Prečo je ťažké vyjednať nižšiu mzdu za výkon?
Tí čo čítajú moje témy už vedia a kto nie zhrniem v skratke: som neobratný manták, a z každého zamestnania ma vyhodia lebo nepodávam také normy ako vyžadujú. Ja pracovať chcem. Nešpekulujem ako naši niektorí spoluobčania čo nejdu ani keď im prácu ponúknu. Len je problém že je divoký kapitalizmus a všade očakávajú nadludské výkony. Obvykle zamestnanci vyjednávajú o zvýšení mzdy. Pýtajú si viac.
Moja otázka je: Prečo sa to nedá naopak? Raz som pracoval priamo pod firmou ako kmeňový zamestnanec nie cez agentúru a predvolali si ma na personálne že plním normy na 90% a že minimum je 100% čo musí dať každý. Tí čo dávali 120% mali aj príplatky, prémie. Ja som im navrhol že nechcem žiadne prémie kludne to dajte tým lepším a ja kludne podpíšem aj zníženie mzdy. Som si vedomý že nepodám taký výkon ale zamestnanie potrebujem, tak mi kludne znížte mzdu. Oni že to sa nedá lebo musí byť nejaká latka a bla bla bla. Pre toto som každý mesiac v inej práci.
Avšak druhý problém je že väčšinou som cez agentúry dočasného zamestnávania a tam sú tieto mzdové veci komplikované, lebo darmo ja budem vyjednávať s nadriadenym vo firme kde pracujem, keď ma neplatí on ale agentúra. Teda že pracovnú zmluvu mám s agentúrou. Neviem ako to presne funguje v pozadí že firma kde pracujem posiela peniaze agentúre a agentúra z toho vypláca zamestnancov. Ale zase jednať s agentúrou neviem či sa bude dať, keď dohoda medzi firmou a agentúrou, má dané finančné náklady na zamestnanca. Agentúra nič nevyrába, neprodukuje, iba prideluje zamestnancov. Oni neurčujú normy, nemajú na to vplyv. Takže ako agentúrny zamestnanec, s kým mám vyjadnávať o plate? Teda že chcem nižšší plat len nech ma nechajú zamestnaného?
@iwesska toto čo si povedala, lekári vedeli už od dectva. Len rodičia strašne orodovali za to aby som nebol za kripla lebo sa hanbili za mňa, a velmi chceli aby zo mňa bol normálny človek. Napríklad mám aj tiky, a stále ma napomínali nech sa nemykám atď. Alebo nekontrolovatelne otáčam hlavu, a také. Stále si mysleli že ma stači napomínať, ak dačo vyvediem stačí výprask a vyrastiem z toho. V podstate v tom som bol vychovávaný že som neni retardovaný a nech normálne žije, keď som mal problémy (ktoré pramenili aj z postihnutia) tak ma potrestali. Nemal som žiadnu podporu v tom aby som sa v dospelosti liečil na to. A tal roky som bol tak že akožd normálny ale vždy keď došlo na niečo tak som zlyhával, mal záchvaty atď. Tak sa som opäť skúsil vrátiť sa k príslušným lekárom. A výsledok je že budem 45% inbalidný. Toto som už dávno mohol mať keby sa rodina k tomu inák postavila, nenútila ma žiť v predvedčený že vlastne nič mi nieje.
Pravopis má dve obyčajné dôvody. Autisti sú v istých smeroch veľmi všímaví, že napr. televízor je 1cm šikmo položený a autista ho príde nsrovnať lebo ho to vyrušuje (to len ako oríklad), tak je to aj s písaním, ja neovládam pravopis, a keď som videl svoje zošity z pred 30 rokov ako som písal, bolo to niečo hrozné. Neovládam pravidlá že ale vizuálne to robím. Proste viem že toto slovo sa píše takto ale keby sa ma spýtali podľs akých pravidiel som som to slovo napísal, nevedel by som vysvetliť. Proste viem že kde aké y/i patrí, kedy je s/z, kedy je t/d a nenapíšem že išla som na urat ale na urad. Proste viem že sa to tak píše. A autokorektor opraví dosť vela vecí. V podstate už za ludí píše umelá inteligencia. Už netreba ani klávesnice, už len kliknete ns ikonku s mikrofónom, a nadiktujete mobilu čo chcete napísať. A odkedy je chatGPT taký populárny a zadarmo, ani negooglim. Napíšem mu požiadavku a on to spraví presne… O pár rokov skončia aj takéto fórumy. Mnohé kam som chodil roky už nemajú návštevnosť, niektoré aj ukončili prevádzku. Budeme sa rozorávať s umelou inteligenciou a tá nám všetko poradí, vysvetlí, naučí…
@lindus_esterka inák toto ma ani nenapadlo. Aké brutál nápady dávate? Tak na vás sa nechytá ani umelá inteligencia! Aj tej som sa uz všeličo pýtal ale toto nenapadlo ani ju. Díky. Viem čo myslíš v tých cinemaxoch tam aj ja občas zájdem. V menších mestách kde je kino v kulturáku, a sú tam dvaja zamestnanci už od komunizmu tam sa nedostanem ale v hentých velkých áno.
