icon

Prosím o radu, pracujem na Slovenskej pošte

evinka181
7. jan 2018

Ahojte maminy. Mám problém, ktorý neviem ako riešiť a neviem ani koho poprosiť o radu. Skúšam teda tu, snáď sa niektorá z vás s niečím takým stretla.
Ako som už uviedla v nadpise pracujem na Slovenskej pošte ako poštový dorucovatel už vyše roka. Problém je v tom, že zmluvu mám spravenu tak, že mi predlžujú po mesiaci. Viem že tieto dodatky by nemali byť zákonom povolené ale úplne v prvej zmluve uviedli nejaky bod, v ktorom sa uvádza že súhlasím kvázi so zastupovaním. Vtedy som to neriešila, bola som rada že ma prijali, práca ma baví a vedela som, že vyhadzov mi nehrozí. V októbri má preložili doručovať do druhého mesta. A tu sa začína môj problém. Chodím ešte niekedy doručovať aj do pôvodného mesta. No a som tehu. V 17tt. Zatiaľ som nikomu nič nezradila. Chcela som to riešit až s vedením keď sa vrátim do toho druhého mesta kam ma preložili. Lenže to sa nedá pretože do konca februára ostávam v pôvodnom meste a dovtedy čakať nemôžem. Už to bude zachvilu na mne vidieť. A ja chcem docieliť zmluvu na 2roky alebo na neurčito. Aby som sa mala kam vrátiť. Neviem čo robiť. S ktorou vedúcou to riešiť. Prosím poraďte dobre duše.

vetthy
7. jan 2018

aby som ti vedela fakticky poradiť,potrebujem vedieť,koho zastupuješ a v akej životnej situácii,čo máš v zmľuve napísané.cca.zastupuješ XY do určitého dátumu,zastupuješ XY do ozdravenia, do skončenia RD,či čo tam máš?

vetthy
7. jan 2018

ináč som prebehla zákonník práce,kt.dovoľuje predlženie pracovnej zmľuvy na dobu určitú len dvakrát,tretíkrát,ked sa dochádza k predlženiu,už musí byť na dobu neurčitú,výnimky sa nájdu,preto pýtam tam hore,čo pýtam,v tvojom prípade ide aj o peniaze,lebo žiaľ,na zamestnancov na dobu určitú nevzťahuje ochranná doba v prípade gravidity,choroby či invalidity.

senta_sofia
7. jan 2018

Ja to vezmem z opacneho konca, lebo viem, ze postovych dorucovatelov je nedostatok a nemyslim si, ze maju na vyber, takze ak ti budu najblizsie davat podpisovat dodatok na dalsi mesiac, by som povedala, ze nepodpises. Jednoducho trvas na tom, aby si mala dobu neurcitu. Lebo pokial oni v podstate zneuzivaju zakon, ze ti retazia pracovne pomery na dobu urcitu z dovodu zastupovania, tebe nepomoze ani to, ze by si im pisomne oznamila, ze si tehotna, aby si mala status tehotnej zamestnankyne, lebo pracovny pomer na dobu urcitu by skoncil aj tak. Narok na materske by ti vznikol z ochrannej lehoty, aj keby skoncis hned.

samira77
7. jan 2018

Ahoj, ja som pracovala na pošte 2 roky ako doručovateľka. S tými dodatkami k zmluve je to na Slovenskej pošte normálne. Aj mne niekoľkokrát predlžovali... Ani po dvoch rokoch som nemala zmluvu na neurčito, len na zástup materskej dovolenky do konkrétneho dátumu.
A čo sa týka tehotenstva, neviem ako je to v tvojom prípade, v ktorom mesiaci si, ale väčšina mojich tehotných kolegýň to povedala hneď a išli na rizikové, alebo ich premiestnili na inú prácu, ktorá sa robila priamo na pošte. Nechcem strašiť, no boli aj také prípady, že tehotenstvo neoznámili a potratili. Možno sa to nezdá, ale doručovateľka nachodí denne kilometre a sú dni, keď tej pošty je ozaj neúrekom, takže pre tehotnú, to nie je bohviečo.
A po materskej sa báť nemusíš, každú jednu zobrali naspäť a to sa ešte aj tešili, že sa vrátila.

