Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
Ja by som isla tiez do prace len nemam kde :( mne pred nastupom na matersku koncila zmluva a tak sa tazko hlada praca. ☹
asi dost zavazi, aky mala zena pracovny zivotopis pred MD - tym sa nechcem niekoho dotknut, ale verim, ze je zlozitejsie zamestnat sa v regione s vysokou nezamestnanostou, ked nemam ziadnu poriadnu kvalifikaciu (skoncena mozno nejaka ucnovka) a bola som doma 6 rokov na MD. Preto suhlasim s tymi mamickami, ktore sa stavaju k materstvu zodpovedne - to som sa snazila robit aj ja. Cely zivot robim v jednom obore, dokonca som ho aj vystudovala, co sa u nas paradoxne casto nestava. Pracovala som na roznych poziciach a za roky som sa vypracovala a spravila si meno - nielen u svojho zamestnavatela, ale na trhu prace. Ked som odchadzala na prvu MD, myslela som si, ze po 12 odrobenych rokoch zostanem 3 roky doma. Ale uvedomila som si, ze som velmi aktivna a potrebujem riesit aj ine, aby mi z materskej nepreplo. A to sa dcere venujem myslim dost. Takze po 2 rokoch, a prave vdaka mojmu zivotopisu pred MD, som sa mohla vratit spat do prace - dokonca mi umoznili polovicny uvazok, co byva velmi zriedkave v mojej praci - a to by som podotkla, ze na personalnom oddeleni ma s poziadavkou na skrateny uvazok zrusili, ze sa to neda. Ale buduci sef ma poznal, a vedel, ze ma chce aj na polovicny uvazok. Potom sa stalo, ze som neplanovane otehotnela 2.x - a namiesto predlzenia uvazku na plny nastupujem o tyzden na 2. MD. Dnes vsak uz viem a aj sme tak so sefom dohodnuti, ze sa hned po MD vraciam do prace, t.j. nebudem na ziadnej rodicovskej dovolenke (podla zakona mi drzi miesto). A ani nechcem. Pracu mam hned pod nosom, nemam ju casovo vymedzenu od-do, len si potrebujem odrobit 20 hodin za tyzden. Vela veci viem spravit z domu. A pravdupovediac - v praci sa "vybijem", a doma som potom kludnejsia, nie som nervna, a rodina ma zo mna viac. Tych par hodin mojej prace vykryje opatrovatelka. Takze si myslim, ze vsetko sa da, ked sa chce. Len treba vopred premyslat nad tym, ako k tomu budem pristupovat.
@hrasiak myslim si, ze tvoj prípad je velmi ale velmi idealny. taketo veci sa na Slovensku velmi nedeju ani napriek tomu že od 1. 2. 2015 stat dotuje zamestnavatelov, ktorý vytvoria pracovné miesto žene na RD. Ano samozrejme, že žena sa skor zamestna po RD ak mala predtým kvalitný životopis stým súhlasím. Ja som účtovníčka a moj prrípa tiež vyzera velmi idealne. Pre otehotnením som dostala vynikajúcu ponuku, ktorú som nemohla prijať lebo som otehotnela. To miesto mi vraj držia a teraz sa tam chystam robiť. synček ma 15 mesiacov. Ale realne to ude až vtedy ak podpíšem zmluvu. Takže mi držte palce
@mirkatn mozem sa opytat, za teba bol v pracu zastup? ako to potom riesili? mal ta kto zaucit? ja sa tohto uz teraz obavam. hoci mam do decembra este cas. no kalkulujem a preberam to zo vsetkych stran. namiesto mna je prijata baba, ta vsak "v procese" frci uz 2r., medzitym sa nam menil program, kopec inych veci. no mam hlavu v smutku, ci ma vobec prijmu spat 😒
@karinkaeich mna zaucat nemuseli, tu robotu ovladam aj poslepiacky, ved po 6 rokoch noo 😀. Kocka co.zastupovala mi lrn odovzdala otvorene veci, povedala ako to bezi teraz,cize nieco nove tam bolo a makala som ako keby aom ani neodisla. Jej nasli iny job lebo bola tiez sikovna, ale to.je aj tym ze som sa skor ozvala. Bat som sa nikdy nebala co sa tyka roboty, skor som optimista 😉
Baby este je okrem vynikajuceho zivotopisu pred MD dolezite mat "nos" na inteligentného sefa a osadenstvo vo firme. Pokial je bezcharakterny, vasa šikovnosť tam miesto mat nebude. Vela stastia vsetkym mamickam, ktore sa vrátili,alebo len planuju navrat späť do prace 🙂
inak teraz sa vsetci skusme vcitit do opacnej strany...ako zamestnavatel by ste preferovali mamicky?podla mna je problem presne v dlzke rodicovskej, po 6, 9 rokoch nech mi nik nehovori, ze je rovnako sposobily ako ked napr. odchadzal...a co by ste teraz spravili vy ako zamestnavatel?pustili sikovneho, zapracovaneho cloveka a prijali mamicku po 6, 9 rokoch materskej?ktora sa problematike pravdepodobne nevenovala, stratila pracovne navyky, hrozi riziko, ze ozaj bude zdrhat z prace co najskor, casto vypadavat?podla mna by bolo idealne skratit rodicovsku na dva roky...aj mamicky by sa lahsie zaclenovali...