Apropó pravopis ako ukážka: tie predošlé príspevky nad tým kinom (kde spomínam call centrum, a postihnutie) som písal bez korektora. A samý prepklep.
@tairyx k tým papierom - mať špeciálnu školu neznamená, že by mal zároveň nárok na invalidný dôchodok, ani že by to bola diagnóza taká, že pokles pracovnej schopnosti aspoň o 40%, aby mohol robiť v chránenej dielni. Psychiatrických diagnóz je kopa. Čiže to asi myslí, že teraz rieši papiere.
@stupidman strašne ma mrzí, ako ti to pokašľali rodičia :( mne práveže prídeš veľmi milý. A verím, že bude lepšie. Vieš, tí, čo ti tu hovoria, ako sa len málo snažíš - ty na to, aby si fungoval aspoň takto v zamestnaniach, už teraz vynakladaš oveľa väčšiu psychickú energiu, než tí, čo to nevedia pochopiť. Práveže si zaslúžiš uznanie, že si to nevzdal a stále sa snažia robiť. Môj manžel má poruchu pozornosti, ADD. Tiež sa to pred rokmi neriešilo. Až teraz v dospelosti zistil a veľmi veľa mu to povedalo o ňom. Prečo je pre neho také psychicky vyčerpávajúce bežné fungovanie. Prečo má problém stíhať termíny (je stolár, skúšal živnosť, ale nedokázal si nikdy ustriehnuť čas, stihnúť veci v takom čase, v akom ich sľúbil,...).
@stupidman a ešte... Veľmi dobre sa ťa číta. Nemyslím teraz pravopis, ale spôsob, ako máš utriedene veci v hlave, ako vnímaš svet. Ja to vidím nie na blog, ale na knihu. Jedna, ktorú som sa snažila zohnať, lebo som z nej počula ukážku, ale nie je na Slovensku - od chalana niekde z Ázie, tuším z Japonska, má autizmus, nerozpráva, ale napísal knihu o tom, ako vníma svet. Úžasne zaujímavé a poučné. Jasné, na knihe nezarobis majetok, je to skôr taká osveta. Ja by som si veľmi rada prečítala.
A... Ďakujem, že toto, čo píšeš "Napríklad mám aj tiky, a stále ma napomínali nech sa nemykám atď. Alebo nekontrolovatelne otáčam hlavu, a také. Stále si mysleli že ma stači napomínať, ak dačo vyvediem stačí výprask a vyrastiem z toho. V podstate v tom som bol vychovávaný že som neni retardovaný a nech normálne žije, keď som mal problémy (ktoré pramenili aj z postihnutia) tak ma potrestali.". Pomôže mi to s väčším pokojom a pochopením pristupovať k nášmu synovi v pestúnskej starostlivosti, ktorý má ADHD a rôzne traumy za sebou.