lavieenrose
7. jan 2018

ja som tiez pracovala na poste aj za priehrdkou aj dorucovatelka a teda viem co je to za robotu...byt tebou oznamim tehotenstvo hned pisomne !!! nieze to ustne povies! pisomne doporucene s dorucenkou...a moze ti byt jedno ci o dva roky sa budes mat kam vratit ci nie ked si na dobu urcitu pochybujem ze iba tak ta daju na neurcito...ked doteraz ti nedali

evinka181
autor
7. jan 2018

@vetthy V prvom meste kde som nastúpila sú dve na Materskej. V druhom meste kam má preložili je jedna staršia pani na PN. Tam mi vravia že sa báť nemusím nechajú má aj keď sa vráti. Lenže ja som ostala teraz v tom prvom meste. K 15.1. mi predložia nový dodatok a tam uvidim pod ktorú poštu teda spadam a budem sa musieť rozhodnúť ktorej vedúcej to oznámim.

evinka181
autor
7. jan 2018

@lavieenrose určite to oznámim najneskôr budúci týždeň písomne aj s tehotenskou knižkou. Veď toho sa bojim že zmluvu mi nedajú. Teraz vraveli dvom že hrozia výpovede v marci, a minulý týždeň mali dve úraz bohvie dokedy budú PN a zrazu treba aby som Aj ja ostala dlhšie. Ale to teda hovorim o Tom prvom meste. Kde sú dve na Materskej .

ariannazara
7. jan 2018

@evinka181 urcite ta zoberu aj po materskej🙂 totiz len u nas vkuse niekoho hladaju lebo tam nikto nevydrzi neviem ako u Vas moj manzel niekedy robil na poste ale mal na neurcito.

evinka181
autor
7. jan 2018

Toto je vzor jedného z dodatkov. A teraz buďte múdre, komu to mám oznámiť. Hlavnému vedeniu v BB, ženskej v ZH ktorá nám tie zmluvy robí alebo momentálnej vedúcej v meste kde som do toho februára. Ja som z toho hotová.

lavieenrose
7. jan 2018

@evinka181 oznam to tej co ju mas uvedenu v zmluve

senta_sofia
7. jan 2018

@evinka181 zamestnavatel je Slovenska posta, a.s., cize priamo na tu Bansku Bystricu, nech si to poposuvaju v zmysle ich kompetencneho a organizacneho poriadku, komu to patri. To opravnenie mala na podpis dodatku, ty nevies zrejme, v zmysle tej organizacnej smernice, na co dalsie je ona opravnena. Ja by som jej to maximalne dala v kopii listu Na vedomie

lavieenrose
7. jan 2018

no na poste to funguje tak ze mas veducu dorucovatelov ta ma nad sebou dalsiu veducu a vsetky posty v okrese spadaju pod dalsiu veducu..takze to je tazko hladat tu spravnu veducu...ja by som oznamila tej s ktorou je zmluva podpisana ta prva zakladna..a to uz sa potom dostane aj tej tvojej veducej dorucovatelov....lebo ak je svina bude vidiet ze prislo nieco od teba si ta zavola...a nemusi to prebrat (ak je naozaj svina, aj take su )a co sa tyka prepustania chcu rusit miesta veducich aj posty po dedinacha v mestach ktore niesu ziskove

senta_sofia
7. jan 2018

@lavieenrose ja viem ako to je, ale ak to oznami zamestnavatelovi ako takemu, je kryta. Ona nie je povinna to oznamovat voci konkretnej osobe, kedze tej osobe to opravenie vyplyva cisto len z interneho aktu a je viazane na vykon tej prace. Ak by medzicasom prestala byt veduca, uz s tym nic nema, tu skor zo slusnosti, aby to vedela, kedze realne prichadza s nou do styku.

lavieenrose
7. jan 2018

@senta_sofia ano mas pravdu ;)

slavka1307
7. jan 2018

@evinka181 Vedúcej doručovateľov.

Mňa teda nechcú na poštu zobrať, hoci som tam robila. ☹

marinka70
7. jan 2018

Ja som tiez robila postovu dorucovatelku a ostala som tehotna sla na pn...a zmluvu som mala iba do konca roks a kedze som bola na pn tak mi ju nepredlzili. Ale mne to bolo jedno matersku som mala z posty lebo som mala odrobenych 279d. Na poste je stale malo dorucovatelou takze byt tebou vobec sa nebojim zeby ta tam po materskej nevzali...mna uz vela krat volali ci nechcem ist robit a to som este na materskej...ale ja sa tam uz vratit nechcem.

bonnie2
7. jan 2018

@vetthy prosim ta ako presne s predlzovanim zmluv? Ja som dostala zmluvu v aprili 2016 do konca 2016. Ma konci roka 2016 mi predlzili na rok cize do konca 2017. A teraz mi novu predlzili zas na rok cize konca 2018. Je ok? Nemam na zastupovanie niekoho ani nic podobne. Proste normalnu mluvu na dobu urcitu...

deedol
7. jan 2018

@bonnie2 Ahoj, zo Zakonnika prace, § 48:

(2) Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát.

