Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?
Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂
@h_petra lenže my máme úplne iné situácie . Ja som študovala externé a popritom som pracovala aby som mala z čoho žiť .no spravila som chybu že som sa zamestnala hocikde aby som zarobila čo najviac . Čiže ani dobrovoľnícka som nemohla byť ,to sa dá možno pri dennom štúdiu . Teraz pred statnicami tak isto nemôžem lebo som na rodičovskej . Kde to je o lenivosti a neschopnosti ? Nechápem ako môžeš súdiť druhych len preto že neurobili všetky kroky rovnaké ako ty .asi preto že každý má inú život . Alebo čo sa mám ísť obesiť lebo iný postup ako dokonalý neexistuje? A ešte viac nechápem že tu skoro všetkyčo dneviete čítať lebo skoro všetko som tu písala . A písať druhej žene že ja som lenivá lebo si neviem pozret ani ponuky pracovné a podobne je úplne inteligentné keď prácu si môžem začať najskôr za pol roka aj to neskôr keďže v septembri pôjde dieťa do skolky. Vieš čo vlastne ty si lenivá lebo si nezistujes rok do predu v čom by si sa mohla rekvalifikovat keby za rok prídeš o prácu čo by si mohla robiť keby náhodou nemôžeš prísť o prácu . Alebo zistuj si aké lieky si budeš musieť kúpiť napr na maláriu čo môžeš dostať za rok a koľko presne stoja a k akému lekárovi presne pôjdeš(príklady) . Fakt je to trápne posudzovať ma zato že som si ESTE nepozerala profesiu keď som to kľudne mohla mať na pláne zajtra alebo aj za mesiac. Už ma to ozaj prestalo baviť písať si s cudzími ľuďmi čo sú najmudrejsi. V jednej správe mi chces ako pomôcť slušné mi odpovedas a hneď v druhej píšeš druhej žene negatíva o mňa. To je aká diagnóza ? Zistuj si to dopredu radšej lebo máš asi na niečo predispozíciu .
🙂 ja som tiez pracovala, aby som mala z coho zit 🙂
Priorita ale bola pracovat v obore.
Nie, netvrdim, ze je jedna jedina spravna cesta a ano, mas pravdu, startovacia ciara je u ludi rozdielna, ale ak chces nieco dosiahnut, musis sa snazit.
Mimochodom, dobrovolnicia ludia aj popri rodine a plnohodnotnom zamestnani 😉.
A ako prepac, ale urobit si prehlad o moznostiach uplatnenia uz vcas naozaj nie je to iste, ako si zhanat lieky na malariu 😁.
Ty radsej stracas cas na konovi diskusiou o nicom, miesto toho, aby si si pozrela ake su aktualne pracovne ponuky, aby si mala prehlad v tom, co vlastne mozes robit.
Praca sa hlada castokrat naozaj dlho. Niekedy nestaci ani pol roka. Takze najvyssi cas sa zacat orientovat v moznostiach.
A co sa tyka rekvalifikacie, ktoru ty ironicky spominas 😁.
Ja mam aj toto dokonca premyslene 😁.
Ale rozhodne by som nesla najskor cestou rekvalifikacie. Ved moj zamestnavatel nie je jediny na zemeguli, skusala by som v obore dalej, na co hned rekvalifikacia. 😉
@h_petra to boli všetko príklady že keby bolo keby . Nie každý hneď vie čo chce robiť a ja budem po materskej začínať odznova lebo chcem už žiť na lepšej úrovni . A nie nemá význam hľadať robotu tak dlho dopredu lebo keby ju aj nájdem nikto nebude na mňa čakať .a zisťovať možnosti môžem ano aj ich zisťujem ale najskôr musím zistiť čo mám zisťovať a na to je toto fórum si myslím,hlavne o radách . A takisto nemôžeš vedieť kedy si pôjdem pozerať profesiu lebo to je len jedna z možností. A áno strácam tu čas lebo som taká že keď ma niekto bude urážať tak sa budem brániť . Teda doteraz som vysvetľovala čo si myslím že mi dosť dlho vydrzalo s kľúdom ale nenechám zo seba robiť debila . A určite nebudem robiť dobrovoľníctvo a dve školy a popritom pracovať a ešte aj mať malé dieťa lebo každý má iné priority .
