Prečo firmy obmedzujú home office politiky?
Ahojte. Aj vy ste si všimli trend spoločností rušiť HO,buď čiastočne alebo úplne? Neviete čo za tým je?
Všetko fungovalo dobre a z ničoho nič ,z mesiaca na mesiac sa mení celá politika firmy. Značí to aj odliv zamestnancov. To im nevadí že prídu o kvalitných a zaskolenych ľudí ?
Prosím o názor ľudí ,čo možno pracujú v HR alebo na oddeleniach kde si vedia vydedukovať o čo ide.
Ďakujem
@stormie zrejme na lepšie platené miesta. Ako spomína,tie nižšie platy kompenzovali práve tie HO.
@fairyy jasne že drísty o tom že ľudia majú bývať v BA len preto že tam robia sú totálne mimo.. väčšinou to hovoria NIEKTORÍ rodení Bratislavčania pre ktorých sa končí svet za Ruzinovom alebo Petržalkou.. albo človek zacykleny 10 rokov na úrade, kde celý deň len na všetko hundre a o 15.30 prvý zuteká z prace a ostatných poučuje o tom aké je všetko super.. ja som v rámci BA cestovala takmer hodinu na každý smer, to mesto príšerne kolabuje.. diaľnica D2 bola jedna katastrofa, v zime sme pred tunelom Sitina stali na jednom mieste aj 30-40 minút.. do prace som musela ísť obchádzkami cez 4 mestské časti.. takže len toľko k tým ružovým obláčikom o živote v BA, resp v mieste pracoviska.. teraz žijem mimo BA a cesta mi trvá 20 minút, lebo mam spojenie cez rýchlostnú cestu.. prvú zapchu zažívam po vstupe do Ba.. toľko realita pre ľudí ktorí neustale tak strasne zatracujú satelity a blizke dediny a myslia si že kúpou bytu v BA sa všetko vyrieši.. jasne že nie, akurat sa človek zadĺži na 30 rokov a robí od nevidím do nevidím
@miriamzba lepsie platene a bez HO? Takze to potom nie je az taka priorita… a teda sa tak zamyslam nad tym, ze s chodenim do officu su spojene vyssie naklady a aj po ich odratani z toho vyssieho platu im kolko ostane? U mna by 100-200€ urcite nerozhodlo odist do neznama z firmy kde som uz x rokov, dobry kolektiv atd + ine benefity ktroe novy zamestnavatel mat nemusi
@stormie treba čítať s porozumením. Pani písala ,že ak si v iných firmách treba do Office chodiť jasné že si vyberú tu kde aspoň lepšie platia nie? Keďže HO viac menej rušia všade. Bohužiaľ
@romino ano mame scrum a ano mame standup a ako sa to vylucuje s tym, ze niekto je na lyzovacke, rano sa pripoji cez mobil na standup, vecer si pokodi 2 hodky a vybavene? Nehovoriac o tom, ze v scrum teame mas aj testera, aj PO aj scrum mastra a ti nepushuju ziadny kod. Kto chce zneuzit system, najde si sposob. Poznam aj pripady co tahali 2 roboty naraz. Jednoducho su ludia co k tomu pristupuju poctivo a vazia si, ze im zamestnavatel poskytne flexibilitu a su ludia co hladaju sposob ako to odzubat. A skrz to, ze sa najde 5% odzubavacov potom trpi zvysok.
@7lenka11 Noo, "ja som v rámci BA cestovala takmer hodinu na každý smer" - pozeram ze z uplne kraja Bratislavy do centra je cca 5-7km, to by si zasla rychlejsie peso 🙂 Uplne zbytocne vytahovat auto ked 5-7km/h je vychadzkova rychlost.
"toľko realita pre ľudí ktorí neustale tak strasne zatracujú satelity a blizke dediny a myslia si že kúpou bytu v BA sa všetko vyrieši" - ale zase moze usetrit na kupe auta a benzine ;)
30000€ kazdych 10 rokov, 150€ za benzin kazdy mesiac to spravi za 30 rokov 90+54=144 tisic € usetrenych.