@amouramour ja som za, moja má dva a ja už pracujem na čiastočný, nie tam, kde som pracovala pred otehotnením, ale pracujem, len škoda, že súkromné jasle sú drahé a do škôlky ju pravdepodobne nezoberú
@moni244 presne toto by sa radsej mohlo upravit, mamicky by sa vratili o rok skor a dostavali by vyssi prispevok, tie co pracuju na jasle/skolku...celkove si myslim, ze by sa mohli najst skor opatrenia, ktore by zvyhodnovali zeny ktore pracuju a tym by motivovali zeny k lepsiemu a skorsiemu zaradeniu do prac. zivota ako napriklad opatrenia typu vacsi rodicak...ale tak bohuzial takto nasa vlada nerozmysla🙂
@amouramour ja som taktiez za kratenie rodicaku na max 2 roky. A tie ktore nechcu nastupit, nech su dobrovolne nezamestnane.
@amouramour
@moni244 nuz ono je to tazke. Hlavne si treba uvedomit, ze 3rocna rodicovska dovolenka nie je povinna. S normalnou pracou (kludne aj na pol uvazku) a prispevkom od statu na jasle sa daju dokonca utiahnut aj tie sukromne. Skor je to o tom, ze treba chciet a mat vlastny zaujem, nie sa spoliehat na to, ze nejaky chudak zamestnavatel je *povinny* ma zamestnat len preto, ze ja nemam co jest. Holt tak to nefunguje.
(Problem nastane, ked dieta dosiahne 3 roky a do statnej skolky ho nezoberu... ale ten problem nastane tak, ci tak, pretoze rodicovsky prispevok je tiez len do 3 rokov a nikoho nezaujima, ci mate dieta kam dat)
@maslenka47 presne o to ide, že s tým príspevkom to ako tak utiahneš, ale nie každý zarába 800 eur a vyššie, niektoré robia aj za 400-500 v čistom a keď máš doplácať ešte jasle 200 eur, tak si to dvakrát zvážiš, či do tej práce pôjdeš, lebo dieťa dovŕši 3 a čo potom? úrad práce? lebo nemáš šancu z takého platu utiahnúť súkromnú škôlku
@maslenka47 tlieskam !
@maslenka47 asi tak🙂ja pracujem od malej 7 mesiacov, nastupila som hned ako mi skoncila materska a velmi si to chvalim🙂
@moni244 mas pravdu, ze pri mensej mzde to nie je velmi motivujuce, avsak jedinu vyhodu tu vidim v tom, ze aj ked zarobis 500 v cistom, k 230 euram doplatis za skolku dajme tomu170 eur (skolka stoji 400 v BA bezne), ostane ti 330 eur, čo máš po krátení MHD asi cca 300 eur, cize tymto "ziskas iba" 100 EUR navrch oproti tomu, zeby si bola doma... tak aspon clovek nestraca pracovne navyky a nezvysuje pravdepodobnost, ze po x rokoch doma ho poslu z prace kadelahsie...a on si bude hladat pracu so slovami... ze pri dvoch detoch bol 5-6 rokov doma - toto je totiz zla referencia... tak dlho nepracovat..
@moni244 ono zase si nemysli, ze za statnu skolku zaplatis menej, ako tych 100-150 eur / mesiac. Aspon teda v bratislavskych podmienkach. Skolne sice zaplatis menej, ale stale musis platit stravu, nosit hygienicke potreby (v sukromnej toto je vacsinou v cene), atd atd. Ale rozhodne je to rozdiel oproti 350-400 eur bez prispevku od statu.