@h_petra a že máš všetko premyslené dopredu by som mohla povedať že ti gratulujem že si dokonalá . Ale život není len o jednej oblasti asi tiež budeš mať chyby niekde inde ,pričom ja mám túto chyby .
Ked chces zit na lepsej urovni, tak nepremyslaj nad pracou ucitelky... Teda ak nemas muza, co ta uzivi 😀
@katarinka289 to je pravda ale pre mňa je lepšie úroveň aj nieco zarobit aj byť s dieťaťom a voľný cas . Ale zas nie 500 e .
@autor vybrala si si najblbsi odbor ktory si mohla, pretoze 1. Trh je presyteny takymi absolventmi 2. Kazdy vie ako sa studuje soc.praca bez urazky, 3. Dnes uz ani zamestnavatelia nechcu ludi co ukoncili soc.pracu .... Soc.prac. je tu roky a nie nadarmo sa hovori, ze ked ta nikde nevezmu chod na soc.pracu tam ti diplom daju ... Tvoje vedomosti len o dps a to co pises staci napisat pracu a ist na skusky hovori samo za seba,myslis ze zamestnavatelia chcu takych ludi ? Ci radsej si vyberu niekoho kto ma naozaj VS odchodenu oducenu ? Zamestnavatelia vedia ako sa to studuje, dokonca keden cas aj na profesii pri ponuke prace uvadzali ze nechcu absolventov soc.prace. danej skoly, nebudem pisat ja kde si vystudovala, ale viem to ... Sorry vystudovala si najhorsi odbor, ktory na sk mame a teraz necakaj zazraky , ze povies ze mas vystudovanu VS ...ked povies odbor povacsine ta ludia odpisu hned na zaciatku a zasmeju sa ze ,,socialna praca,, a myslim, ze aj opravnene nieje mozne aby napr. Clovek chodil na dps odchodil prednasky, odchodil prax - chodil na nacuvy, pisal si pisomne pripravy, chodil ucit ... A zase niekto ako ty, mozno ani na ziadnej prednaske nebol napisal pracu odpovedal na nejake otazky a dostal taky isty papier ...koho si vyberu do zamestnania ? Aj zamestnavatelia vedia ako vas odbor funguje .... Ak mas blizko k detom mala si ist na pedagogicku fakultu aspon by ta inak brali a nasla by si si hned aj pracu ....neviem, co ta viedlo k vyberu tohto odboru, kedze uz roky nim kazdy ,,pohrda,, a nikto neberie absolventov , ze maju VS ale ze dostali len diplom ... Nikdy sa ty s VS nedorovnas napr. Niekomu kto ma STU , sice ste obaja vysokoskolsky vzdelany , ale v praxi to tak uz nebudu brat .... Takze fakt so svojim odborom necakaj ziadne zazraky 🤷🤷🤷🤷
@era777 z pohľadu obmedzeného človeka je to tak ako si napísala ale inteligentný človek ktorý napr aj chodil na sociálnu prácu vie že aj na takej vysokej sú ľudia ktorý sa naučia na každú skúšku na 100% a potom naopak .takže zovseobecnovanie je odveci .a nevieš kde som študovala pretože to nemáš odkiaľ vedieť. VŠ soc.prace a Dps nemajú spolu nič spoločné . V mojom prípade je to náhoda ale na DPS som mala spolužiakov od hocikial . Takže zamestnávateľa ktorý odsudzuje nejakú školu a nezistuje kvality konkrétneho človeka ani nechcem keďže je to primitivne
Nie, nie som dokonalá.
Ale zdá sa, že mám väčší prehľad a aj viac skúseností s hľadaním zamestnania.
