Práca popri rodičovskom príspevku od 2010
Chcela by som sa informovať ohľadom nového zákona o rodičovskom príspevku -zákon č. 571/2009 Z.z, ktorý nadobudol účinnosť od 1.1.2010. Ak má dieťa 3,5 roka. Mamička poberá rodičovský príspevok -predlžená materská pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa ,schválený v roku 2009? Môže vykonávať mamička niaku brigádnickú činnosť na dohodu, alebo nemôže? Rodičovský príspevok je nízky a pomohla by niaka korunka na prilepšenie, len v diskusných článkoch sú okolo tejto témy nejasnosti,preto by som sa chcela informovať či je to po novom od 1.1.2010 možné,alebo nie. Niekde som čítala, že nemôže vykonávať zárobkovú činnosť a inde zas , že práca na dohodu sa nepovažuje za zárobkovú činnosť? A ako je to s odvodmi na dôchodok v soc.poisťovni?
ja som prave ohladom toho hladala info a nasla som, ze pokial sa o dieta postara ina osoba, je mozne pracovat na dohodu, staly pracovny pomer vsak uz nie
diky, gapa mi uz odpisala, ze na tu chvilu (necely mesiac) je to ok, aj s RP
chcela by som Vás poprosiť o radu
som na RD do 6 rokov pre nepriaznivý zdrav. stav dieťaťa (nastúpila spm v marci 2010), dostala som ponuku od decembra pracovať na skrátený uväzok(cca 7 dní v mesiaci)
môj problém spočíva v tom, že ak by som nastúpila do práce až od januára, mohla by som popri práci poberať aj rodičovský príspevok, ak nastúpim už v decembri, o tieto peniaze prídem (dúfam, že tú zmenu v zákone v utorok schvália )
nechcem vyzerať ako nenažratá, ale príjem z tejto práce bude max. 200 euro, pričom dochádať budem denne 20 km tam a naspäť, čiže suma sumárum zarobím 100 euro (preto by mi rodičovský príspevok dosť pomohol)
prácu však nechcem pustiť, je to dobrá prax a celkom sa na ňu teším
poraďte, či je možné nejako legálne vyriešiť ten december, aby som neprišla o rodič. príspevok a mohla aj pracovať...zákon sa tu nijako nedá obísť, jedná sa o verejnú správu
ďakujem
ja tiez neviem co mam robit. Mam to nahlasit na socialke? Mala by som dochadzat do zahranicia 2-3 krat mesacne do londyna a pracovat ako letuska na 50% uvazok (co sa mi nechce, neviem si oredstavit ako necham svoju babiku doma samu s ockom ale idem to skusit)
Baby a od noveho roka popri predlzenej platenej rodicovskej je mozno kolko eur zarobit? do akej sumy? dik
ahojte oživujem tému, som doma po materskej a chcela by som prácu na doma, poradte ak ste už niektorá pracovali doma, kde hľadať osvedčenú prácu.
baby ahojte,dufam ze to tu neuviazlo na bode mrazu a niekto sa k nam prida...ja tiez zhanam info o tom ci mozem ist na zivnost popri RD... uz uz som si bola ista ze ano ale zneistila ma jedna pani 😢 tak zhanam info kde sa da
ahojte babulky,,viete mi poradit,,som na RD- moja mala ma 8mesiacov,,,,do teraz som bola v praci oficialne na materskej( predtym som v praci pracovala 10 rokov, tej istej), teraz od marca nastupujem znova do tej prace na dohodu- kezde zamestnavatelovi to lepsie vyhovuje ,,chcem sa vas spytat,,,nemoze to neskor ovplyvnit nejako moju povodnu pracovnu zmluvu??v pripadne skrachovania firmy, alebo jednoducho prepustania z prace??......mam ziadat v zmluve na dohodu nejaku specialnu podmienku ze tato dohoda sa podpisuje len na dobu RD?!, prosom poradte, dakujem
Chcela by som sa poradit 🙂 Mam moznost nastupit do prace na polovicny uvazok. Rodicovska dovolenka mi ma trvat este do augusta 2011. Co sa mi oplati viac, pracovat na zmluvu alebo na dohodu (kedze do augusta za mna stat plati zdravotne odvody aj dochodkove poistenie). Mozem mat viac dohod pre rozne firmy?
Podľa mna máš narok normálne na RP, podla toho s kým bude dieťatko ale dnes už plati starý dobrý zákon že nám- pracujúcim matkam nezoberu rodičák. 😉
To ja viem, ze mi ostava RP, z neho budem platit jasle. Mne skor ide o tie odvody. Na dohodu sice firma usetri na odvodoch, ale aby som sa zas ja nejako neukratila do buducna. V tom potrebujem poradit 😖
da sa pracovat popri rp ???moj syn ma pol roka dalo by sa ze by som pracovala 4hod denne??
Neviem, ci mi bude vediet niekto poradit, ale pohravam sa s takouto myslienkou. Som na RD a pracovny pomer mi trva. Mohla by som sa povedzme zamestnat pocas RD v inej firme (kde by som dostala najprv skusobnu dobu a az potom neurcitu)? Ide mi o to, ze ak by mi to tam nahodou nevyslo, tak v povodnej praci mam miesto iste... Da sa to urobit takto, ze povodny zamestnavatel nebude vediet, ze zatial pracujem pre niekoho ineho na riadnu zmluvu? Samozrejme, ked by som sa osvedcila, tak po skonceni RD by som ukoncila prac.pomer dohodou na predchadzajucom pracovisku..
ahojte, zkadial sa mam odhlasit pokial nastupujem do zamestnania pocas RD, rodicak mi konci az v juli 2013 a ja nastupujem 1.2.2012 na skrateny 6hodinovy uvazok, o syna sa postara moja mama, dakujem baby
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná rodičovskému príspevku.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
@stanka77777 Ďalšie zaujímavé články 🙂
Ahojte, som na RD, zaroven som zamestnancom a teraz som si zalozila zivnost. Viem, ze rodicovsky poberat mozem, ale zostane mi aj ked dam maleho do jasliciek? Budem si teraz musiet platit zdravotne poistenie sama?
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môžem pracovať na polovičný pracovnú úvezok aj popri poberaní rodičovkského príspevku. Aká je moja oznamovacia povinnosť voči poisťovniam, mám ny mysli zdravotnú poisťovňu a sociálnu poisťovňu.Ďakujem
ahojte chcela by som sa opytat poberam RP a mam moznost nastupit na 4hodky do prace ako vypomoc mozem on prist dajte my cim skvor vediet dakujem vam

Môžete niekto poradiť?
Som na RP a mám bud. týždeň možnosť privyrobiť si na dohodu - do Vianoc. Teda nastúpila by som v 2. tretine novembra a skončila v 2. tretine decembra. Viete mi poradiť, či v tom prípade dostanem RP za tieto dva mesiace? Voľakde som čítala, že ak mamička nepracuje celý mesiac, na RP má nárok. (Čo platí v oboch prípadoch.)
Ale mzdárka ma schladila, že RP dostanem len za november a za december len nejakých 40 eur. Mám vyšší RP, tak by sa mi to v tom prípade neoplatilo... Ďakujem krásne...