Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej
Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂
čaute vedel by mi niekto poradiť. teraz som na materskej dovolenke, ktorá mi končí v polke mája. potom by som mala nastúpiť na rod. príspevok. ale ja som už teraz nezamestnaná. prac. pomer mi skončil 30.06. 2013 a 23.09,2013 som nastúpila na materskú, ktorú mám vypočítanú z platu. lenže medzičasom som si vybavila aj dávku v nezamestnanosti /podporu/ a z nej mám vyčerpanú len polku mesiaca. jedna pani mi poradila, že po skončení rodičovskej môžem podporu dobrať a rod. príspevok dať na manžela /pracuje/. chcela by som vedieť ako presne postupovať či prv sa ísť hlásiť na úpsvar, potom požiadať o vyplatenie podpory a ako ten rodičovský vybaviť. ďakujem za každú radu
Baby koľko pred nástupom na MD musím robiť aby som mohla prerušiť RD a poberať dávku v nezamestnanosti ??? Ďakujem 🙂
Ahoj @zalka prosím ťa vedela by si mi poradiť či nejako ovplyvní výšku podpory v nezamestnanosti manžela ak je situácia takáto: manžel pracuje už pár rokov v jednej firme, teraz by od 2.5. šiel na materskú. Ja som na RD, ten zajtra prehodíme na manžela a potom ukončíme dňa 1.5. ( aby sme mali nárok ešte aj za máj - kôli tomu 1 dňu ). Na MD bude pol roka a potom by ukončil prac.pomer a šiel na úrad práce. Bude to že teraz bude 1/2 roka na MD mať nejaký vplyv na výšku podpory? Resp. dá sa nejako pomôcť zvýšiť mu ju? Nebude to bohviečo a robí to preto takto, lebo už vyše pol roka nedostal výplatu...ďakujem pekne za radu... 🙂
@zalka Prosim o radu. Dnes sme s mm behali 2 hodiny zo SP na UPSVAR a spät a nic sme nevybavili....Takze takto: pred nastupom na MD som 1 mesiac poberala podporu. Nasledne som nastupila na PN, matersku a rodicovsky, cize podpora mi bola na toto obdobie pozastavena. Teraz som sa dozvedela, ze musim do 2 rokov od kedy mi zanikol na nu narok (narodenim dietata) poziadat o vyplatenie zvysnych 5m podpory, lebo inak mi "prepadne". Povodne som chcela cerpat po skonceni RD, ale to by boli 3roky. Takze sme dnes chceli prepisat rodicovsky na manzela, ktory pracuje a tu nastal problem. Pani na urade prace nam tvrdi, ze ak ma manzel narok na matersku (a on ma - potvrdili to v SP), tak musi prioritne cerpat matersku a az potom rodicovsky. Pokial ma narok, ale nechce ju cerpat, tak oni mu rodicovsky neschvalia. Proste cele pritiahnute za vlasy. Ja chcem podporu, ale nemozem, lebo poberam rodicovsky. Manzel ho chce poberat, ale nemoze, lebo by najprv musel byt s dietatom doma a poberat matersku. Tak ako to je?
@lucikaa no pekne mu to skomplikovali, ale neni to pravda celkom ... len kludne nech podá žiadosť o RP ( treba vypísať na UP tlačivo ) a zo SP nech si žiada potvrdenie, že o MD nežiadal. To by malo stačiť.
