icon

Práca, ktorá vás baví a je dobre finančne ohodnotená

7. júl 2023

Existuje taká? Čítam tu dosť často,že ľudia buď majú zlý kolektív,vedenie,zle finančné ohodnotenie,musia.dochadzat strašne ďaleko. Ja som vyskúšala viacero prác odborné menej odborné,ale bez toho aby som bola IT,doktor, chirurg,robila 15 hodín denne,je možné zarobiť aspoň 1500 e na Slovensku s VS,bez stresu s normálnym pracovným časom v menšom meste? Nehovorím,že sa nechcem už vzdelávať mám aj kurzy,VS,prax ale nájsť prácu s dobrým platom ,a pracovný časom mi príde už akosi nereálne,ale chcela by som chodiť do práce s radosťou a byť za to finančne ohodnotená.

fantaghiro21
7. júl 2023

Obdivujem Vas zeny,ktore ste manazerky atd.
Ja v zivote som na to nemala povahu,hlavu....
Po mojom neuspesnom studiu(kedy mi zrusili rocnik a ostsla som posledna v rocniku na vs) a par zlyhani v zivote,som sa pretlkala ako obycajna predavacka,ale takt som skoncit nikdy nechcela a vzdy ma tahala medicina,no nemala som na to ani ppdporu ani podmienky..Dala som sa v mojich 31 r na studium osetrovatelstva ,popri tom pracujem na oddeleni v nemocnici....
Praca je mojim splnenym snom,naplna ma,aj ked vieme ze je ohodnotena velmi slabo(zatial) a robim zatial len pracu sanitarky,kym dosiahnem odbornu sposobilost na vykon sestry ,...
No plnim si sen ,praca piatok,sviatok,vikendy,popri detoch ...

tykat
7. júl 2023

@akiana toto je velka pravda IT a bankovnictvo su asi top, teda ak nerobis nejake klikacky alebo za prepazkou. Mozno to len ja tak vidim lebo s muzom sme prave v tychto dvoch sektoroch. Ale 2x1500€ cisteho pre rodinu je fakt tak minimum aby nemali zivot od vyplaty ku vyplate s tym ze clovek ma hypo (ak nema o to lepsie), ide aj 2x do roka na dovolenku aj si mozno dopraje restiku 2x do mesiaca, a nejake vylety pocas roka, detom kruzky, dobreho zubara, kvalitne topanky aj vajcia kupi z podstielkoveho chovu a nejake bio...ALE uz to nie je na vytvorenie nejakej vacsej rezervy. Bohuzial, dnes uz nie.

jesenzima
7. júl 2023

@akiana áno, ako čašníčka nezarobim 2000€, ale zarobím dostatočne na to, aby mne a mojej rodine nič nechýbalo, žijeme si celkom dobre a ešte aj odložím... A z tringeltov som si priebežne našetrili na pol bytu 😉

radkaradix
7. júl 2023

@tykat baby vy si asi zijete na moc vysokej nohe a minate uplne zbytocne vela, alebo neviete hospodarit s peniazmi, ak sa vam zda 3000 eur rodinny prijem minimum .. vsetko toto mame: "hypo (ak nema o to lepsie), ide aj 2x do roka na dovolenku aj si mozno dopraje restiku 2x do mesiaca, a nejake vylety pocas roka, detom kruzky, dobreho zubara, kvalitne topanky aj vajcia kupi z podstielkoveho chovu a nejake bio" a urcite si doprajeme aj viac, vylety kazdy vikend, kvalitne oblecenie a obuv, rozne spotrebice, financujeme rozne hobby.. a pritom obaja mame dost vysoku rezervu a chystame sa z toho financovat novy dom... zijeme si uplne normalne..

tykat
7. júl 2023

@radkaradix ano, 3000€ mi pride take minimum na to aby clovek nemusel pozerat na ceny a doprial si to co si vymenovala. My napr. len na hypo za dom dame cca 800€, je vyssia ale brali sme na 20r. o 3r. bude splatena, takze potom 800€ kazdy mesiac k dobru.
Ale teraz hned po vyplatach by nam ostalo 2200€, no a z toho sa da sice pohodlne vyzit, ale ak by sme nemali prijem vyssi tak rezervu proste netvorime, mam na mysli fakt rezervu, nie ze 5000€ niekde uskreckovanych.

