Práca popri rodičovskom príspevku od 2010
Chcela by som sa informovať ohľadom nového zákona o rodičovskom príspevku -zákon č. 571/2009 Z.z, ktorý nadobudol účinnosť od 1.1.2010. Ak má dieťa 3,5 roka. Mamička poberá rodičovský príspevok -predlžená materská pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa ,schválený v roku 2009? Môže vykonávať mamička niaku brigádnickú činnosť na dohodu, alebo nemôže? Rodičovský príspevok je nízky a pomohla by niaka korunka na prilepšenie, len v diskusných článkoch sú okolo tejto témy nejasnosti,preto by som sa chcela informovať či je to po novom od 1.1.2010 možné,alebo nie. Niekde som čítala, že nemôže vykonávať zárobkovú činnosť a inde zas , že práca na dohodu sa nepovažuje za zárobkovú činnosť? A ako je to s odvodmi na dôchodok v soc.poisťovni?
@jennifer130 ,ja som sa bola na to prave pytat...a pochopila som to asi takto...ked zacnes pracovat ,u teba na 6mesiacov,tak tie mesiace co pracujes dostanes 25% z RP,len na urade si musis dat ziadost o "PRISPEVOK NA STAROSTLIVOST NA DIETA", no a k tomu este mozes dostat PRISPEVOK PRE RODICA co je 25% z RP (to sa vyrata suma az do 3rokov dietata a ta sa ti vyplati jednorazovo)....ked ukoncis pracu a vratis sa na Rodicovsku dovolenku tak potom uz budes dostavat len 75% z povodnej sumy RP (no ale v podstate neprides o nic pretoze zvysnich 25%si uz dostala...) znie to zlozito ale v podstate je to jednocuche...vlastne pol roka co budes zarabat dostanes 50% z RP,ak si vybavis aj PRISPEVOK NA DIETA AJ PRE RODICA),snad som ti aspon trocha pomohla...ale staci ked zajdes na urad socialnych veci a rodiny za pracovnickov co ti vyplaca RODICOVSKY PRISPEVOK a ona ti to vsetko vysvetli....
trošku poopravím. NOvý zákon o RP (účinný od 1.1.2010) sa týka rodičov,
- ktorí požiadali o RP od dátumu, ktorý začína po 31.12.2009 (t.j. nezáleží, kedy sa dieťa narodilo, ale odkedy požiadala mamička o rodič.príspevok nan) alebo
- ktorý ktorý požiadali o RPskôr ale v r. 2010 požiadali o zvýšenie RP, t.j. o posúdenie podla nového zákona.
Dobry vecer ja sa chcem opytat kdo by mi vedel poradit ja som na predlzenej rodicovskej dovolenke do 5 rokov(bez penazi) a ci vtedy mozem ist robit ako brigadne na dohodu na 4hodiny ,maly nechodi do skolky ......dakujem pekne za vsetky odpovede 🙂
Najde sa tu mamicka, ktora ma skusenost s dohodou, alebo ciastocnym pracovnym pomerom, kt. trvali nie cely mesiac (boli prihlasky a odhlasky do SP) a sucasne v tomto mesiaci bola aj na RD a v pohode dostala aj zvyseny RP (okolo 260 eur}, kedze praca netrvala cely mesiac? Radi to pan minister, ale ako je to v praxi? Co v takomto pripade oznamovat UPSVR? Mne na nasom UPSVR povedali, ze RP mi neschvalia, i ked by dohoda trvala 1 den a nasledne by som sa vratila na RD. dakujem, za kazdu radu
@mona15
ja som sa na toto pýtala v BA pred 2 mesiacmi a povedali, že teoreticky to zákon umožňuje, ale majú pokyn z ministerstva, že ak sa takáto vec (dohoda trvajúca nie celý mesiac) opakuje, majú to považovať za špekuláciu. a môžu dať pokutu mamičke aj zamestnávateľovi....
či sa niečo odvtedy zmenilo neviem 😅
@gapa alebo niekto, kto sa vyznate, neviete, ako to vyzera s pracou popri predlzenej RD od roku 2011?
Ma byt v zakone, ze sa popri rodicaku moze normalne robit, myslite, ze to plati aj na tu predlzenu?