Bez kvalifikacie, bez skusenosti a s detmi na krku holt ale asi budeme musiet byt vdacne aj za tych 500 eur v cistom a makat na sebe, aby to v buducnosti mohlo byt viac. Na take pracovne miesto totiz obvykle stoji dalsich 20 ludi v rade, tak tazko cakat, ze tam niekto s otvorenou narucou zoberie mna a da mi 1000ku v cistom miesto nejakeho prave skonceneho stredoskolaka, ktory bude skakat radostou aj za tych 500 a robotu spravi tak isto 😝
Ahojte, síce vlastné deti nemám/e ale partner má dve z predch. manželstva ktoré sú u nás dva týždne v mesiaci /striedavka/ ... pol roka som si nemohla nájsť prácu - až po 6 mesiacoch sa mi ozvali dvaja zamestnávatelia.. samozrejme najskôr jeden a par dní na to aj ďalší. Keďže som prijala prvú prácu, síce to bolo len na dohodu a bolo mi ľúto vzdať sa jej /v budúcnosti možnosť postupu na inú funkciu a je to práca od októbra do mája/, nechala som si obe - tá druhá je na TPP ale "len" na 30hodín týždenne - tiež možné finančné prilepšenie po určitej dobe. V práci na TPP mi smeny určujú a na Dohodu si viem urobiť smeny ja. Nechodím do práce preto lebo musím, ale preto lebo chcem /co je rozdiel si myslím/ a pozerám sa aj do buducnosti... už teraz viem, že do práce sa chcem vrátiť čo najskôr sa bude dať - po MD, a to z toho dôvodu lebo chcem /samozrejme neviem ovplyvniť zdravie dieťaťa a ani veci v budúcnosti, ale nerada by som bola na materskej a sťažovala sa na to, ako mi prepína, že namiesto trička si obliekam dupačky /obrazne povedane a pod/ no hlavne chcem byť v spoločnosti a pracovať na sebe. Teraz ani v jednej praci nezarábam 500€, ale som rada, že ju mám... O peniaze v našom prípade nešlo, ale bolo už aj v našom vzťahu cítiť, že mi nerobí dobre, keď som iba doma /nejake stretnutia a obchody/. Chcelo to zmenu a hneď je to iné /kludné, pokojné/ vo vzťahu... niekedy stačí málo, možno len chcenie ale u niekoho lenivosť, presp. pohodlnosť zvíťazí ...
@maslenka47 to mate nejaku drahu statnu skolku,od nas pytali len na zaciatku balik vreckoviek a minule som sa pytala,ci a co treba doniest vraj nic... No vlastne..2xrocne sa plati po 50€ to ZRPS alebo ako to nazvat. Cize mne to vychadza tak do tej stovky..
Nuz,absolventi? Viem,ze nasi lidri sa stazovali prave na nich - praveze oni boli ti,co chceli vysoke platy hned.. Este ta nasa generacia bola trosku ina,vedela,ze na zaciatok si vela pytat nemoze,ze najskor ma nieco dokazat. Tito mladi su uz povacsinou ini.. Chcu skor vela penazi za malo muziky. A to je aj skusenost mojho partnera,ktori je vlastne tiez zamestnavatelom...
A ja sama viem,ze na ten plat,co som mala predtym,sa musim najskor vypracovat... Myslim,ze vacsine ludi je to jasne,no je kopec takych,co maju velke oci...
V dnesnej dobe vacsina mamiciek odchadza na matersku casto po minimalne 10.odpracovanych rokoch. Cize uz s dostatocnymi pracovnymi skusenostami.
Nuz, ja absolutne nevidim problem v tom, ak je zena dlhsie doma s detmi, ved kazda ma nejaku predoslu prax, na kazdu pracu sa aj tak zauca, ovladanie pc, jazykov atd. (pokial sa nejedna o oblast kde sa treba sustavne vzdelavat ale aj to sa da pocas md) sa tiez neda zabudnut, tak trosku nechapem tu fobiu z mamiciek. A nikde nie je napisane ze budu kazdy mesiac s deckami doma, casto mozu byt perspektivnejsi zamestnanec ako povedzme absolvent. Ale je jasne ze pri takej nezamestnanosti aka tu je, nikto nevezme zrovna mamicku, ked si moze vyberat, uz len kvoli tymto predsudkom.
@moni244 ja som mala v cistom este menej ako tych 400-500 (na skrateny uvazok) a platila som sukromne jasle a aj tak si myslim, ze sa mi to oplatilo. Financne vobec, ale z inych hladisk ano. Dostala som ponuku od firmy, v ktorej som pracovala pred materskou. V case otehotnenia som mala zmluvu na dobu urcitu, ktora vyprsala kratko po porode. Vratila som sa po 14 mesiacoch MD+RD na polovicny uvazok na veducu poziciu a dostala som uz zmluvu na dobu neurcitu, i ked vedeli, ze planujeme druhe. Teraz som na druhej materskej, tak som zvedava, aky bude druhy navrat. Dolezite je, ze mam vobec narok na matersku (medzi detmi je rozdiel necele tri roky) a v ruke pracovnu zmluvu na dobu neurcito. A novu pracovnu skusenost navyse🙂
Jaj, a este som chcela napisat jedno. Za ten rok a pol, co som bola v praci po prvej MD som bola na OCR dva razy - z toho raz sme boli v nemocnici. S muzom, ktory robi nocne smeny, sme sa pri detoch jednoducho prestriedali. Sice sme sa videli akurat tak vo dverach, ale zvladli sme to.
