icon

Prečo po 40-ke nedokážem udržať prácu?

14. júl 2024

Ahojte, prosím o radu - čo robím zle. Mám po 40tke, dve deti. Vyštudovala dom dve vš (ekonomickú univerzitu a fakultu medzin. vzťahov), urobila postgraduál a štátnice z dvoch jazykov. Problémom však je, že si neviem udržať prácu. Mám špecifickú odbornosť, ktorú som získala samoštúdiom a praxou. Táto odbornosť je interdisciplinárna, nedá sa zatiaľ ako odbor študovať na univerzite. Je to kombinácia viacerých skills.
Za 17 rokov čo pracujem som mala 14 zamestnaní. Áno, viem, je to veľa. Ale uvádzam, že ani z jednej práce ma nevyhodili kvôli zlým pracovným výkonom. Túto moju odbornosť som robila na 5 pôsobiskách a zvyšok boli obchodnícke pozície, ktoré som zobrala kvôli tomu, že pracovať a zarábať treba.
Z troch prác ma vyhodili kvôli tehotenstvu - v jednej sa dozvedeli, že plánujem tehotenstvo a nepredĺžili mi zmluvu.. keď som bola s prvým dieťaťom tehotná tak mi bolo veľmi zle, vracala som v práci a musela som s pravdou von - nepredĺžili mi zmluvu na dobu neurčitú len tri týždne pred vypršaním kontraktu - vraj to nemám brať osobne. 😢 bola som na MD pol roka a našla som si novú prácu kde som odrobila dva roky. Chceli sme druhé dieťa, otehotnela som a zverila som sa kolegyni, ktorú som považovala aj za kamarátku. Ukázalo sa však, že chce moju pozíciu a natrela ma šéfovi. V stredu som mala ísť ku gynekologičke, ktorá mi mala dať tehotenskú knižku a chcela som tým pádom oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo. V utorok som dostala výpoveď - z organizačných dôvodov.. čiže som tehotná skončila na úrade práce, našťastie v ochrannej lehote. Po druhom pôrode nasledovala ďalšia krátka MD a ďalšie zamestnanie. Všetko super, mega, spokojnosť. Lenže sa zmenila vláda a na moje miesto čakal niekto s tou správnou politickou orientáciou ( ja som na to miesto bola prijatá na základe odbornosti, nie politickej príslušnosti). Ďalšie nepredĺženie zmluvy. Ďalšia práca - obchodnícka pozícia, celé dni na cestách. Mala som vážnu dopravnú nehodu, ktorú zavinil opitý šofér v protismere. Bola som 5 mesiacov PN a potom ma už nechceli. A takto to ide už dlho. Vždy nastúpim plná ideálov do novej práce, noví ľudia, procesy. Všetko sa naučím a skôr či neskôr sa niečo pokašle. Momentálne som mesiac na úrade práce. Z ostatného zamestnania ma po necelých troch mesiacoch prepustili v skúšobnej lehote lebo zistili, že na mňa nemajú budget. A zase tie isté kydy - “neberte to osobne, vo vás chyba nebola a dáme vám skvelé referencie”.. ja už som z toho ale unavená. Už by som konečne chcela nejaké stabilné pôsobisko. Ale už som v štádiu, že nikomu neverím. Budúci týždeň mám stretnutie ohľadom novej pracovnej ponuky. Ale som už strašne skeptická a ani neviem či sa mi tam vlastne chce ísť. Myslela som si, že v tomto veku už budem kariérne inde. 😢😢😢

mamina7070
16. júl 2024

no mozno to naozaj nie je vhodne pre teba robit v time a s nadriadenym
skus ist podnikat

