icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

mima4
17. mar 2015

@simca06022011

"...zamestnavatel neveri zamestnancovi ze bude robit.."

toto je pre mna proste jav akty x!!

ved čo hovori nas a o nasej praci???!!!!! To kolko hodin sedime na riti v praci, alebo pracovne vysledky/vystupy??

ach... toto je jak 100 rokov za opicami

rainee
17. mar 2015

@simca06022011 takato praca je utopia, o tom sa ani nemusime bavit. Mne osobne by stacila akakolvek administrativna praca na polovicny uvazok, aby som sa mohla aj trosku realizovat v praci , ale mala cas aj na rodinu. Pred MD som pracovala 10r.v renomovanych firmach, v zavratnom tempe, narocna praca casovo aj naplnou, caste sluzobky do zahranicia. Takze viem co je to makat, ale kedze som chcela mat aj rodinu, uz by sa to nedalo sklbit, lebo manzel ma podobnu pracu a praca z domu resp.moznost flexibility nebola v mojej firme mozna. A vela zien co poznam (vacsinou vs s praxou) maju problem vratit sa do prace a to su fakt sikovne zienky. Tiez nikoho nezaujima ci vie byt zena flexibilna, proste ma deti, je po MD tak automaticky skoncila...

mima4
17. mar 2015

@dai ako ja to uplne berem, ja som skor reagovala resp. mozno som to zle pochopila od @libka1 , ze je jedno aku pracu bude robit... hlavne ze bude moct byt doma..cize vezme aj skladanie obalok ci nieco podobne...

libka1
17. mar 2015

@mima4 skladanie obalok je super vec na vyvetranie hlavy a zmenu myslienok 😉 raz do mesiaca tak na hodinku a zapojim aj deti a mame spolocnu zabavku...

mima4
17. mar 2015

@rainee
preco utopia?
pises, ze tvoj manzel ma podobnu pracu ako ty. Do akej miery on sa ide teda prisposobit faktu, ze ma deti a rodinu? Preco to mas byt prave ty, co si hladas vzladom k praxi a vzdelaniu nevhnodnu pracu (administrativaa - staci absolvent obchodnej akademie)?????
A vobec, naco si potom studovala?

Ako uz by mohlo sa tu to skolstvo spoplatnit...

mima4
17. mar 2015

@libka1 to hej.. raz za mesiac to moze byt super 😉

simca06022011
17. mar 2015

@mima4 pozri je to mozno z akty x ale je to tak, este si to nevidela v realite?? ako sekiruju obchodakov napriklad? na obrazovke si pozru ze obchodak zaparkoval pred domom a sedi doma a hotovo... nabuduce bude musiet sediet v kancelarii, detto ak je niekto doma, zakonite sa nevenuje praci :P ta praca sa potom podla niektorych ludi robi SAMA 🙂)) vies.. SAMO a SATO... 🙂)))

moni244
17. mar 2015

vau, ja normálne žasnem, už sa nečudujem, prečo sa toľko ľudí hanbí, že robí "len" prácu za pásom, predavačku a podobne

libka1
17. mar 2015

@moni244 kazdu pracu treba, nie je sa za co hanbit, poznam vyuceneho murara ktory robi kompletne rekonstrukcie bytov (naozaj na vysokej urovni) a zarobi viac ako vela vysokoskolakov. len musi mat clovek robotu s ktorou je stotozneny, inac je to na figu 😒 praca s privlastkom "len" podla mna neexistuje 🙂

moni244
17. mar 2015

@libka1 ja len, že taký ľudia sa potom nepovažujú za intelignentých a nedá sa s nimi konverzovať na normálnej úrovni

mima4
17. mar 2015

@moni244 za pasom robia aj tzv. "vysokoskolaci".