@any_soj v podstate chápem aj ich, nemysleli to zle, len nebola správna osveta. Len za posledných 10 rokov začína byť osveta a duševných poruchách. Rodicia vyrastalo v dobe keď každý riešil veci výpraskom. Teraz by to bolo týranie zverenej osoby, neprichádza do úvahy udrieť decko ale u staršej generácie to bolo normálne. A tak isto aj to vnímanie štýlom: on je len lenivý, jemu sa nechce, len sa lutuje, na takého len malý dvor a dlhý bič, vymlátiť to zneho a vybavené. Celá tá generácia bola taká. Takže oni (hlavne foter) to vnímal tak. Nakoniec na staré kolená aj rodičia uznalo že nech si idem skúsiť vybaviť invalidný preukaz, zníženu pracovnú schopnosť a skúsiť chranenú dielňu. Si ziber že aj vyzbierať velké vrece zálohovatelných fliaš a plechoviek je kolko práce, kolko km nachodím, krížom krážom po meste, kolko sa musím prehrabávať v smetiakoch, kilometre nabicyklovať od mesta k mestu aby som z jarku pri ceste pozbieral čo z áut vyhodia, a mám z toho 4-5€. Kolkí by toto boli ochotní podstúpiť pre 5€? Takže ja sok ochotný vela toho spraviť, len mi treba dať správnu robotu, od nadriadeného správny prístup, a ja to urobím aj za pár eur. Toto nevedia tí ludia pochopiť.
@stupidman ja som robila najskor zacala predajom pripoisteni- velmi mi to neslo a nebavilo ma to. potom som isla k jednemu telek.operatorovi do servisneho centra pre zakaznikov. a skusila som aj zakaznicke centrum pre klientov a potom aj predajcov pre jednu poistovnu. pocas materskej som robila aj ankety. ja som to riesila hlavne, aby to bolo blizko bydliska.
takze skus pozriet uvidis. inak pokial viem firmy by mali zamestnavat aj urcity pocet ludi z s nejakym znevyhodnenim. radi sa tym zvyknu chvalit.
@stupidman na to by žiadny zamestnávateľ nepristúpil, lebo to by robilo medzi zamestnancami zlú krv. A ako by to vyzeralo pred kolegami, to by si im hovoril. no ja si môžem dovoliť nestíhať, lebo mám nižší plat. Plynulosť práce v mnohých zamestnaniach je mnohokrát priamo závislá od výkonu zamestnancov. Ja tiež nie som zdravá, a s mojimi problémami som sa v zamestnaní veľa rokov premáhala. Na výkone sa dá vždy pracovať. Ja som, vždy vravela, že nikto sa nenarodil vyslovene extrémne pomalý. Veľa záleží od prostredia v ktorom vyrastá, a ľudí, s ktorými sa stýka. Každý môže na sebe pracovať, a zisťovať, ako by mohol svoj výkon zvýšiť Ale musí sám chcieť. Počas mojej pracovnej kariéry som ešte napriek mojim zdravotným problémom zaúčala troch autistov. A myslím úspešne. Vždy som im vysvetľovala, že bez ohľadu na to, akí majú handicap, tak isto musia jesť, ako všetci, a musia si zarobiť na jedlo. A nikoho zamestnávateľ nemôže vyhodiť hneď za slabý výkon. Musí mu to písomne oznámiť, a má myslím 90 dní na nápravu. A za ten čas sa dá stihnúť, a naučiť veľmi veľa vecí. Veľa krát mi v práci povedali, že podávam nižší výkon. Vždy som povedala, že sa polepším, a budem na sebe pracovať. A nikdy som nemala v práci nejaké extrémne problémy aj napriek mojim pretrvávajúcim zdravotným problémom. S mojimi zdravotnými problémami to bolo takmer nemožné niekedy len prísť do práce. Ale veľa krát som sa musela zaťať, a pracovať. Ale keď prišli Ukrajinci, tak už nestíhali plniť normy ani tí, čo plnili doteraz na 120%. Veľa Ukrajincov som sledovala, ale veľmi málo Slovákov dokáže podávať v práci porovnateľný výkon, a držať s nimi krok. To je bohužiaľ fakt. Pracovníci, ktorí boli dovtedy na prvých priečkach v plnení noriem boli po príchode Ukrajincov na rovnaké pozície zrazu darebáci, ktorí nestíhajú plniť svoje pracovné povinnosti.
@eva8940 mas pravdu. U nas tiez su pomalsi aj len mne to pride ze autor sa uz iba lutuje.
