Problém po návrate do práce z rodičovskej dovolenky?
Ahojte. Skončila mi RD a momentálne čerpám nariadenu dovolenku. Koncom februára mi skončí dovolenka a ja neviem či ďalej. Riaditeľ sa odmieta vyjadrit, furt to len naťahuje a ja neviem na čom som. Dozvedela som sa akurát to, že je moja pozícia obsadená a majú v kancelárii kde som robila plno. Bola som na pozícii fakturantka. Tak ako mám aj v zmluve.. povedal mi, že musí sa dohodnúť s personalistkou, na aké miesto ma presunu. Je vôbec možné, aby ma presunuli na inú pracovnú pozíciu než z ktorej som odišla? Čo ak ich ponuku neprijmem a ani mi neuvoľnia miesto z ktorého som odišla? Od personalistky mam info, že mi určite výpoveď nedá že sa to bude snažiť nejako odrbat… čo vlastne ja môžem robit? Môžem to jednoducho odmietnuť a budem mat nárok aspoň na odstupné keďže to je jeho chyba, že tam zamestnal niekoho iného nie na zástup? Som z toho úplne mimo a to jeho správanie ma už fakt vytáča… úplne arogantný chlap, že veď čerpám dovolenku a potom sa uvidí. A ja neviem čo ďalej… inú ponuku práce nemám
Ved si zavolaj na inspektorat prace, ina pozicia je mozna, ak je ta povodna zrusena. To obsadenie by malo ist na iba zastupovaciu zmluvu a potom jej mozu ponuknut to ine miesto, alebo sa dohodnut.
@kiki68 na zastupovanie tu pani mohli prijat len pocas jej materskej, ked po materskej nenastupila, tak tej nahradnicke mohli zmenit zmluvu na trvale miesto, lebo ona uz stratila narok vratit sa na povodne miesto. A vsetko je v sulade so zakonom. Zial, v tomto pripade ma kratsiu slamku ta co sa vracia po RD do roboty
Zalezi co mas v pracovnej zmluve. Ak ti daju miesto, ktore je v sulade s tvojou pracovnou zmluvou, nemas na vyber.
Ak ti budu chciet dat ine miesto, ktore nie je v sulade s tvojou pracovnou zmluvou, nemusis to prijat a vtedy mas narok na odstupne. Takze si v prvom rade precitaj svoju zmluvu, mas tam vyslovene uvedene, ze si fakturantka?
@tiika neviem veď čítam že po skončení RD mám pravo sa vrátiť na svoje miesto. Nie že len po materskej tak ako teda?
@nelca84 áno, mám tam pracovná pozícia fakturantka a pod tým že popis pracovnej činnosti. Ak chceš pošlem ti to do správy
Nemusia ti vrátiť úplne povodne miesto, ale miesto podľa zmluvy. Naor ja som bola supervízor FO pred MD, museli mi vrátiť miesto suoervizora, mohlo byt aj na inom oddelení. Oni mi ponúkli miesto s úplne iným pracovným zameraním a ofiko aj nižším platom (ten povedali že si môžem nechať svoj). Odmietla som a odišla s odstupným. Môžu ti ponúknuť akékoľvek miesto ale ty s ním musíš súhlasiť. Ak nebudeš sú povinní ti vyplatiť odstupné.
Netreba. Tak ako som napisala, ak nemaju pre teba miesto podla pracovnej zmluvy, stanes sa nadbytocna a mas narok na odstupne. Ine miesto nemusis prijat, je to na tebe.
@nelca84 mám tam napísané aj take veci, ktoré som reálne nerobila. Vybavovanie reklamácii atd hej… no ak mi ponúknu prácu ktorá bude obsahovať nejakú tu vec čo mám v zmluve ale nie je to ta moja pozícia, tak keď to nebudem chcieť prijať, tak nemám nárok na odstupné?
@tiika
Musíme rozlišovať návrat z materskej (otcovskej dovolenky) podľa § 157 ods. 1 Zákonníka práce a návrat z rodičovskej dovolenky podľa § 157 ods. 2 Zákonníka práce. I keď na prvý pohľad vyzerajú tieto ustanovenia rovnako, nie je tomu tak.