scila
7. júl 2023

@akiana niektorí odborníci sú šťastní aj na podradnom Slovensku s platom 1500 € (aj menej) a niekto je aj v úžasnom zahraničí s niekoľkonásobný platom nešťastný. Život je otázkou priorít.
Samozrejme pre niekoho je jednoduchšie ísť do zahraničia - robiť za veľké peniaze a pohoršovať sa na nete ako je na Slovensku otrasne, ako ostať tu a prispieť svojou troškou, aby tu bolo lepšie a aby tento štát, čo naši predkovia tvrdo vybojovali a bránili neostal len plní blbcov, lebo veď všetci šikovní utečú....

eliska13
7. júl 2023

@akiana učiteľ na VŠ s niekoľkoročnou praxou nezarobí malo.Casnicka zarobí viac ako pani na úrade s VS.Dnes už aj pokladnička v Lidli zarobí viac ako väčšina úradníkov🤪Včera som videla inzerát administratíva s VS na študijnom oddelení na VŠ v Bratislave plat 915 brutto plus nejaké príspevky, ktoré asi nikto neuvidí.

eliska13
7. júl 2023

@scila alebo byt celý deň v práci, plus po nociach dokoncovat, telefonáty.Ja som pracovala v korporáte vydržala som 2 r na vyššej pozícii mňa to nebavilo ani za lepší plat.Deti stále same doma do 17:30 život som žila v kancelárii.Teraz som na živnosť úplne niečo iné o 14 sme na kúpalisku či ich vyberiem z družiny.Pre mňa nebola priorita firma to prenechám mladým, dravým, bezdetným.

@tykat nevedela by som spat pri takej hypoteke na 20 r.

liz_lemon
7. júl 2023

@akiana hypoteka 500-700? my mame HU skoro 1000, ale vsetci nasi znami platia tak max 300

zuzanockamt
7. júl 2023

@akiana Koľko teda zarobí učiteľ s 1.atestáciou, plným 12%tným príplatkom a cca 15-timi rokmi praxe?

tt247
7. júl 2023

@radkaradix Aj podľa mňa máte menej vzhľadom na vzdelanie a prax, a ako vidím, nie som jediná. A áno, bavíme sa o Slovensku, nie o zahraničí. Ale ak to Vám stačí a cítite sa s mužom docenení, nie je o čom. Asi mám skrátka iné nastavenie a asi som z tých náročných, ako spomínaš. Ono záleží aj od kraja/mesta.

hladamematku
7. júl 2023

@fantaghiro21 no vidis ja neobdivujem manazerky, robila som to ale obdivujem zdravotnicky...

radkaradix
7. júl 2023

@tt247 tak ja neviem, kde chodite na tie super platy potom, ked napriklad na stranke: https://www.platy.sk/en/salaryinfo, kde su priemerne mzdy v hrubom, je fakt len IT, banking a top management nad hranicou 1900 eur..
ake mas ty zamestnanie a plat teda? pre porovnanie..

tt247
7. júl 2023

@radkaradix Nechcem tu tieto informácie uvádzať, ak nevadí. Možno len to, že mám vš vzdelanie, doktorát, 10ročnú prax v obore, žijem v Bratislave. A ako som písala, ak vám všetko finančne vychádza aj pri dnešných cenách a ste s mužom spokojní, dobre pre vás. A v podstate som reagovala skôr preto, že si písala akoby takéto platy (vaše) boli nadpriemerné a viac dostaneš jedine v zahraničí, nie u nás. Čo nie je celkom pravda. Neber si to, prosím, osobne.

dadis
7. júl 2023

@radkaradix Ja pracujem v marketingu a ked som si rozklikla marketing a pozrela moju poziciu, tak som pod hornou hranicou https://www.platy.sk/en/salaryinfo/marketing-ad...

smiling89
7. júl 2023

@autor ano, je to mozne, zavisi od profesie a od toho ako clovek zvlada stres, co je pre neho stresujuce, kolko si toho pripusta...mna viac vystresuje moje neupokojitelne dieta ako horiaci termin v robote😁

