Prečo niektoré firmy vyžadujú motivačný list?

21. jan 2022

Ahojte, chcem sa len spýtať načo potrebujú niektoré spoločnosti vlastne motivačný list? Na nete som čítala,že je to preto,lebo daná spoločnosť chce vedieť, prečo sa o tu pozíciu zaujímam, a ako by som mohla byť prínosná.
No zatiaľ toto všetko sa rozoberalo na pohovoroch, tam sa práve pýtali, dôvod záujmu, a vselijake iné veci, no a pracovné skúsenosti, jazykové znalosti, pc znalosti, kurzy atď videli skrz životopis. Aktuálne sa mi pokazil Pc, a nemám to ako napísať, a CV mám úložný v mobile ako PDF,čiže toto nie je problém zaslať.
Len ma to tak objektívne zaujíma,lebo mi to teraz v celku sťažilo uchadanie o prácu.
Do emailu to asi nestačí napísať, či? Musí to byť priamo dokument napísaný vo Worde?
Vďaka za odpovede.

nafka0483
21. jan 2022

Je to prave preto ze ked pride 100 zivotopisov tak aj podla motivacneho listu si vedia vytriedit koho na pohovor pozvu.
Nebudu stracat cas pohovorovanim 30 ludi, ked si vedia podla dobrych motivacnych listov s zivotopisov vybrat 5 ;)

Ja som sa hlasila ako cerstvy absolvent do firmy a podla zivotopisu by ka asi nevybrali kedze uplne mimo odbor. Ale vedela som 2 jazyky, ktore vo firme potrebovali a vdaka motivacnenu listu som dala najavo ako budem prinosom. Pozvali ma na pohovor, tam sme prebrali dalsie podrobnosti ;)

A z dalsich skusenosti - niekedy je dolezitejsi ako zivotopis ;)

autor
21. jan 2022

@nafka0483 ale ten motivačný list je asi nejaká novinka, lebo ešte 3roky dozadu som ho nikde nepotrebovala.
Každopádne....musí to byť teda text napísaný vo Worde, nie iba ako sprievodný text v email s odôvodnením,že žiaľ Pc mám pokazený ?

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenka2710
21. jan 2022

Nie je to novinka 😉 ja som vyšla školu pred 10 rokmi a už vtedy som všade posielala so životopisom aj motivačný list, ale môže sa stať, že niekde chcú len životopis 😊

janewithane
21. jan 2022

Určite to nie je novinka. Sú zamestnania, kde vieš v motivačným popísať nejakú svoju predstavu, smerovanie a pod... plus ak je v inzeráte napísané, že ho máš poslať so životopisom a z 200 kandidátov ho pošle len 100 tak sa jednoduchšie selektuje. Min vieš, že ten človek asi nie je taký dôsledný, detialista.. pripadne mu na tom až tak nezáleží..

caray
21. jan 2022

ide podľa mňa o to, že chcú vedieť ako vieš niektoré veci opísať popísať, vysvetliť a hlavne aký máš štýl vyjadrovania

hradnapani
21. jan 2022

motivacny list som pisala uz pred vyse 15 rokmi, ked som si hladala pracu, ziadna novinka. Sluzi na to, aby si sa odlisila od vsetkych tych naformatovanych zivotopisov, ktore vyzeraju na prvy pohlad ako jeden. V tom liste preukazes aj kus tvojej osobnosti, vsimaju si vsetko, obsah, upravu, gramatiku, vyjadrovacie schopnosti (ak je to pre nich dolezite) a podoobne - to co ich zaujima tam vedia najst a podla toho sa rozhodnu, ci ta vobec pozvu na pohovor.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. jan 2022

@cocolino234 toto ani neviem na tom Google,že je. Skúsim to cez to teda, prípadne zajtra skočím k priateľovi, a napíšem to na jeho Pc. Ak to budem písať na mobile, neukáže sa to potom na pc nejako rozhadzane?

@lenka2710
@janewithane
@caray
@hradnapani stačí napísať jeden všeobecný motivačný list z alebo pre každú spoločný zvlášť?

autor
21. jan 2022

*spoločnosť

janewithane
21. jan 2022

Podľa toho na akú pracovnú pozíciu. Je ideal to trosku prispôsobiť podľa toho kam to posielaš, pripadne aké majú požiadavky a pracovnu náplň.. je rozdiel keď si posielaš na pozíciu učiteľky na gymnáziu a napr učiteľka do nejakej špeciálnej školy (je potrebné zdôrazniť možno iné zrucnosti, skúsenosti...)

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
21. jan 2022

@cocolino234 Dobrý deň, dôvod prečo u Vás chcem pracovať sú peniaze. Fakt ich potrebujem 😂😂😂 (samozrejme takto by som to nenapísala haha)
No, už vidím že nad tým strávim pol dňa, písať slohove práce mi v podstate nikdy nešlo, respektivne som si to musela vždy deň predtým doma nejako pripraviť, aby som nepoužívala tie isté frázy, slová. Aby to vyzeralo napísané tak inteligentne, a tiež si musím vymyslieť aj iné dôvody,okrem platu,prečo tam chcem robiť.

