Prečo ženy s väčšou konfekčnou veľkosťou ťažko nachádzajú prácu?
Ahojte, prečo ženy 3XL a viac majú problém nájsť si dobrú prácu? Fakt to je tak že všade chcú len štíhle? Napríklad banka, poisťovňa, úrady? Prečo?
Prečo má obézny človek náročnejšie nájsť si job?
1. Drvivá väčšina obéznych ľudí nemá dobrú kondičku (zdôrazňujem drvivá väčšina, nie všetci, sú výnimky) a teda sú komótnejší, rýchlejšie sa zadýchajú. unavia. Autorka, ak by si bola ty zamestnávateľ, že by si mala svoju firmu, zamestnáš človeka, ktorý ti podá nižší výkon, lebo jednoducho bude pomalší? Pretože nebude vstávať zo stoličky a lietať po office ako neobézny? Budeš zo svojho platiť pomalšieho človeka? Pretože v drvivej väčšine títo ľudia sú pomalší.
2. Väčšina obéznych ľudí sa nevie dobre obliecť aj upraviť. A to ešte viac upriami pozornosť na ich váhu a postavu. Obézne ženy si bežne na seba obliekajú stany, neforemné veci, ktoré ešte viac zvýraznia ich nedobrú postavu. Len málo žien s kilami vie tie kilá nosiť.
3. Ak niekoho idem zamestnať, chcem zodpovedného človeka. Pre mňa je obézny človek niekým, pre koho nie je jeho telo podstatné - ak mu dáva zlú stravu, málo pohybu, málo starostlivosti. Ak nie je zodpovedný voči vlastnému telu a voči svojej rodine (obézni ľudia majú častejšie zdravotné problémy, dožívajú sa menej), tak nechcem ho ani u seba v tíme.
4. Mnohé pozície vyžadujú, aby bol človek na správnom mieste nielen po odbornej stránke, ale aj po tej reprezentatívnej. A k tomu ten výzor patrí. Nie je potrebné byť Barbie, ale obézny človek jednoducho nikdy nebude vizuálne pôsobiť reprezentatívne.
Za mňa napíšem toto ešte - ak by som mala na pohovore 2 ženy, štíhlu a krásnu, ale nespĺňala by podmienky na 100% a potom skvelú odborníčku, ktorá by všetky požiadavky spĺňala, ale išlo by o obéznu ženu - neprijmem ani jednu. Prvú lebo nespĺňa podmienky, druhú kvôli obezite (dôvody som uviedla vyššie). Je trápne hneď všade tlačiť diskrimináciu - ja predsa nemôžeš za to, že niekto sa rozhodol vyžrať sa na 130 kíl a že si tie kilá pestuje. Je to jeho rozhodnutie. A je prirodzené rozhodnutie manažérov a majiteľov firiem, že takého človeka nechcú. Taký človek sa diskriminuje sám. Buďme realisti a majme pragmatický pohľad na riadenie firiem a spoločností. Obézny človek sa rozhodol žiť nezdravo, tak musí niesť následky. Pretože ak pre niekoho je škodiť svojmu telu v poriadku, tak je na mieste človeka s takýmto nastavením vo svojej firme nechcieť. A všetci, ktorí tvrdia opak sú buď obézni ľudia bez sebareflexie, alebo síce štíhli, ale neschopní pozrieť sa na situáciu z pohľadu zamestnávateľa, ktorí potrebuje svoju firmu riadiť efektívne a reprezentatívne.
@melanta dobra hlupost, poviem ti ze ja mam z officu skusenost, ze prave tie ulietane slecny su menej efektivne v praci a urobia toho podstatne menej :DD po kancelariach sa nebeha, tam maju pracovat...a keby som to nevidela v praxi, tak by som neverila.. ale je to tak. Ak nejaka firma sa citi reprezentativne vyzorom zamestnancov a nie svojimi vykonmi a ich sikovnostou, je to smutne.
