icon

Potrebujem si ako živnostník zriadiť e-kasu?

18. dec 2025

Pekný večer, mam otvorenú živnosť, ale v skutočnosti nepracujem. Platím si iba zdravotku, do SP nie.
V tomto roku mam iná jednu faktúru z januára. Veľa cestujem, nevenujem sa práci.
Je pravda, že od nového roku ako živnostníka musím mať zriadenú ekasu?

babushkaem
18. dec 2025

zriadenu musis mat iba ak prijimas hovost, prijmas? ak nie nemusis mat ekasu.

anos18
18. dec 2025
@babushkaem

zriadenu musis mat iba ak prijimas hovost, prijmas? ak nie nemusis mat ekasu.

@babushkaem no to nie je také isté. Doteraz to tak bolo. Ale finančná správa sa momentálne vyjadruje tak,že aj keď živnostník prijíma platby bezhotovostne, tak by mal mať kasu, ak by niekto chcel platiť v hotovosti.

babushkaem
18. dec 2025
@anos18

@babushkaem no to nie je také isté. Doteraz to tak bolo. Ale finančná správa sa momentálne vyjadruje tak,že aj keď živnostník prijíma platby bezhotovostne, tak by mal mať kasu, ak by niekto chcel platiť v hotovosti.

@anos18 na to ale staci ma vrp a appku v mobile, ak by nahodou. 0€ naklad, ak to nebude pouzivat a bude to len co ak by.

anos18
18. dec 2025
@babushkaem

@anos18 na to ale staci ma vrp a appku v mobile, ak by nahodou. 0€ naklad, ak to nebude pouzivat a bude to len co ak by.

@babushkaem áno, jasné, to stačí

rozculena
18. dec 2025

@anonym_autor a načo ti je teda živnosť,keď máš za celý rok len jednu fa?
Od nového roka budeš musieť platiť aj sociálku

autor
19. dec 2025
@rozculena

@anonym_autor a načo ti je teda živnosť,keď máš za celý rok len jednu fa?
Od nového roka budeš musieť platiť aj sociálku

@rozculena veľa cestujem a momentálne sa nevenujem práci. Ale keď je nejaká výhodná pracovná príležitosť, tak to využijem. V minulom roku som mala 6 faktur. Nechce sa mi chodiť na úrad prace a kvôli cestovaniu by som ani nemohla, tak preto mam otvorenu živnosť a platim si iba do ZP. Len ma zaujíma, ci mam od nového roka povinnosť mať ekasu?

rozculena
19. dec 2025
@anonym_autor

@rozculena veľa cestujem a momentálne sa nevenujem práci. Ale keď je nejaká výhodná pracovná príležitosť, tak to využijem. V minulom roku som mala 6 faktur. Nechce sa mi chodiť na úrad prace a kvôli cestovaniu by som ani nemohla, tak preto mam otvorenu živnosť a platim si iba do ZP. Len ma zaujíma, ci mam od nového roka povinnosť mať ekasu?

@anonym_autor veď nemusíš chodiť na úrad práce,aj tak by si nemala nárok na podporu.Neviem,čo robíš,ale ja by som napísala na finančnú správu.
https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novi...

anos18
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som volala kvôli tomu na FS, ale nevedeli odpovedať

rozculena
19. dec 2025
@anos18

@anonym_autor ja som volala kvôli tomu na FS, ale nevedeli odpovedať

@anos18 tak to je veľmi zaujímavé,že ONI to nevedia,ale vyžadujú niečo

linduska86
20. dec 2025

@anonym_autor áno

autor
20. dec 2025
@linduska86

@anonym_autor áno

@linduska86 odkiaľ to viete?
Volala som účtovničke a ta mi vravela, že nemusím mať ekasu po novom roku.

autor
20. dec 2025
@rozculena

@anonym_autor veď nemusíš chodiť na úrad práce,aj tak by si nemala nárok na podporu.Neviem,čo robíš,ale ja by som napísala na finančnú správu.
https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novi...

@rozculena ak zruším živnosť, nebudem nikde zamestnaná a nebudem ani evidovaná na úrade prace, tak ako to funguje? Nemusím byť nikde vedená? Mam živnosť otvorenú hlavne preto, aby som nemusela behať po uradoch

rozculena
20. dec 2025
@anonym_autor

@rozculena ak zruším živnosť, nebudem nikde zamestnaná a nebudem ani evidovaná na úrade prace, tak ako to funguje? Nemusím byť nikde vedená? Mam živnosť otvorenú hlavne preto, aby som nemusela behať po uradoch

@anonym_autor môžeš byť dobrovoľne nezamestnaná a normálne sa prihlásiš v poisťovniach a budeš si platiť odvody
https://www.socpoist.sk/kto-som/dobrovolne-pois...