Priama diskriminácia - práca v administratíve
Ponuka práce administratíva.
Kysuce sú súce proste😭

Áno?
Som nevedela, ze až takto drsne.
Aspoň to napísali priamo a ušetria čas sebe aj nevhodným kandidátkam. Možno drsné, ale férové.
Keď napíšem, že ženu nechcem, lebo predpokladám, že jej deti budú často choré je to OK?
Ale keď napíšem, že cigánka ne hcem, lebo predpokladám, že je kradne, to už by OK nebolo?
tak zeny, toto by bolo v krajinach zapadnej EU ci USA na zalobu, kde by autor takehoto inzeratu cvakal, az by to nerozchodil
Píše niečo o cigánkach? Jednoducho potrebuje stalu osobu, ktorá je k dispozícii a nie je pri nej vysoká šanca na ocr...úplne normálna vec...ved hladaj ďalej robotu.
@tenerifka no predpokladám ze to ponúka niekde na fb. A aký je rozdiel v tom že to napíše tam a povie na pohovore?
Ale čo keď mám zabezpečené stráženie vždy.
Diskriminácia na základe pohlavia a statusu (matka) je bežná, ale až takto?
Tak to napíš ale tomu dotyčnému, že síce máš dieťa ale máš kedykoľvek k dispozicii opatrovanie
Keby napíše hocijaký podnikatel, že nevezme gay predavača, lebo je predpoklad, že bude baliť mužských zákazníkov a alebo si dosadte, čo chcete. .
To by bolo 30 článkov na sme a lync firmy.
Ale žena s deťmi, sak poďme, kopnime si do nej.
Pravnici maju vyraz Cui bono (pre koho dobro?). V pracovnych inzeratoch je hranie sa politicku korektnost a rovnopravnost nezmysel. Naco a pre koho je to v reale dobre? Pre zamestnavatela to znamena nasobne viac straty casu s nevhodnymi uchadzacmi a pre uchadzacov stratu casu so zbytocnymi pohovormi. Kto nechce matku s malymi detmi, tak ju neprijme a ver, ze sa to da zistit a zistuje sa to, aj ked sa na to oficialne nesmu pytat.
Zrejme zamestnávateľovi došli nervy s predchadzajucimi zamestnancami tak napísal narovinu🤷čo si budeme klamať,teraz každá druhá vychcaná,načo by robila, keď nemusí
@sissy27 tak ked sa ti toto ako zene zda ferove, tak si sucastou problemu. Toto nie je ani ferove, ani normalne. Avsak kym si na Slovensku nezacnu zeny vazit samy seba a budu akceptovat taketo jednanie ako ferove, tak sa nikam nepohneme. Btw tyka sa to aj muzov, ktori maju deti? Proste su vylucene vsetky osoby s detmi? Alebo len zeny?
Tak nemalo by sa to robit, ale teraz su zaujimave asi fakt zeny, ktore maju deti 12 plus, keby to nenapisali takto, tak na pohovore by si aj tak nevybrali zenu s malymi detmi
Pokiaľ viem, OCR si môže vziať aj otec.
Čiže môže rovnako ošetrovať deti ako matka.
Áno, je predpoklad, že to bude robiť matka.
Zaujímavé, sledovať odpovede.
Ženy sú s tým v pohode🤨
@sissy27 čo je na tom férové ????? Keby toto napíše každý zamestnávateľ alebo dá si takéto “kritérium” tak akože kde mame ísť my matere robiť ? Mne sa snáď sníva že férové 🙈🙈🙈 otcov nikto nerieši oni nemôžu ísť na ocr iba matka ma byt s chorým deckom automaticky doma ?
A pri bezdetných sa nebojí skorého odchodu na materskú? Mal rovno napísať, že je to pre bezdetných záujemcov po skončení reprodukčného veku 🤦🏼♀️ a čo muži s deťmi?