Takze ak nemas zastupovanie na MD/RD alebo nieco ine (pozri ten isty §, odsek 4), podla mna to nie je OK, lebo od aprila 2016 do decembra 2018 uplynu viac ako 2 roky.

slavka1307
8. jan 2018

@evinka181 Prosím Vás, na ktorej pošte ste viac ? Ja som chcela do ZH a nechcú ma - ani ako doručovateľku ani na priehradku.

vetthy
8. jan 2018

@bonnie2 nie,nie je to správne,len pre zamestnávateľa pohodlné,v prípade prepustenia ti nemusí dať odstupné,napr. zákonník práce jednoznačne a bez výnimky určí,že v priebehu dvoch kalendárnych rokoch predlžiť zmluvu na dobu určitú je dovolené len dvakrát, tretíkrát už to bez výnimiek musí byťč na dobu neurčitú. chod za vedúcu, na PaM apovedz to,že ti poradili,že v zákonníku práce je to tak. vačščinou zľaknú, ked zamestnanec je informovaný,a zmľuvu prepíšu.ak nie,povedz, ak si nebojácna,že si napíšeš na inšpektorát práce,ako t o je.zmľuvu na neurčito máš isté

slavka1307
8. jan 2018

@vetthy Nezľaknú, prepustia /ja som to zažila/

vetthy
8. jan 2018

nemôžu ju prepustit,natoľko sa už začala pracovať na základe tretej zmľuvy, kt,.je síce na dobu urťčitú,alepodľa zákona je to formálna chyba a platí ako zmľuva na dobu neurčitú. musíme sa naučiť bojovať za naše práva, to už nie je socializmus, čo nevybojuješ,nemáš

vetthy
8. jan 2018

@slavka1307 na také prípady je inšpektorát práce.netreba sa báť, to už nie je socializmus, čo nevybojuješ,nemáš.jej tretia zmľuva je pro forma na dobu určitú ale de facto na dobu neurčitu a na dobu určitú sa považuje zo zákona len za formálnu chybu

lavieenrose
8. jan 2018

@vetthy podla mna treba oslovit hned inspektorat lebo oni sa nezlaknu ;) vlatna skusenost sice ina situacia...siahnu jej na vyplatu ze si este dovolila otvorit usta...inac zaujimave ze v statnom podniku sa takto cachruje so zmluvami...

deedol
8. jan 2018

Suhlasim s @vetthy, treba sa normalne ozvat, ci uz je to umysel, alebo chyba, nemozu ta prepustit, musia to len opravit a dat ti zmluvu na dobu neurcitu (a keby ta nahodou prepustili, je to protipravne a tieto spory vacsinou zamestnanci vyhravaju).
@bonnie2

bonnie2
8. jan 2018

@deedol
@vetthy dakujem baby. Teraz je mi to jedno ale dobre vediet...

evinka181
autor
8. jan 2018

No a ja som sa teraz akosi stratila v našej debate :D
Každopádne to pošlem do BB a nech si to teda ony poposuvaju nejakej kompetentnej. A keď tak premýšľam a táto práca mi vyhovuje po viacerých stránkach, tak sa po Materskej už asi nevrátim. To nie je normálne s tými dodatkami. To si človek nie je istý ničím vtedy.
V Kremnici som nastúpila vlani v decembri, na október a november som bola v ZH. A teraz som naspäť v Kremnici. V ZH im vraj jedna chýba. Ale asi počkajú na mňa. Keď sa vráti aspoň jedna z PN tak pôjdem tam.
No do mája nejak dobojujem.

evinka181
autor
17. jan 2018

Takže babulky píšem ako som dopadla. Vedúcej v Kremnici som to oznámila cestou do práce, keďže sme sa stretli a prišlo mi to ako fajn príležitost bez uši. Samozrejme vytlačenu a prefotenu teh. Knižku som mala v kabelke ako dôkaz a teda dokladovanie spolu s mojim písomným priznaním.
Na moju počudovanie má vedúca upozornila, že ak chcem aj naďalej pracovať ako dorucovatelka, nech jej to ani nedávam. Pretože už by som nemohla ísť na rajon a skončila by som na priehradke. Čo nie je bohviečo. Ani platovo ani časovo. Takže nie som nijak krytá. Zmluvu mám dokonca februára a čo bude ďalej ani srnky netušia. Možno mi dajú ešte do konca apríla ak budem vládať a možno ostanem na podpore od marca :/
Také jednanie má Slovenska pošta.

lavieenrose
17. jan 2018

no a co si cakala? takto sa to nerobi...vsak sme ti tu jasne napisali ze to daj cez doporuceny...a za mna priehradka je lepsia ako rajon ;)