Este ju nemam schvalenu, ale nala alergo hovori, ze by mi to mali uznat, ved ani skolka mi maleho nevezme, ked potrebuje speci stravu a denne lieky. Na MD som od 2008, ale ako si pisala, gapa, nevies, ako to vtedy bolo, ci sa dalo alebo nie. Nastupujem do prace na prelome rokov a ak by mi mal nastup v januari zaistit, ze budem moct poberat predlzeny rodicak a pracovat, tak sa so zamestnavatelom dohodnem, ze nenastupim v dec, ako by som za normalu mala. Vdaka za postrehy.
Inak predpokladam, ze co chcu ukotvit v zakone prispevok na jasle pre matky, co idu robit, tak to asi nebude platit pre predlzenu matersku, ci ano? Ja idem do prace a malemu zabezpecim opatrovatelku, resp. detsky klub.
Ahojte.
Som na rodičovskej predľženej pri nepriaznivom zdravotnom stave dieťata, predlžená RD mi bola schválená 15.3.2009, ak som správne z diskusie pochopila, tak sa ma týka starý zákon, že môžem pracovať a zároveň poberať rod. príspevok. Ale nikde nie je písané ako je to so škôlkou? Teraz platí podľa zákona, že dieťa pri nepriaznivom zdravotnom stave môže matka dať na 4 hodiny dať do škôlky a poberať zároveň Rod. príspevok.
Ale ako to je keď bude pracovať a zároveň by som dala na 4 hodiny dieťa do škôlky, budem môcť poberať tento príspevok? Či to platí len v prípade, ak o dieťa je doma /napr.so starým rodičom/ a matka môže pracovať?
Nevie mi niekto poradiť?
@michaelamaranesi no myslim ze od januara ti to vladari ulahcili, bude uz len jedna vyska RP.... (cca 190€)
inak, baby, neviete ako to je, ak by som na klasickej RD pracovala a syna by opatrovala teta? je to rodinny prislusnik, ale musi mat zivnost, aby som dostala ten prispevok 300€, alebo nie? viem ze keby isiel do jasli, tak je to OK, ale ak je to rodina, neviem....
@lenocka23 presne nad týmto aj ja uvažujem, mám živnosť a budem pracovať v prípade materskej, ale dieťa potrebujem niekde dať a nechcem do jaslí, a keby sa mi o dieťa starala mama, resp. moja dospelá dcéra a mala by živnosť, tiež neviem, neviem aký je zákon a čo je vlastne potrebné k takej živnosti?
ahojte. vedel by mi niekto poradit? chcela by som od 1.10.2010 nastupit opat do prace, ale 5 mesiacov som poberala zvyseny RP 256 eur. teraz uz opat poberam znizeny RP 164 eur. Mozem aj napriek tomu, ze som poberala tych 256 eur nastupit do roboty, ci mamicka nesmie pracovat az do troch rokov veku dietata?
@tinara23
@lenocka23 ak sa Vam o dieta bude starat rodinny prislusnik (bez zivnosti), po novom budete mat narok na 190 eur. Ak dieta date do jasiel alebo opatrovatelke (tam by mala spadat aj rodina ak to bude vsetko na zivnost a da sa to zdokladovat), tak mate narok na prispevok az do 300 eur mesacne. Teda dostanete sumu, ktoru budete vediet zdokladovat.
@michaelamaranesi dakujem ti za odpoved. jedna znama mi totiz hovorila, ze ak som brala zvyseny RP, musim zostat s dietatom doma 3 roky a nesmiem ist pracovat. tak som zostala trochu zmatena. pokial viem, zjednoteny RP by mal platit od 1.1.2011 🙂
@mirka907 ja som to pochopila trošku inak a to v tom, pracuješ, nepracuješ poberaš vždy po novom 190eur, ale súčasne, keď pracuješ preplatia ti do 300 eur, keď sa ti o dieťa stará osoba so živnostenským listom, teda kolko zdokladuješ. Tak neviem, keďže schválili, že možeš pracovať a ak sa budeš trebár sama starať o dieťa preplatia ti 41,10. viď "Zároveň sa ponecháva poskytovanie príspevku v sume 41,10 eura mesačne bez preukazovania výdavkov v tom prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečí dospelá fyzická osoba bez živnostenského oprávnenia alebo zárobkovo činný rodič".