libka1
17. mar 2015

@moni244 teraz koho myslis? ludi co nemaju vysoku skolu? lebo ja teda poznam vselijakych vysokoskolakov 😅 suvislu vetu nepovedia ale hrdo sa pysia titulom. mam kamaratky aj s ucnovkou a su to zenske do voza aj do koca. ako dobre si s nimi na pieskovisku pokecam. ale tiez nie so vsetkymi samozrejme 😉

dai
17. mar 2015

@simca06022011 s tym prikovanim suhlasim - na druhej strane sama si uvedomujem ake tazke z domu robit je - clovek musi byt sebadisciplinovany a zodpovedny - a takych zial nie je vela... vidim to aj na sebe ze predsa len v praci je to tempo, atmosfera taka pracovna... doma sa citim ako na dovolenke🙂 aj ked prave preto mam tendenciu robit doma omnoho intenzivnejsie... take je to cele divne🙂

dai
17. mar 2015

@moni244 ja som to pisala o tej praci za pasom... nie , hambit sa nemusi nikto... ale ano - skus mi to priblizit - kedy sa ludia stojjaci 8-12 hodin za pasom rozpravaju na nejake temy, riesia realne problemy? ci pridu domov a idu studovat filozofiu, citat denniky? neviem... moja skusenost je ina ( sama som za pasom brigadovala este na ZS a teda ziadny lumeni ti ludia neboli - rozhovori boli o praci, detoch a ohovaracky co som ja postrehla - a to bola obrovska firma...)

mima4
17. mar 2015

@moni244
to ze za pasom sa nemoze vyskytnut ingeligentny clovek, to nikto netvrdi, ze je to podstatne mensia pravdepodobnost, ale nikdy sa dana vec nevztahuje na vsetkych. Musim suhlasit s @dai - kamoska Bohuzial z rodinych dovodov musel odist na miesto, kde jedina sanca na pracu bola praca za pasom, ma VS, vzdy robila s VS ludmi na urade... a sama videla ten rozdiel... plus by som k tym temam co dala dai pridala aj verejne rozoberanie vlastneho sexualneho zivota a podobne... proste ti ludia (opat nie vsetci) maju uplne inde nastavene hranice.
Tiez som robila aj vo vyrobe na brigadach... ono xixi xaxa... dalo sa posmiat, zabavit.. pokecat o jednoduchych temach, ale tymto to haslo.. urcite som s tymi ludmi nemohla komunikovat na mojej urovni.. musela som sa k nim proste priblizit... ale to stale neznamena, ze su to horsi ludia, ci ich praca je bezvyznamna.

rainee
17. mar 2015

@mima4 preto, lebo manzel zarobi lepsie 😉 a ja sa v pohode uskromnim a az tak mi to nevadi, lebo mi je jasne ze pri malych detoch casovo narocnu pracu so sluzobkami uz mat nemozem a ani nechcem...predpokladam ze manazerske miesto mi po md tiez nikto neponukne, aj keby som bola neviem aka dobra, takze mi pride toto zatial najrozumnejsie riesenie 😉

Ano, je pravda ze dnes ma hocikto vs, uroven ale neviem hodnotit, nakolko som studovala v zahranici.
A k tej praci z domu, ja nevidim problem, ved dnes je standard notebook, mobil, vela veci by sa dalo takto poriesit, hlavne nech je praca spravena...v zahranici to tak celkom funguje.

drama_queen
17. mar 2015

Chytat za slovicka, take popularne tu na mk.
Ano, mamicku ak ju aj zavolaju na pohovor pri zmienke o silnych vlastnostiach povie "po x rokoch doma viem perfektne organizovat cas a urcit priority-najprv predsa vymenim dietatu plenu a potom mu dam jest". Alebo to urobim naopak? T
Preco by to ale nemohli vyuzit uz v tom pracovnom kazdodednnom rezime? Alebo nevyuziju, ved ktovie dopredu co ho v danej praci caka?
A zmienka o strate pracovnych navykov..to ako vazne? Boli-sme na MD, nie v osobitnych skolach. Hadam(cest vynimkam) neberu mamicky po RD na vedecko-technicke pozicie kde budu skumat moznost zivota na Marse, cize tak ako napln prace-tak aj pracovne navyky sa sikovnym, zodpovednym a ochotnym ucit dostanu rychlo pod kozu.

hikokk
17. mar 2015

Inteligenciu na VS nedostaneš (aspoň na Slovensku určite)

natalym
17. mar 2015

@drama_queen Raz som to kdesi čítala, že matky sú najschopnejšie manažérky. Musia odhadnúť riziká, určiť priority, veľa vydržia, aj pod stresom, vedia robiť viac činností naraz, sú empatické. No skúsil by mi niekto niečo povedať, že som len matka........By som mu povedala do duše.

mima4
17. mar 2015

@drama_queen
perpac, ale ked na pohovore zacnes splietat plienky... automaticky spadnes do kategorie "v ziadnom pripade!!!". Taketo infantilne reci su prvym a osudovym krokom ako sa nezamestnat. Nikoho nezaujima tvoj sukromny zivot, budu sa ta pytat na veci z tvojej kariery... PRACOVNE veci.