barborachors
16. júl 2024

Ako tu citam niektore komentáre, tak autorka, mala by si ist k vestici a tam zistiť, kde moze byt problem 😃. A okamžite nabehnúť do Spusty a nakúpiť koláče a jednoducho byt tímový hráč.
A teraz seriózne, pomôže ti poradit aj @melanta a na internete som nasla jednu pani, ale ona sa špecializuje na prípravu na pohovory. Ale v popise aj ma ine veci, mozno by ti takyto poradca mohol pomoct. Ale prikláňam sa k tomu, ze si mala vo vsetkych tych jednotlivých prípadoch jednoducho smolu. V robotach som ja zažila tiez iks podivných patrónov, autistov a individualistov rôzneho druhu a nikto ich z prace nevyhadzoval a zmluvy sa im predlžovali. A dalsia vec, nie si v BA, nehovorím ze tu by sa ti to nestalo ale je ked si z ineho mesta, tam vládne lobizmus a rodinkárstvo vysoko intenzívne. Inak aj v BA som sa uz s rektálnym alpinizmom stretla ale jednoducho treba hrať ich hru, naozaj, inak dostanes nálepku neobľúbený a uz ta nepodržia..ja som s tymto bojovala tiez 😉 Ak chces , napis mi súkromnú správu.

lienka.7
16. júl 2024

@barborachors nemusis byt ironicka, ok? 🤦‍♀️👎
Ono svet sa nebude točiť podľa autorky.
Môže si založiť svoj biznis a určovať svoje pravidlá, keď problém s respektovanim iných. Ono mozes mat smolu 1, 2, 3x... ale nie 13, 14, 15x... vieš.

letfenixa
16. júl 2024

@barborachors uvedomila som si, že aj ja mám zopár kolegýň, ktoré už vystriedali viacero škôl, a tak najneskôr po roku sa ukázalo, že prečo. Obvykle teda až po podpise zmluvy na neurčito.

autor
16. júl 2024

@lienka.7 vieš čo? Nepoznáš ma, aleže vôbec! Ale budeš vynášať hodnotiace úsudky. Asi budeš prekvapená, ale ja sa o ľudí okolo seba zaujímam. A aj sa snažím pomôcť, vypočuť. Ono to nie je o nosení Fidoriek. A predstav si, že aj magnetky som z dovolenky dotrepala - nejako to úspech nemalo, všetci mali zrazu vstavanu chladničku.. 😂😂 ja sa o ľudí zaujímam tak nejako inak - úprimne. Keď bola kolegyňa v nemocnici tak som ju bola pozrieť a plakala, že nikto iný tam za ňou z kolegov nebol.. ďalšej kolegyni som dva dni strážila deti keď potrebovala ísť vybaviť pohreb svojho blízkeho do zahraničia. Požičiavala som peniaze, pomáhali sme aj s manželom vypratávať byt pri sťahovaní či umývať okna na novom dome. Kolegyninej mamke s ťažkým Alzheimerom som vybavila DSS, atd. atd. Toto je, podľa mňa, skutočný záujem o človeka. Alebo keď kolegu opustila zo dňa na deň žena - tri dni bol u nás a ešte aj môj muž ho utešoval.
Takže mi ešte aj ďalej napíš aká som nekolektivna, neprisposobivá krava, ktorá sa s nikým neznesie. Môj muž je zásadový a dobrý človek - keby som bola taká ako píšeš tak by so mnou nebol už xy rokov v manželstve. Sám sa vo svojej firme už x krát popálil, zamestnanci ho oklamali, okradli, ohovorili, dokonca kontrolu poslali z IP.. ešte niečo?

lienka.7
16. júl 2024

@autorka no hotová Matka Tereza, ale furt mas všade nejaký problém... nilde nezapadnes a vydržíš max.ten rok, ale jasne, vinní sú všetci naokolo.
Škoda s tebou marnit čas, keď si presvedčená o svojej dokonalosti a všetci tí len blížia 🤦‍♀️

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
autor
16. júl 2024

@lienka.7 keby som bola presvedčená o svojej dokonalosti tak sa tu asi nepýtam, ze čo robím zle.

tiezjedna
16. júl 2024

@autorka ja ti rozumiem, kedysi som na tom bola podobne, akurát mňa z práce nevyhodili, ale odišla som sama na základe toho, že som došla k záveru, že nechcem svojimi schopnosťami kŕmiť neschopného šéfa a kolegov, z ktorých väčšina chodila do práce pretože povinnosť... Založila som vlastnú firmu a bolo to najlepšie rozhodnutie, ktoré som mohla urobiť👍