Za rusenim HO netreba hladat nic specialne. Je to cisto ekonomicky kalkul zo strany firiem. Takto sa rychlo a lacno znizuju stavy bez nutnosti vyplatit odstupne, ci riesit prepustanie s odborarmi.
@hiro prosím ta ty čo trepeš? Ďalší čo nikdy nežil v BA ale najviac mudrujte? Toto je 5km? Ľudia veď už skludnite hormóny a nemudrujte o veciach o ktorých absolútne nič neviete 🤦♀️🤦♀️ toto je len jedna z trás ktorú som 4 roky absolvovala.. žil si v BA? Zažil si ranné zápchy? Zažil si odstavenú D2 keď všetko odklonia cez Záhorskú Bystricu z ktorej ide jeden jediný spoj autobusom? Pardon nedávno pridali aj 36tku, dovtedy len 37 alebo prímestská doprava ktorá sa zvyčajne zasekla už v Stupave.
@aurora33 na čom vidím niečo negatívne? Ja tu aspoň neurážam ľudí zo satelitov a netlačím hlúpe a prehnité názory ktoré nikdy spoločnosť neposunú dopredu. Ale ťažko diskutovať s ľuďmi, keď si niektorými vecami sami neprešli.. ale tvária sa že všetko vedia najlepšie.. hlavne diskutovať s ľuďmi o Ba ktorí sem chodia raz za rok na výlet do ZOO alebo na hrad
@7lenka11 :D No to som si musel vygooglit kde to je za zapadacikov.
No tak to je podla mna Bratislava asi rovnako ako Samorin a Senec 🙂 A aj ked Samorin este nie je Bratislava tak to je otazka len jeho priclenenia ako mestskej casti... Ocividne inak chapeme byvat v "meste" a byvat v meste.
@hiro všetko sú to oficiálne BA mestské časti.. ale áno, pre mimobratislavských ľudí je Bratislava len Staré Mesto. Na to sme si tu všetci zvykli. A potom majú všetci zidealizovanu predstavu o BA, každý si mysli že sa tu do prace prechádzame peši alebo na bicykloch a cestou si ešte posúdime v kaviarni 🤦♀️… ale hej hej, nechám ta v tom, že všetci žijú a pracujú len v Starom Meste a Ružinove.. (asi preto je mesto každé ráno skolabované)
@hiro ale som rada že ma ideš presviedčať po 15 rokoch života v BA (predstav si aj v Ruzinove - odtiaľ som dochádzala na Kramáre - googli googli, nech sa ti rozširujú obzory o hlavnom meste).. to sú fakt najlepšie diskusie a dokonalá ukážka o tom ako niektorým ľudom chýba stret s realitou 🙂
Ja síce bývam v starom meste, ale robila som pri letisku. MHD nejde priamo a s prestupmi to je hodina, kým som sa dostala do office. Autom síce za 15 minút, kebyže idem o polnoci a nikde nikoho… realita je aj hodinka, hlavne od októbra do Vianoc, keď všetci nakupujú v Avione a ikey. Keď je stále upchate mesto…
@paradajkova ako sa da ist na dovolenku pocas HO?
@tiezjedna aj ja som také počula.. ale.. to už je potom na.statnych orgánoch a firmách co to robia. Ja som to spomenula len v kontexte " ekologických firiem" , keď sa tvária zeleno... Ale len niečím zvláštnym.. ako keď temu vyberá peniaze na výsadbu stromov ale zároveň koľko odpadu tvoria
@kp7333 teraz si mi vnukla nápad 😂 diabolský...
@lapersefona no u nas ak sa poziada o vynimku, ktora musi byt schvalena moze clovek pracovat docasne z inej krajiny, ktoru nadiktoval... ale o takych co HO pochopili ako dovolenku lebo ma nikto nevidi to som vzdy len pocula z inych firiem...ale podla mna exemplare co si z HO spravia dovolenku su suce na vyhadzov a nie na zrusenie HO pre vsetkych
@lapersefona uplne rovnako ako cez vikend. Sadne clovek do auta alebo lietadla a ide.
