icon

Pracovná doba a podmienky

23. sep 2025

Je v poriadku, ked mate chodiť do prace na pol deviatu ale mate zaplatený cas az od deviatej?

Ide o predajnu v obchodnom dome a mam chodiť na pol deviatu, kde mam zametat, poupratovať, ale zaplatia ma az od deviatej. Zobrali ma do jedneho obchodu a toto maju v podmienkach. Plus prvy den mi dali podpísať papier o prevzatí pracovnej obuvu, ktora stala skoro 200€ a ze ak odídem skor, ako za tri mesiace, musim im ju uhradiť.

Strana
z2
autor
23. sep 2025
@misulka22

My sme to mali tiez v obchode prist 8:30 krmit zvierat,predajna sa otvarala o 9 zatvarala o 20:00 ale este uzavierka cca pol hodinu.cize realne nezaplatena hodina dna.uz tam nerobim 😆ale tam boli aj ine veci

@misulka22 presne pre toto som z toho pohorsena, lebo ako vidim, niektorým to pride normálne a preto to aj zamestnávatelia robia. A to sa mi nepaci

anonym_206759
23. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_206759 ďalšia dôležitá ,ktora ,,našťastie""nemusí robit v obchode a ktora a len top sukromnych a najprestiznejsich lekarov :D gratulujem :D este nieco pani dôležitá?

@anonym_autor ale ved sa neurazaj. A pouc sa do buducna.🙂

hefo
23. sep 2025

Nemixujte tu prípravu na prácu (prezliekanie sa a pod.) so samotným výkonom práce (čo upratovanie prevádzky nepochybne je).

Autorka sa nesťažuje, že by sa mala pred deviatou prezliecť a odomknúť a rozsvietiť predajňu, to by hádam neriešil nikto.

anonym_206759
23. sep 2025
@hefo

Nemixujte tu prípravu na prácu (prezliekanie sa a pod.) so samotným výkonom práce (čo upratovanie prevádzky nepochybne je).

Autorka sa nesťažuje, že by sa mala pred deviatou prezliecť a odomknúť a rozsvietiť predajňu, to by hádam neriešil nikto.

@hefo ale vsak nikto nehovori ze ma upratovat ak to nema v naplni prace ak sa na tom popredu nedohodli. A ano ma byt zaplatena za to co je jej napln pracea pocas celej doby co ju vykonava. Ved ja neschvalujem jednanie tohoto obchodu.Ale tu uz niektore nie su ochotne ani si tie boty prezut zadarmo. Lebo ved kym ma neplatia nebudem robit zhola nic co s pracou suvisi

natalka13
23. sep 2025

mas v prac zmluve upratovanie v naplni prace ? ak nie nemusis to robit. nech ti daju priplatok alebo dohodu na upratovanie

kris_tin257
23. sep 2025

Robila som v niekoľkých predajniach, je úplne normálne prísť na 8:30 a dať predajňu do poriadku, upratať pripraviť pokladne preratat kasu zapnúť počítače rozsvietiť svetlá skontrolovať výklady a podobne. Čo nie je normálne je platiť zamestnanca až od 9tej to nie, hodiny bežia odvtedy ako má zamestnanec byť na pracovisku čiže od 8:30

alguno
23. sep 2025

Len hlúpy človek podpíše takúto pracovnú zmluvu, a ešte pracuje min. pol hodinu zadarmo...alebo si až tak na dne?!

nedielka
23. sep 2025

Keď som nastúpila do prace v rakúsku - hotel, mali sme pracovnú dobu od 7.00hod ráno. A prvý deň. Keď som prišla na 7.00hod - hneď pruser ako sviňa, ze kde som. Pracuje sa od 6.30hod 🤣 takze nie je to len na SK..tym nehovorím, ze je to spravne

chrobak7
23. sep 2025
@kris_tin257

Robila som v niekoľkých predajniach, je úplne normálne prísť na 8:30 a dať predajňu do poriadku, upratať pripraviť pokladne preratat kasu zapnúť počítače rozsvietiť svetlá skontrolovať výklady a podobne. Čo nie je normálne je platiť zamestnanca až od 9tej to nie, hodiny bežia odvtedy ako má zamestnanec byť na pracovisku čiže od 8:30

@kris_tin257 Presne tak. Treba rozlišovať pracovnú dobu a otváraciu dobu. Niektorí zamestnávatelia si myslia, že je to to isté.