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
autor
16. júl 2024

@esterr_ka vieš čo? Ešte oveľa horšie by bolo pokrytectvo - keby ti tu kyticu dala a za chrbtom ohovorila.. 😢

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
dorottka
16. júl 2024

Teraz akoze chces povedat, ze uprimnym zaujmom o ludi si podkopavas nohy v praci? To je nezmysel. Takych ludi je vela a problemy v praci nemaju, naopak byvaju super oblubeni. Nemozes generalizovat, lebo to veci vobec nepomaha. Ty sa sice ukludnis, ze chyba nie je v tebe, ale s pracou ti to aj tak nepomoze, tak na co to vobec riesit. Dakde problem bude a nie je to tym, ze si potencialne dobry clovek. Neexistuje.

melanta
17. júl 2024

@lienka.7
@katka700
@barborachors
kočky, ja som chcela autorke reagovať už v deň kedy dala príspevok, ale som si to potom rozmyslela, lebo nemyslím, že autorke tu pomôžeme. Buď jej človek pomastí ego, akí sú všade všetci zlí, alebo sa bude brániť, že ju človek nechápe, ak bude kritický. Ale odpoviem jej.
PS: verím, že komu pijem krv, ten moje príspevky nečíta. 😉

autor
17. júl 2024

@melanta nepotrebujem mastiť ego. Ale niektoré reakcie tu ma naozaj rozladili. Písať človeku, ktorého nepoznám také veci mi príde úplne mimo.

babulkomale
17. júl 2024

@melanta presne toto som si pomyslela ked ta baby oznacili. Ze si to davno videla, pretoze si mala prispevky v inych temach, ale na zaklade skusenosti s ludmi si usudila, ze tu je skoda radit.

melanta
17. júl 2024

Autorka, toto bude zrejme moja najviac kritická reakcia, akú niekomu napíšem. Začnem takým funny porekladlom, že každý má aspoň jedného blbého suseda, ak ty nie, si to ty. Vystriedala si 14 zamestnaní - nie, nemala si v každom smolu. Nič také neexistuje. Áno, veľa ľudí prijme prácu, ktorú následne opustí, lebo zistí, že to nie je pre neho. Veľa ľudí prijme prácu, kde to nefunguje, sú zlé vzťahy, teror, rôzne iné problémy. Stane sa. Je tiež bežné, že mladí ľudia po škole musia vyskúšať pár zamestnaní, aby zistili, akou cestou vôbec chcú ísť. Ale dovolím si tvrdiť, že neexistuje nič také, že má človek 14 zamestnaní a všade to bolo zlé. Ak toto silou mocou tvrdíš, čo teda robíš každou jednou reakciou, tak si dovolím napísať, že nemáš štipku sebareflexie. Ak si opustila 14 zamestnaní, tak preto, že vo väčšine si nezapadla. Nie naopak.

Ale... máš 2 VŠ, štátnice z 2 jazykov, čiže IQ máš. Samozrejme, IQ neznamená to, že človek je aj pragmatický a použiteľný v praxi. Roky som robila vysoký manažment, teraz sa živím ako headhunter pre vysoké a drahé pozície, najmenej použiteľní v praxi sú ľudia, ktorí svoju prezentáciu začínajú tým, ako vzdelaní sú. Ale predpokladajme, že ty pragmatická si a že aj keď aktuálne sebareflexia je u teba nie na bode nula, ale doslova v mínuse, dokážeš ju mať. Takže čo ti odporúčam, je:
- daj si na papier pod seba všetkých zamestnávateľov
- daj si stĺpce - čo sa ti vo firme páčilo/čo nepáčilo, čo sa ti na tvojej práci páčilo/nepáčilo, čo v komunikácii s kolegami bolo ok/čo nebolo, čo v komunikácii so šéfom bolo ok/čo nebolo, prípadne ešte iné body a na záver - čo si ty mohla robiť v danej firme inak, či po pracovnej alebo ľudskej stránke.