A tiez si myslim ze vela mamiciek by rado islo pracovat aj skor pocas md, ak by na to mali podmienky, pracu, skrateny uvazok atd a hlavne jasle nestali 400e mesacne, lebo pri priem.plate by potom robila len na tie jasle... 😠
@mima4 ja to chapem,nie je to tak davno,co som aj ja zacinala po skole.. S 6090 sk v hrubom. To bolo aj v 1999 dost malo na prezitie. Tak som si privyrabala..a to som zila s rodicmi a tiez som planovala sa casom osamostatnit. Len som nad tou sumou preglgla. No ale chcela som robit a ziskat prax.
My sme mali jedneho kolegu noveho..co z 8 hodin pracovneho casu 3! Hodiny! Nepracoval! On si robil prestavky. Dostal vyhadzov. No a nasledne sa chvalil,ze ma pracu s platom 40tisic. Tak nech ma. Bud aj odtial vyletel,ak pracoval tak,ako u nas alebo mu nasa praca nesadla a nasiel sa v tej inej.
Toto je sice extrem,ale na niektorych pomohlo bu-bu-bu,inym ani to a museli odist. No mladost-pochabost, jasne,je kopec mladych a pracovitych ludi to bezpochyb,co na sebe tvrdo makaju to uznavam. A zas aj to je pravda,ze ja medzi ludmi v ktoromkolvek produktivnom veku je to tak.
Ono zas naozaj tazko je to zovseobecnovat.
@rainee a tak urcite by slo viac mamiciek pracovat za inych podmienok. Navyse v sukromnych,co som si vsimla,je vzdy vyssi poplatok za dieta mladsie ako 3roky. A ked si vezmes ze starsie ti nevezmu do statnej skolky,tak plnu sumu zan,za mladsie sice minus 230€, ale ked si to spocitas,tak to,co zarobis,minies na sukromne zariadenia. Pokial teda nezarabas 800 a viac v cistom.
Inak je tiez nechapem, ze sa tu robi z mamiciek taky strasiak, a preco by zena nemohla byt po MD normalny zamestnanec, aj absolvent sa musi zacvicit. Naviac po zauceni nejakej mamicky, co uz ma odrodene a vacsie deti uz nie ej obava, ze odide na dalsiu MD. Choroby su otazkou niekolkych rokov, neviem ale moje deti od veku okolo 5 rokov, uz tak casto chore nebyvaju. Vo veku 10 rokov su uz v podstate samostatne.
Mne osobne tu chyba akasi flexibilita v zamestnani, zena leti z materskej , 6 mesacnej, hned do prece aby o nu neprisla, sedi 10- 20 rokov na jednom mieste a ked potom to miesto zanikne, alebo ju vyhodia, tak nic ine nevie. Podla mna nie je zmyslom, drzat sa upato jedneho pracovneho miesta, ale byt flexibilny, precovat na sebe a stale sa niekam posuvat. Ved mimo Slovenske su ludia, co zacnu s niecim uplne novym aj v neskorsom veku a zacinaju od nuly. Mozno to ma zena po MD tazsie, ale kto chce a pracuje na sebe to dokaze, urcite to nie je len o tom, kolko rokov sedi doma.
@ella555 mne to tiez dost vadi, ze sa na mamicky pozera pomaly ako na asocialov, co cele dni sedia na zadku, nic nerobia a len vyciciavaju soc.system. ale kolko do neho odviedli pocas x rocnej prace, to uz nikoho netrapi. Ani co vedia, hlavne ze maju deti tak su automaticky neziaduce. Ale personalisti-sefovia si neuvedomuju, ze tiez raz pojdu na matersku, aj ich dieta moze ochoriet, alebo budu starnut a uz tiez nebudu ziaduci, aby sa im to nevratilo. Na vsetko sa dnes pozera cez peniaze a co najviac vycicat zamestnanca za pareurovy plat 😝 Aky zivot tu maju zeny, bud zivoria z materskej, alebo lietaju z 1 zamestnania do 2 a decka ani nevidia, len aby bolo na pokrytie mesacnych nakladov...cest vynimkam.

@miriam11
@ivia25 momentalne to iste prezivam aj ja, doteraz mam obraz sefa, ktory ma prosikal, aby som mu pomohla rozbehnut firmu, teraz, ked mi skoncila RD uz nepocita so mnou, to je jeho vdaka za moju pomoc ☹