@eva8940 má to dve strany. Tá prva že by to robili v kolektíve zlu krv, práveže brat vysvetloval takto (keby fakt išlo len o financie firmy) že veď firmu by to nič nestálo navyše lebo ten kto je šikovný a robil by nadpriemerne by dali vaic peňazí, a ten kto by robil podpriemerne by mi zobrali prniaze. Takže vlastne prémie pre toho šikovného by firmu nestáli nič lebo by len presunul peniaze od toho mantáka k šikovnému. A vtedy by neboli rozbroje lebo by vedeli že ak sa nebudú snažit, taká bude aj výplata. Nemali by čo závidieť tým pomalším. Skôr to je vtedy keď je rovnaká mzda pre každého a potom to šikovným vadí že urobia viac a odmena je rovnaká, a tak ani ich by to nemotivovalo sa ponáhlať. Ale keby každý bol platený za výkon že nebol by horný ani dolný limit platu takže čím lepšie ribíš, o to viac zarobíš, a tak tí čo vedia (ako napr. ázijčania, ukrajinci atď) by si mohlo zarobiť kolko len chcú. Mohli by cestovat, kúpiť si iphone a značkové handry… Ale zároveň tí pomalší by dostali šancu byť zamestnaní, mali by síce málo ale na minimalistický život by im to stačilo. Proste mali by len na nutné výdavky a dovidenia. Ale stále lepšie je byť zamestnaný a chudobný že mať len základné životné potreby, ako sa stať nezdomovcom.
Ale druhá strana mince je to, že niektoré formy jednoducho nemôžu fungovať bez stanovenia kvót, leno ak je dané že strechu dokončia za 2 dni, tak to musí byť za 2 dni. Niekedy sa to nedá. A preto spomalenci a vymleťáci mantavý končia ako bezdomovci, nie kvôli alkoholu, drogám, ale proste sú nezamestnatelní, že neodmietajú prácu, len proste nevedia dať postačujúci výkon.
@janulik2008 hovorim len realitu… mal som vyse 50 zamestnani a stale sa znovu a znivu zamestnam takze snaha je, len proste darmo ked neviem splnit vykon co ocakavaju a vyhodia ma. Ved aj teraz napriklad robim pickéra (to je take ze behas medzi regalmi v sklade a zbierav veci, skener ti ukaze kam mas ist, oskenujes QR kod na policke, ze si tam, zoberies tovar, oslenujes aj ten ze si to zobral, a nakoniec oslenujes debnicku do ktorej si to vlozil) a tam je dajme tomu norma 1000 pickov za smenu, a ja ich viem uribit max. 700-800 takze ja robim, ale jednoducho latka je prilis vysoko, a kedze pod 1000 nemozem mat, tak ma vyhodia. Toto iste aj v automobilke, bolo treba namontovat spatne zrkadlo na auto za nejakych 45 sekund, ale to zahrnalo: zobral z policky spatne zrkadlo, skontrolovat co je v poriadku, nasadit na auto ale davali sa tam nejake 3 cupliky, zapajali sa 2-3 kable ktore bolo treba prevliect po urcitej trase a zapojit konektory, utiahnut skrutky, skontrolovat tesnienie okolo ci sadlo dobre. No kolki z vas by to dali za 45 sekund? Ja netvrdim ze som taky spomaleny ze mi to trvalo 5 minut ale dajme tomu 48 sekund. Chaoete? Bol som len o 2-3 sekundy horsi, a uz to neni dobre lebo proste ak pri kazdom aute zaostanem o 3 sekundy uz to nevychadza. Chapete. Ja som vzdy lem trosilinka horsi ako je vykon. Ja pracujem napr. na 85-90% ale minimum je 100% a preto ma z kazdej roboty stale vyhodia.
Ale priklad ak som siel s kamaratim na fusku, ze on je murar, chodi fusky robit, a zavola ma so sebou na pomocne prace, tak je so mnou spokojny. Ja nepracujem az tak zle, len proste tenti divoky kapitalizmus je taky rychly ze mu ani zdravi ludia castokrat nestihaju. Keby som mal nejaku kludnejsiu robotu ako vratnik, smetiar, atd. Tak by nebol ziadny problem. Ale to su fleky kam sa je tazke dostat. Len cez znamosti atd. Tam kde stale naberaju su len firmy typu amazon, automobilky atd. Ved si schvalne vygooglite ake recenzie su na amazon od byvalych zamestnancov. Ze tam ludia odoadavaju od vycerpania, take normy na nich tlacia.
