Podnikanie z domu - príprava a doručenie raňajok
Chcela by som sa spýtať, mám živnosť a chcela by som začať s prípravou raňajok a ich následným doručením. Avšak tieto raňajky by som chcela pripravovať z vlastnej nehnuteľnosti-bytu. Neviete mi poradiť či niečo také hygiena schvaľuje a čo konkrétne by som k tomu potrebovala?
Ešte mám otázku - robila si si podnikateľský plán? Asi nie, inam by si nemala túto otázku. Robila si si aspoň prieskum trhu - dopyt, konkurencia?
Nerealne.
dalsia podnikatelka z MK
Na čierno to robiť môžeš, oficiálne určite nie.
dalsia podnikatelka z MK
@anonym_b59c3c prepáčte, ale na taký názor som sa nepýtala. Vy ste ďalšia mudrlantka z MK….
Vo veľkom meste by možno aj bol záujem aj keď neviem ake ceny nahodis.....včera som sedela v kaviarni, kde podávajú aj raňajky, len tak som prebehla ceny a teda podľa mňa pýtať 9 eur za vajcovu omeletu s chlebom je veľa....takže záleží aj aké ceny ponúknes + musíš mať samozrejme zvlášť priestory a vybavenie na to, veľa šťastia
Ak máš samostatnú kuchyňu, spotrebiče, chladničky, ktoré sú oddelené od tvojej domácej kuchyne, tak ti to hygiena povolí. Ak to plánuješ realizovať v kuchyni, v ktorej pripravujem jedlo rodine, využívať chladničku a iné nástroje, s ktorými prichádzajú do kontaktu členovia rodiny, tak určite nie.
Samozrejme musíš splniť ďalšie podmienky na prevádzkareň, tie si ľahko vygoogliš. Ideálne sa obrátiť na RUVZ v tvojom okrese, povedia to presné podmienky na takéto podnikanie. Ale základ bude kuchyňa oddelená od členov rodiny a domácej kuchyne.
@melanta ďakujem krásne za odpoveď.
Ešte mám otázku - robila si si podnikateľský plán? Asi nie, inam by si nemala túto otázku. Robila si si aspoň prieskum trhu - dopyt, konkurencia?
@melanta prieskum som si robila. Okrem podnikateľského plánu, ktorý si chcem vypracovať, preto som sa pýtala, či sa náhodou s tým niekto nestretol.
Prepac, ale ja si myslim, ze ides zo zleho konca.. najprv mas mat plan, vsetky tieto veci, vizie atd, predstavu, zavolat na hygienu .. a nie naopak
Dokonca ti posielam aj kratke 3 minutove video ohladom hygieny a podnikania
https://www.youtube.com/watch?v=0S9HkllRptwVo veľkom meste by možno aj bol záujem aj keď neviem ake ceny nahodis.....včera som sedela v kaviarni, kde podávajú aj raňajky, len tak som prebehla ceny a teda podľa mňa pýtať 9 eur za vajcovu omeletu s chlebom je veľa....takže záleží aj aké ceny ponúknes + musíš mať samozrejme zvlášť priestory a vybavenie na to, veľa šťastia
@lucka713 určite nie ani s tým nezačínaj.Zvlast chladnička atď...už ti napísali hore.Okolo jedla je celá tortura ohľadne hygieny.Ine by bolo, ak by si mala zvlášť miestnosť, vykachlickovana do určitej výšky, na všetko zvlášť doska na šunku, zeleninu, nože...zavolaj, napíš na živnostenský, hygienu nájdeš to aj na webe
@marcellka32 áno, je to veľa len z toho sa platí nájom, personál, odpad atď...ale je záujem ľudia sú leniví, žijú sami takým sa to oplatí nenakupovat ísť pred prácou dole do bistra atď...turisti...
@lucka713 Som kukla do profilu že skade si, kto by mal byť akože tvoj zákazník? Ráno veľa ľudí neje/nestíha, cez víkendy/sviatky vstanú pozde a urobia si niečo ak majú čas. Do práce si to tiež nik neobjedná, dosť oeňazí ľudí stojí obedové menučko a ráno ani vpráci nie je čas jesť polhodinu raňajky, je zhon... Viem si to predstaviť jedine že by si napríklad z Vysokých Tatier alebo Banskej Štiavnice že pre turistov čo bývajú v chatách/apartmánoch bez raňajok by to bolo atraktívne ak nechcú stráviť dovolenku nakupovaním a prípravou raňajok v cudzej kuchyni kde sa nevyznajú. Ale pozerám že si zo Svidníka.
A sorry za otázku off topic ale nedalo mi.
Možno brunch...
