Preplácanie pracovných - služobných ciest
Ahojte, chcem sa poradiť - naša šéfka nám neprepláca služobné cesty ani účasť na školeniach. Obhajuje to tým, že nám tieto školenia a cesty platí (účasť na nich) a teda nám to ráta akože v práci nie sme, nedostávame ani mzdu, ktorú by sme mali keby sme sedeli v práci za stolom. Účasť na týchto školeniach a zahraničných služobných cestách je dobrovoľná a platená. Šéfka nás nahlási, zaplatí nám účasť, my ideme na týždeň do zahraničia - raz som skúsila povedať že nechcem ísť ale nedopadlo to moc dobre, nakoniec som aj tak vycestovala - za ten týždeň akoby sme v práci neboli, nemáme za ten čas, mzdu, stravné lístky ani odpracované hodiny, tie si musíme potom niekde nadrobiť. Z pohľadu šéfky som na dovolenke, ktorú mi ona zaplatila a také niečo sa neodmieta, z pohľadu môjho priateľa idem na týždeň preč a nemám z toho nič, z môjho pohľadu prichádzam o mzdu, stravné lístky a odpracované hodiny, ktoré by som mala keby som radšej sedela v kancli. Čo s tým? Brala by som keby mi pracovné cesty boli preplácané akoby som naozaj bola v práci, alebo aby som mala možnosť takúto cestu odmietnúť s tým, že radšej na ňu nepôjdem a zarobím si bežným chodením do práce? Dá sa to nejak zákonne doložiť aby som mala pre šéfovú nejaký argument prečo na takéto cesty nechcem chodiť?
neuviedla si, ci si zamestnanec, alebo kontraktor, tam to bude asi trochu rozdiel. V kazdom pripade je pre mna najvacsim varovnym prstom ten uraz (ako tu uz aj baby hore spominali). Jedneho z nasej rodiny tak z prace niekde vyslali, nemal cestak, zato mal autohavariu. Chlap mrtvy, zena so sirotami zostali sami. Nedostala ani 5korun (vtedy este boli SKK), lebo chap mal vlastne absenciu a nie vykon sluzby. Hlavne ze na pohrebe sa byvale sefstvo islo uplakat, sypali si popol na hlavu a slubovali vdove s detmi pomoc a "odskodne". Takze tak.

by ma zaujimalo ci ti vypise pred cestou cestovny prikaz, bez neho na sluzobnej ceste nie si, nikto ta nevyslal a teoreticky máš v práci absenciu...ak by sa ti nedajboze nieco stalo ani nehovorim....no ak ho mas vypisany a mas rovnomerne rozvrhnuty prac. cas, mas narok na preplatenych 8 hodin...pri nerovnomerne rozvrhnutom cisto teoreticky sa ti rata tolko, kolko bolo na ten dany den naplanovane podla smenovky...uuuplne teoreticky aj nic