icon

Práca na dohodu a odvody

lara1705
4. jan 2013

Ahojte. kto mi vie odpovedať na tuto otazku. Som evidovana na UP, nedostavam nič. Keby som sa zamestnala na dohodu, tak kolko percent mi budu sťahovať s platu. Lebo počula som že 30 percent. Ma niekto s tym skusenosti? Ďakujem za každu odpoved.

filomenka11
5. jan 2013

@abbey1 aj drobnym jednomuzovym sro zavarili s 23% danou z prijmu a 14% odvodom z dividend... zakony su stavane na spriatelene firmy ktore si vedia peniaze uliat tam kam potrebuju ... my ostatny sa mozeme na to vsetko skladat 😠
A aj male firmy s dvoma-troma zamestnancami musia byt dost psycho ak poctivo podnikaju ... mat zodpovednost este za dalsich ludi a ich rodiny ... nezaplati ti klient a si v haji ...
A preddavkove dane su tiez taka lahodka na odrovnanie zacinajucich podnikatelov ... skoda vobec pisat.
Fakt daju nejake omrvinky lenivcom aby sa im neoplatilo vyliezt z postele a burit sa a zvysok ludi sa moze skladat na tie miliardy co tecu cez stale viac dier na konta zlodejom ktory sa tu potom ostentativne vyvazaju na milionovych autach
Este tie nove dane z nehnutelnosti ked zavedu a bude to dokonale.
...
Ja som tiez minuly rok robila na dohodu, teraz uz dobre zvazim ci zoberem dalsi projekt, este aj dochodok sa mi znizi ak by som mala dalsiu dohodu, to uz je fakt sila ...

filomenka11
5. jan 2013

@valtintin zasa nejake zmysluplne opatrenie, predpokladam ze europska unia sa na tom tiez nejako podiela ... to je super vyhodit ludi po 30 .. co si akurat zalozili rodinu a z jedneho prijmu splacaju hypoteky .. to dava zmysel 😠

monkovec
5. jan 2013

@abbey1 takže sa to aj tak dá obísť tak že na výplatnej páske bude nízka suma a z nej sa zaplatia odvody a zvyšok môže zamestnávateľ dorovnať bokom.

valtintin
5. jan 2013

to ano, staci si pozriet ponuky prace uradov prace...pri takmer kazdej ponuke je zdoraznene, ze prijmu len uchadzaca, ktory splna paragraf zakona...tj. mlady clovek do 29 rokov registrovany na urad...toto je najvacsia blbost co mohli vymysliet na znizenie nezamestnanosti, lebo nic tym neriesia, len si vdaka ich blbosti firmy uleju pekne peniaze...totiz ta suma na jedneho mladeho cloveka je tuim do 150 000 eur...staci?

abbey1
5. jan 2013

@filomenka11 ja som to len zjednodušene napísala. myslela som drobných živnostníkov (pár zamestnancov) tam veľa nezmení. Presne ako píšeš. Tu je raj hlavne pre veľké firmy a podobne, ktoré si peniažky ulejú, prelejú, majú sem tam daňové prázdniny, sem tam neplatia ani odvody za zamestancov.
Na nás si došľapnú ľahko. 😠
Ja mám pozastavenú živnosť a vážne zvažujem, že ju ani neobnovím. To mám odložiť deti na 18 hod denne, aby som plnila štátnu kasu? Ja živým sama seba a kde zarobím slušný peniaz, keď to teraz všetko pozvyšovali?
To im ozaj lepšie vyhovujú ľudia na úrade práce? Nechápem! Vo svete ekonomiky štátov držia v pluse práve drobní živnostníci a drobní podnikatelia. Ale my u nás máme špecialnu politiku i ekonomiku. 😢

abbey1
5. jan 2013

@monkovec Ano, sú možnosti, ako to obísť. záleží však od firmy, či chce, alebo si to môže dovoliť. Ja som až také šťastie nemala.

abbey1
5. jan 2013

@valtintin Na gr... Ani nie je čo dodať. Slovenská realita. Sestru tak vyliali tesne pred ochrannou lehotou pred dôchodkovým vekom a s ňou pekných pár zamestanacov. Tiež sa vtedy zmenili zákony k lepšiemu. 😠

monkovec
5. jan 2013

@abbey1 ja som tiež prišla o prácu, mohla som pracovať ale zamestnávateľ chcel po mne aby som si platila odvody sama.a myslela som si že to bude 160 euro.takže výplata 280 mínus tie odvody a pracuj za 120 euro celý mesiac.som to rázne odmietla.škoda že som to nevedela skôr.teraz som už v 3 mesiaci a všetci vedia že som tehotná, takže môžem zabudnúť že ma niekto zamestná :(

filomenka11
5. jan 2013

@abbey1 suhlasim, su to uplne nezmyselne opatrenia .. drobnych podnikatelov uplne zdecimuju a velkym firmam daju peniaze na akozetvorbu pracovnych miest ... minula vlada aspon kradla tak aby bolo z coho ... tato kradne tak ze neviem ake ma plany v dalsom volebnom obdobi, lebo uz velmi nebude z coho ... uz len do minusu to moze par rokov tahat a potom niekam daleko utiect ked sa to zosype ...Smutne .. pritom ako krajina mame potencial prekvitat, ludia su usilovni, je tu aj dost vela sikovnych ludi .. a takto sa to vsetko kazi kvoli hlbokozakorenenemu kradnutiu ludi ktori si myslia ze su nieco viac. A nie su to len nejake skupiny "hore" ... su to drobni mocipani od krcmovych kamaratov starostu z malej dedinky az po ludi co volaju ficovi co ma na druhy den urobit.

