánkou a vajce benedikt a iné fancy záležitosti 😃 k tomu misa zeleniny, syrová misa, nejaké wafle na záver, čerstvé ovocno-zeleninové šťavy a tak 🙂 sme len traja 🤣
@9000 podnikanie na čierno min.pokuta okolo 3 t eur.Ak to bude chcieť rozbehnúť musí mať veľkú reklamu na sieťach a to sa ľahko dohľada.
@kaca222 ona potrebuje pravidelných zákazníkov vo firmách, korporatoch, chlebíčky na porady, oslavy atd...asi si nebudeš každý víkend objednávať raňajky za 40 eur.Uz len rozkrojit bagetu, croissant a dať šunku, syr, zapiect, keď dnes má skoro každý gril k tomu zeleninu netrvá dlho.Ak lievance, palacinky, muffiny to je chutné hneď ako sa to spraví.Omelety v bagete tiež.
Ľudia nie sú zvyknutí na bohaté a dlhé raňajky to skôr cez víkend a vtedy maju na to čas si ich spraviť.Ak to bude pre turistov tak musí mať kamennu prevádzku ako turista nadabi na sieťach kto robí raňajky?Každý ide cez mesto vidí pekáreň, kaviareň a vie, že dostane raňajky.Alebo na pumpe
Cieľová skupina je príliš mala.
@anonym_fe6790 nemyslím si, o brunche je vo veľkých mestách záujem, odpadla by nutnosť sa vychystať a niekam vypadnúť. Ale tiež to vidím tak max na BA. A otázka je, či sa to vyplatí, chcelo by to ponúkať služby celodenne, nielen ráno.
Krabičková strava sa napríklad tiež slušne rozrástla za posledné roky, už dávno to nie je len pre diétujúcu klientelu, ale práve pre tých, ktorým sa nechce/nemajú čas variť
@lucka713 odbornú radu ti nedám, ale za mňa super nápad.. ľudia sú dnes - bez urážky - leniví. Dnes frčia služby rôzneho druhu a ja sama by som toto občas využila 😀 hlavne keď u nás prespí banda ľudí a ráno im treba jesť 😀
Ja len ziram čo sú ľudia ochotní dať napr za umytie okna alebo upratanie bytu, to kedysi nebolo.. tak keď môžu platiť tam, prečo by nie za donášku raňajok..
Skús cez UP získať dotáciu pre začínajúcich podnikateľov, je to niečo cez 8 tis ( záleží od kraja) a tam by si teoreticky mohla získať časť peňazí na prvé náklady..
Ja si to predstaviť viem, pokiaľ máš dom kde vieš vyčleniť na to priestory...
@lucka713 Ahoj a ked uz ides riesit cely ten cirkus okolo hygieny, paoierovacky atd nerozmyslas na pizzeriou a dorucovanie od 17.00 napr. To by ti slo ovela lepsie myslim. Kupis 1 pizza pec a hotovo.
nehnevaj sa na mna, ale ked sa takto idiotsky pytas na mk, radsej nepodnikaj. Budes mat zivotnost par mesiacov a ostane ti akurat strata.
@lucka713 ideálne by bolo mať letnú kuchyňu, alebo kuchyňu v 2-generačnom dome/byte, ktorá by sa využívala len na to. Väčšia investícia by bola nutná na propagáciu, lebo môžeš robiť najsamlepšie raňajky, ak sa o nich nedozvie široká verejnosť. Držím palce a daj vedieť ako sa darí.
@lucka713 ideálne by bolo mať letnú kuchyňu, alebo kuchyňu v 2-generačnom dome/byte, ktorá by sa využívala len na to. Väčšia investícia by bola nutná na propagáciu, lebo môžeš robiť najsamlepšie raňajky, ak sa o nich nedozvie široká verejnosť. Držím palce a daj vedieť ako sa darí.