@simca06022011 ale ty si ma evidentne nepochopila. Ja nepíšem o behaní ako o trávení času, že behám hore dole a nepracujem. Ja píšem o práci, kde človek musí za hodinu niekoľko krát vstať a ísť pre dokumenty do skrine, do inej kancelárie, odniesť ich o poschodie vyššie a podobne. Kde mu skončí jeden meeting a za minútu začína iný o 3 poschodia vyššie. A to je presne o tom, čo si písala ty, že ti 130 kilový chlap fučal len keď prešiel cez halu. A tak isto by fučala 130 kilová žena, ak by mala chodiť cez tú halu, alebo ak by mala chodiť kvôli práci medzi kanceláriami a dokonca poschodiami. A ver, že som sa po schodoch nachodila až až, pretože bolo často jednoduchšie vybehnúť 3 poschodia ako čakať na výťah v 20 poschodovej budove plnej kancelárií.
Obézny ľudia sú často závislí na jedle. Bohužiaľ, je to fakt. Nikto, kto je psychicky ok sa predsa nemôže vyžrať do fatálnej obezity. Vid extrémne premeny. Tiež ako človek, čo robil pohovory v našej práci by som jednala tak, ako píše
@melanta. Áno sú ľudia, čo majú problém s váhou kvôli zdravotným problémom, ale bohužiaľ, je to tak, že nie každý sa hodí na konkrétnu prácu. Ja som napr mala menezerku v práci obéznu. Mala brutálnu charizmu, ale tie obmedzenia bolo cítiť. Prejedala sa, lebo bola nešťastná v manželstve. Rozviedla sa, našla nového chlapa a schudla. Je šťastná. Teraz je šikovná, charizmatická a ešte aj kosť ako sa povie. Ľudia stále vyplakávaju a cítia sa diskriminovaní, ale niečo so sebou urobiť, to už nie. Úprimne, nechápem túto dobu bodypositivity, kec sa už mladé baby vyzieraju do extrémnych rozmerov, oblečú si croptop a tvrdia aké sú krásne. No nie, obezita krásna neni.
Áno dievčatá je to tak. Ja mám veľkosť 46 a v zdravotníctve, kde je kvalitného personálu ako šafránu, v súkromných ambulanciách sa vyberá podľa výzoru. Pre príklad.... na pohovore sme boli 4. Tú najštíhlejšiu, bez skúseností a praxe, zobrali. Prečo? Lebo všetky sestričky v tej klinike boli iba štíhle, upravené, maľované ako obrázok....
@melanta vstat a ist pre dokumenty do skrine zvladne kazdy clovek.. ty mas divnu predstavu o ludoch.. mne tu 120kilova baba behala po sklade ked bolo treba a urobila pracu za 3 ludi za den, ano asi by to nedala denno denne dlhodobo alebo by schudla :D naproti tomu mala som tu barbinu, co nevladala nic, 5x denne si musela robit pocas prace obcerstvenie, nadychat sa vzduchu, a robilo jej problem aj papiere do sanonov po stojacky zalozit rychlo... ja som mala pred dcerou 95kila s kludom anglicana som po office praci a behani po klientoch osobne, zvladla dve palety tovaru prelozit a preetiketovat rucne do vecera, cize mna takymito nezmyslami nepresvedcis :D
Ja som uplne pochopila ako to myslis... mas proste na zaklade pohladu na cloveka, uplne mylne predstavy o jeho fungovani. Ano, ked zavolam cloveka a vdim, ze vybehne k nam na poschodie a fuci ako slon= tak asi nie je ok, alebo ak ideme teda tu skladovu halu obzriet = a hlavne, ten pan mal robit fyzicku pracu cely den, tu halu by presiel denne stokrat :D, ale inak by som sa neodvazila povedat, ze niekto nebude vladat kancelarsku pracu :D a bude sa mi tam potit pri prekladani stranok papiera. Keby mal sediet vpredu na predaji a venovat sa zakaznikom, tak by nefucal a v pohode by to zvladol.