Aj by som Ti ďalej vysvetlila, že je možné si hľadať prácu aj pol roka dopredu a dokonca by som to vedela aj podložiť vlastnými skúsenosťami, ale Teba to v skutočnosti nezaujíma. Absolútne nevnímaš to, čo Ti tu iní, naozaj skúsenejší diskutéri píšu. Ideš si svoje o tom, ako sa čo nedá, nerobí a pod., pritom o tom vieš prd.
Ja som Ti tu nepísala vlastné skúsenosti pre to, že chcem machrovať, ale na to, aby si videla, že cesta existuje, keď za hľadá.
Ty si však zvolila uštipačný tón a začínaš sa do mňa navážať, čo ja fakt nemám za potreby.
Takže VEĽA ŠŤASTIA na ceste za vysnívanou prácou.
Odo mňa je to k tejto téme všetko.
@era777 škoda rečí.
Vraj "zamestnávateľa ktorý odsudzuje nejakú školu a nezistuje kvality konkrétneho človeka ani nechcem keďže je to primitivne".
Nedovidí si ďalej než na špičku nosa. O akých kvalitách píše? Skúsenosti žiadne, prehľad o uplatnení žiadny, ale bude sa oháňať kvalitami.
🙈
@autor ale bohuzial tí, co maju na haku robia tím, co sa snazia zle meno... Studovala si na VSZaSP DPS ak nie oprav ma 😉 zober si seba, popisala si tu x komentov o tom ze stacilo len napisat pracu, aky asi obraz si urobila o studiu dps ? Ked ti to dal niekto ,,zadarmo,, sak len pracu napisala a dake skusky, a vidno ze z pedagogiky nevies nic, takze mas papier, ale skola ti nic nedala ....co si asi povie kazdy kto to precita ? To iste co si ludia vravia, ked niekto povie ze mam vystudovanu soc.pracu. nevravim , ze tam niesu aj ludia co sa ucia ... Ale v praxi nikoho nezaujima ci si mala cele studium Acka ci Ecka ... Ale to aky odbor mas ukonceny = tvoja kvalifikacia viacx sa ta pytali, kde si chodila a nenapisala si na aku skolu co sa hanbis napisat skolu, kde netreba ani na prax chodit, ani na prednasky, len na konci napisat nejaku smiesnu pracu, ktora ani nejde do EZP takze kludne sa da opisat, a na skuskach nieco povedat a mas papiet ... nabuduce by si mala popremyslat co pises , teraz si sama urobila obraz o studiu
@h_petra to je jedno baba chcela pocut, ze vystudovala si soc. Pracu (co ma mrte ludi, a mrte absolventov kazdy rok) ale prave na teba vsade cakaju, ze ta zamestnaju a mozes si vybrat co budes robit v akej oblasti, chces robit ucitelku tak fajn budes ucit, darmo ze nemas kvalifikaciu .... K tomu ti dame plat aky si povies a aj pracovnu dobu aka tebe vyhovuje ...mas vystudovany jeden z najziadanejsich odborov na SK kde je problem sa dostat studovat a este vacsi problem vystudovat koli kvalite a narocnosti studia, my si ta nenechame ujst tak kvalifikovaneho cloveka a dame ti pracu aku si povies ...toto cakala a nie, ze jej tu niekto otvori oci a povie nieco co jej sa vobec nepaci .. Baba asi este nikdy nepracovala a nezhanala robotu 🤷
Ahoj, po prve, prosim neber v zlom tento moj komentar, je to akasi konstruktivna kritika. Si strasne naivna a mas skreslene predstavy o tom, ako zamestnavatelia vyberaju zamestnancov. O tom uz ani nejdem pisat, ako si protirecis, raz pises, ze len debil nepozna zakony, potom ze este zakony nemas nastudovane, raz, ze ty skusky nemas, potom, ze budes mat statnice. Este nikde nic, ale ty uz mas stresy z toho, ze nebudes vediet co robit na vyucovacej hodine. Ako ti tu uz viaceri napisali, nemozes ucit hocico, uz si to asi aj ty pochopila (mimochodom FTVŠ je dobre tazka skola, takze to, ze mas dobre sportove vysledky a chces ucit telesnu, pane boze!) To, ze mas info od kamaratkinej kamaratky kamarata, je uplne irelevantne. Takisto, nikto ti v tvojom odbore neponukne plat ministra, mas ukoncenu “tuctovu” skolu a nemas ziadne skusenosti. Ja mam ukoncene pravo na najlepsej fakulte na SK (v tom case), pred rokmi som nastupila do prace ako advokatsky koncipient s platom 500 v hrubom. V Bratislave. Do tej AK vobec nebrali absolventov z urcitych fakult prava, a nie, nikto sa nepozrel na kvality daneho cloveka, stacilo, ze v zivotopise ma uvedenu danu fakultu a uz ani na pohovor dotycny nebol pozvany. Take kecy, ze aj socialna praca je tazka a niekto je komplet nauceny a pripraveny na skusky, si nechaj pre seba, lebo az to boli citat.