Iné je, keď napr. zamestnanec musí byť pri páse o 8:00, ale potrebuje sa predtým prezliecť. Tam chápem, že prezlečenie je jeho vec, vtedy pracovná doba začína o 8:00.

anonym_74e929
23. sep 2025

@anonym_autor tak zadarmo ani kura nehrabe nie nerobila by som to a ziadala to mat na papieri

autor
23. sep 2025
@alguno

Len hlúpy človek podpíše takúto pracovnú zmluvu, a ešte pracuje min. pol hodinu zadarmo...alebo si až tak na dne?!

@alguno iba hlupák komentuje a uráža, ked nečítal celu diskusiu ;) ja som nic nepodpísala, ale to by si musel citat a nenadrapovat sa ako, ako si precitas diskusiu

lienka.7
23. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_206759 lenže je rozdiel prist o 5-10 minut skor, ako ti dat rozpis prace od pol deviatej, ale mas zaplatene az od deviatej. Ked som pracovala v kancelárii a akonáhle som si odpipla po príchode a odchode do a z prace, slo mi to do konta. Ked som prišla o 15 minut skor, rátalo sa mi to nadcasu. Ano, to je za mna motivačné. A nie, ze ja ja mam drhnut podlahy, upratovať police a len za pekne slovo. Taka hlupana fakt nie som. Ked ty si taka ochotná, tak takych zamestnancov samozrejme radi vsetci odrbavaju a kvoli vam potom trpia vsetci a je to nastavene v spoločnosti, ze je to normálne. Takze hromadne ďakujem za take ochotne zeny

@anonym_autor tak načo si v tej práci, keď tu na nu prskas stále dookola?
Nepáči sa ti, tak môžeš ísť inde.
A to teraz neobhajujem tvojho zamestnávateľa, aby bolo jasné!!!
Ale chápem, že lepšie je tu sa nasierat ako otvoriť tam usta. V praci možno sklopis hlavu a ideš. Lebo ak nie, nevidím ani zmysel v tejto debate. Plus mas pracovnú náplň predsa, ktorú si podpísala. Mas tam umývanie a neviem este co? Nemáš? Tak co zase riešiš? Nech sá paci,nerob to a prídi 8,55. Vec vybavena

chrobak7
23. sep 2025
@lienka.7

Ale chápem, že lepšie je tu sa nasierat ako otvoriť tam usta. V praci možno sklopis hlavu a ideš. Lebo ak nie, nevidím ani zmysel v tejto debate. Plus mas pracovnú náplň predsa, ktorú si podpísala. Mas tam umývanie a neviem este co? Nemáš? Tak co zase riešiš? Nech sá paci,nerob to a prídi 8,55. Vec vybavena

@lienka.7 Utri si monitor.

lienka.7
23. sep 2025
@chrobak7

@lienka.7 Utri si monitor.

anonym_6cecb7
23. sep 2025

Prísť polhodinu pred otvorením prevádzky a upratať je v poriadku ak to je v pracovnej náplni . Tým ale tvoj pracovný čas nezačína až otvorením prevádzky ale v čase keď začínaš s prípravou predajne. A ten má byť zaplatený.
Ale nečudujem sa že zamestnávatelia skúšajú takéto ťahy, keď tu je vidno koľko žien by bolo s tým stotoznene

autor
23. sep 2025
@lienka.7

@lienka.7 daj sa do kludu prosim ta :D keby si čítala celu diskusiu, tak by si zistila, ze som odišla po prvom dni :D

123profil321
23. sep 2025
@anonym_206759

@bomba36 takze aj lekari chodia na 6 do prace a pacienti cakaju kym sa prezlecu? Aj zdravotne sestry? A 18:00 si uz pipaju odchod, prezlecene, praca odovzdana...

