Práceneschopnosť a kontrola počas prvých 10 dní
Ahojte som na PN kvôli vysokému tlaku ale nie som si istá ako to chodí s kontrolou.. je pravda ze prvých 10 ma kontroluje zamestnávateľ aj keď som už tento rok PN čerpala? Alebo ma už kontroluje sociálka od začiatku keď ze som už druhý krát chorá za rok ? Dakujem za info
@evittam presne toto som tým všetkým myslela. od istého veku som dospela do bodu, že som človek s určitou hodnotou a prvoradá je pre mňa rodina. aj šéfovi som povedala, že som schopná behom 5 minút strhnúť malej kresby zo steny v kancli, zvrtnúť sa na päte a viac neprísť. rýchlo si zrátal dva a dva. 🙂
@aduskatt O tom - keď som sama doma a ešte aj s dieťaťom - som písala vyššie, aká bola reakcia lekárky na môj dotaz ohľadne vychádzok.
... blok? Však pobehám si po meste, navštívim na kus reči kamarátku a cestou domov kúpim chleba, maslo a mám blok! 🙂
Ja proste po svojich skúsenostiach, a aj tých v rodine napríklad, alebo známych akosi neverím, že stačí len "blok s chlebom", keď ma kontrola načape, že nie som doma počas PN.
@mon895 súhlasím s tvojim príspevkom ,, že počas prvých 10 dní kontroluje sociálka a to takým štýlom, ako píšeš.. od kusa a ked už tak celú ulicu, ich nezaujíma kto je ako dlho na PN, či prvých 10 dní či ako dlho... A presne toto isté sa stalo mojej kolegynke. ona po operácii kolena, tuším na druhý deň... ledva chodí, o barlách a bum kontrola PN.. ona by im ani neotvorila, lebo nevedela chodiť, ale našťastie išiel do vchodu sussed, tak im pootváral. a ona si ich aj pekne "podala".. že či nečítajú diagnozy, ked idú na kontroly... ved človek po ťažkom úraze či operácii, ale čokoľvek, ked sa ledva hýbe. .. nemusí ani otvoriť ani reagovať...
@lorela ak máš aj angínu - lekárka Ti vychádzky nedá, nemôže. Si na PN, slobodná, sama, bez frajera, alebo vydatá, muž chodí na týždňovky - proste na ten nákup musíš. Je možné, že to posudzujú individuálne, do toho nevidím, ale odpoveĎ zo siciálky bola, že na nákup ísť môžeš. Iste, že blok z kaderníctva, alebo módneho obchodu by Ti neprešiel, ale potraviny isto áno.
@lorela väčšinou prvé vychádzký dávajú až po 7 dňoch, aspoň ja mám také info od mojej dr. aj to závisí od dg.
@aduskatt ako u teba je do opodstatnené, potraviny si musíš zabezpečiť a inak to aj na sociálke musia pochopiť, že byť dlhodobo na PN bez vychádzok už musí byť pomaly aj na mašľu, ak nie na klaustrofobiu minimálne. nech si to skúsia... Mne stačilo byť tak 7 dní a mala som dosť...
@bocianka123 písala som to v súvislosti so skôr riešeným problémom, proste nákup tolerujú. Dnes sa ma to už netýka, ale bola som tak viackrát odkázaná proste na seba a priamo do socky som preto dávala na to dotaz a uspela som. Vyslovene mi napísali, že nákup liekov a potravín sa toleruje v prípade, že nemáš vychádzky...
takže v podstate - ak chce niekto vybabrať so systémom, tak asi sa dá.......☹
@bocianka123 Však presne toto tvrdím aj ja. Sú diagnózy, pri ktorých vychádzky ani vôbec nedostaneš. Preto sa čudujem, že do obchodu ísť môžeš - čiže v praxi - chodiť si môžeš von kedy chceš, kam chceš, nakoľko chceš - stačí, že doložíš bloček z potravín.
@lorela ja píšem vlastnú konkrétnu skúsenosť. Na druhú stranu, už dvakrát sa mi stalo, že info od lekárky a zo socky boli protichodné........a vyber si, Určite sa však držím info zo socky, kde mi to vysvetlili aj s poukázaním na zákon. Hádam to ešte nevyhodili odtiaľ, ale neviem, už to nesledujem tak, ako vtedy
a trošku som počítala celú diskusiu.. niekde som zahliadla, že aj od VZ asi závisí. že pri minimálnom to neriešia, ale neviem isto ... myslíte, že skôr kontrolujú tých s vyšším VZ ?
@aduskatt V tom prípade dobre vedieť, ak sa najbližšie ocitnem v podobnej situácii, zistím si tiež priamo na sociálke, aké mám možnosti. Moja lekárka je v tomto veľmi tvrdá - zásadová, a možno aj neinformovaná, lebo už pár rokov od nej dostávam celkom iné informácie ohľadne vychádzok a pod.
🙂
@lorela nuž to je o ľuďoch už... Ako vravím to že je niekto pn neznamená že nesmie vyjsť z domu, niektorí by s tým mali problém ... U nás to akceptovali. Možno by chceli vidieť napr doklad od nákupu alebo neviem, to len vymýšľam ako by to bolo dokazatelne
@tom_i Najviac ma pobavilo toto:
dočasne práceneschopný poistenec je povinný odstrániť uvedené nedostatky, ktoré znemožňujú riadny výkon kontroly ....čiže ja za vlastné peniaze mám dať označíť vchod, opraviť zvončeky len preto lebo som práceneschopná....dobréééééé - v prvom rade nech mi dokážu, že som nebola doma.....😉
@tom_i Škoda, tam sa píše len to, čo sme už vedeli. Pacient je povinný dodržiavať nariadený liečebný režim, zdržiavať sa na adrese, ktorú uviedol ako miesto pobytu počas trvania dočasnej PN a zamestnancovi poisťovne poskytnúť súčinnosť, t.j. ak sú nejaké prekážky na strane poistenca k vykonaniu kontroly (napr. vchod bez zvončeka, pustený pes a pod.) je povinný ich odstrániť alebo uviesť aj svoje t.č.
@lorela Ja nikde "klusať" nebudem -som PN - nemienim behať hore-dole - chce ma skontrolovať nech si závady odstráni sám alebo nech sa do vchodu dostane ako chce- ja nebudem platiť zo svojich peňazí ak správca domu nie je schopný odstrániť to čo má....A nebudem poskytovať svoje t.č. len tak hocikomu - nech je to aj štátny zamestnanec....😉
Ma niekto skusenosti zeby prisla kontrola aj neskoro vecer? Keby nahodou uz spim, zaujimama ma do kolkej chodia...

@lorela budeš musieť doložiť blok z nákupu - samozrejme, že keď bývam sama doma a som bez vychádzok, tak hádam neumriem hladom a na ten nákup si zbehnem......