@aurora33 a pre teba by malo výpovednú hodnotu ak by som ta ja z BA isla presviedčať o plusoch/minusoch života a prace v Tvrdošíne a na Orave, keď som tam bola 2x v živote aj to len na výlete? Ani by som sa do takej diskusie nezapojila.. mňa by len reálne zaujímalo koľko z ľudí ktorí sa k téme vyjadrujú majú reálnu skúsenosť s HO, životom v BA a ďalšími vecami tu spomínanými.. a koľko názorov je len v štýle “myslim si..”, “jedna babka povedala..”, “skúsenosť nemám ale názor si poviem/kopnem si do niekoho”. (Obzvlášť do Bratislavčanov a ľudí žijúcich v satelitoch)
@paradajkova ok .. no proste stale si neviem predstavit, ako by niekto dlhodobejsie vedel kamuflovat takto pracu ... rano sa pripojit na call, a potom hybaj na lyzovacku.
Aj ti testeri predsa .. vytvaraju test cases .. kto nie je uplne blby, asi vidi ci take nieco trvalo viac hodin ... alebo len 2 hodiny to mohlo trvat, a preto je ten a ten kolega daky odrbavac .. a riesit ho.
Obcas . .nepoviem. Ale dako systematicky. Pride mi to fakt nerealne.
No dobre. V skratka nastastie nie som v takej IT firme.
@aurora33 a ešte jedna vec.. ja čerpám zo skúsenosti zo zámoria, Británie a juhu Európy.. nechválim sa tu, nezachádzam do detailov o svojom živote.. snažila som sa tu povedať že sme na SK vo veľa veciach pozadu a že v zahraničí dokážu nájsť aj model vhodný pre matky, mladé rodiny atd.. nerozumiem prečo to niekoho tak strasne vytočilo.. či len preto že ako Slovaci nie sme otvorení zmenám a moderným prístupom?
takisto mam reálny pohľad na život v BA aj mimo BA.. v BA som žila 15 rokov, narodili sa tam obe moje deti, pracujem tam, posledné dva roky aj čosi bývame 19km od BA, lebo pomer cena a kvalita nehnuteľnosti bola diametrálne odlišná.. pisem len o veciach založených na svojich skúsenostiach, preto nechápem komentare typu že z okraja Ba do centra je to 5km.. veď to už len logiku nedáva 🤦♀️
A že ja nemám dávať príklad z iných firiem a zahraničia ale mne môže niekto písať že kamoska robí v BA do 14tej, že daná pani robí tak že o 16tej je na ihrisku? A to teda netuším či vôbec robí v BA..
Takto, ja mam moznost plnej prace z domu, aj ho vyuzivam, ale neexistuje, ze by som sa flakala. Mame chat, kde pekne vidno kde a kedy sa nachadzam a roboty tolko, ze sa pripojim o 7:00 rano a niekedy tu este o 18:00 sedim. U nas aby zrusili HO, tak by museli opatovne prenajat vacsie firmne priestory, pre firmu dodatocne naklady, takze snad k tomu nedojde. Mame mizerny plat, tak fluktuacia vo firme je neskutocna. Ak zrusia tento benefit, tak odchadzam, lebo ine ma tu nedrzi.

@simca06022011 ja som nedávno počula otázku, nad ktorou som sa musela zamyslieť... že prečo by sme mali separovať odpad, keď na skládkach aj tak zmiešaný preberajú a triedia (a fakt je, že to naozaj robia, to som mala možnosť vidieť)🤔Pravdupovediac, ja odpad triedim hlavne kvôli miestu v popelnici (máme RD a teda obmedzenú veľkosť). Môžem si zaplatiť dve, ale vadia mi, aj tú jednu by som najradšej zakopala do zeme... takže triedim, pretože všetok odpad by sa mi to zmiešaného nevošiel