Spoločnosť /zamestnávatelia nechcú ženy s deťmi a ta istá spoločnosť chce od ženy aby pracovala.
Tak teda vytvorme ženám podmienky na prácu aj keď majú deti pod 10 rokov alebo sa nečudujme ze nepracuje, keď ju vopred diskriminujeme
@lucilaines ferove je, ze to dotycny napisal na rovinu. Akurat usetril cas tym, ktore mu tam nakracaju na pohovor s podmienkami, ze chcu robit od 7 do 15 kvoli skolke, cez prazdniny chcu mat prednostne dovolenku, plus vsetky besiedky a zrpš pol dna volno atd. Lebo pani sice manzela ma, ale ten v ziadnom pripade na ocr zostat nemoze, lebo ma dolezitejsiu pracu ako ona…Ale iste, moze byt “politicky korektny”, takuto osobu dokonca aj prijat, nech ju potom moze v skusobnej dobe vyhodit 🤷♀️ bude to lepsie?
Ak je vo firme kolektiv, ktory je zvyknuty robit nadcasy bez reptania, pripadne aj vikendy a sviatky, tak takato “ale ja mam deti” tam skutocne bude na pritaz.
Inak ja ked som si ako slobodna matka hladala novu pracu, tak som na rovinu priznala dieta a aj system fungovania v pripade choroby. Nikto s tym problem nemal, takisto vsetky kamosky s detmi maju pracu, v kazdej firme pracuju nejake zeny-matky, takze zas take zle to so zamestnavanim zien-matiek nebude… a ak su firmy, kde to z nejakeho dovodu problem je, tak nech to maju otvorene odprezentovane.
@sasitimi17 a kolko tych otcov na tu ocr aj ide?? Mizive percento… ked si zenusky naucia svojich manzelov aj na starostlivost o domacnost a deti (alebo si tak vychovanych uz rovno najdu) a budu sa ferovo delit aj v tejto sfere, tak mozu v tomto ocakavat iny pristup aj od zamestnavatelov.
Splnam podmienky 😉 mozes sem dat cely inzerat? Diky
Vela sa spomina zahranicie.
No v zahranici zeny nejdu na PN v momente ako ocikaju tehontensky test (alternativa den po skusobnej dobe ako sa stalo mne ako zamestnavatelovi), nie je tam materska a rodicovska v trvani 3 roky (standardne ale retazova aspon 6), potom este pre istotu pandemicka OCR na aspon 6 mesiacov, samozrejmostou rekreacny poukaz.
Staci si prejst prvu stranu diskusnych tem a velmi vela zien hlada len sposob ako vydrbat so systemom a byt doma. A zamestnavatel ty len cus a drz miesto.
blbe je to, ze to znevyhodnuje tie ktore chcu ozaj robit, jasne, ze su take, ktorym sa nechce a ked konecne po roku a nieco "pandemie" zrusili platene očr zrazu vela zien ostalo v šoku, ze musia ist robit - v diskusiach na fb
ja som bola na očr asi 1 x v zivote, ale chapem matky, ktore maju chorlave deti vtedy len sa nejak postriedat s muzom, alebo sa rozhodnut podla toho, kto ako v praci moze, kazdy mame inak zodpovednu pracu, niekto ma teerminy, niekto nie atd.
Ono to je také dvojsecne. Lebo zamestnať na sk matku znamená vysoké riziko, že bude "pracovat" v rytme deň v práci, desat dní OCR a pomedzi to ešte vyberať paragrafy, lebo ona ma na to narok. "Vonku" sice nemaju problém zamestnavat matky, ale neplatia ich za sedenie na OCR a u lekárov, preto si väčšina žien NAOZAJ spočíta, či pôjde na plný úväzok do prace a ako zabezpečí opatrovanie dietata v prípade choroby. Takze ano takyto inzerát je diskriminačné, politicky nekorektné, ale zase pochopiteľný. Hlavne v prípadoch, keď hľadám niekoho na nižšiu pracovnú pozíciu, kde je vysoká fluktuácia.
keby len čisto matky s deťmi.Kamáratka bola takto na pohovore a jasne povedala že ona deti nechce a určite mať ani nebude a tam ju presviedčali, však vy si to rozmyslíte a potom čo? no asi ťažko ked bola na dobrovolnej sterilizácii
Asi by som ani k takému nešla robiť. Môžeš hneď rátať s tým, že ani Ty nemôžeš ochorieť.