abbey1
5. jan 2013

@monkovec
@filomenka11 Mňa hnevá fakt, že oni vlastne nútia ľudí hľadať spôsoby ako ich oklamať a obísť zákony. Smutné. ☹

monkovec
5. jan 2013

@abbey1 presne tak, a speje to iba k horšiemu.Mzdy idú dole, odvody hore...všetko je naopak, človek nepotrebuje k životu veľa, ale keď nemáš ani na pokrytie základných potrieb to je ozaj bieda ☹

abbey1
5. jan 2013

@monkovec Naozaj je bieda, ak poctivo pracuješ a máš minimálnu smiešnu mzdu. Veď to naozaj nepokryje ani základy. Hovorím o ľuďoch, ktorí naozaj chcú a pracujú a sú odmeňovaní tak ako je to tu bežné: minimum. ☹

filomenka11
5. jan 2013

@abbey1 no, je to fakt smutne a tazko najst hranicu kedy si clovek len brani svoje a kedy uz robi to co nema ... mne sa aspon materska s dnp podla starych zakonov usla kedze inak ako doktorandka by som mohla mat akurat tak rodicak hned od zaciatku 😖 no myslim ze sme ju uz aj viacnasobne splatili naspät na daniach a odvodoch ...
mi to pride nespravodlive, ze kolkokrat sused tunelar popija s kamaratmi a lahkymi dievcatami vedla v byte a budi mi dieta, ja som tu po veceroch sama a muz "podnikatel" taka 14-16-18 hodin vo firme ... a potom nam zoberu vyse polovicu z toho co zarobi aby aj ten sused tunelar mal z coho zit a cestovat ...
Ale na druhej strane, pokial sme zdravi tak je nam vlastne super, len viac rodinneho casu by sa nam zislo.
No a pokial sa este nestrielaju ludia na ulici (teda dennodenne, lebo minule sa o par ulic dalej strielalo) a ludia hufne nemiznu, tak sa tu da zit a stale je to tu jedno z tych lepsich miest na zivot ...

abbey1
5. jan 2013

@filomenka11 Mnažel tiež poctivo zarába, ja sa snažím aj popri materskej, aby deti mali slušný život a nie len živorenie. Čiže nemôžem si sťažovať, ale je to neúmerne veľa práce v pomere k zárobku.
A viem ako zle na tom niektorí ľudia sú.
Zdravie a rodinné šťastie sú prvoradé, ale niekedy aj k tomu sú potrebné peniaze.
Viem, ako sme boli na dne , ale úplne, keď nám ochorel synček. Ani vtedy pomoc od štátu nečakaj. zasa sa soľahni len na seba a hlavne plať ty poctivo, to čo oni vymerajú. ☹ 😠

oliinka
6. jan 2013

@evita68
@evita68 takže radšej tu dohodu zrušit?

zuzana909
6. jan 2013

@monkovec odvody sa platia percentuálne podľa hrubej mzdy, zamestnanec platí len 13,4 % z tejto sumy, pokiaľ máš podpísané aj daňové prehlásenie tak daň neplatíš. odvody zamestnávateľa je povinný odviesť zamestnávateľ nie ty.
samozrejme môže sa snažiť ti mzdu znížiť tak aby sa to jemu viac oplatilo.
zárobok 80,- je dosť malý a môže ti pokaziť všetky dávky v budúcnosti 😉

zuzana909
6. jan 2013

@oliinka veľmi záleží na tom či tie peniaze potrebuješ alebo nie, ak ich až tak nepotrebuješ tak sa ti to neoplatí, ale ak bez nich si stratená a musela by si si požičiavať tak doporučujem pracovať ďalej aj s tým, že v budúcnosti budú dávky nižšie.
naozaj záleží na tom ako tie peniaze potrebuješ teraz, lebo ostatné dávky čerpáš v budúcnosti nie teraz 😉
to je môj názor

zuzana909
6. jan 2013

@monkovec ak som čítala nižšie, tak to vyzerá tak, že si o prácu už prišla a pozor ak odrobíš na dohodu 60 dní tak materská sa ti bude rátať z dohody a nie z pracovného pomeru čo si mala predtým.
tak isto ak by si sa dohodla, že budeš pracovať 60 dní na dohodu a zaplatíš si odvody, nech ti dá maximum tak si môžeš materskú vylepšiť, naozaj záleží od toho ako sa dohodnete a koľko chceš investovať 🙂

lucia446
6. jan 2013

@evita68 nevieš aj mne poradiť. Som na RD - ktorá mi končí v novembri 2013, ale som tehotná a v marci nastúpim na materskú. Tiež som pracovala na dohodu, ktorú som k 31.12.2012 zrušila, pričom suma nepresiahla tých spomínaných 143 EUR. Môže mi táto dohoda pokaziť materskú? A z čoho sa mi vlastne teraz materská bude počítať? Bude v tej istej výške ako prvá ? Veľmi pekne Ti ďakujem

evita68
6. jan 2013

@lucia446 tá dohoda, ktorá v tomto roku nepokračuje, ti materskú neovplyvní..