No veru ani u nás v práci by nevzali na recepciu silnejšiu. Ešte aj pozerali ci nemá krivé zuby a ci sa vie upraviť. Viem, nie je to správne, ale proste to zamestnávateľ tak chce. Ani do uniformy by sa nezmestila. Tie mame tuším do veľkosť M . Ale hranice sa posúvajú, predtým nevzali s krátkym účesom, s tetovanim...teraz už pomaly aj také, lebo nemajú na vyber
@lasona myslim, ze na recepcie a podobne "reprezentacne" pozicie = je to normalne
Budem zlá, ale ak niekto si nevie poradiť sám so sebou a žerie ako prasa a vlastne to prežieranie je psychický problém, nemyslím, že bude si vedieť poradiť s prácou a pôjde mu to dobre. Ak je taký extrémne obézny kvôli vážnym zdravotným dôvodom tak potom by mal mať zťp alebo ID a tam zase sú nižšie odvody a teda nájde si prácu pre zdravotne znevýhodnených. Ale kto sa sám zabíja prežieraním to je fakt len jeho problém a mal by sa najprv zmeniť a nebrať že je diskriminovaný.
@kristina2412 my sme tiez mali taku v praci. Chudá velmi. Nic nejedla,rano o 4 vstavala aby detom pred pracou do skoly stihala robit vseliake bio eko raw placky atd. Vkuse chodila na infuzky,tiez bola anemická. Kazdu chvilu chybala v praci. Stale jej nieco bolo
@melanta "Obézny človek sa rozhodol žiť nezdravo, tak musí niesť následky"
A čo ak ma ten človek autoimunitnu chorobu a musí brať kortikoidy inac by nemohol vobec fungovať. Chceš mi povedať, že každý obézny človek si za to môže sám? To sú také predsudky že az
@lapersefona len mizivé % obéznych ľudí je obéznych zo zdravotných dôvodov, ktoré nevedia ovplyvniť, mizivé. Takže ako všeobecný argument to neobstojí, jedine individuálny a tých je naozaj ešte menej ako šafranu.
@simca06022011 je mi z teba smiešno, pretože si myslíš, že vieš ako som to myslela a nevieš evidentne. Sama si napísala, že neprijala si 130 kilového človeka, lebo fučal už pri chôdzi. Keď som napísala ja, že neprijmem 130 kilového človeka, ktorý fučí, tak mám pokrivený pohľad. Čo je u teba v poriadku, u mňa nie je. Detinské. Ale ok. Pekný deň ti prajem.
@vanilkovazmrzka A na toto si ako prisla, ze obezny clovek bude stale PN? ja mam kolegynu, ktora ma cca 140 kg, chripku nemala 8 rokov, co ju poznam. bezne nachladenie raz rocne. a nelieci sa na nic. za to 2 kolegyne, 50 kilove stacilo, ze sa na minutu pri otvorenom okne otvorili dvere a uz na dalsi den kychali, kaslali, soplili. v lete zapnut klimu ani omylom, lebo oni by boli hned prechladene. jedna z nich mala astmu, druha kardio problemy.
Ci sa nam to paci ci nie... Raz som pocula vyjadrenie vysokeho manazera:
Obezny clovek posobi ze nema sebadisciplinu. Ani volu, zanietenost, ambicie, sebauctu. Takze na niektore pozicie kde treba drive, to veru nie su vhodne predpoklady.
Na niektorých pozíciách proste potrebuješ, aby uchadzača o zamestnanie udržala stolička. Aj tie majú len určité nosnosti a objemové vlastnosti 😀
Lebo to tak je ze pekní a stihli ľudia majú lepšie pracovné príležitosti a lepšie s nimi jedna okolie, je to dokázané vyskumami
A inak autorka čo som sa stretla s ľuďmi, ktorí boli obézni. Fakt obézni, tak skutočne v lete smrdeli potom.
Je to iné keď sa ti tam spotí človek čo má 50-60kg a iné keď sa tam spotí niekto kto má 100kg. Ver mi, že by si cítila ten rozdiel. Možno má šéfka s týmto z minulosti zle skúsenosti a nechce, aby ste toto museli vy ostatní trpieť.