My by sme tvoje služby využívali cez víkend určite, koncept brunchov je tu už dlho a mať to doručené priamo domov by bolo super 👍 ale podľa mňa realizovateľné len vo veľkých mestách, veď vidíš názory tu na MK 🤣
Ako je spomínané vyššie, spĺňať podmienky hygieny čo sa týka stravy je tortúra. Držím palce.
@lucka713 este som ani necitala komentare, ale viem si predstavit tu uzasnu "podporu" tu na MK. To clovek aby sa bal napisat ze si chce spravit small biznis. Nic si z toho nerob samozrejme. Cize najlepsie bude ked sa vo vsetkom poradis s odbornikom, pravnikom alebo niekym kto sa vyzna. A potom s odbornikom na neskorsi marketing. Moc drzim palce.
dalsia podnikatelka z MK
@anonym_b59c3c je na tom nieco zle, ked chce clovek podnikat? Ked si mala ten ustipacny podton?
Lucka, nepočúvaj prosím rady "Ani s tým nezačínaj" 🤦🏼♀️ Keď to chceš robiť, vyskúšaj. Uvidíš, či bude dopyt. Držím palce 🙏😊
Long story short , najjednoduchší spôsob ako to podniknúť je, urobiť si stánok na ambulantný a stánkový predaj. Tam budeš potrebovať ohlásenie na RUVZ a splniť ich podmienky hygienické aj technické.
Potom musí súhlasiť dané mesto. Zaregistrovať prevádzku na živ.úrade a štátnej vet.a potravinovej správe.
Potom potrebuješ zdrav. preukaz pre seba a doklad o spôsobilosti.
Ďalej budeš potrebovať prevádzkový a sanitačný poriadok, haccp dokumentáciu a vlastne všetkú dokumentáciu vrátane dodákov a dokladoch o pôvode potravín.
Stánok musí mať drez ,vodu, nádoby na smeti, miesto na oddelenie surovín...
V podstate doma to je nevykonateľné, ak to chceš mať s kostolným poriadkom.
S touto info som si nie celkom istá, ale tuším že ak chceš podnikať doma, tak tú časť domu musíš mať aj ohlásenú a vyňatú ako nebytový priestor... .ale toto som si nie celkom istá.
Na zapade funguje toto: https://ranecko.sk/, suhlasim s vyssie napisanym nazorom, ze Svidnik nie je vobec vhodna lokalita
Lucka, nepočúvaj prosím rady "Ani s tým nezačínaj" 🤦🏼♀️ Keď to chceš robiť, vyskúšaj. Uvidíš, či bude dopyt. Držím palce 🙏😊
@curlie toto je teda rada. Aby s tým začala, potrebuje v byte samostatnú plne vybavenú kuchyňu, kam nebude chodiť rodina. Stroje, potraviny nebude môcť prenášať z domácej kuchyne do pracovnej. Bude musieť spĺňať v podstate podmienky ako iné gastro prevádzky. Otázka je, či toto v byte má k dispozícii. Ja napríklad nepíšem, že s tým nemá ani len začínať. Ale ani nepíšem blbosť, ktorú píšeš ty - choď do toho a uvidíš. Pretože aby si urobila v byte kuchyňu spĺňajúcu podmienky hygieny, bude potrebovať koľko, tak 15000 a viac tisíc? A to ešte nemá istotu, že jej ten priestor hygiena schváli. Takže najprv podnikateľský plán a potom do toho ísť. Choď do toho a uvidíš je najhoršia možná rada. A zvlášť vo Svidníku.
Rovnako tento môj koment platí pre @rybka1987
@lucka713 este som ani necitala komentare, ale viem si predstavit tu uzasnu "podporu" tu na MK. To clovek aby sa bal napisat ze si chce spravit small biznis. Nic si z toho nerob samozrejme. Cize najlepsie bude ked sa vo vsetkom poradis s odbornikom, pravnikom alebo niekym kto sa vyzna. A potom s odbornikom na neskorsi marketing. Moc drzim palce.
@rybka1987 small biznis zlý nie je, ale je zlé ak náklady na zriadenie máš napríklad 5000 eur a nakoniec zarobíš 500 eur a skončíš v mínuse 4500 eur. Bohužiaľ väčšina žien začne podnikať z núdze, že bud si nevedia nájsť prácu alebo po rodičáku nechcú ísť do riadnej práce a vymyslia si nejakú blbosť, vložia tam peniaze a nakoniec nemajú tržby. Poznám x takých prípadov. A naopak čo poznám úspešné menšie biznisy tie sa rodili dlho, ideál je popri práci alebo rodičáku začať niečo skúšať neoficiálne pre rodinu, známych a postupne sa posúvať že o čo je záujem a o čo nie, meniť nastavenie, produkty, rétoriku a potom ak fakt človek na to má často sa časom vie tým reálne uživiť.
dalsia podnikatelka z MK
@anonym_b59c3c je mnoho podnikateľov, ktorí na začiatku nevedeli nič, ani si poriadne vygoogliť informácie. A dnes sú úspešní. Ľudia s odhodlaním dokážu zájsť ďaleko. A hlavne ďalej ako neprajní ľudia a ľudia so závisťou.
