icon

Práca na dohodu a odvody v roku 2013 popri rodičovskej

emajbova
26. okt 2012

Ahojte neviete ako to bude od noveho roka s platenim odovodov ked niekto pracuje na dohodu a pobera rodicovsky prispevok? Ake vysoke odvody bude platit zamestnavatel a ake dohodar? (teda zena dohodarka?), vsade sa pise len o dôchodcoch a studentoch..dakujem🙂

zuzana909
2. jan 2013

@tinus odvody stŕha zamestnávateľ a ty o túto čiastku dostaneš menej, ty neplatíš už nič 😉

zuzana909
2. jan 2013

@luuca1 ak ste sa ústne dohodli na 4,- netto na hodinu a nechceš prácu vykonávať za 4,- brutto tak jej jasne povedz, že prácu za takýto plat robiť nebudeš a povedz, že odídeš.
ak chceš aj tak pracovať tak žiaľ nič iné ti neostáva len pracovať.

bbtina
2. jan 2013

@gapa toto je dost demotivujce, tie odvody by som prezila, ale toto rozhodne nie je dobre.

gapa
3. jan 2013

@bbtina
je to nedomyslené, aj tie odvody z takkých drobných skôr zle ovplyvnia dôchdok (priemerný bod) a príp. podporu, ak trvá pp a skončí po ukončení rd. A tiež sa mi toto obsolútne nepáči. Zase to môže znamenať viac čiernej práce alebo písanie dohody na iných ludí.

molniak
6. jan 2013

@moon1979 no uz to davno neplati ze po 15 rokoch idu do dochodku a platy tiez nic moc samozrejme to ide od hodnosti ale ako vsade ti naspodu su na tom mizerne

moon1979
6. jan 2013

@molniak
ale platí, ešte to nezrušili 🙂
po 15 rokoch odchádzajú z výsluhou a odchodným, berú výsluhový dôchodok, čo podotýkam nie je zanedbatelná položka ani u človeka, čo robil radového a môžu naďalej pracovať ... takže tak

molniak
6. jan 2013

no tak mate nespravne informacie a co uz isli na dochodok po 15 rokoch a najdu si pracu tak im siahaju na dochodok

jankastubka
6. jan 2013

@evita68 chcem sa este spytat, ak budem mat nepravidelny prijem na dohodu, nemala by som platit ani nemocenske odvody. Tzn. ak by som pocas rodicovsej nastupila opat na matersku, nemala by sa ratat z dohody, ale z mojho povodneho prijmu, ze?

evita68
6. jan 2013

@jankastubka áno, tak..

zuzana909
6. jan 2013

@evita68 nepravidelný príjem je aj plat raz za dva mesiace počas celého roka alebo to už je pravidelný?

evita68
6. jan 2013

@zuzana909 to je nepravidelný..
pravidelný je ten, ktorý sa vypláca pravidelne za každý mesiac

zuzana909
6. jan 2013

@evita68 máme jednu na dohodu o pracovnej činnosti a nemá veľký príjem tak rozmýšľam ako jej to nepokaziť a ešte k tomu sa snažia o bábo, tak aby aj materskú nemala skoro žiadnu 😉
čo by si navrhovala?

evita68
6. jan 2013

@zuzana909 prihláste ju v sp na nepravidelný príjem a do dohody napíšte, že bude vyplácaná napr. kvartálne.. /ak sa vám to dá takto, že reálne ju vyplatíte mesačne-akože do ruky a potom to zúčtujete kvartálne, chápeš 🙂 / aj odvody budú menšie 🙂

zuzana909
6. jan 2013

@evita68 chápem, musím zistiť koľko je nezamestnaná, lebo sa mi zdá, že to bude aj 1,5 roka a to by asi stratila nárok na materské, síce sa snažia o bábo, ale nedarí sa.
tak ma napadla, ešte taká možnosť, žeby bola zamestnaná na dohodu - pravidelný príjem, to by mala odvody nízke, ale rátalo by sa jej to do limitu nemocenského poistenia a ak by zostala tehu, tak by som jej na minimálne tých 90 dní dala pracovnú zmluvu a tam by sme sa dohodli na odvodoch, teda ak by súhlasila a mala by slušnú materskú, prípadne ešte pred nástupom na MD by mohla zostať PN a tú by mala tiež peknú, len ono ťažko povedať kedy otehotnie, lebo už vyše roka sa snažia a nič, tak neviem teraz čo by bolo lepšie, môže to trvať aj roky 😉
zase by som jej nechcela nejako extra pokaziť dôchodok, aj keď povedzme si či sa ho vôbec dožijeme, lebo stále menia hranice.