@lucia13022023 nič.v zlom..ale opravdu má
Tak na jednej strane chapem, že nositeľom služby je samotný človek a ako by som neprijala človeka do banky s tetovaním na tvari a ružovými vlasmi, tak asi človek s veľkou nadváhou nie je úplne vhodný do front officu. Na druhej strane by som sa bala, že človek s veľkou nadváhou nemôže byt až tak výkonný, skoro sa zadýcha, unaví (keď mám na rukach 23 kilové dieťa), tiež neviem s ním utekat na autobus, ako keď bežím sama, obrazne povedané. Ja mám však iné kritéria. Ja idem vyslovene po typoch “motorovej mysi”. Energický človek je väčšinou práve chudý a stihne toho 5x toľko, ako “šípková ruzenka”, takze keby obezna osoba bola energická, komunikatívna, tak napriek tomu zvazujem prijatie, záležalo by však od pracovnej pozicie
@lapersefona
Je to predsa vidno. Pisala o vypapanych a silných alele vysportovanych. Z kortikoidov je človek opuchnuté a akoby zavodneny a cíti sa zle casto. Nie je fit. Toto mi povedali dvaja ľudia, ktorí pribrali hrozne z liekov. Neboli schopní byt fit. A jedna z veľkosti takmer xs pribrala na 52! Zial, koli štítnej žľazy, tá jej zblbla po tehotenstve. Ked mi ukázala foto pred a po, až mi slzy vyšli. Nie koli - o ty si tlstá! Ale koli tomu trápenie. Nádherná stihla fit blondínka, šikovná, veľmi empaticka. A potom toto. Ona nevladala to co kedysi.
To nie sú urážky ani voči chorým ľuďom. Ale Bohužiaľ fakty.
@matkahelka dobre
@simca06022011
ale ved vy píšete s melantou presne o tom istom.
Moja mama robila síce v kancelarii ale teda lietala po budove ako srnka, no musela. Vyžadovala to pracovná náplň. Musela vyberať najmy, mala 3 budovy ako správkyňa na starosti. Tomu sa pokazilo niečo, ten nezaplatil najom, tam bolo treba to a ono. To len malý vycuc. O schodoch koľkej tam boli ani nehovorim. Ale inak zas neusedi ani za zlaté prasa. Tej aj M bolo veľké od pása dole.
Pokial ako sa pekne pise - vie niekto kilá nosiť- zas je to o inom. Ale tých som stretla malo. Jedna kamoška napriklad ma postavu tvar jablko. Nikdy do veľkosti m neposlala. Ale ma v hlave za troch, vue sa super obliecť, ma charizmu, manažérske schopnosti, prakticky založená, bystrá! Schody vybehne ako zajac durasel. Nema síce 150kg ale nadváhu viditelnu. Sama však dba aj o vzhľad- nie je povrchna, ba naopak! Ale tiez obcas pivedala, ze toto sa nehodí na urcite pozície. A bolo jedno, či je zena s nadváhou alebo fit. Napriklad pri pohovore na pokojne veru tu obežnú nevybrala. Ani nevybrala pekne mladé štíhle dievča, ktoré prišlo s mamou a ta sa zaň pytala, ci nehľadajú personál. No hľadali ale čo s takym, za hoho sa príde mama pýtať a ten ledva pozdravi?
Mňa zas raz nechceli pozvať na pohovor lebo som bola moc pekná na fotke, ale nakoniec si povedala, že veď vyskúša ma pozvať a uvidí čo "TO" bude 🤣 ... Vážne s týmto na mňa vyrukovala tá ženská na pohohovore a skonštatovala, že ale naživo vyzerám normálne 😳 What... PS: bolo to do panta Rhei do tej ich umeleckej predajne...
