Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@ella555 uplny suhlas. Ako keby bolo byt na RD s dietatom nejake stigma. Vsetko je to o zauceni sa a nemyslim si ze treba z mamiciek robit az take neschopne..Ved prave vela zien sa aj pocas RD nieco nauci, aj tento cas straveny doma s dietatom vie byt pre nu prinosny. Vie si zadelit-zorganizovat cas, urcit prioritu uloham a podla toho ich riesit. Chcela by som vidiet tych mladych, cerstvo nastupenych po skole-ako toto vedia😮.
Aj ja si myslim ze nie je uplne dobre a v konecnom dosledku osozne aby boli zeny tak dlho doma s detmi, no je az tragicke ze sa tymto nezaobera nikto zhora..
@drama_queen stacilo by podla mna, keby bolo viac miest na skrateny uvazok a tiez nieco spravit so skolkami, ved dnes je problem umiestnit 4r.dieta a sukromne jasle/opatrovatelky su nehorazne drahe pri nasich platoch 😝
@ella555
@rainee
@drama_queen
baby, myslim si, ze nechapete vobec o com je rec, resp. sa na to divate z toho zleho uhla. Tu sa riesi v tejto teme vztah zamestnavatel - zamestnanec. Clovek ktory je doma, z akekolvek priciny a ide o dlhodobu absenciu z prace, jednoducho ide mimo v danej praci, nenapreduje, nerastie, neuci sa novym veciam...odchadza prirodzene z praxe. Za dlhodobo nezamestnaneho sa povazuje osoba, ktora je bez prace 1 rok - tito ludia su NAJTAZSIE uplatnitelni na trhu prace. A clovek, ktory je mimo 3 a viac rokov, je uz duplovane mimo. Nikto tu netvrdi, ze mamicky na materskej sedia na riti a nic nerobia, ale z profesneho hladiska obycajne NEROBIA, nemam pravdu?
Ziadneho zamestnavatelôa nezaujima ako si na materskej zena vie poradit s pokakanym dietatom, zadelit cas, riesit ulohy...jeho zaujima riesenie uloh a situacii vzhladom k praci, ktorej jej ponuka...t.j. ked sa budete hlasit na poziciu do IT sektora... tak veci, ktorymi ste sa zaoberali a riesili v poslendnom obdobi a pravdaze ste ich vyriesili... a pravdaze bude od vas chciet aktualne riesenia dane pre aktualne obdobie... pravdaze najnovsie poznaky, informacie.. nie niečo už len 1 rok stare!!! A reci ako si vedela zorganizvoat veci na materskej s dietatom nie su absolutne vhodne na pracovny pohovor, prave naopak...este viac tu zenu odsuvaju mimo...
@mima4 ty asi tiez nechapes, ze tym chceme povedat, ze nie kazda mamicka na materskej osprostie. Ja si dovolim tvrdit, ze aj po 10r.na materskej by som mala stale dobre znalosti na akukolvek beznu admin.poziciu,pokial clovek nie je uplne mimo tak sa zauci. Tiez stale ovladam jazyky, pc, dokonca som si pocas md zvysovala kvalifikaciu. Ok, mozno IT alebo dane, uctovnictvo, to je ine, ale inak nevidim problem, nechystam sa na manazerske pozicie... a vobec nemam pocit ze som mimo 🙂
ahojte mamičky, ktoré chcete pracovať. ja som bola 4 roky doma, robila som predtým učtovníčku. a ked mam byt uprimna, na materskej som sa dost flakala čo sa tyka vzdelavania - myslim ohladom kariery. ale za to som si riadne užila celé 3 roky na rodičovskej + rok na rizikovom. a vôbec to neľututujem. dnes pracujem ako ekonom, stale sa nieco nove učim, chodim na školenie ked je treba, poprosim kolegynu o pomoc, ked si neviem rady atd. mam dcerku v skolke, chodim si pre nu sama. najprv som robila 30 km od domu, mala s babkou, ale prisla sanca na zmenu - a nelutujem doteraz. momentalne som opat tehotna, strasne sa tesim , aj ked neviem ako bude reagovat zamestnávateľ, ked som tu tak kratko - od decembra 2014. ale prvorade je babo, a uvidíme ako sa to vyvinie. všeto sa dá, ked sa chce ...
to nie je o predsudkoch, ale o faktoch... nájde sa síce zopár „pracovne-uvedomelých“ mamičiek, ale väčšinou sú to vykalkulované odchody z práce resp. choroby dieťaťa. máloktorá povie, musím si zohnať stráženie k malému, lebo musím do práce. nie – ony povedia, musím ísť na OČR lebo zdravie malého mi je prednejšie.. SAMOZREJME že je prednejšie, ale pre vás. nie pre zamestnávateľa. tak sa mu potom nečudujte. má v práci niekoho, kto mu vypadáva...
pričom zoberme si tu kritizovaných absolventov. jasne, prehnané nároky na plat. lenže takých nezoberú. zoberú tých, čo si vypýtajú málo (tí sa vedia zamestnať a tí čo pýtajú veľa budú ešte aj rok na pracovných pohovoroch pýtať veľa než sa spamätajú) a navyše u nich môžete hneď aplikovať návyky svojej firmy a nemusíte ich odúčať z predošlých.
@zuzanka.zuzu ale to potom aby potom zeny vobec nemali deti, lebo velmi rychlo skoncia s karierou. Samozrejme, kazdy chce mat zamestnanca co robi za minimalny plat, ma super znalosti, nikdy nie je chory atd.ale ludia nie su stroje 😉
tak zase to nehrotme, aj na materskej sa moze clovek udrzovat v kondicii a absolvovat kopec kurzov a vratit sa do prace este na lepsej urovni ako predtym. je to len o chuti a snahe neostat stat na jednom mieste.
inac co sa tyka oblasti IT, tak je naivne si mysliet ze mozeme konkurovat generacii co teraz vychadza zo skol... o par rokov nas preskocia ani nebudeme vediet ako, oni v tom ziju od malicka, pokial moja generacia taketo moznosti absolutne nemala a vsetko je len tvrda drina, aspon pre mna teda 😅
@rainee hm... tak ja mam asi tu smolu ze poznam zle mamicky - ty si sa vyjadrila ze osprostie... ja by som napisala aby to pekne znelo, kedze tu na mk vsetko piseme tak aby to pekne znelo🙂 - zmenia sa ti priority - si doma a to je priorita - urcite nie praca, vzdelavanie sa etc .... zensku co je 10 rokov na materskej nepoznam ale poznam co su vkuse 6-7 rokov - boli to kalkulovane tehotenstva a tie zeny sice boli sebavedome pokial boli doma ale akonahle zacali chodit po pohovoroch tak sebavedomie islo dole vodov - styl komunikacie, vyjadrovanie sa, pouzivanie cudzich slov v normalnej komunikacii, vseobecne informacie - vsetko islo dole vodov...
osobne poznam len jednu zensku ktora je doma a da sa s nou normalne rozpravat aj o inom ako len o detoch - tato zena sekla karierov lebo nestihali s muzom, je ale velmi aktivna - stale nieco organizuje ( nie pre matky s detmi ale realne spolocenske udalosti ), stretava sa so zaujimavymi ludmi, sama sa zaujima, ma vela vlastnych zaujmov ( tancuje, uci sa jazyky, chodi na kurzy etc. ) - na toto ale potrebujes aktivnu osobnost a nech sa na mna vaecsina zien co robia za paosm nehnevaju ale asi aktivne osobnosti zaujimajuce sa o svet okolo nich asi skor nie su... bez urazky☹ a pri tychto urcite nenastava zmena ani na RD, skor ta strata uz aj tak obmedzenych kontaktov to tebou pomenovane osprostenie navodi...
inak suhlas s mimou - porovnavat hlavne 2hy a 3ti rok na materskej s realnym pracovnym tempom je naozaj velmi usmevne a ziadna zena realne nemoze mysliet vazne ze ma organizacne schopnosti zato ze dokaze navarit pre seba a pre dieta, pobehat si po vonku a upratat byt za cely den 😀
@dai ja viem, tu je to moda 😀 a potom sebalutost tu este fici 😀 ale je to o tom konkretnom cloveku, ako k tomu pristupuje. ja osobne som na 3 materskej a uzivam si ju naplno, ale aj cosi porobim sem tam take aby som neosprostela... som si ista, ze ked sa budem chciet vratit do zamestnania problem nebudem mat ani s 3 detmi... akurat budem mat uz obmedzeny vyber trochu, ale to je sposobene mnou, nie nedostatkom prilezitosti...
no a este dodam, ze ak by mi hrozilo ze ostanem sediet doma na zadku, tak to radsej upustim zo svojich poziadaviek, ktore su teda teraz asi naozaj trochu cez, ale sak realita po materskej ma sformuje do pouzitelnej podoby 😀
@rainee no som sa pousmiala 🙂)) a nemozeme to otocit? ze kazdy chce mat pracu kde nemusi pohnut prstom, kde bude mat volno kedy chce, nebude ho nikto buzerovat za chyby, kontrolovat a dostane kopec penazi minimalne taky doktorsky plat? A samozrejme bez zodpovednosti🙂)) To by chcel kazdy... malo ludi ma ale co ponuknut na poziciach, ktore si vysnivali... a to viem o com vravim, prehrmi mi cez mail niekolko desiatok zivotopisov denne...