@anonym_206759 prosím ťa, rozmýšľaj... 🤦🏻‍♀️ Ked mám pripraviť pracovisko, mám to mať v pracovnej dobe. Ak mám v zmluve napísaný presný čas od-do, tak skôr nezačnem... Tú polhodinu, kedy má zametať, jej má zamestnávateľ zaplatiť

123profil321
23. sep 2025
@lienka.7

@lienka.7 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

chrobak7
23. sep 2025
@lienka.7

@lienka.7 Lebo jedine ty prskáš na monitor. Autor diskusie diskutuje normálne, bez zbytočných vášní, na rozdiel od teba. Nič k veci si neporadila.

zelenykvet
24. sep 2025
@anonym_30efc4

@anonym_autor pracovná doba ti začína od 9tej, čiže o 9tej má byť predajňa pripravená, kasa otvorená...to, či pozametáš po zatvorení, či pred otvorením, je už na tebe. Pracovala som v obchodoch a nikde mi neprikazali na papieri, kedy mám prísť do práce. Bolo to na mne, chceli čistú a pripravenú predajňu v čase otváracích hodín..pracovne oblečenie, obuv ti majú ponúknuť, ak to vyžaduje bozp, ale nie dať ti to k náhrade. To by som nepodpísala.

@anonym_30efc4 ja si myslim, ze sa nesmie zamienat pracovna doba s otvaracou dobou. Ani ordinacne hodiny sa neprekryvaju s pracovnou dobou sestry. Zial nielen maloobchodne prevadzky, ale aj banky na to fakuju. Zamestnanec ma vykonavat pracu nacas, skorej pride len aby sa prezliekol, zapol komp alebo podobne. Tie pripravne prace ako upratovanie a spustenie kasy by mali zaratavat do pracovnej doby. Je to arogantne.

anonym_30efc4
24. sep 2025
@zelenykvet

@anonym_30efc4 ja si myslim, ze sa nesmie zamienat pracovna doba s otvaracou dobou. Ani ordinacne hodiny sa neprekryvaju s pracovnou dobou sestry. Zial nielen maloobchodne prevadzky, ale aj banky na to fakuju. Zamestnanec ma vykonavat pracu nacas, skorej pride len aby sa prezliekol, zapol komp alebo podobne. Tie pripravne prace ako upratovanie a spustenie kasy by mali zaratavat do pracovnej doby. Je to arogantne.

@zelenykvet áno súhlasím.

simca06022011
24. sep 2025

ano bezne sme takto v shoppingu a do obchdov chodili, a myslim, ze stale to tak robia... a rovnako uzavierka a zatvaranie po pd.. je to take no.. niekomu vadi, inemu nie, niekto riesi iny nie...
ta obuv bola pozlatena?? :DDD by som ich vysmiala

lienka.7
24. sep 2025
@chrobak7

@lienka.7 Lebo jedine ty prskáš na monitor. Autor diskusie diskutuje normálne, bez zbytočných vášní, na rozdiel od teba. Nič k veci si neporadila.

@chrobak7 ja tu neprskam. Asi vedela co podpisuje. Nie? Keď s tým nesúhlasila, nemala podpisovať. Jednoduchá vec.
Keby tu aspoň napisala, o aký obchod ide, budis.
To je ako by sa tu išla sťažovať, ze ju dobehli smejdi za peniaze. Pričom to bola iba jej sprostosť

lienka.7
24. sep 2025
@alguno

@alguno presne tak.

autor
24. sep 2025
@lienka.7

@chrobak7 ja tu neprskam. Asi vedela co podpisuje. Nie? Keď s tým nesúhlasila, nemala podpisovať. Jednoduchá vec.
Keby tu aspoň napisala, o aký obchod ide, budis.
To je ako by sa tu išla sťažovať, ze ju dobehli smejdi za peniaze. Pričom to bola iba jej sprostosť

@lienka.7 jediná sprostá si tu ty. Viackrát som napísala, ze som nic nepodpisala a ty si stale ides to svoje. Chod si svoje frustrácie vybijat na manželovi, ak vobec nejakého mas. Lebo uplne odveci komentujes. Keby aspon nieco prínosné. IQ hupaci kon

lienka.7
24. sep 2025
@anonym_autor

@lienka.7 jediná sprostá si tu ty. Viackrát som napísala, ze som nic nepodpisala a ty si stale ides to svoje. Chod si svoje frustrácie vybijat na manželovi, ak vobec nejakého mas. Lebo uplne odveci komentujes. Keby aspon nieco prínosné. IQ hupaci kon

@anonym_autor tak moje IQ je určite vyššie ako to tvoje. Lebo na rozdiel od teba, ja by som nad takou prácou s takými podmienkami ani neuvažovala. Plus píšeš, že ta zobrali. Keď si tam teda nebola, naco si si brala topánky a podpisovalaim nejaký papier, pani dokonale mudra?

Strana
z2