Nuz estetika je v niektorych odvetviach dolezita. A pravdou je, ze obezna zena, akokolvek sa dobre oblecie, ci namaluje, nikdy nebude vyzerat zdravo, fit a atraktivne. Tu hovorim o obezite, nie o vysportovanej krv a mlieko baculke. Dalsi problem je pre zamestnavatela zdravotna stranka. Obezny clovek je pomalsi, zadychanejsi, spotenejsi…statisticky castejsie vyvinie cukrovku, bolesti chrbta, dostane infarkt…pre zamestnavatela pohroma. Jasne, ze moze byt teoreticky zdravy ako ryba , no statistika nepusti🤷🏻♀️. U nas vo firme musi clovek na istej pozicii prejst aj lekarskou prehliadkou. Ziaden zamestnavatel nema chut platit dlhodobu PN a obezni ludia su proste rizikovejsia skupina. Sama som bola sucastou komisie, kde prisla vkusne upravena, kompetentna a ocividne schopna zena s obrovskou nadvahou. Totalne zadychcana, lebo vysla na prve poschodie. Priamo sa jej spytali, ci je jej zdravotny stav ok a ci bude vladat chodit kazdy den cez viacero poschodi bez vytahu 🤷🏻♀️.Obezita proste vela hovori o tom, aky ma clovek k sebe samemu pristup: bud ma nejake ochorenie, alebo kasle na zdravy zivotny styl. Ani jedna z moznosti nie je pre potencialneho zamestnavatela vnimana pozitivne…
No, ja dam pohlad ako stihla, ktora mala fakt ze obeznu kolegynu. Okrem toho, ze smrdela ako tchor, o.k., beriem, ze priama suvislost s nadvahou tam byt nemusi, no fakt je ten, ze obezita jej na voni nepridavala, stale sme sa jej my s normalnou hmotnostou museli prisposobovat - ona nebude ukladat sanony, lebo ved sa ledva hybe, v mini aute na sluzobkach zapratala 3/4 priestoru, pre jej pazravost sme ju museli vzdy vsade cakat, lebo nam nestihala... O somrani, ako je vsade diskriminovana - napriklad v autobuse, lebo tam nie su vytvorene miesta pre priestorovo vyraznych, ani nehovorim. Ja sama, keby som sa ako zamestnavatel mala rozhodovat medzi stihlou a obeznou s tymi istymi schopnostami, vyberiem si stihlu, lebo mi to okrem ineho hovori o jej mentalnom nastaveni, o pevnej voli, pristupe k zivotu a zodpovednosti.
@mandzula presne taku istu skusenost mam s jednym und obeznym kolegom: do ziadneho auta nevosiel, v muzeu na teambuildingu zlomil stolicku, ktora mala nosnost 180 kil a este pisal staznost 🤦🏼♀️, nevladal nosit zakladace z jedneho na druhe poschodie, neskutocne smrdel z toho, ze sa neskutocne potil, teamove tricka sme si nemohli nechat vyrobit, lebo neexistovala velkost, ktoru by si mohol obliect. Stale sme sa museli prisposobovat. Bola som rada, ked ho prelozili inde…

ono zalezi aj na inych uchadzacoch a preferenciach, sympatiach.. a aj napr. obezna zena sa mohla v obore vymakat, kym este taka obezna nebola :D Inak je to vzdy o reprezentacii a dnesnom pretrcani sa dokonalostou. Ja som zeny na pohovoroch nevyberala, vacsinou taketo pozicie nemam (aj ked sa hlasia, tak je jasne, ze na manipulacie do skladu, predajcov atd zvacsa mam v nasom obore muzov) ale aj tu, ked prisiel chlap 130kilovi, tak pracu nedostal = a nie pre vyzor, ale ked si prisli obzriet pracu, fucal uz ked mal prejst cez skladovu halu. ale je to uplne individualne, ja som s nadvahou vladala vsetko, bez problemov, prave ako som schudla som uplne nemozna a unavena. Ale kedysi som mala koelgynu a doslova revala od bolesti, ked si mala len kancelariu upratat, ze ju bolia nohy, ze toto hento :DDD Cize je to vzdy risk. Pri fit cloveku (je rozdiel niekto ak ma 90kg a sportuje a 90kg a je prepapkany = vidno to aj na vyzore, aj stavbe tela a viem to podla seba :D) je predpoklad, ze naozaj bude viac fit. Ludia co cvicia, sportuju, su aj vo vacsej pohode ako niekto s depkou.
Ale napr tiez by sa mi nepacilo, keby mi prisiel takyto perfis material na pohovor = po vedomostnej stranke, napr. do administrativy, kde nemoze mat problem = a sef by ju takto odpinkal, lebo pride nejaka modelka. Keby povedal, ze nie je mu sympaticka, nebude s nou spolupracovat atd, neslo by im to ani na pohovore (my chodime dvaja pohovorovat), tak by som povedala ok.. lebo to chapem a za tie roky uz na to nos mame. Ale inak nie.