@tinara23 ak pracujes a o dieta sa ti stara rodinny prislusnik, mas narok na 190 eur, teda klasicky rodicovsky prispevok, ktory ide zo statnej pokladnice. Ak das dieta do jasliciek, opatrovatelke mas narok na sumu do vysky 300 eur, podla toho kolko zdokladujes, ze ta starostlivost o dieta stala. Tento prispevok starostlivosti o dieta ide z EU a preto to nasa vlada riesi takto. Tych 41, 10 neviem ako je. To som pravdu povediac zatial neriesila.
Myslim, ze sme to viac menej pochopili rovnako, len ja netusim ako je to s tym prispevkom 41.10. A to by ma inac fakt zaujimalo. Ked sa mi napr o malu bude starat moja mamka tak okrem tych 190 dostanem este plus 41,10 kedze je to osoba bez zivnosti?
@mirka907 no ja si myslím, že je takto: každá matka má nárok na rodičovský príspevok 190 eur, ale matka ktorá je zároveň aj zárobkovo činná má na výber, môže poberať ešte k RP príspevok 41,10, keď jej opatruje dieťa niekto bez ŽL a pokiaľ dá dieťa do jaslí, škôlky alebo osobe, ktorá opatruje na ŽL má nárok na preplatenie nákladov do výšky 300 eur, záleží koľko zdokladuje. Ale možno to nechápem dobre 🙂 Ináč si to neviem vysvetliť 🙂
Môj názor, keď budeš pracovať a bude sa ti starať mamka más nárok na 41,10 +190. Má niekto aj iný názor?
ahojte.mohol by mi niekto poradit ako by som si mohla privyrobit pár eur naviac popri predlženej md?mám možnost 50...10eur.do mesiaca,ale viem že oficiálne to asi nejde nedá sa to nejako inak???prosím poradte mi!!!! : -((( ☹
ahojte, viete mi prosim poradiť, ci sa da pracovat popri MD na dohodu? od oktobra poberam znizeny rodicovsky prispevok, myslim ze je to okolo 165 EUR a crta sa mi brigada, len neviem, ci mozem popri MD brigadovat aspon na dohodu.
Dakujem za rady 🙂
takže ak si ja zoženiem nejakú opatrovateľku a dohodneme sa že akože mi dá doklad, tak si viem tých 300 euro vydupať? Myslíte, že po tom nikto nebude pátrať? Takto by sa to asi oplatilo najviac, operke dám z toho niečo a zostane viac ako 41, nie? Ja vždy hladám nejaké medzery 😀
A ked mi bude malu opatrovat moja mama, ktora ma zivnost, tak sa rata to, ze je rodinny prislusnik, alebo ze ma zivnost? 😅 Cize aka bude ta suma RP? Vdaka.
@bianka234 ak budes mat potvrdenie, ze sa ti niekto so zivnostou stara o dieta, mala by si dostat tych 300 eur podla mna. Ale ci to budu kontrolovat a ako, to netusim.
Ahojte,
prosim o radu... od januara 2011 by som chcela nastupit do jednej roboty, kde som spolukonatelkou firmy, ale do druhej roboty ako statny zamestnanec nechcem este nastupit, lebo mam este maleho synceka.
Ako to je s tym rodicovskym prispevkom po novom a to ci musim aj do druhej roboty ako statny zamestnanec nastupit kde mam pracovny pomer na dobu neurcitu? Nebudu v tom problemy? Mimochodom si platim este aj DNP...

jenifer130,ja som sa bola na to prave pytat...a pochopila som to asi takto...ked zacnes pracovat ,u teba na 6mesiacov,tak tie mesiace co pracujes dostanes 25% z RP,len na urade si musis dat ziadost o "PRISPEVOK NA STAROSTLIVOST NA DIETA", no a k tomu este mozes dostat PRISPEVOK PRE RODICA co je 25% z RP (to sa vyrata suma az do 3rokov dietata a ta sa ti vyplati jednorazovo)....ked ukoncis pracu a vratis sa na Rodicovsku dovolenku tak potom uz budes dostavat len 75% z povodnej sumy RP (no ale v podstate neprides o nic pretoze zvysnich 25%si uz dostala...) znie to zlozito ale v podstate je to jednocuche...vlastne pol roka co budes zarabat dostanes 50% z RP,ak si vybavis aj PRISPEVOK NA DIETA AJ PRE RODICA),snad som ti aspon trocha pomohla...ale staci ked zajdes na urad socialnych veci a rodiny za pracovnickov co ti vyplaca RODICOVSKY PRISPEVOK a ona ti to vsetko vysvetli....