pralinkaaa
7. jan 2013

ahojte viete mi poradiť ak bude dohoda na dôchodcu-majú nejaké iné ulavy, pravidla?

evita68
7. jan 2013

@pralinkaaa ak je to starobný dôchodca, tak ten nemá nárok na nezdaniteľnú časť, takže sa mu budú strhať dane.. čo sa týka odvodov, tak jemu sa budú strhať iba 4% na dôchodkové poistenie a zamestnávateľ za neho bude ešte odvádzať 19,8 %

teresa124
7. jan 2013

Ahojte, mám možnosť si privyrobiť, len nevie, či by sa mi to z dlhodobejšieho hľadiska oplatilo. Som sa so zamestnávateľom dohodla už pri nástupe na materskú, že sa po troch rokoch materskej vrátiť nechcem. Dohodli sme sa, že keď mi skončí rodičovská dovolenka, tak po pár dňoch mi dá výpoveď dohodou, aby som mala vysokú podporu a potom chcem ísť podnikať. Teraz, keď má malý rok a pol, sa mi naskytla príležitosť ísť pracovať na dohodu. Len teraz neviem, či sa mi po uplynutí troch rokov malého bude brať ako posledný zamestnávateľ ten pred materskou, alebo ten, u ktorého chcem teraz pracovať na dohodu. Ďakujem vopred za radu.

evita68
7. jan 2013

@teresa124 ak chceš ísť na podporu, tak nízky príjem z dohody ti podporu pokazí

teresa124
7. jan 2013

@evita68 takže sa ráta ako vychádzajúci príjem na vypočítanie podpory príjem z dohody a nie z trvalého pracovného pomeru?

evita68
7. jan 2013

@teresa124 ráta sa príjem dva roky pred zaevidovaním.. takže sa bude rátať aj ten z dohody a aj ten, ktorý bude po skončení RD /preplatenie dovolenky, prípadne odstupné/..

teresa124
7. jan 2013

takže keby som na dohodu nepracovala, tak mi výjde omnoho vyššia podpora, keďže som dobre zarábala pred nástupom na materskú?

evita68
7. jan 2013

@teresa124 pokiaľ budeš mať po skončení RD nejaký príjem, tak podpora sa ti bude rátať z tohto príjmu, nie pred nástupom na MD.. ak dohoda bude v čase dva roky pred nástupom na podporu, tak sa ti to spriemeruje dokopy

pralinkaaa
7. jan 2013

@evita68 čiže ak mám možnosť určite sa viac oplatí dať zmluvu o práci na dohodu napísať na napr. mamu kt. je dôchodkyna, ako na manžela kt. normálne pracuje? /jemu by sa dane strhali tiež, kedže si už uplatnuje nedzan. min. v praci/

evita68
7. jan 2013

@pralinkaaa dôchodci si nemôžu uplatniť nezdanitelnú časť, takže celý príjem zdaňujú- ak ich príjem bude v roku viac, ako pol nezdaniteľlnej časti platnej v roku

pralinkaaa
7. jan 2013

@evita68 no však ano to viem. len som písala že ak to dám na niekoho iného - kedže na seba to určite nedám - tak je lepšie na dôchodcu ako na pracujúceho nie?
práveže som neviem, resp. som nevedela, ako to majú dôchodci či majú nejakú úľavu alebo nebodaj nechcem dotyčnému nejako ublížiť a prihoršiť nejak.

evita68
7. jan 2013

@pralinkaaa ty si zamestnávateľ?
dôchodca je ohľadom odvodov výhodnejší..

pralinkaaa
8. jan 2013

@evita68 nie nie som zamestnávateľ 🙂)) ja pracujem na dohodu a môžem si ju dať napísať bud na manžela, alebo dôchodkynu mamu.

luba41
8. jan 2013

@evita68 mohla by som sa opýtať? Ked som na RD a za tento rok by som mala len jediný príjem z dohody za jeden mesiac /napr. prihl01.07.-odhl. 31.07./ -posudzuje s tento príjem ako pravidelný alebo nepravidelný?

evita68
8. jan 2013

@pralinkaaa to ide o prácu doma? lebo inak nechápem..

evita68
8. jan 2013

@luba41 ked dohoda trvá celý mesiac, tak pravidelný.. keby trvala napr. od 2.7. do 31.7., tak nepravidelný