Ono, k tej socialnej praci, poznam par ludi, ktoti ju aj realne robili a ked prisiel zakon o socialnej praci, tak sli studovat na vs a pekne poctivo si to vydreli. Ale stretla som sa aj s tym, ze na upsvare mali problem zohnat socialnych pracovnikov, hoci je kvantum absolventov, lebo mnohi si predstavuju ze je to praca v teplej kancelarii v lodickach. A potom ked musia ist do terenu, niekde do zablatenej osady, tak si to rozmyslia ze to robit nebudu. A k tomu dps, tiez si ho robim, aby som bola kvalifikovana vychovavatelka a zarazilo ma to s tou pracou, lebo moja je na urovni diplomovky aj s vyskumom, caka ma jej obhajoba a statne skusky z psychologie, pedagogiky a didaktiky volneho casu. Na dps so mnou chodi mnozstvo roznych ludi, aj absolventi socialanej prace, aj inzinieri, vselikto a mnohi uz teraz vedia, ze ked skoncia dps, tak pojdu na rozsirujuce studium, aby mohli ucit. A praxe sme mali teda vsetci dost.
@kindervajicko nerozdavaj kritiku keď nevieš prečítať že si nastudujem metodiku a teóriu a nie zákony a keď si nepochopila že chodím aj na vysokú tam budem mať štátnice a Dps už mám ukončené na ktorom skúšky neboli
@heln áno aj ja som mala prácu ako diplomovku aj výskum tam bol . Ostatné nie .
Mohu znát téma? 🤔
Pises, ze si nastudujes metodiku a teoriu, nie zakony..... Zial, kazdym takymto komentarom len sama seba zhazdujes a dokazujes, ze po odbornej stranke nemas ani tusenia o ucitelstve. Budes odborne vzdelana v socialnej praci. Keby si mala tusenia, tak by si pochopila ze znalost zakonov je sucastou adaptacneho vzdelavania. Pochopila by si, ze studium metodiky a teorie trva normalne 5 rokov na vs, alebo 2 - 3 roky rozsirujuceho studia a neda sa to dostudovat za leto. A tiez by si chapala, ze ucitelstvo je narocna praca, ktora vyzaduje vysoku odbornost a ked sa naucis nejaky sposob vyucovania, ktory ti bude fungovat, tak na dalsi rok vobec nemusi, lebo budes mat uplne ine deti a budes musiet nieco zmenit a neustale sa vzdelavat. Toto sa ti tu snazia vsetci neustale dookola vysvetlovat, ale ty si ides za svojim, lebo kamaratkina kamaratka povedala ze v realite je to inak.
Skoda reci. Ine zeny, ako vidim, maju viac trpezlivosti s tebou. Ale neda mi to, na siedmej strane si napisala, ze zakon poznas a o par prispevkov dalej, ze este si sa tak daleko nedostala aby si vedela, ze zakon sa obist neda. A vseobecne, ved tu na MK ti museli diskutujuce otvorit oci, aby si vedela, ze podla platneho zakona vlastne nemas kvalifikaciu ucit na ziadnom stupni, tak predsa si nepoznala obsah zakona. “Musim byt debil aby som nepoznala zakon”- su tvoje slova.