@rybka1987 small biznis zlý nie je, ale je zlé ak náklady na zriadenie máš napríklad 5000 eur a nakoniec zarobíš 500 eur a skončíš v mínuse 4500 eur. Bohužiaľ väčšina žien začne podnikať z núdze, že bud si nevedia nájsť prácu alebo po rodičáku nechcú ísť do riadnej práce a vymyslia si nejakú blbosť, vložia tam peniaze a nakoniec nemajú tržby. Poznám x takých prípadov. A naopak čo poznám úspešné menšie biznisy tie sa rodili dlho, ideál je popri práci alebo rodičáku začať niečo skúšať neoficiálne pre rodinu, známych a postupne sa posúvať že o čo je záujem a o čo nie, meniť nastavenie, produkty, rétoriku a potom ak fakt človek na to má často sa časom vie tým reálne uživiť.
@marsmykkok s tym uplne suhlasim. Ale tu na MK baby odsudia/vysmievaju sa prispevatelkam bez toho, aby poznali akekolvek okolnosti.
@curlie toto je teda rada. Aby s tým začala, potrebuje v byte samostatnú plne vybavenú kuchyňu, kam nebude chodiť rodina. Stroje, potraviny nebude môcť prenášať z domácej kuchyne do pracovnej. Bude musieť spĺňať v podstate podmienky ako iné gastro prevádzky. Otázka je, či toto v byte má k dispozícii. Ja napríklad nepíšem, že s tým nemá ani len začínať. Ale ani nepíšem blbosť, ktorú píšeš ty - choď do toho a uvidíš. Pretože aby si urobila v byte kuchyňu spĺňajúcu podmienky hygieny, bude potrebovať koľko, tak 15000 a viac tisíc? A to ešte nemá istotu, že jej ten priestor hygiena schváli. Takže najprv podnikateľský plán a potom do toho ísť. Choď do toho a uvidíš je najhoršia možná rada. A zvlášť vo Svidníku.
Rovnako tento môj koment platí pre @rybka1987
@melanta suhlasim s tebou. Ale aj ten podnikatelksy plan musi nejako zacat - mozno zacina prave dnes pracovat na nom a prisla si sem po uvodne, nezavezne rady. Ja som jej len napisala, nech sa poradi s odbornikom.
@lucka713 Som kukla do profilu že skade si, kto by mal byť akože tvoj zákazník? Ráno veľa ľudí neje/nestíha, cez víkendy/sviatky vstanú pozde a urobia si niečo ak majú čas. Do práce si to tiež nik neobjedná, dosť oeňazí ľudí stojí obedové menučko a ráno ani vpráci nie je čas jesť polhodinu raňajky, je zhon... Viem si to predstaviť jedine že by si napríklad z Vysokých Tatier alebo Banskej Štiavnice že pre turistov čo bývajú v chatách/apartmánoch bez raňajok by to bolo atraktívne ak nechcú stráviť dovolenku nakupovaním a prípravou raňajok v cudzej kuchyni kde sa nevyznajú. Ale pozerám že si zo Svidníka.
@marsmykkok nie som zo Svidníka. Som presťahovaná už 🙂
My by sme tvoje služby využívali cez víkend určite, koncept brunchov je tu už dlho a mať to doručené priamo domov by bolo super 👍 ale podľa mňa realizovateľné len vo veľkých mestách, veď vidíš názory tu na MK 🤣
Ako je spomínané vyššie, spĺňať podmienky hygieny čo sa týka stravy je tortúra. Držím palce.
@kaca222 ďakujem 😊


Ak máš samostatnú kuchyňu, spotrebiče, chladničky, ktoré sú oddelené od tvojej domácej kuchyne, tak ti to hygiena povolí. Ak to plánuješ realizovať v kuchyni, v ktorej pripravujem jedlo rodine, využívať chladničku a iné nástroje, s ktorými prichádzajú do kontaktu členovia rodiny, tak určite nie.
Samozrejme musíš splniť ďalšie podmienky na prevádzkareň, tie si ľahko vygoogliš. Ideálne sa obrátiť na RUVZ v tvojom okrese, povedia to presné podmienky na takéto podnikanie. Ale základ bude kuchyňa oddelená od členov rodiny a domácej kuchyne.