icon

Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?

6. jan 2020

Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂

lenocka12345
6. jan 2020

@hettinka a zarobí aj viac 🙂

era777
6. jan 2020

Nechapem preco stale si ides svoje ... Kazdy ti tu jasne napisal, ze jednoducho ucit ist zakonne nemozes ...resp.co mozes ist ucit ... Tak si uz daj povedat, a vygoogli si aku skolu ti treba aby si kvalifikovana na ucitelku ...

autor
6. jan 2020

@h_petra aha takže musím ovládať všetky pojmy a nemôžem to napísať svojim názvom keď sa tu snažím vysvetliť vo všeobecnosti že základné učivo je jedna vec a to ako učiť deti ako ich zaujať a aký spôsob použiť(prístup k deťom ) je druhá vec. Nikdy som sa nehadala že metodiku neovládam ale všetko sa dá naučiť.

h_petra
6. jan 2020

@era777 čistý úlet táto diskusia

pokemonkaa
6. jan 2020

Nepremýšľala si nad ďalším vzdelávaním? Ak máš pocit, že práca v školstve je to čo chceš, využi materskú dovolenku a doplň si vzdelanie rozširujúcim štúdiom napr. na primárne vzdelanie. Ty máš DPŠ len na výučbu predmetov, z ktorých si robila štátnicu. Môžeš mať aj štyri vysoké školy, ale ak tam nie je štátnica z konkrétneho predmetu napr. z fyziky, tak nemáš oprávnenie ju učiť. Každý riaditeľ školy musí dodržiavať legislatívu, zákony nepustia. Taktiež je na trhu práce mnoho nezamestnaných kvalifikovaných učiteľov, riaditelia si môžu vyberať.
Ja vyučujem na druhom stupni, ale nikdy by som nespochybnila prácu kolegýň na prvom stupni, pretože nestačí mať len kladný prístup k deťom a nestačí byť len inteligentným, na to je potrebné aj patričné vzdelanie, kde ťa presne naučia čo a ako máš učiť. Učiteľstvo je nádherná práca, ak ju robíš s láskou, ale zároveň aj veľmi náročná na psychiku.

autor
6. jan 2020

@era777 ale ja si nejdem svoje. Už dávno som napísala že v legislatíve je to inak ako v praxi čiže ja nepeotirecim .skôr mňa nikto nechápe že vysvetľujem každému čo myslím a aká je realita.

h_petra
6. jan 2020

Ak chceš učiť, mala by si sa vyjadrovať presne.
A áno, naučiť sa to sá. Opakovane píšem, že jediná cesta k tomu je ale 5 ročné štúdium primárneho vzdelávania na pedagogickej fakulte. Jedine tam sa to učí 😉.

basullinka
6. jan 2020

No lenze nevediet co su metody a formy pri vychovnovzdelavacom procese, je ako ked lekar nevie, kde je slepe crevo a mysli si, ze je v mozgu. Ak chces byt ucitelka, dorob si kvalitne vzdelanie, ak nemas zaujem dovzdelat sa, nebud ucitelka.

autor
6. jan 2020

@tortelinka viem čo som študovala a jasne som to sem napísala :D

autor
6. jan 2020

@hettinka mne nejde o ten plat iba ale hlavne o pracovnú dobu. Aj to som už jasne napísala . Keby išlo o plat hľadám úplne inú prácu

tortelinka
6. jan 2020

no nemá zmysel to riešiť, učiť nemôžeš...bodka

autor
6. jan 2020

@pokemonkaa nie už ďalšiu školu fakt nechcem . Keď sa mi nepodarí učiť tak budem musiet najst niečo iné .ale na školu už nemám nervy .

basullinka
6. jan 2020

Inak ako ucitelka budes stale chodit na skolenia, kurzy, prezentovat prace mimo prac. casu. (napr. aj v sobotu) Cize, ak nemas zaujem dovzdelavavat sa, a venovat tomu cas, tak to nie je tvoja cesta.

autor
6. jan 2020

Ešte dodám . Jasne som si zisťovala čo mi dá Toto DPS predtým ako som ho isla robit .či to má význam .ak by som nemohla ,,učiť a bodka" tak by som ho nikdy nerobila.jedibe teda že by ma fakt všetci oblbovali .

lintu
6. jan 2020

A to ti pride v pohode ten system, ktoreho sucastou vlastne chces byt? Nevies ako ucit, nemas kvalifikaciu, ale napriek tomu to chces robit,.... lebo plat, pracovna doba a vztah k detom. Nebude ti prekazat, ak raz niekto takyto bude ucit aj tvoje dieta?

lenocka12345
6. jan 2020

Žiaľ dnes si každá druhá sociálna pracovníčka myslí , že môže učiť , že to ide len tak , je to smutné :(

tortelinka
6. jan 2020

presne tak...oblbovali ťa

autor
6. jan 2020

@lintu no nevadí mi to v prípade že sa to ten človek rýchlo a dobre naučí a bude využívať logiku . V prípade že riaditeľ by toho človeka vyhodil ak by bol neschopný .čiže v tomto ideálnom prípade by mi nevadilo keby taký človek učil moje dieťa.