Ja som na OČR nikdy nechodila, lebo som mala prácu, ktorú za mňa nikto nespravil, takže by sa mi kopila na stole, takže chodil muž. Ja ozaj iba výnimočne jeden deň na vyšetrenie. A aj tak ma ten zamestnávateľ prepustil po druhej materskej presne z obavy, že budem s dieťaťom doma a pritom ma poznal, že som to nerobila. Skrátka diskriminácia.
A potom si prečítaš tu nejaké diskusie ako je všade práce veľa, len ľuďom sa nechce robiť. Nevidím dôvod prečo by som mala ja s VŠ ísť do výroby na 3 smeny, lebo zamestnávateľ uprednostní na moju pozíciu bezdetnú? Už keď to vycapí do inzerátu, už viem čo je to zač. Už nečakaj od neho nič pekné aj keď si bezdetná, po materskej Ťa šmahom ruky vyhodí.
Klasika Slovensko a ženy to ešte aj kvituju 🤷 to je tak že u nás sa takéto čosi berie za štandard.. a mimochodom čo je to malé dieťa? To tiež si určí zamestnávateľ sám?
Od zamestnávateľa sa vám to zda diskriminujúce. A keď to napíšem ja ako kolegyňa, že by som tiež nechcela matku s malými deťmi, tiež sa vám to zdá nefér? Veľmi veľakrát som zastupovala kolegynu-mamičku-každý mesiac na ocr-ke. Verte, nie je to nič príjemné. Musím si urobiť aj svoju robotu, aj jej. A mňa čaká tiež doma rodina a nie unavená padať na hubu. Teraz su mamičky vychcane, čo najdlhšie byť doma, každý paragraf si vybrať, lebo veď ona má právo byt doma, ona má malé deti, atd. Prečo by mala moja rodina trpieť za to, že prídem unavená za dvoch. Raz za čas sa to dá, to je úplne v poriadku, ale mnohé to využívajú každý mesiac. Ja som sa striedala s manželom, alebo so starými rodičmi. Manžel je takisto rodič.
@stanulienkat ale to je chyba tvojho zamestnávateľa že nevie zabezpečiť prerozdelenie práce tak aby nikto nemal prilis navyše v prípade že niekto vypadne.. tak isto sa môže stať že žena čo má veľké deti môže dostať zapal ľadvin a pôjde na dva mesiace PN.. ale to si nikto neprizná že u nás sa setri na čomkoľvek.. a keby sa tu založila diskusia o žene v domácnosti lebo nemá šancu sa dostať do práce lebo nemá koho k deťom, zase ju tu roznesu v zuboch že je lenivá..
@jana_eyre_2 nie u kazdeho zamestnavatela a charaktere prace sa to da. Asi si mala stastie na ohladuplne kolegyne. Tie moje by nevahali zostat doma aj so 16 rocnymi detmi doma. Keby sa dala dat ocr na psa, tak aj s tym.
@stanulienkat ja som začala pracovať až keď mi to situácia dovolila a ked som si našla prácu ktorá mi umožňuje vyriešiť choroby tak aby som nemusela chodiť na OCR.. nepoznám nikoho kto by mohol byť na ocr doma so 16r dieťaťom, lebo to zákon nedovoľuje..

A čo myslíš ze v takej Bratislave ci v Košiciach sa taka ponúka resp podmienky nenajdu ? Každý zamestnavatel si môže určit podmienky...