Vymeriavací základ pre materskú bude posledná hrubá mzda, ktorú si mala pred nástupom na prvú materskú dovolenku - pokiaľ ale trvá ďalej tvoj pracovný pomer.

evita68
6. jan 2013

@zuzana909 prosím, o akých 60 dňoch píšeš?

usiko
6. jan 2013

@lucia446 no, ja som asi taky isty pripad ako ty a pytala, respektive som pidsala na socialnu poiztovnu, ako to je, takze takto: Dohoda ti neovplyvni matersku a materska sa ti vyrata z predpokladanej mzdy, ktoru by si mala, keby si v novembri,alebo oktobri, teda po RD nastupila do prace, takze SP bude potrebovat registracny list od zamestnavatela a potvrdenie, aku mzdu by si mala, ked by si sa po RD vratila do prace...plus treba este nieco...ak chces, napis mi IP, prekopirujem ti to cele od soc. poistovne, co mi poslali.

zuzana909
6. jan 2013

@evita68 čítala som článok, kde zo sociálnej poisťovne písal, aké zmeny prinášajú dohody z pohľadu materskej a rodičovskej, bolo to na portáli rodinka alebo tak nejako neviem to teraz nájsť.
ale písal, že pokiaľ mamička, ktorá ukončí pracovný pomer u zamestnávateľa a nájde si prácu napr. na dohodu tak pokiaľ odrobí 60 dní, tak sa jej materská bude rátať z tej dohody a nebude sa zohľadňovať predchádzajúci príjem. teda ak by
počas tej dohody si to dala na maximum tak môže mať aj maximálnu materskú.
platí to aj naopak, čiže dohodu si môže výšku materskej pokaziť.
keď nájdem dám link na článok

zuzana909
6. jan 2013

@evita68 tu je ten článok, on tam píše aspoň dva mesiace, aby neprišla o materskú dávku
http://ekonomika.sme.sk/c/6621817/pracou-na-doh...

a teda ak bude chcieť mať počítanú materskú len z novej práce tak to musí byť aspoň 90 dní tak???

a keď sme pri tom tak jedna otázočka: ak pracujem na dohodu a na páske mám minimum zoberme 100,- € v hrubom. otehotniem a dohodnem sa s tým istým zamestnávateľom, že s ním uzavriem pracovný pomer a aspoň 90 dní odrobím pričom budem mať plat taký aby som získala maximálnu materskú je to možné? alebo to zle chápem??

evita68
6. jan 2013

@zuzana909 nechápem, načo tam píše o tých dvoch mesiacoch.. ak je prihlásená v SP na dohodu na pravidelný príjem, tak je na pravidelnom príjme.. žeby to takto dvomi mesiacmi chcela sociálka vydokladovať? no neviem, v tomto smere je ešte riadny chaos..

áno, z novej práce materská - musí byť odrobené 90 dní, inak sa ráta zo starého zamestnania.. ak ukončí dohodu a vznikne nový prac. pomer a plat pre max. materskú, tak bude max. materská..

zuzana909
6. jan 2013

@evita68 ešte mám jednu poslednú súkromnú otázočku.
ak som bola pred nástupom na MD nezamestnaná, a platila som si doplnkové nemocenské poistenie, teraz mi bude končiť MD, neviem presne dátum, ale cca budúci týždeň.
mohla by som napr. zostať na PN a budem dostávať PN z dobrovoľného poistenia alebo akú dávku by som mohla na to ešte využiť?
manžel je SZČO mohol by on poberať rodičovský príspevok?
vopred ďakujem

zuzana909
6. jan 2013

@evita68 tie dva mesiace potom neviem prečo spomína to ma zmýlilo.
a môže byť tá dohoda a potom pracovný pomer u toho istého zamestnávateľa, aby mala maximálnu materskú alebo to musí byť u iného?

evita68
6. jan 2013

@zuzana909 ešte aby som nezabudla k tej predchádzajúcej otázke, poistenie musí trvať 270 dní v posledných dvoch rokoch, ráta sa aj akékoľvek ukončené

manžel môže poberať RP aj ako szčo

PN môžeš poberať, ak to dnpo trvá

jasné, že môže byť aj u toho istého zamestnávateľa dohoda

zuzana909
6. jan 2013

@evita68 to DNP mi automaticky zaniklo, to bolo ešte to staré a potom som vlastne nastúpila na materskú takže nárok na PN nie je 😉 a momentálne som nezamestnaná.

lucia446
6. jan 2013

@evita68 ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď.