icon

Práca v IT

senticka
12. nov 2022

Dobrý večer. Zaujímalo by ma, či je tu nejaká baba, ktorá pracuje v IT z domu s tým, že si na to spravila školenie alebo kurz a má reálne prácu. Ja mám obchodnú akadémiu, v MicrosoftOffice level expert ale láka ma IT kvôli vidine práce z domu. Či sa oplatia tie peniaze za niekoľko mesačný kurz alebo je to veľmi rozprávková predstava?

Strana
z2
senticka
autor
12. nov 2022

Ešte dodám, že by som sa chcela ubrať cestou Junior Testera v napr. Java a Python

kuba_art
12. nov 2022

@senticka na rovinu, priateľkin brat skončil vysokú školu IT oblasť, robí tiež testera, neviem presne v čom, pracuje síce pre zahraničnú firmu, plat fajn ale home office tam nehrozí a normálne od pondelka do piatku od 7:00 do 16:30 chodí do práce, akurát kým študoval mal viac flexibilný pracovný čas s tým, že pracoval na dohodu ako študent pre firmu sa to oplatilo, čiže podľa mňa to je zbytočné, skôr si hľadaj prácu ako účtovníčka na home office lepšie aj zarobíš a zároveň ho aj máš istý, priateľka teda študuje iný smer ale tiež ma skončenú obchodnú akadémiu a účtovníctvom si privyrába už od skončenia strednej školy bez toho aby chodila do firmy, len sa s klientami stretáva raz za polroka/rok podľa potreby keď niečo od nich potrebuje, tie kurzy sú fakt zbytočné, z nich sa nestaneš človekom, ktorý je schopný pracovať plnohodnotne v IT sfére, poznám chalana, ktorý nechcel ísť na výšku, skončil strednú školu zameranie na IT vie programovať, používať jazyky, analyzovať a neviem čo všetko a má problém nájsť si vôbec prácu v tejto oblasti, keďže firmy majú vysoké nároky a zvyčajne chcú VŠ vzdelaných ľudí

boldo87
Odpoveď bola odstránená
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
senticka
autor
12. nov 2022

Ďakujem vám za odpovede. Home office riešim preto, lebo som z miniatúrneho mestečka na východe kde IT firma s officom kde sa dochádza neexistuje 😁

qwerty2
12. nov 2022

@boldo87 Prosím ťa náhodou by si mi nevedela povedať názov firmy? Ja teraz hľadám nový job z home office (som ešte junior), ale všade na profesii vidím iba keď tak čiastočný home office a úplný home office býva len pre seniorov. ☹

petamich
12. nov 2022

home office nie je standard ani v IT sektore 🤷‍♀️ niekde vyzaduju 100% onsite, niekde kombinaciu on/off, kazdopadne su take firmy, len sa ti bude trosku tazsie hladat a mozno sa priprav na to, ze pocas zaucacieho obdobia budu vyzadovat, aby si bola v office

napr. Dell umoznuje zamestnancom 100% home-office ale ci vsetkym

natalala
12. nov 2022

@senticka na testera ti urcite staci kurz. Skus pozriet kde ta vramci kurzu naucia napriklad aj pisat testovacie scenare. Ja sa vzdy pousmejem, ked niekto povie, ze je microsoftOffice expert a poriadne nevie ani pouzivat v excely vzorce, podmienene formatovanie alebo netusi co je VBA 🙈 skus pozriet nejake korporaty, tam je najvacsia sanca na 100% HO a nemusia to byt vylozene IT firmy, skus napr aj banky maju IT oddelenia a testuju nejake in house riesenia na apky a podobne.

senticka
autor
12. nov 2022

@natalala nie niesom typ cloveka co povie ze ma expert a nepozna VBA a pod. to by som sa hanbila niekde napisat naozaj sa neprecenujem 🙈 pozeram skoro vsetky pracovne portaly a su pekne ponuky na junior testera aj na uplny HO, preto ma to laka.

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
sasesoe
12. nov 2022

@senticka ahoj, odporucam tento podcast od Yablka

https://www.youtube.com/watch?v=bk8rSia5BYE

Celkovo velmi dobry kanal to je. Co sa kurzov tyka, vela je dostupnych zadarmo alebo "za par" eur, pozri Yablkov YT kanal, informatika s Misom, Udemy, Skilmea,... nezacinala by som s niekolkotisicovymi pozokami

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
hopsadobrandejsa
13. nov 2022

@artificiallife suhlasim s artificiall

Ja sa momentalne ucim web development sam doma a riesenia na nete hladam len ked sa neviem pohnut dalej resp. code nerobi to co od neho chcem.

Tutorialy su skvela vec ak si chces rozsirit obzory niecoho co uz mas nastudovane alebo toho comu uz rozumies. Ja som nasiel vela malickosti v online clankoch ktore v knihe napr obsiahnute neboli.

Kurzy su fajn ( v zavislosti od toho ci to tvoja konkretna firma berie do uvahy alebo nie ) ale obvykle na ne firmy neprihliadaju velmi pozitivne. Kurz preukazuje, ze vies nasledovat instrukcie vyucujuceho, ale IT pozicie casto vyzaduju analyticke myslenie a logicke riesenia. Nie vzdy budes mat knihu po ruke aby si si mohla pomoct.

Vo vacsine pripadov je mat certifikat ako keby si povedala " v skole som mala dejepis, je zo mna historicka."

Ja co som pozeral tak na urcite pozicie v IT sektore mas original knihy ktore su zamerane cisto len na to aby si presla pohovorom ( typy otazok na pohovore, odpovede, riesenia ) a to uz hovori samo o sebe na akej urovni musis mat veci nastudovane aby si ten job vobec dostala.

Moja osobna rada je aby si si vybrala sektor IT v ktorom chces robit a ucila sa doma a az ked budes mat ake take zaklady, potom si urobit kurz ako nejaky doplnok.

IT nie je matura kde sa vsetko nabiflujes aby si presla pohovorom. Ja som este len na prvej knihe HTML & CSS ( 500 stran ) a je toho dost. Mam co robit aby som to co som sa naucil hned nezabudol a to ma este caka Javascript a frameworky okolo toho ( SASS, Bootstrap, CSS animations, Github, React atd. ).

Nezabudaj prosim ta na fakt, ze toto je celozivotna skola. Technologie napreduju cize praca si vyzaduje konstantne vzdelavanie sa. Ucenie sa a workshopy ta budu sprevadzat cely zivot kym to budes robit.

Good luck 🙂

jumama
13. nov 2022

Robila som viac ako 10 rokov IT analytika. Su dva druhy analytikov - funkcny a technicky. Funkcny musi porozumiet danej oblasti. Pr. apka na bankove produkty... porozumiet vsetkym tym procesom, co sa robia. Napriklad uver ...ake doklady sa vyzaduju, co z nich sa hodnoti, ako sa hodnoti bonitnost klienta, co este sa zohladnuje aby uver dostal... Funkcnych analytikov casto robia ludia z praxe, ktori uz tak maju pod kozou zazite vsetky tieto procesy, ze dokazu pomahat navrhnut ich automatizovanie pomocou apky. navrhuju obrazovky, popisuju algoritmy.

Oproti tomu technicky analytik, alebo skor architekt, ten prave navrhuje ako pospajat rozne apky z technickeho hladiska, aky hw treba, ako rozne sw zladit atd...

Dalsi typ je analytik na datove sklady. Ten musi 100 percentne ovladat databazy.

Ku kazdej takejto analytickej pozicii si mozno predstavit aj testera. Niekde analytik aj testuje, niekde maju testerov zvlast. Ak je to funkcny tester - tak znova, musi absolutne rozumiet danej domene, aby vedel, co ma pretestovat. Testuje v apke, priamo eviduje, overuje, ci system funguje ako ma, ci dava spravne vysledky a pod., v testovacom prostredi.

Potom su testeri na automatizovane testy a ti musia vediet pracovat s databazami, vediet pisat testovacie scripty...

Cize ja by som nelamala palicu nad tym, ze clovek nie je studovany IT. Danu oblast, napr. bankovnictvo, poistovnictvo a podobne sa naucis za chodu, len musis chciet. Ja sama som nemala IT vzdelanie, ale Matfyz. Mam silne analyticke myslenie, bola som ochotna sa vzdy vela doucit, aj sa sturat v kode... no je to aj o tom, ci si ochotny sa vsetko takto sam ucit, alebo si vela vykomunikovat s programatormi, kolegami, ako co funguje a ma. Aj akeho dostanes na zaciatku kolegu na zaucenie, ci bude mat cas sa ti venovat.

Ja odporucam naucit sa UML alebo ine diagramove zapisy pre procesy. Velmi to pomoze, ak si aj sam pre seba clovek tieto diagramy robi. Alebo ak vie citat v tychto schematickych jazykoch zapisanu dokumentaciu.

natalala
13. nov 2022

@jumama velmi dobre si to spisala/opisala. Ja napriklad robim procesny management zamerany na identifikaciu miznosti na digitalizaciu/robotizaciu atd, cize casto krat su to projekty s uzkou komunikaciou s ITckarmi. Najradsej pouzivam ARIS na modely, ale ako pises naucila som sa aj UMLko, kedze sa mi dostava casto namodelovana funkcionalita v EAcku.
Akoze ked ma clovek v ystudovany Matfyz, to napoveda o jeho sposobe zmyslania a je tam predpoklad, ze zvladne analyticke veci, ja sa len obavam toho, ked maju ludia pocit, ze v IT su peniaze, tak tam moze ist robit hocikto hocico s kurzom 🤷🏼‍♀️ vsak skola nie je vsetko. Ano naozaj nie je, ale absolvovanie jekakeho typu skoly dava rovno predpoklad o sposobe myslenia toho cloveka.

aliaray1
13. nov 2022

@artificiallife ahoj, suhlasim s tebou a dospela som do bodu, ze na toto potrebujem dostudovat matiku (manzel by ma doucil, chodil na fei a matiku mal Acka) a ze potrebujem VS.
Ked som ale pozerala moznosti externeho studia nevedela som vybrat. Chcela som kyber. bezpecnost.

Som inak firemna pravnicka a robim zmluvy + kyber a gdpr (informacna bezpecnost) - kriticka infrastruktura. Dopracovala som sa k zaveru spravit si LLM postgradual v Brne ale Muni neotvaralo a tak Praha. Len teda som otehotnela tak to odlozim.

Prosim, mimo to ak mi vies poradit, kde by bolo vhodne ist na VS na kyber/info bezpecnost? Ak CR, Brno neponukalo externe a ani ta armadna skola. U nas v SR alebo CR vies o niecom vhodnom? Ani policajna akademia neponuka civil externe. Nemyslim kurzy a uz vobec nie KCCKB a pod.

Dakujem 🙏🙏🙏🙏

loginexistuje
13. nov 2022

@aliaray1 na FEI je odbor kyberbezpecnost muz odtial bral studentov do timu (na dohodu)
otazkou je comu presne sa v tej oblasti chces venovat ci to bude v pozicii architekta analytika testera (penetracny , eticky hacker ) na kolko chces ist uz do praktickej roviny

aliaray1
13. nov 2022

@loginexistuje ano ale len denne bolo. Maju uz aj externe? 😳
Ja by som rada CEH raz alebo MKB...ethical hacking/"kyberman". Kamarat je, ale on studoval denne kedysi a CEH si spravil na zaklade praxe. Tiez mi nevie poradit kde v CR ci SR externe.

loginexistuje
13. nov 2022

@aliaray1 ano len denne ale ak to chces robit potrebujes dobre IT zrucnosti na urovni testovania backendov sieti atd ja by som skusila najst kurz na testing ale na BE a od toho sa odpichla
oni ta uz potom doskolia v zamestnani na specifika je dolezite dobre analyticke myslenie a logika

tykat
13. nov 2022

@senticka povzbudim ta, pracujem v IT a brali sme testerky zo znameho BA kurzu/skoly ktora je urcena zenam. Uplatnili sa u nas 👍 (jedna povodne pravnicka). Co sa tyka HO, tam je to rozne ale u nas je HO uplne bezny resp. clovek moze pracovat z domu ak tam nie je nejake obmedzenie (napr.IT praca na projekte pre armadu z domu neexistuje)

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
boldo87
Odpoveď bola odstránená
sialenaveronika
Odpoveď bola odstránená
taga
13. nov 2022

@sialenaveronika co je na tom zle?
30x tema muz ma podvadza
30x tema svokra ma nerespektuje
30x tema ako zvladate domacnost
=》 ziadny problem

2x tema kurzy v IT a ty uz sa chytas za hlavu??

clarissa96
13. nov 2022

@senticka mám kolegu, ktorý k nám nastúpil nedávno na testera. Testoval predtým úplne čosi iné a inak. Ale nastúpil k nám testovať naše procesy, a to ešte silno procesným prístupom, čiže akoby od nuly. Chvíľku na to dostal dosť náročný system s rozpracovanými testovacimi skriptami, čo to slo, čo to nie. Pythona moc nevedel, ale mal chuť a ochotných kolegov, v práci mame milión prednášok šitých na mieru na naše automatizované testy. Už je takmer samostatný. Pracuje full time z domu. Keď vieš vba, aj k tomu mám succes story. Ale to už nebývajú full time z domu pozície. Ale obávam sa, že na zabehnutie do firmy by si tam musela byt nejaký cas onsite, ak nemáš skúsenosti.

sialenaveronika
Odpoveď bola odstránená
mucha999
14. nov 2022

@senticka Ahoj, u nas mozes robit kludne testerku z domu aj bez kurzu ak ovladas komunikacne nemcinu (oficialne B2 urroven). Plat okolo 1700 br.

Strana
z2