A to, ze metodiku si chces nastudovat do septembra z papierov a materialov zo skoly (asi nejaky vycuc lebo knihy nespominas), je cisty vysmech voci pedagogom, ktori tu istu metodiku studovali 5 rokov.
podla mna by si sa mala zmierit, ze tvoje vzdelanie nestaci na vyucovanie na ziadnej skole, resp. ked tak len mozno nejake nauka o spolocnosti, obcianska nauka a pod. ale s tymto si uvazok nenaplnis, na tvojom mieste by som si isla za svojim snom, ale uplne inak, podala prihlasku na VS, konkretne primarne vzdelavanie, ked si urobis bakalara, mozes ucit v skolke a ked Mgr. mozes ucit na prvom stupni ZS
ja som mala tiez spoluziacku co studovala rustinu este v 90.tych rokoch, vzdz chcela ist studovat primarnu pedagogiku, ale nedostala sa, v tom case silna generacia Husakove deti, takze dostala sa len na tu rustinu s výtvarnou, lebo rustina vtedy neletela, hned po skole zacala ucit niekde na dedine, Panu Bohu za chrbtom, deti na prvom stupni, ale hned v tom roku si davala prihlasku a isla studovat primarnu pedagogiku dialkovo, tam sa uz dostala.
ty si vlastne robis druhu vysoku skolu, ci ako?...lebo DPS mas skoncene ale statnice este len budes mat a pises, ze chodis na vysoku....tak ktoru vysku si uz absolvovala:
Ja som v skolke. Tento rok robim len ranne, 7:30-13:00,alebo 6:30 - 12:30. Mesacne 687€, teraz nam pridavaju 10%,tak to bude konecne cez 700.Ten pracovny cas je super aj ma ta praca bavi, no ak by manzel nezarobil, tak by to az tak ok nebolo
Ono je to uz tak domotane, ze ani panboh nevie, co ma vlastne vyštudované a co este študuje a co chce študovať. Iste je vsak to, ze nevie prijať kritiku a do učiteľstva sa hrnie pre kvazi výhody. A potom to tak aj na školách vyzera. Kozmeticky robia asistentov učiteľov, kde aka aupairka co utierala detom zadky v Anglicku uci angličtinu ako ju napadne a absolventky sociálnej prace si myslia, ze maju vyštudovaný Oxford a kazdy sa pred nimi musi skloniť. A deti hlupnu a hlupnu.
Že čo študujem :D to už je fakt toto na smiech .píšem celý čas to isté a naposledy pár správ dozadu som presne napísala čo som skončila a čo študujem . Ale mne ide volakto hovoriť že som nechápava :D jaj ženy som rada že som úplne iná ako vy a hlavne že som není taká zakomplexovaná 🙂 už sa nebudem vyjadřovat keďže ste není ochotne poriadne čítať ,alebo neviete
@katrin21 v Prešove , 4 roky dozadu bola didaktika na každý predmet na 1. Stupni , každý semester bola skúška tak z 2-3 predmetov , zároveň , didaktika bola ako štátnicový predmet
@katarinka289 to je super pracovný čas ,ideálne pri malých deťoch . Ale asi sa často nestáva že celý rok máte ranné že?

Ja som skoncila skolu vo veku 26, este pred statnicami som sa zamestnala normalne na TPP na ciastocny uvazok ako socprac (v CR sa to da aj so vzdelanim specialneho pedagoga).
Pocas skoly som dobrovolnicila v najroznejsich organizaciach, mala pracu v obore na dohodu (popri skole).
A k tomu som si spravila statnu skusku z cestiny, aby ma nevyradovalo "z kola" to, ze som Slovenka.
Dnes sa studenti malo snazia, dobrovolnicit nechce poriadne nikto, vsetci by chceli hned po skole zamestnanie a mat na vyplatnej paske minimalne tisicku cisteho.
Holt, budes niekde musiet zacat. Ja som tiez nezacinala s platom aky mam v sucasnej praci.
Chce to zatat zuby a snazit sa prebojovat.