V tejto debate sa moc zovseobecnuje, tak pridam aj moj nazor/skusenost pocas rd. Z 3000€ prijem v cistom sa daju platit 2 hypo na 2 nehnutelnosti, chodit na 2t dovolenku k moru raz rocne, v zime na par dni do hor, na jar a na jesen na pardnovy vylet do okoliteho statu, 2x do mesiaca zajst do restauracie (aj viackrat), 1x do tyzdna si objednat jedlo, popritom kupovat kvalitne potraviny, krmit auto, jednodnove vylety a aj usporit...vsetko je o hospodareni, o prioritach, niekto mina vela na oblecenie, kozmetiku, iny prave tam usetri. nemam na mysli setrenie v zmysle nekupim si aby som usetrila €, ale myslim, ze my s muzom zrovna tam mame usporu-v nasom nekonzumnom style zivota, nehromadime kopu veci, hraciek, oblecenia, pre nas zbytocnosti..

sunny3
7. júl 2023

.

apolka77
7. júl 2023

@eliska13 nechcem byť zlá ale vôbec nevidím dôvod prečo by aj predavačka v Lidl či čašníčka nemala či nemohla zarábať viac ako úradníčka . Narobia sa , celý deň na nohách ťahajú 12 tky...mestské úrady každý piatok Max do 12 otvorené a mám kopu kamosiek čo robia na kadejakých oddeleniach úradníčky veľmi sa nepretrhnu od roboty..a že majú VS to je akože ukazovateľ že majú automaticky zarobiť viac? Toto zmýšľanie nepochopím hlavne máme toľko VŠ vzdelaných úradníkov a dajak s mestami, samosprávami a mestskou politikou veľmi operovať nedokážu ...tiez to o niečom svedčí. Ja hlavne neznášam toto poukazovanie že predavačka z Lidla zarobí viac ako úradníčka či vychovavatelka ....aaaaaa? ( A nie ja nerobím v lidli ani čašníčku nie 😄) ale doprajem a myslím si že tiez majú tieto ženy rovnaký nárok zarobiť hoc aj 1500...pani z úradu by sa asi dvihnúť zadok a pracovať v lidli či obsluhovať v bare nechcelo. ..no závidieť plat čašníčka to už hej.

missviolet
7. júl 2023

@dadis tak dobre pre teba 🙂 mne robi stres, ked mi supnu mítingy do 9 vecer a proste sa ocakava, ze tam budem. zaplateny nadcas nie je, tak zvyknenlm odist z roboty iny den skor, ale aj tak sa mi to nepozdava. ale ibak nejaky stres nemam, nerobim z toho tragediu, som manazerkou v administrative. som samostatna jednotka, teraz ani sefa nemam :D mna tu vlastne skrie to ohodnotenie hlavne... a ano, ozvala som sa, s argumentmi, ktore aj boli uznane - ale dali z 1350 na 1600€ plat len. ba, manazerska pozicia, spravovanje cela Európa 👌a ich argument bok, ze vsetci tak vi firme maju :D

alchemilkazltozelena
7. júl 2023

@zuzanockamt však si to pozri na nete. Na všetko sú tabulky

ysseba
7. júl 2023

@fantaghiro21 ja zas obdivujem teba 🥰 kiezby bolo v zdravotnictve viac takych ludi, pre ktorych je to plnenie si sna, naplnalo by ich to a robili by tu pracu od srdca. Dufam, ze entuziazmus ta nikdy neopusti, ze ta to bude nadalej naplnat a ze tym prinesies pacientom kusok svetla do nelahkej situacie 😘

zuzanockamt
7. júl 2023

@alchemilkazltozelena Ja viem, koľko mi chodí na účet. Zaujímal ma pohľad zvonku od človeka, ktorý píše, že pozná tie platy.