@stupidman praveze by to robilo zlu krv lebo keby napr kolega mal viac a ja menej pritom by sme robili rovnako samozrejme by sa mi to nepacilo. U nas je napr system ze je jedno ci robis mesiac, rok alebo 10 rokov hodinovka je rovnaka a to hovorim ja co robim kratsie na strojoch. Lebo je to nespravodlive, tak isto ako to ze ja mam rovnako ako niekto novy co ma jak ja.
Vies, ty by si dostal menej ale ten co robil za teba by mozno dostal viac ale za tu cenu ze robi este za niekoho. Napr u nas na strojoch sme 4ja. Ja plus traja chlapci a ako pomozu oni mne tak pomozem ja s kolegom druhej dvojici.
V niektorych automobilkach je samozrejme divocina, mam skusenost, preto som sla do inej.
Pre teba 4 sekundy ale ak je to pasova vyroba tak za tebou cakaju dalsi.
Okrem toho firmam sa neoplati takeho cloveka platit, zasa od toho tam su nadriadeni, tiez sa stalo ze sme mali pomalsieho kolegu, snazil sa ale neslo mu to. Skoro ho vyhodili ale videli ze sa snazi tak ho dali inam a tam je spokojny. Ale ako som ti pisala, mozno vela zamestnavatelov odradi to ze mas za sebou tolko zamestnani.
@janulik2008 a klamat nema vyznam lebo vsetko sa da zistit a dohladat. Ked sa aj personalista spyta preco som odvsadial odisiel. Nemozem vsade povedat ze som nemal dobry spoj, nesadol kolektiv alebo tak. Pri jednom dvoch zamestnani ano, ale pri kazdom? A potom sa dostanem presne do tej situacie ze sa viem zamestnavat iba cez agentury a iba vo firmach kde bud nevyzaduju zivotopis, ani pohovor sa nerobi, len priamy nabor, a to su tie zufale firmy typu amazon, automobilky, kde uz nema kto robit, lebo mesacne vyhodia desiatky ludi.
@stupidman pri toľkých zamestnaniach si pri životopise zamestnávateľ pomyslí len jedno, fluktuant...ono to nie je také jednoduché ako píšeš s rozdelením platu podľa výkonu. Nakoľko tam je zamestnávateľ postavený do nepríjemnej pozície, že on nemôže povedať kolegovi koľko zarobíš ty, a tak isto tebe koľko zarobí kolega. V mnohých firmách to potom odbory chápu ako šikanu. Taktiež sme mali u nás tabuľu hanby, kde boli každý týždeň vycapený tí najmenej efektívny zamestnanci, ale tak isto to bolo odbormi vyhodnotené ako šikana, tak tabuľa musela ísť preč. Takže pre toho kolegu by si bol flákač bez ohľadu na tvoj, alebo jeho plat, lebo by musel robiť za teba. @janulik2008 tiež správne napísala, že vo väčšine robôt sú na tvojej výkonnosti závislý aj tí ostatný...každý nemá občas deň, tak sa dá za niekoho potiahnuť, ale keď to je denne, tak to skutočne nejde. Je pravda, že v automobilkách to býva niekedy extrém, ale nie je pravda, že musí byť všade vo firmách výkon na 100%. Vo väčšine firiem sa akceptuje výkon na základe normy 85-100%, a niekde ešte nižšie, lebo veľa zamestnávateľov si aspoň uvedomuje, že človek nie je stroj, a normy väčšinou neodzrkadľujú priemer, ale tých najvýkonnejších...takže keď si v tom výkonnostnom rozpätí, ešte stále máš dokonca v mnohých firmách nárok aj na výkonnostné prémie...
@eva8940 "Vo väčšine firiem sa akceptuje výkon na základe normy 85-100%, a niekde ešte nižšie, lebo veľa zamestnávateľov si aspoň uvedomuje, že človek nie je stroj, a normy väčšinou neodzrkadľujú priemer, ale tých najvýkonnejších..." tohto sa chytim. Presne o tom to je, my tiez mame normu, niekedy nam šibne a dam viacej ale aspon norma musi byt aj ked sa to samozrejme stale neda. Su aj horsie dni.
A naozaj, nikto nebude tahat za ineho. Neviem si predstavit, ze niekto pride a povie mi ze spravi tolko a ja mam spravit svoje plus este cast z roboty ineho.