Ak by boli pracovníčky sprične, tak treba si dať zavolať vedúceho oddelenia, a ak aj on by bol spričny tak rovno riaditeľa. Proste má právo i nárok čerpať RP, nemusí predtým čerpať MD aj ked má na to nárok . ( Mimochodom dosť pritiahnuté za vlasy, že to v niektorých okresoch takto robia, lebo u nás v okrese bol problém presvedčiť zamestnancov SP, že chalanisko chce ísť na MD s dieťaťom a nie na RD )
@zalka prisli sme aj s papierom zo SP, kde je napisane, ze ma narok na matersku, ale ze si ho neuplatnuje. A pani, ze s tymto paierom u nich nepochodime. Ak je tam vyznacene, ze ma narok, tak oni mu rodicovsky nemozu priznat. Asi sa tam este raz pojdem pohadat a fakt si zavolam niekoho kompetentneho. Pisala som aj na ustredie prace, aby som mala v rukach aj ich vyjadrenie. Hrozne to je - tak clovek chce usetrit statu peniaze, nechce matersku, radsej ovela nizsi rodicovsky, normalne chodit do roboty a nie sediet doma, odvadzat odvody a oni hovoria NIE.
@lucikaa ešte pozri tu .... http://www.upsvar.sk/br/odbor-socialnych-veci-a...
Nárok na rodičovský príspevok nevzniká:
ani jednému z rodičov ak jeden z nich má nárok na materské alebo nárok na dávku nemocenského poistenia alebo nemocenského zabezpečenia toho istého druhu v cudzine vo vyššej sume ako je suma rodičovského príspevku 203,20 €
Pani si prečítala že nevzniká lebo je nárok na materské ale zabudla dočítať že v cudzine. 😀
@zalka dakujem este raz 🙂 ozaj, nasla som na stranke SP, ze prijmy pocas materskej nemusia ohrozit poberanie tejto davky. "Nárok na výplatu dávky materské by zamestnankyňa stratila len v prípade, ak by mala príjem z toho istého pracovnoprávneho vzťahu, z ktorého jej vznikol nárok na materské. Ak sa zamestná na dohodu, ak počas poberania dávky materské uzatvorí iný pracovnoprávny vzťah u iného alebo aj pôvodného zamestnávateľa, výplatu dávky materské jej táto skutočnosť neohrozí." To znamená, že ak žena poberajúca materské, uzatvorí nový pracovný pomer – u nového zamestnávateľa alebo hoci aj u pôvodného, ale napríklad na inú pracovnú pozíciu alebo na dobu určitú, prípadne uzatvorí s novým alebo pôvodným zamestnávateľom dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru – príjem vyplývajúci z tejto zmluvy/dohody ju nepripraví o materské.
Tym novym pracovnym pomerom u sucasneho zamestnavatela sa mysli dalsi PP uz k existujucemu?
@lucikaa ale rehot ... fakt som zažila v januári toho roku u nás ako zase chalana presviedčali, že o MD nemôže žiadať, že to on určite chce RP ... 😀
ale pravdu povediať,
ak sa mng. dohodne zo zamestnávateľom a zamestnávateľ mu od zajtra podpíše MD ... a zároven mu dá novú zmluvu alebo dohodu .. ta dostanete ešte viac ako RP ... kto chce kam pomôžme mu tam ...
@zalka tie urady by mohli mat aspon jednotny postup, chudak chlapec, viem si predstavit, ako donho tie zeny hukali, ze chce matersku, ked je chlap 🙂) este z cloveka urobia idiota, lebo ich nazor je vzdy spravny...
S tou zmluvou ma to presne preto napadlo - ked vymyslaju oni, tak vymyslime aj my 🙂) akurat neviem, ci by to v praci manzelovi preslo...fuuu, ale to uz by bol iny prijem, aj materska, aj plat 🙂))
@zalka Ahoj vidím,že máš v tom prehlad......prosím poradíš mi? Ja mam odpracované 4 a pol roka....na dohodu.... 30.6.2012 mi zamestnavatel ukončil dohodu mesiac na to som išla na materskú.....teraz 30.6.2014 to budu 2 roky a mi narok na podporu prepadne? Oplatí sa mi vybavovat prerušenie rodičovského a poberat podporu?

@tehulka2011 no všetko je možné ... a húfne ani by som nepovedala, mnohé baby sa o tom dozvedia neskoro ... alebo im zamestnávateľ nevyhovie ...