tortelinka
6. jan 2020

tak toto je fakt dobrý vtip

hettinka
6. jan 2020

Ak na školu nemáš nervy, do školstva nechod. Nielen, že budeš denne tráviť 6-7 hodín v škole, k tomu ďalšie vzdelávania.
Neviem, čo si zo msla za DPŠ, keď ta tam nenaučili ani základnú terminológiu. Nevieš, čo je metodika a aký je rozdiel medzi metodikou a prístupom k deťom, chceš prednášať ucivo, neovládaš moderne metódy a formy. Nemali ste prax... to si si platila na nejakej súkromnej škole??? Koľkokrát ta to vyšlo, keď ta nič nenaučili?

erikavesela
6. jan 2020

@lintu presne...ved taky cl8vek nema.absolutne vedomosti z danych predmetov...ja len dufam, ze taki ucitelia neexistuju

autor
6. jan 2020

@tortelinka takže vyše 30 ľudí ,ktorí ti počuli na začiatku štúdia DPS boli oblbnuti a kľudne by sme tu osobu čo to povedala mohli zažalovať . Vlastne všetci sme si to robili zbytočne keďže to nevyuzijeme

gabu_lienka
6. jan 2020

z tvojich vyjadreni je jasne ze netusis o com pises a ako to chodi. Ty nemas "vseobecne DPŠ" ktore ti umoznuje ucit vsetko a vsade. DPŠ ti platí IBA k predmetom, ktore si mala na Mgr. štátniciach. čiže tie predmety mozes ucit. kedze si studovala socialnu pracu, tak taketo predmety sa urcite nevyucuju na ZŠ... pokiaľ by riaditeľ nenasiel kvalifikovaneho ucitela, moze prijat aj nekvalifikovaneho, avšak ten je POVINNÝ najneskor do dvoch rokov zacat studium na ziskanie kvalifikacie. cize ked spominas prvy stupen musela by si zacat studovat na pedagogickej fakulte predskolsku a elementarnu pedagogiku. Tvoje vyjadrenie ako ti ide hlavne o pracovnu dobu 😂 je rok 2019 a na skolach sa uz davno neprednáša (resp. ucitel ktorý chce ziakov zaujat a nieco ich naozaj naucit to nerobi). ked som si pripravovala vyucovacie hodiny (planeta vedomosti, hry, skupinove prace, projekty, cvicenia, pracovne zosity a pod.) tak priprava jednej vyucovacej hodiny mi kludne trvala aj dve hodiny. cize ked som koncila s pracou pred polnocou bola som stastna...
Ono je dost velky rozdiel nieco vediet a vediet to aj naucit. to ze vies pisat este neznamena ze vies ako to naucit deti. Učila som prírodovedné predmety, ku ktorým som nekvalifikovane vyfasovala ešte chémiu - bol to pre mňa horor, aj napriek tomu, že ja sama ju ovládam na celkom slušnej úrovni, ale na vyučovaní ide o to AKO to žiakov naučiť.

pininka1
6. jan 2020

@lenocka12345 nie každá druhá, horšie je podľa mňa keď si niekto kto.studoval.silnoprud ide urobiť dvojročnú nadstavbu a ide učiť do škôlky, lebo ho to baví. Prípadne 20 rokov pracuje v bare a už na to nemá nervy. Ja ako sociálny pracovník som mala 5 rokov psychológie, pedagogiky a iných predmetov, nemali sme akurát didaktiku. Ešte aj štátnice mám z psychológie. Koľko tých čo učia o tom nemajú ani šajnu? A toto bude ďalší prípad čo tu píše. Ja by som bez ďalšieho vzdelania učiť nikdy nešla. Napriek tomu že mám teraz na spec. pedagogické množstvo rovnakých predmetov ako som mala na sociálnej práci.

autor
6. jan 2020

@hettinka na vlastné štúdium už nemám nervy nechce sa mi už učiť na skúšky a všetko okolo toho . Áno nemali sme prax ďalšia vec všetko čo si opísala že neviem sa dá do septembra doštudovať z materiálov čo mám zo školy . To sa ale nevylučuje s tým prečo som založila tému .ale som fakt rada že som vás zabavila trocha takto večer 🙂 aspoň niečo mi vyslo

gabu_lienka
6. jan 2020

"takže vyše 30 ľudí ,ktorí ti počuli na začiatku štúdia DPS boli oblbnuti a kľudne by sme tu osobu čo to povedala mohli zažalovať . Vlastne všetci sme si to robili zbytočne keďže to nevyuzijeme"

k tomuto len tolko - neznalost zakona neospravedlnuje, je to len tvoja hlupost ze si si neoverila ake su kvalifikacne poziadavky na jednotlive kategorie ucitelov uvedene vo vyhlaske 437/2009

hettinka
6. jan 2020

Kde si si robila to DPŠ?
Fakt má to zaujíma.

tortelinka
6. jan 2020

tak ešte raz a pomaly, ak máš štátnicu zo sociálnej práce, môžeš učiť len tú sociálnu prácu, takže to na žiadnej základke nevyužiješ

pininka1
6. jan 2020

@hettinka toto aj mňa zaujíma. Kopec moji kolegýň si robí dpš a všetky majú aj prax. Ešte aj my na tom kvalifikačnom máme prax.

vulka
6. jan 2020

Rôzne aktivizujúce metódy - dialogické metódy, projektové vyučovanie, prípadové metódy, hranie rolí, didaktické hry, simulačné metódy a pod. Ale toto všetko sa na DPŠ učí 🙂