Základ je, aby si bola absolútne otvorená a aby si použila sebareflexiu, ktorá ťa doteraz evidentne míňa. A tiež, aby si prestala byť vzťahovačná, pretože to si neskutočne. Ak toto číta nejaký manažér či recruiter, tak nech si mala akékoľvek zručnosti, nebude mať záujem sa s tebou ani len stretnúť. Pretože takáto zmes nesebareflexie a vzťahovačnosti sa len tak bežne nevidí. Prečo to tvrdím? Dám pár príkladov z tejto diskusie:

- na každú reakciu, ktorá nie je v tvoj prospech, reaguješ útočne, či ťa dotyčný pozná a na základe čoho hodnotí - tí, ktorí pracujeme s ľuďmi z pozície manažmentu vieme väčšinou rozoznať, že toto čo tu píšeš ty, sú jeden blud za druhým
- tvrdíš, ako na sebe kontinuálne pracuješ, že sa nad sebou zamýšľaš - ale na každú reakciu, ktorá nie je v tvoj prospech reaguješ útočne - človek, ktorý na sebe naozaj pracuje, chce počuť aj nie pozitívne veci a neútočí na ne, zamýšla sa nad nimi
- nie si z BA, uvedomuješ si, že v BA tých možností je veľa, ale nemôžeš do BA ísť, pretože rodinné problémy - manžel ťa podporí, ak je to správny manžel, rodičia sa postarajú o seba aj sami, alebo im zabezpeč opatrovanie. To 17 rokov máš rodinné problémy - 17 rokov kvôli mužovi nemôžeš ísť za prácou do BA a 17 rokov sa musíš starať o rodičov? Rieš tú situáciu.
- zvažuješ podnikanie - takže máš urobený premakaný business case? Ak nie, tak nič nezvažuješ. Ak ho máš urobený a výsledok hovorí, že choď do toho, prečo tu riešime zamestnanie a prečo toto celé vôbec riešime?
- tvoje reakcie na babulkomale sú úplne krásny znak toho, ako si vzťahovačná, nevieš oddeliť emócie, nevieš byť nad vecou. Ty si si sem neprišla po radu. Ty si si sem prišla pohľadiť ego, ako sú všetci zlí, ako to všetko všade nahovno funguje. Ak nemám pravdu, tak prestaň mať na všetko výhovorky a prestaň fňukať. Zatiaľ si nenapísala jedinú vetu, na základe ktorej by ťa potenciálny zamestnávateľ chcel vôbec osloviť na pohovor - na všetko máš výhovorky a na všetko, čo sa ti nepáči útočíš a zdúvaš sa ako rozmaznaná tínedžerka. Ak ťa niekto chlácholí, ver, že to ti v tvojej kariére nijak nepomôže. Pomôže ti iba vyjsť z tvojej komfortnej zóny a začať pracovať na tom, aby si zmenila postoj. To je jediná vec, ktorá ti reálne pomôže, či v zamestnaní alebo v úspešnom podnikaní. Ak nezmeníš svoj postoj, nikam sa nepohneš.

Očakávam spŕšku negativizmu aj na môj príspevok, ak príde, nebudem na neho reagovať, pretože to považujem za zbytočné. Ak sa chceš naozaj zmeniť, tak ti úprimne fandím a držím palce.

melanta
17. júl 2024

@babulkomale áno, úplne zbytočné. V reakcii pre autorku som spomenula výmenu názorov s tebou, pretože presne tam sa ukázalo, ako je autorka zaujatá tým, ako je všetko nahovno, len ona je super. Človek, ktorý verí tomu, že mal 14 krát smolu, ktorý má na všetko výhovorky, škoda energie.

melanta
17. júl 2024

@twinflame Nepriaznive a nepriatelske pracovne prostredie, vyuzivanie v praci, nejasne naplne prace a pod. su casto realita. - áno, sú, často. Ale nestanú sa jednému človeku 14 krát. Je potrebné sa zamýšľať nad tým, čo autorka píše a ako to píše. Potom zistíš, že jediné čo autorke pomôže, je aby konečne otvorila oči.

diablikovci
17. júl 2024

Ja mám čosi podobne. Nemala som síce toľko zamestnaní, ale tiež viem vela veci a mám školy v rôznych smeroch. A stále skvelá práca, super kolektív len vedenie na p…. . A stále mi povedali že sa boja, že ich preskočim lebo viem vela veci a riešiť problémy. A potom keď ma pustili k vode tak my kolegyne pisali čo a ako majú robiť aj vedúca mi volala že kde mám pc uložené tie veci a pod. Ostala v šoku keď som všetko moje z pc vymazala ešte aj z helpdesku aby vymazali zálohu. Aj ja som si myslela že okolo 40 majú ľudia už skoro istú prácu a ostanú tam do dôchodku ale p.. p… zlata rybka ako sa vraví.