hankab
7. júl 2023

Nie, nemam taku a hladam ju uz roky 😂 mam aj prax, som aj rychlo ucenliva a prisposobiva, ale neviem ci vobec existuje taka praca mimo BA, ktora by nezahrnala milion terminov, velky stres a natlak od vedenia, zlu pracovnu dobu, daleke dochadzanie a niekedy aj zly kolektiv. Zatial sa mi nepodarilo ju najst, aj ked k tomu platu mam blizko, ale vsade je nieco vyslovene zle z hore vymenovaneho.
Zavisi ale aj od toho aky je tvoj dream job, niekto sa vyziva v tom, ze ma denne nastarosti velmi vela aktivit a vyplavuju sa mu hormony, ked si v zapisnicku odskrtava vybavene aktivity. Iny si pri takej praci sklbe vlasy a sedivie. Niekto sa tesi, ze ma vela kontaktu s klientmi a velke socialne vyzitie v kancli, iny sa nevie nabazit homeofficu a o ludoch nechce ani pocut.

dadis
7. júl 2023

@hankab Ono to chce len vykrocit z komfortnej zony. Poslednu pracu som menila kvoli peniazkom, povedala som si, deti velke, v podstate sama ich musim zivit, musim zabojovat, nieco nove sa opat naucit, byt v praci dlhsie, venovat sa niecomu ozaj naplno...nakoniec to teraz po roku a pol hodnotim ako celkom easy. Do 2 rokov by som chcela este zmenu, opat nieco nove, nech do dochodku este nazbieram skills...a ked ma uz nebudu vediet a chciet v predochodkovom veku adekvatne zaplatit, mam taky maly sen, rada by som si otvorila vlastny maly wellnessik, kde si budem robit recepcnu, upratovacku, uctovnicku 😀

radkaradix
7. júl 2023

@tt247 nepisala som to tak, ze su nadpriemerne, odpovedala som na otazku autorky, ci je mozne mat taku pracu, tak som len opisala nas pripad, lebo mame s muzom presne taku pracu. A nasledne som sa cudovala tomu, ze sa to zda niekomu nie ze fajn plat, ale ako sa ina kocka vyjadrila 'strasne malo'.. a to ma zarazilo, lebo to jednoducho v porovnani s okolim a s tabulkami a inymi zdrojmi, urcite nie je 'strasne malo'.. je to vyssi priemer, dokonca pouzijem tvoje slova, je to nadpriemer..

hefo
7. júl 2023

Podstata spočíva v tom, že vysoký plat je len pre nasledovné práce:
a) (skoro) nikto ich nevie robiť
b) (skoro) nikto ich nechce robiť.

Ak hľadáme prácu, ktorá nás má "baviť", tak možnosť b) si môžeme rovno škrtnúť a zostávajú niektoré vysokokvalifikované činnosti, ktoré ale tiež nutne baviť človeka nemusia. A hoci trebárs takého IT-čkára alebo čo ja viem lekára jeho práca "baví" alebo "napĺňa" (i keď tiež nie všetkých), myslím si, že bez stresu a vysokých nárokov sa nijaká dobre ohodnotená pozícia nezaobíde.

tt247
7. júl 2023

@radkaradix nie je to strašne málo a nie je to ani nadpriemer. Niekomu stačí, niekomu nie. To záleží od veľa faktorov. Dá sa tu zarobiť aj podstatne viac a dá sa aj menej. A týmto to asi môžeme uzavrieť.

lucka_ke
8. júl 2023

@fantaghiro21 jéj ja tiež študujem ošetrovateľstvo, pričom celý život som robila niečo úplne iné, ja som si takto vyriešila krízu stredného veku, kedy som si uvedomila, že síce už som stará, ale do dôchodku ďaleko a tých x rokov robiť to čo robím proste psychicky nezvládnem a musí prísť zmena, tiež ma to veľmi baví aj keď si uvedomujem, že platy tam vysoké nie sú (preto plánujem ešte externe VŠ 3 roky), ale ja po svojich pracovných skúsenostiach už viem, že psychická pohoda a vnútorná spokojnosť sú dôležitejšie ako finančné ohodnotenie... jasné, že keď je niekto mladý a má hypotéku tak peniaze rozhodujúce sú, my už bývanie máme vyriešené čiže ja som si mohla dovoliť takto rozmýšľať... muž si spravil DPŠ a popri podnikaní učí na čiastočný úväzok (tiež to má ako psychohygienu)
držím ti palce, nech ťa to baví a do práce chodíš rada

hladamematku
8. júl 2023

@lucka_ke je krasne citat takyto prispevok, z ktoreho srsi tolko sebalasky...

kveova
8. júl 2023

@hladamematku vies co je sebalaska? 🙂