@andrea2667 nesmie mať len akože letnú kuchyňu, všetko musí schváliť hygiena
@andrea2667 nesmie mať len akože letnú kuchyňu, všetko musí schváliť hygiena
@marcellka32 Dúfala som že z kontextu vyplýva, že toto je schodná cesta, ako by mohla hygiena schváliť gastropodnikanie doma. Kto chce pochopiť, pochopí aj to, že treba splniť aj ostatné podmienky HCCP.
nehnevaj sa na mna, ale ked sa takto idiotsky pytas na mk, radsej nepodnikaj. Budes mat zivotnost par mesiacov a ostane ti akurat strata.
@princezna_bosorka jedine co je na tom idiotske je tvoj komentar.
@lucka713 napad fajn, i ked na mne a mne podobnych by si nezarobila😄, ale k veci, skusila si si namodelovat kolko donasiek by tvoja prevadzka stihla denne? Urobit si vzorovy listok s jedlami a marzami a prepocty? Naklady na pripravu, balenie a dovoz? Cielova skupina, oblast, kde budes ponukat svoje sluzby? A treba si urobit aj prieskum trhu, lebo mozes ponukat dobre ranajky, ale ak je napr v neste niekolko dostupnych prevadzok s ponukanymi ranajkami, nie je uz trh nasyteny? Ak by si chcela prtiahnut klientelu lepsimi cenami, kym si zvyknu, ako dlho vies dotovat prevadzku, kym budes ziskova? Aj to je sucast pripravy podnikatelskeho planu, to by ti mohlo objasnit par veci.
Napad je dobry, ale urcite len vo velkom meste.ak to chces robit oficialne, tam je treba kvantum povoleni a nie som si ista, ci aj nie ucnovku alebo strednu skolu v odbore kuchar,cukrar.mozno by bolo fajn ponuknut taketo nieco vo velkych firmach, ale nie som si ista, ci to bude dostatocne rentabilne, ranajky su v kratkom casovom useku, bolo by to velmi narocne na distribuciu, skor by sa mi zdal rentabilnejsi ten ranajkovy stanok, odpadli by Ti naklady na kuchynu a distribuciu
@kaca222 to co za fajnotky si pripravujete na ranajky? Ja tolko casu ani obedu nevenujem 😀
@kaca222 to co za fajnotky si pripravujete na ranajky? Ja tolko casu ani obedu nevenujem 😀
@viera111111 sme gurmáni 😆 len u nás v meste ani tie brunch prevádzky moc nie sú
@lucka713 normálne začni podnikať, ak si myslíš, že by bol o tvoje produkty záujem, treba skúsiť. Čo sa týka hygieny, to je druhá vec. Najlepšie, keď sa priamo ich opýtaš. Každá hygienička má iné požiadavky. Čo sa týka podnikateľského plánu, také veci sú ti zbytočné, to len tí kto nepodniká píše hlúposti. Dôležité je, aby si si vedela vypočítať príjmy a výdavky a predpokladala nejaký zisk. Ja podnikám, môj manžel takisto. Žiaden podnikateľský plán ani jeden z nás nerobil. Začali sme podnikať a robiť niečo, čo niekto iný nedokázal ponúknuť alebo je malá konkurencia.
Ked nám RUVZ schvaľoval prevadzku (drazovanie sušeného ovocia), museli sme zabezpečiť aby sa vyroba pohybovala jedným smerom. To znamená, že hotový výrobok nesmel ísť z výroby tým smerom, ktorým prichádzali suroviny. Museli sme búrať a spraviť nové dvere. To by si v domácej kuchyni ťažko zvládla. Tých podmienok bolo viac, tak si to radšej vopred over.
@princezna_bosorka vôbec ma nepoznáte a píšete takéto veci, to len ľudia na Slovensku môžu byť takí zaostalí, že na normálnu otázku vedia odpovedať len negatívne. Ak neviete dať normálnu odpoved’, nechajte si to pre seba. Ďakujem

@lucka713 este som ani necitala komentare, ale viem si predstavit tu uzasnu "podporu" tu na MK. To clovek aby sa bal napisat ze si chce spravit small biznis. Nic si z toho nerob samozrejme. Cize najlepsie bude ked sa vo vsetkom poradis s odbornikom, pravnikom alebo niekym kto sa vyzna. A potom s odbornikom na neskorsi marketing. Moc drzim palce.
@rybka1987 ďakujem😊