icon

Prestávka v práci

macik6
7. máj 2017

Nastupila som do zamestnania a trochu ma zarazila informacia o dlzke casu odpracovanych hodinach a prestavky.Narok na polhodinovu prestavku mame az po piatich a na pobednej po styroch odpracovanych hodinach.Pride mi to trochu chore ked si predstavim ze rano vstavam o stvrtej hodine a ked prideme do prace nieco zjeme okolopol siestej no aj tak je to do 11tej dlha doba.Je to normalne?Pritom si tam ludia chodia nieco zajest potajomky a stazuju sa no zamestnavatel s tym nic nerobi.A este boli sme na zdravotnej prehliadke cely den zamestnavatel nam dal zmluvu az na druhy den s tym ze nemame narok na ziadnu financnu nahradu.

Strana
z2
nyusika
8. máj 2017

Mne pride viac choré riešiť obednu prestávku, keď si ešte len nastúpila.
Ľudia neumierajh od hladu, keď par hodín nejedia.

janulik2008
8. máj 2017

ja robim na smeny a mam pauzu od 10.00 do pol 11tej pricom niektori maju o pol desiatej ... normalka predtymco som pracovala napr poobedna zmena prestavka o pol siedmej ...

sisaka
8. máj 2017

@eeffka co je na tom divne, že je niekto po 3 hodinách hladný, však to je úplne normálne. Ak človek vstáva o 4 ráno tak si asi nedá "full English breakfast" je rad, ak zje nieco lahke, chvilu predsa trva, kym sa traveni Ja nerobim s lopatou, pracu zaciname 6.15 a o 8.00 uz mame prvu prestavku, druhu o 12.00 a to som uz total hladna. Obidve prestavky su povinne koli bezpecnosti pacientov, musime byt stale sustredeni....
Stravovanie tvojim stylom vedie akurat k zaludocnym problemom a nadvahe. Ale kazdy ako sa mu paci.

eeffka
8. máj 2017

@sisaka pisala som ze sa mi stane , nie ze sa takto stravujem bezne. Pokail viem si v Kanade a podla komentara robis v zdravotnictve, sorry ale neverim ze u vas je uplne ze v pohode ze kocka este poriadne nenastupila a uz sa stazuje ze je hladna 🙂

este k english breakfast co je ak sa nemylim slanina, fazula a vajce? ak by som si dala na ranajky toto tak mi zlcnik zaklepe na celo a jem najskor caj o 5so susienkami

sisaka
8. máj 2017

@eeffka este nerobila a už sa sťažuje? Asi vie, ako jej trávi. Ja keby som jedla 5.30 ľahké raňajky a ďalšie jedlo mala mat o 1100 tak najneskoršie o 10.00 by som tam niekde ležala skolabovana. My mame raňajky ani nie po 2 odpracovaných hodinách a to už sa mi hlava točí od hladu, keďže okolo 5.30 zjem len niečo veľmi ľahké.
Druha vec je nastúpiť do prace s takýmto režimom, to by som sa ani neuchadzala o takú prácu, lebo by ma tam každý deň museli kriesiť o ostatných ponižujúcich veciach ani nehovorím, to už človek musí byt zúfalý, keď berie takéto prace.

andra77
8. máj 2017

@stastnablcha áno....zámestnávateľ musí zaplatiť aj za prestávku, ale treba si uvedomiť, že človek nie je stroj ani ťažný kôň, dokonca aj ten ma svoje potreby...je však pravda, že iné je to v kancelárii, v obchode ale aj v pásovej robote...s prestávkami a s obedami....🙂

stastnablcha
10. máj 2017

@andra77 pozri, keby zamestnavatel navrhol neplatenu prestavku, kolko ludi by (pozerajuc na svoje osobne potreby) na toto pristali?
obavam sa ze nik :(