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení dôležitej osobnej prekážky v práci, ktorou je materská dovolenka, otcovská dovolenka, osobné a celodenné ošetrovanie chorého člena rodiny podľa osobitného predpisu alebo osobná a celodenná starostlivosť o fyzickú osobu podľa osobitného predpisu, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko.
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.
https://www.ozilegal.sk/navrat-do-prace-po-rodi...
Ak ti daju pracu v sulade s tvojou pracovnou zmluvou a ty ju nebudes chciet robit, neostane ti ine ako dat vypoved a vtedy nemas narok na odstupne.
rozdiel je ten, ze ak zaradenie nie je mozne. Takze je na zamestnavatelovi ci je alebo nie je to mozne.
@autorka trochu to zhrniem.
Prac.zmluvu máš na pozíciu fakurantka. Pokial ti ponúknu tuto prácu v rámci ktorej budeš robiť i iné veci z prac.zmluvy (i keď si ich doteraz nerobila) je to preradenie ok a nepotrebujú tvoj suhlas. Ak odmietnes vykonávať tu prácu, môžeš dať výpoveď z tvojej strany/resp. sa dohodnúť na ukončení PP, ale bez odstupného.
Pokial ti ponúknu prácu na inej pozícii (nie fakturantky) a ty odmietnes, sú povinny ta zaradiť na tvoje pracovisko pokial nebolo tvoje miesto zrušené, a to i v prípade ak je teraz obsadené niekym inym. Nemôžu ti dať ani výpoveď, chýbal by v tom výpovedný dôvod - zrušenie miesta, nadbytočnosť..
Ak však miesto zrušené bolo, a ty s inou prácou nesuhlasis, sú povinny ukončiť prac.pomer oni. Vtedy máš nárok na odstupne.
@viestta Áno a to plati pre oba prípady, pre návrat tak z MD ako i z RD. V oboch nemusí byt mozny návrat na povodne miesto. Rozdiel tam nie je (v tomto) absolútne žiadny.
Rovnako ako pri návrate z MD i RD ma zamestnanec nárok na pôvodnú prácu i pracovisko.
(To či to je alebo nie je možné, kto ma prednosť na prac.miesto atď. krásne popisuje ten článok, ktorý si poslala. Opäť je tam však nepodstatné či ide o návrat z MD alebo RD.)
Lenze ty stále tvrdíš, že nárok na povodne miesto je len po návrate z MD. 🙄
súdny človek si musí uvedomiť bez ohľadu na paragrafy, že by bolo skutočne choré držať niekomu roky rokúce pôvodnú stoličku s pôvodnými podmienkami, napriek tomu, že zamestnávateľ nikdy nemá istotu, či sa vôbec do práce vráti...za ten čas veľa vody pretečie, a veľa sa toho zmení...
@tiika myslím to tak ako som to napísala, aj tri roky je veľmi dlhá doba, a bolo by mi určite nepríjemné keby kôli mne niekto musel ísť preč. A nikdy nikomu zamestnávateľ ani po jednom roku nemôže ponúknuť už pôvodné miesto s pôvodnými podmienkami, nakoľko to by musela firma zaspať v čase, takže aj keby dostala rovnakú stoličku už tam musí byť iná výkonnosť, iné pracovné postupy, znova sa musí zaúčať, nakoľko vyšla z pracovného tempa, to čo sa prepáčilo pred rokmi sa už teraz neprepáči, a podobne, je veľa toho. Viem o čom hovorím, lebo som si pár krát tým prešla. A poväčšine žena po mesiaci, po dvoch nakoniec aj tak sama odíde, lebo aj keď jej dali pôvodnú, alebo podobnú stoličku, ale už je tam všetko iné, a necíti sa tam dobre...

Ano, po navrate z rodicovskej ta mozu presunut na inu poziciu zodpovedajucu platnej zmluve. Navrat na povodne miesto je zaruceny len po navrate z materskej.