na druhej strane zamestnavatel ma kopec povinnosti, je viazany zakonom vo vsetkom co sa tyka zamestnanca od klucky dveri ktore otvori, az po poslednu minutu kedy odide z prace, zaplati za neho nemale mzdy, na ktore musi zarobit, nepadaju mu tie peniaze z neba. Za kazdou mzdou su vypocty a kalkulacie, zamestnanec si musi na seba zarobit, co casto ani nie je... a este znasa riziko, ze mu jedneho dna zamestnanec nepride vobec, ostane PN, OCR, nikto nevie kolko.. treba ho zastupit ;) A este sa natahovat ci vezme spat po 3 rokoch zamestnankynu z RD, ktoru treba v podstate na novo zaucit a nechat rozbehnut sa, cim dlhsie je clovek doma tym sa straca jeho kontakt s pracovnou realitou...a tym dlhsie sa dava dokopy a tym viac trenic je v praci
@simca06022011 ja vobec nechcem mat taku pracu ako popisujes, ja chcem mat pracu, kde nebude stradat moja rodina. mne bohate staci, ak mi zamestnavatel povoli robit co najviac z domu a bude sa mu to vysoko rentovat, pretoze si taku pracu budem nadmieru vazit 😉 plat je pre mna az na druhom mieste, dospela som do tohto stadia postupnym rastom poctu deti v nasej rodine 😀
@zuzanka.zuzu zuzu a kto mi najde opatrovatelku? spolahlivu? 🙂 to sa tiez neda zo dna na den, neviidm okolo mna ze by to bola bezna vec.. a ja osobne svoje chore dieta nenecham s cudzim clovekom len tak ;) ano asi som divna... myslim ze opatrovatelky sa najviac u nas vyskytuju v serialoch ako v realite. Nepoznam v okoli nikoho kto by vyuzival niekoho ineho ako starku (a my mladsi mame smolu, nase starke pracuju... cize musime byt doma ked treba).
@dai no... ale to je teraz taky svet, ze dieta oddelime od prace... pritom toto vsetko by malo fungovat pekne spolu.. ja mam doma peklo teraz s partnerom, lebo on si mysli, ze uz mozem zit iba kvoli rodine... pritom ja veci vo svojom zivote neoddelujem, vsetko super spolu funguje... ale ludia len ohovaraju, vlastne zavidia... ked niekto ma deti, je uspesny, pracuje... hned je to zla matka, lebo je v praci.. akonahle zeny pracuje, z terajsieho chapania sveta hned zanedbava deti a domacnost.. nechapem kam spejeme... keby toto dakedy povedal moj otec mame, asi by dostal po hlave.... uz si ludia nevazia nic, ani pracu, ani plat z tej prace... iba sediet doma a hrat sa v 40tke na infantilne deti co sa nahanaju s autickami a plysakmi po byte.. nechcem vidiet aky vzor mozu mat z tohto nase deti... ja si svojich rodicov pamatam medzi 30-40 ako uspesnych pracujucich, stretli sme sa podvecer, sstravili spolu vikendy a vecere a nemam pocit ze by niekto niekoho o nieco obral... nie ako pubertakou nahanajucich nas z jedneho kruzku na druhy, z jednej atrakcie na druhu, pobehujucich bez zmyslu medzi kaviarnou, bytom a kuchynou s telefonom na uchu.. ani sediacich pred telkou.
@libka1 aha a vymyslela si si taku pracu co sa bude tvojmu zamestanvatelovi vysoko rentovat, lebo ty budes doma rozsirovat potomstvo? 🙂)))
@simca06022011 slusna komunikacia je zaklad 😉 na toto velmi ani neviem ako reagovat, lebo je to uplne od veci co si napisala 😅 nevies co robim, nevies v akej firme robim, ale vies ze som si cosi vymyslela ...
malokedy sa urazam, ale toto sa ma normalne dotklo
@libka1 ono tebe moze byt jedno o aku pracu pojde, staci, ked budes ju moct robit z domu... ale napr. zeny co maju univerzity a maju aj rozum hodny vysokoskolsky vzdelaneho cloveka... pre ne by bola taka praca dost frustrujuca, proste chcu sa aj realizovat...
Opat, plne berem, a opat bez urazky... ale je to fakt...ze vacsina zien s ucilistim tymto veciam nerozumie a je to uplne prirodzene.
@libka1 neviem co je odveci a ani co sa ta dotklo, ja sa pytam ci si si vymyslela taku pracu co by ti vyhovovala pri tvojich prioritach... nevidim tam ziadnu urazku ani nic nezrozumitelne.. som bola zvedava co je asi tak pracovna napln tvojho vysnivaneho jobu.