Pises o priemere, ano je priemer len hlavne tie prve mesiace su o tom otukavani, a dovolim si tvrdit ze ked je clovek novy tak na neho clovek pozera trochu inak. Priznavam mali sme taku kolegynu, brala lieky tusim mala poporodnu depresiu a mali sme na nu nervy lebo robili sme svoje a este aj jej. NEMOHLA za to, samozrejme ju vyhodili. Co pisala s nou kolegyna tak je uz ok, dnes keby prisla tak by to bolo ok.
Inak mne sa to nezda lebo vsade vo firmach su ludia co robia rychlo a ti co su pomalsi a pracuju 🤔
@stupidman dokonca sme mali vo firme dvoch čo plnili celých 5 rokov normy len na 50-60%, takže dostávali väčšinou práce ako samostatné jednotky, takže neboli od ich výkonnosti priamo závislý tí ostatní. Tuto mal zamestnávateľ dosť zviazané ruky, nakoľko to boli postihnutý zamestnanci, a zamestnávateľ potreboval povolenie z úradu práce, keby ich chcel vyhodiť. A úrad práce pri handicapovaných nízku výkonnosť ako dôvod neakceptuje...taktiež zamestnávateľ nemôže chcieť od nového zamestnanca, aby podával hneď na druhý deň nejakí výkon. Potom by tá skúšobná doba počas ktorej sa má zamestnanec zapracovať vôbec postrádala zmysel...
@janulik2008 vo firme kde som pracovala bol takíto výkonnostný priemer 85-100% nastavený takmer 20 rokov, lenže norma 100% spred 20 rokov bola súčasná možno 40%, možno ani toľko nie, ale to rozpätie zostalo stále zachované aj keď prišli Ukrajinci ako som spomínala, a odvtedy norma splnená na 100% je teraz splnená len na 75%...
@eva8940 u nas Ukrajinci ako prisli tak odisli ale veru co ja som prisla pred 9timi rokmi uz vela veci novi ovladat nemusia 😀 ale vies co ze rada spominam jak som nastupila dobre bolo 😁 neboli stroje, tak sme sa nasmiali ( aj ked to aj teraz 🤣) ale boli sme dobra banda 😇
@janulik2008 tiež rada spomínam na tie začiatky, na ten kľud, žiadny zhon, boli sme pomalší, aj tí šikovnejší v jednej bande, takže keď niekto nestíhal, tak ďalší sedel, a čakal. Takže nikto nikomu nemusel nič vyčítať, že musí za neho robiť, Takže keď bol z tých šikovnejších, tak do roboty prišiel v podstate oddychovať. Dodnes si pamätám, keď prišiel manažér do výroby, a spýtal sa, čo robíte, no sedím, a čakám kým kolegyňa dokončí svoju operáciu, aby som mohla pokračovať. Aha, tak pokračujte😀
@janulik2008 my sme tam mali vtedy prevažne mužskí kolektív, a boli sme tam na začiatku myslím len tri ženy. Dobrý sme boli kolektív. Nikto tam vtedy nikoho neohováral, žiadne intrigy...
@luccija na take chodim len to neni vzdy. Ja to mam pod kategoriou fušky. Susedia, okolie, vedia tak ma zvykli volat. Aj ten kamoš ma bráva na fušky. Len to neni vždy. Možno tak raz za 2 mesiace. A aj to len preto lebo velakrát ma potrebujú práve vtedy keď som v robote. Z toho som smutný že napr. nemám peniaze, výplata ďaleko… a na týchto fuškách ma vyplatia na ruku hned v ten deň, dajú mi najesť atď. Ale v primárnom zamestnaní keď som bez peňazí tak sa ani najesť nemôžem, lebo aj za obedy v kantíne sa platí, a peniaze mi nedajú hneď ako odrobím šichtu.

@jurly máš aj nejaké typy na firmy alebo mám len tak náhodne skúšať obvolávať tie či nájdem? To je môj sen nájsť zamestnanie kde ma nechajú aj keď mi zoberú všetky prémie, ale nech ma nechajú s nejakou základnou mzdou existovať. Ale väčšina zamestnávatelov je tak nastavených že bazírujú na výkonoch. Nedopustia aby človek robil bez prémií a pod. Radšej vyhodia a nájdu takého kto tlačí.