17alexis
21. jan 2022

Ked si v terajsej praci sef precital moj motivacny, tak sa so ziadnou inou stretnut nechcel. Po par mesiacoch mi povedal, ze sa hanbil mi zavolat a povas pohovoru mal tremu lebo velmi chcel, aby som pracu prijala. 🤭 Takze ma to nieco do seba napisat dobry motivacny list.

mirage
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
arcenciell
21. jan 2022

@17alexis nechces nam poradit co si don napisala? 😀

beronsche
21. jan 2022

mas velmi zle nastavenie.. 😉
motivacny list nie je ziadna novinka, pri odbornejsich poziciach sa odporuca ho pisat roky rokuce.. Ma byt pisany na mieru, jeden vseobecny ti je nanic, to ani neposielaj. V spravne napisanom ML vlastne hovoris, preco si ty ten kandidat, ktoreho by rozhodne mali na pohovor zavolat. Svoje zrucnosti a skusenosti v nom "previaz" s ponukanou prac. poziciou. Nevykecavaj sa tam, preco chces ty, pracovat pre nich, ale zdovodni, preco by oni mali vybrat prave teba.
Neposielaj to vo worde, ale v pdf formate.

hradnapani
21. jan 2022

no ak to posielas do spolocnosti, ktore maju rovnaku napln prace, mozes aj jeden. Ale vzdy je lepsie pisat radsej osobitne, ten vseobecny proste upravit a prisposobit danej firme.

17alexis
21. jan 2022

@arcenciell nemala som tusenia, co robi firma, kam som posielala CV a ani, co bude mojou ulohou. Inzerat bol velmi strohy. Ani web v tom case nemali. Chceli anglictinu a nemcinu a v oboch jazykoch napisany motivacny. Hned prva veta v motivacnom bola, ze vobec nic som o firme nenasla a teda nemozem napisat, ze vzdy bolo mojim snom robit prave tam, ale ze na poziciu sa hlasim lebo... (vypisala som, co ma zaujalo a preco). Dalej som napisala, ze anglictinu sa ucim sama a este nie je tak dobra, aby som v nej napisala motivacny a nemcinu som nepouzivala cca 11 rokov, ale stale sa viem dohovorit. Motibavny som pisala v nemcine. Potom, ze sa rada ucim nove veci, ako napr. a vypisala som, ake som si robila kurzy, tu anglinu a tak. Sef nevie ziadny jazyk, ale ked mu teraz uz moja kamoska, vtedy iba jeho, prelozila ten list, tak vraj ine CV uz ani vidiet nechcel. A po case mi sam vravel, ako velmi som ho zaujala. Napokon anglinu tam nebolo treba, ale nemcina je moj pracovny jazyk, pouzivam ju 8 hodin denne.

abbey1
21. jan 2022

@17alexis Čím si ho zaujala? Nepýtam sa v zlom, ale keďže si nespĺňala základné kritériá, je mi záhadou, prečo zahodil zvyšných zaujemcov bez prečítanie ich listov.

17alexis
21. jan 2022

@abbey1 rozumies pisanemu textu? Zakladne kriterium som splnala - znalost jazyka, ktory vyzadovali. Navyse aj z mojich predoslych zamestnani bolo zrejme, ze som velmi komunikativna a nie hanbliva. Mojou ulohou je tlmocit, zhanat zakazky, riesit problemy atd, organizovat pracu v DE.

abbey1
21. jan 2022

@17alexis Pisala si, ze chceli motivačný v 2 jazykoch a aj 2 zvládnuté jazyky. Z toho som vychádzala.
Ja ti tú dobrú prácu prajem. Len ma zaujal neprofesionálny pristup šéfa a teda v dobrom ma zaujímalo, co konkretne ho zaujalo. Preto ten môj dotaz.

17alexis
22. jan 2022

@abbey1 jasne, chapem a dakujem. 😉 Nie, oni chceli motivacny v oboch, ale Aj netreba, nakolko robime iba s Nemcami a nie je mozne ani expandovat inde. Ani neviem, preco vlastne chceli tu Aj, ci aby vyzerali zaujimavo alebo co. Ja som celkovo taky typ, ktory sa drzi pri zemi a radsej niekoho milo prekvapim ako sklamem, cize aj ten motivacny som pisala v takom skromnom style. Nj som sice asi 11 rokov nepouzivala, ale ovladam ju na normalnej urovni. Dokonca par mesiacov ju aj ucim, oslovil ma byvaly robotnik, aby som naucila jeho rodinu, tak mam par ziakov. Nedavno som sa ucila slovnu zasobu ohladom tehotenstva lebo Nemci sa ma na to casto pytaju taki, co sa s nimi kamaratim, tak aby som im vedela odpovedat. 😄😄 Ale popravde, keby z inzeratu bolo zrejme, co vsetko budem musiet robit, asi by som si CV neposlala. Neverila by som si, ze to zvladnem, nakolko toto je uplne ina praca, nez som robila.