babulkomale
17. júl 2024

A co si cakala, ze ti tu budu pisat len ľudia, ktori ta poznaju? Tak zverejni foto, to bude este len pocitanicko 😃

amel
17. júl 2024

@melanta veľmi pekne si to napísala.Ak sa na toto niekto urazí,je somár.

amel
17. júl 2024

@barborachors teraz som si všimla otázku.Baby ďalej to popísali.
Trosku druhých počúvať,trosku pochopiť,trosku pomôcť,trosku si dat pomôcť a poradiť,trosku sa zasmiať.
Fidorky tu nie sú dôležité.
Ak mam totiž sedieť v kancli s nepríjemnou ofucanou osobou@,ktora všetko vie a dáva to ostatným najavo,to radšej neprídem do prace.
A môj nadriadený to vie:D

dadis
17. júl 2024

Vam sibe baby? Spravite tu dokonalu analyzu cloveka iba na zaklade toho, ze mala 14 zamestnani? Nikde nepise, ze vzdy ju vyhodili. Ved to je aj suhra nestatnychh okolnosti (zmluva na urcito, tehotenstvo a pod.). Podla toho, co pise, tak je ku kolegom priatelska (aj daleko viac ako ja). Tak ako som pisala, ja som ich mala 9. Plus zmeny pozicii v ramci jedneho zamestnavatela a z toho 6 rokov som bola na MD 😳. Posledne roky som pracovala 2 roky, 3 roky, 4 roky a teraz 3.rok. Co je podla mna celkom ok. ALE - za svoj pracovny zivot som sa stretla s X nefer ukonceniami pracovnych pomerov. Halooo ludia, ved sme na SK. Darmo ty davate svije naucene formulky z HR priruciek, v praxi to vyzera trochu inak..,

melanta
17. júl 2024

@babulkomale typické koníkovské "dajte mi radu", ale ak sa rada nepáči, tak "prečo radíte, ak ma nepoznáte". Trošku psycho.

dadis
17. júl 2024

@melanta Mozno stacilo povzbudit..

dorottka
17. júl 2024

@dadis na to je rodina, priatelia a terapeut. Ona chcela radu/nazor anonymnych osob.

dadis
17. júl 2024

@dorottka A preco by nemohla povzbudenie alebo podobnu skusenost najst tu?

dorottka
17. júl 2024

@dadis lebo chcela nazory a rady a to sme sa jej pokusili dat. Nebudem povzbudzovat cloveka, ktory kazdy nazor odmietol a ide sa radsej presviedcat o tom, ze dve dekady ma neskutocnu smolu, kazdy na nej sedi, pripadne sa msti, lebo je prilis dobry clovek. Na co je to dobre? Ako jej to pomaha? Ocividne nijak, lebo sa len upevnuje v tom postoji. To je az prilis vela nestastnych “nahod” a kazdy, kto aspon trosku vidi do psychologie, vie, o co cca ide. Cize nie, nebudem povbudzovat tuto poziciu obete, pretoze riesenia su, ale musi sa zmenit najprv postoj. Autorke samozrejme ale prajem len to najlepsie a dufam, ze sa jej podari najst, co hlada.

autor
17. júl 2024

@dadis ani už nejdem reagovať na niektoré komentáre. Je to presne ako si písala - zo 14 zamestnaní so mnou ukončil PP zamestnávateľ v 5 prípadoch. Už je mi aj ľúto, že som to tu vôbec napísala. Nečakala som chlácholenie, ale.. napíšem niekomu, koho nepoznám, že ma problém v práci kvôli tomu, že smrdí.. a keď sa ohradí tak je vzťahovačný. Asi tu poniektoré ešte nezažili prípady mobbingu, bossingu, atď. A môžem vás tu všetky ubezpečiť @melanta že sebareflexia mi nechýba.