icon

Poradíte ohľadom nástupu do zamestnania po rodičovskom?

lukyaniky
14. nov 2013

Baby,vie mi niekto poradit ohladom nastupu do zamestnania po rodicovskom prispevku?Proste nejaky paragraf,zakon,poradcu......som bezradna....chcu ma po desiatich rokkoch odpracovanych v skolstve prepustit....lebo uvazky sa robia od septembra a nie od januara...to bola odpoved...... ☹ ☹ ☹ ☹

sisaha
14. nov 2013

uvazky sa mozu robit pre novych od septembra, ale oni vedeli ze si na RD a zakon plati pre kazdeho. Podľa § 157 ods. 2 Zákonníka práce v znení novely „Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.“

dadakiri
14. nov 2013

Prepustit ta samozrejme mozu z dovodu organizacnych zmien ( ze pre teba nemaju pracu zodpovedajucu tvojej pracovnej zmluve). Pred tym tu vsak musia ponuknut inu pracovnu poziciu ( pokial nejaku maju momentalne otvorenu). Po tvojej vypovedi taktiez nemozu nikoho 2 mesiace prijat. Ak ti budu davat vypoved z organizacnych zmien, prislucha ti odstupne, ktore je minimalne podla Zakonnika prace. Pri com mate urcite v skole odbory, kde mozete mat ukotevene vyssie odstupne ako je podla zakona. Kolektivna zmluva je dokument, ktory ti musi byt k dispozicii, takze tam si to urcite pozri.

lucinkazuz
15. nov 2013

Nezabudni im nahlásiť svoj nástup do zamestnania min 1 mesiac pred, vraj najlepšie písomne, ale môžeš aj osobne. Hlavne sa informuj či s tebou rátajú a podľa toho sa zariaď. Ak si počas rodičáku nikde nepracovala môžeš získať ešte max. podporu v nezamestnanosti cca 800 eur/ mes( 6 mesiacov). ako ja. Ale ako čítam tak ťa chcú prepustiť. Tak nastúp na jeden deň do práce napr. čerpaj v ten deň dovolenku k tomu istému dňu rozviaž PP dohodou a daj si k tomu istému dňu preplatiť zbytok dovolenky (tak ti vznikne max. vymer. základ z ktorého sa ti bude rátať podpora). Zváž či sa ti oplatí dohadovať sa o odstupné alebo podpora. ak ukončíš PP dohodou strácaš nárok na odstupné. Predpokladám ale, že je to ešte v tomto roku, lebo neviem aké budú platiť zákony v novom roku.