sisaka
10. máj 2017

@stastnablcha možno by pristáť museli. My mame ako som písala 2 povinne pól hodinové prestávky, ale platená je len jedna, tým pádom mame zaplatených 7.45 hod, ale v práci musíme byt 8.15 hod., možnosť nemať prestávku a ísť skôr domov nie je, ani sa nás zamestnávateľ nikdy nepýtal, či suhlasime, ale určite máme možnosť do takej prace nenastúpiť. Na druhej strane, keď sme otvárali naše oddelenie mali sme voľnú ruku a mohli sme si sami určiť o ktorej hodine budeme smeny začínať (robíme 24/7) a o ktorej tie povinne prestávky chceme, kto nastúpil neskôr už sa musel/musí prispôsobiť časom, ktoré sme navrhli. Za mna, radšej neplatená prestávka, ako chodiť rýchlo niečo hltať na WC či nejesť 6-7 hodín od raňajok. Jasne, že mnohé to vydržia, ale tiež by tak nechceli fungovať pravidelne, aby si to odnieslo ich zdravie.

stastnablcha
10. máj 2017

@sisaka
predpokladam ze ked nastupuje clovek do prace tak taketo veci vie dopredu. a myslim ze baby v praci uz vedia ako nejake taketo drobnosti urobit tak aby dobre bolo..

natalienka12
10. máj 2017

dievcata ale prestavka sa nezapocitava do fondu pracovneho casu a podla zakona ju zamestnavatel musi poskytnut po odpracovani 6hodin. Ak je kolektivna zmluva vacsinou su podmienky lepsie.

gita17
10. máj 2017

@adriana1104 aka je to firma?

gita17
10. máj 2017

@stastnablcha toto je argument ktorym presvedcis vazne len robosov pri pase ''treba si uvedomit, ze pri cca 100 ludoch je 15 minut denne za rok pekna suma penazi co zamestnavatel musi zaplatit... za prestavku..''

stastnablcha
10. máj 2017

@gita17 a nemusi? keby si mala firmu a mala by si to platit "zo svojho" hned by si mala iny pohlad na vec. okrem toho, taketo prestavky sa tykaju povacsine robosov - a to sa tym nechcem nikoho dotknut. robim trochu s ludmi a som zhrozena ako povacsine mlady ludia maju len poziadavky a prava ale zabudli na to ze maju aj povinnosti.

natalienka12
10. máj 2017

@stastnablcha prestavka na jedlo a oddych sa nezapocitava do pracovneho casu.

janulik2008
10. máj 2017

inak my tiez mame neplatene prestavky robime 2 zmenku ranna pobednajsia a rano papame pred robotou alebo sa najeme doma resp pred robotou ... a ano aj my niekedy "umierame" a cakame kedy bude 9.30 😀 a to sem tam tlacime na hale do seba cukriky tycinky slane ats :D co som robila tiez vo vyrobe predtym nebola sanca aj ked aj trz je zakaz 🙂

anjelicek26
10. máj 2017

Podla mna jest 3x denne uplne staci, keby to dodrzoval kazdy, nemali by sme tolko problemov s obezitou 😂 Chce to poriadne syte ranajky - ovsena kasa, med, ovocie, orechy, to mas v zaludku ako beton a vydrzis pekne do obeda... to iste obed, salatik a kuracie prso je sice "light", ale o dve hodiny ja zase hlad...treba skroby - ryza, zemiaky, cestoviny, co sa drzi v zaludku dlhsie... proste rozmyslat popredu... nie - nepriberies - pretoze to za tie hodiny aj stravis/spalis. Ak je ti mdlo a kolise ti cukor, treba do vrecka hroznovy cukor ci susene ovocie, na preklenutie to staci.

siska53
10. máj 2017

@anjelicek26 no tak po takych ranajkach som do 2hodin hladna..
Ja potrebujem napr.slaneranajky a ked si dam sladke (ranajkujeme u nas doma okolo cca 6:30-7), tak uz okolo 9-9:30 zhanam,co si dam,aby som vydrzala do obeda. A stava sa mi to aj po slanych dakedy (chlieb so syrom).
Takze ja zvacsa jedavam cca 4-5x denne zvacsa,sice uz vyse 2rokov po MD,ale stale zvyknuta jest s detmi.
Nastastie mam pracu,kde si malu 4-5minutovu pauzu viem spravit len tak. A mame moznost vyuzit i riadne 10minutove prestavky 2x za den,plus polhosinova pauza na obed.

Strana
z2