Prečo mi nahradenie rekreačného poukazu zruší dochádzkový bonus?
Ahojte, chcem sa spytat ohladom rekreacneho poukazu. Vsade mozne som vycitala, ze narok na preplatenie rekreacneho poukazu ma kazdy zamestnanec, kde je viac ako 49 zamestnancov a je zamestnany aspon 24 mesiacov. Avsak moja otazka znie, kedze mi bolo povedane, ze kedze nemame kolektivnu zmluvu, tak mi sice preplati tych 275€ ale nasledne nedostanem dochadzkovy bonus 4 mesiace. Lebo ze bez kolektivnej zmluvy na to narok nemam. Vie mi to prosim niekto vysvetlit?
co to je dochadzkovy bonus 4 mesiace?
Ako píše viestta. Plus dodám, že zamestnávateľ tento rekreačný poukaz vykazuje v účtovníctve ako náklady. Teda ponižuje si daň. A ešte ťa chce, tento "zamestnávateľ" obrať o dochádzkový bonus na 4 mesiace. Som v nemom úžase.
Ak nemáte platnú kolektívnu zmluvu, kde by bol dochadzkovy bonus dohodnutý, je nenarokovatelny, nemusí ho vyplatiť keď sa tak rozhodne. Je to neférové, ale žiaľ bežná prax, že to zamestnávatelia takto podmieňujú. Vyplatia rekreačný príspevok, ale ukratia o nepovinné benefity.
kolektivna zmluva fakt s týmto nema nič spoločené , však si najdi na nete presne
Inak mňa by zaujímalo, na základe čoho ti vyplatí dochadzkovy bonus za ostatné mesiace, ak nemate platnú kolektívnu zmluvu, lebo ani to nemusí.
Ako píše viestta. Plus dodám, že zamestnávateľ tento rekreačný poukaz vykazuje v účtovníctve ako náklady. Teda ponižuje si daň. A ešte ťa chce, tento "zamestnávateľ" obrať o dochádzkový bonus na 4 mesiace. Som v nemom úžase.
@cara111
V nemom úžase kvôli tomu, že firma tie peniaze musí najskôr zarobiť, aby ich vyplatila? A až následne, ak teda má zisk, z tejto čiastky neplati daň z príjmu. Rovnako ako je nákladom aj mzda. Celý tento príspevok je vlastne navýšenie mzdy. Nie sú to imaginárne peniaze, ktoré sú k dispozícii len preto, že ich firma uplatní v nákladoch.
@cara111 lenze pre neho je to vydavok 100%, ale uspora na dani len vo vyske sadzby.... a to je v konecnom dosledku znacny rozdiel
Velakrat by zamestnanci inak rozmyšľali,ak by boli na mieste zamestnavateľa.
@cara111 čiže ty by si bola v pohode s tým, že máš firmu, ktorú si prácne vybudovala, zamestnaávaš ľudí, staráš sa o zákazky, máš nastavené mzdy, nejaké odmeny a pod. A zrazu ti štát prikáže, že máš zamestnancom preplácať rekreácie. Zo svojich peňazí samozrejme. Možno by si aj ty siahla ľuďom na bonusy. Lebo im jednoducho viac platiť nechceš alebo nemôžeš.
@draik presne ako píšeš. Ak stat schváli, že firma ma niečo vyplatiť zamestnancom, tak sa na to musí zarobiť… Dlhé roky som bola zodpovedná za firmu (pobočka korporácie) a tie budgety si ľudia nevedia predstaviť…
@cara111 to nie je len tak, že zrazu sa tam peniaze vyskytnú… V súčasnej firme rovnako vedenie bojuje s tým, že sa navyšujú platy zdravotníkom a keďže robím v nemocnici, ktorá nie je štátna, tak stať príkaze zvýšiť, ale nedá na to a ani neoddlzi súkromnú firmu
Zamestnanec si má bonus (rekreačný poukaz, prémie, akokoľvek to nazveme...) v prvom rade zaslúžiť svojou prácou. Je choré, keď je to dané zo zákona a logické, že si to potom zamestnávatelia kompenzujú znížením iných bonusov.
@cara111 tebe zamestnavatel vyplati realnych celych 275€. Ktore musi najst navyse v pokladni/banke.
Na dani usetri z tej sumy 21% (ked si vezmeme taky priemer zamestnavatela).
To je taka navratnost, ze az, z tych penazi, co mu stat prikaze zaplatit navyse, aby sa zalubila vlada ludu, aky su velmi prosocialni (to sa lahko rozdava, ked nedavaju zo statnej pokladne, ale poveria tym zamestnavatelov. A postupne na nich valia dalsie dane.)
Navratnost nie je 275€, ale len 58€.
Keby toto chcel niekto po tebe, povies mu, ze je debil. Ze ty mu nedas 275€ s tym, ze sa ti vrati 58€.

kolektivna zmluva s tym nema nic spolocne, pan zamestnavatel si zakony vyklada po svojom. Na druhej strane, bonusy nie su narokovatelne, takze podmienky urcuje on. Ale zdovodnit nevyplatenie bonusu cerpanim rekreacneho prispevku, nie je korektne, ale nenarobis s tym asi nic.