@mima4 no vidis, a ja sa dokazem realizovat aj z domu, vobec ma to nefrustruje.. mam pracu ktora sa da robit absolutne z domu, je tam neustala komunikacia so zahranicim, ale je len telefonicka alebo pisomna, takze je uplne jedno kde sedim... len akurat robim vo firme ktora pracu z domu nepodporuje, alebo teda zavisi od konkretneho nadriadeneho, predtym som mala takeho ktory to podporoval, teraz mam takeho co to nepodporuje... predtym som z toho dovodu isla do prace hned po materskej, kedze som mohla gro robit z domu, teraz pojdem az po rodicovskej, lebo chcem svoje dieta kojit a nechcem viac casu stravit v zahranici ako s vlastnym dietatom 😉
je to o kazdeho prioritach...
@simca06022011 to rozsirovanie potomstva... viac k tomu nemam co povedat... 😝
@libka1 no nemusis :P prepac ak som sa ta tym dotkla, ja som to naozaj myslela iba v tom zmysle, starania sa o viac deti
rozširovať potomstvo ≠ starat sa o viac detí
@simca06022011
@mima4
chcela by som si len zastat libku... chapem o com pise aj ked 3 deti su uz predsalen 3 deti - ale ja verim ze aj tak sa to da...
u nas vo firme je vela prac ktore sa robia ako telework - proste clovek ich robi z domu - ide o vela marketingovych, analytickych ci financnych pozicii... dokonca aj moja operacna, ci manazerska sa relativne z domu da robit - a toto aj vyuzivam v pripade ze su deti chore ( neberiem ocr ale robim z domu ) - predtym som mala napr. team ktory sedel po celom svete, direct reportov tiez v roznych krajinach a supportovali sme tiez ludi sediacich v roznych krajinach - cele tehotenstvo som viac menej robila z domu kedze som mala problemy🙂 pri takejto prace naozaj nie je dolezite kde sedite - ak mate sebadisciplinu tak uplne v pohode robite meetingy na telefone... a z domu je to predsalen o trosku inom pohodli🙂
takze ak je libka napr. uctovnicka tak uuuuplne v pohode moze robit z domu😉
@dai aspon ty si to pochopila 😵 , robim IT podporu na uctovnicky a kontrolingovy software a uzivatelov mam od Slovenska az po Indiu 😉 osobne komunikujem len ked idem priamo skolit do nejakej lokality, inac idem len cez telekonferencie, maily a online platformu co mame k dispozicii na zadavanie poziadaviek uzivatelov. mozem sediet hocikde a ak mi to zamestnavatel umozni, budem mu za to velmi vdacna a odplatim mu to 100x, ak nie, zariadim sa podla toho 😉
@libka1 presne nejaku takuto pracu som si predstavovala... v IT sektore je podla mna takychto pozicii vela - ja mam teraz velke teamy pod sebou a sedia tu v sr - takze zial sa to neda robit len z domu - ale ako som pisala, v pripade nudze stale viem byt aspon trosku flexibilna ( poprehadzujem kalendar a idem🙂 )
@dai ja som nijak na nu neutocila, sama mam pracu ktoru robim z domu, celu matersku som odrobila z domu, ale chcela som vediet co take chce robit z domu, kedze pisala, ze by " mne bohate staci, ak mi zamestnavatel povoli robit co najviac z domu a bude sa mu to vysoko rentovat, pretoze si taku pracu budem nadmieru vazit " .. pretoze to by tiez chceli vsetci a na taky prispevok som reagovala strucne a nie velmi vazne, lebo viditelne sa urazila za nieco co som tak vobec nemyslela ;) Nic ine som nepovedala, len som chcela vediet co take chce robit z domu 🙂
Je tu este jedna tema aktivna o tejto problematike a teda ja som za viac flexibilnu kancelarsku pracu, nie je vobec nutne, aby boli ludia v administrative prikovani k stolicke v kancelarii od 8mej do 16:30 (a viac)... len teraz je to tak, ze je to tazke na oboch stranach, zamestnavatel neveri zamestnancovi ze bude robit, zamestnanci casto ani nerobia naozaj... a tak. Hlavne starsi veduci maju predstavu o prace takuto. Ja mam dokonca starsieho zamestnanca a ten nevie prezit ze nie som kazdy den v praci :P Ale napr. mat urobenu pracu a musim sediet za stolom do vecera, tak to by som neprezila.... a detto neviem si predstavit nechat napr. svoju choru dceru s nejakoou opatrovatelokou, kvoli tomu ze sa bude niekto hadzat o zem v praci, kvoli tomu ze tam nesedim...

@rainee Niekedy tu mam pocit, akoby jedinou hodnotou zeny bolo kolko zarobi.