Pracovne navyky mas v praci, nie na MD, ci RD, kedze asi si aj na RD.

drama_queen
17. mar 2015

@mima4
Ked uz ma oznacujes a vyjadrujes sa..no neviem, ved to bolo myslene ako ironia. Asi sa to nedalo pochopit z toho prispevku? 😨😱 oh jesus. Zial co pocuvam tak vacsina mamiciek hladajucich si pracu vobec nespomenue ze ma deti=neuvedie to v cv a pod. Takze ano, urcite vsetky vravia o skusenostiach pocas RD😀
A vravim este raz, ked nas do prace prijmu tak verim ze tie pracovne navyky ziskame. Nie sme retardovane alebo nesvojpravne.

mima4
17. mar 2015

@drama_queen ja netvrdim, ze si retardovana ci nesvojpravna, ale zamestnavatel skor uprednostni niekoho, kto pracovne navyky nestratil. Toto je proste fakt, a bud to prijmes ako fakt..alebo budes zit vo svojej iluziu a iba sa čudovat.
To či je niečo myslene ironicky je narocne posudzit z pisaneho textu, toboz ked nepouzivas ani smailikov 😉

siska53
17. mar 2015

@drama_queen myslim,ze vacsina z nas ani nestihla tie pracovne navyky stratit. 🙂) ved deti to jednoducho nedovolia! No nie?,vstavaju vacsinou skoro,hras sa s nimi,robis gazdinu,kedze chlap vacsinou dlho robi a ty si doma,domacnost je na tebe (aspon ja to tak beriem,som doma,je to predovsetkym moja parketa),nakupy varenie...a ak vobec vyjde cas,tak sa vzdelava,ci sa venuje konickom,ktory sa mozno v buducnosti stane povolanim (mnohe to tak spravili)..

Je uplne ine,ked su deti pi zariadeniach a vtedy je ten clovek doma..tam uz hrozi akysi upadok navykov,zvalst ak trva dlho. Ja som si pred 15rokmi,hned nasla brigadu,nastastie som po 4,5m.nastupovala na TPP.

ella555
17. mar 2015

@mima4 Nie kazda praca sa vyvija takym rychlym tempom ako IT. Vacsina zien aj tak v IT nerobi. Su prace co sa daju robit z domu a take co nie. Ja mam pracu, kde musim fyzicky byt a je na smeny, jednoducho s detmi nedokazem dat zamestnavatelovi, to co chce, naviac ocr, prazdniny, vsetko v praci problem a tak som radsej doma. Ja mam 7 rokov praxe a aj po niekolkych rokoch doma si myslim, ze viem stale viac ako absolvent.

siska53
17. mar 2015

@mima4 a kto by na pohovore rozoberal plienky?? A vobec dieta..to nie je predmetom pohovoru. Ledazeby dakto siel za au-pair ci babysitter.
Na taku temu sa potencialny zamestnavatel a potencialny zamestnanec nemaju co bavit.

rainee
17. mar 2015

@mima4 to ako myslis vazne o tych plienkach, stretla si sa s tym realne na pohovoroch ze by to nejaka spominala? Ja som sa vzdy bavila na pohovore len o vzdelani a praxi, keby ze nemam uvedenu v cv matersku, tak by som myslim nemala ziadny problem, resp.ani by sa na sukr.veci nemali pytat.
Akoze zena po md nie je schopna pracovat a nema navyky? Jasne ze ma, vrati sa do prace a normalne sa zauci a za mesiac funguje dalej...To mate fakt take zle skusenosti s mamickami ze vsetky su uplne neschopne?

veveda
autor
17. mar 2015

@sunshineka ano, toto som zazila pred par rokmi, ked som planovala dieta. Na pohovore sa ma spytali, ci planujem deti a ja som okamzite odpovedala, ze NIE a prijali ma 😀

hikokk
17. mar 2015

ženy veď sa zamyslite! Na Slovensku je normál, že dávajú zmluvu na dobu URČITÚ!!!! (sú aj výnimky). Určite namiesto matky prijmú radšej muža alebo dáku mladú. Nemáš šancu sa naspäť vrátiť do práce po troch rokoch.(samozrejme ak sa dohodneš s vedúcim, že sa vrátiš skôr máš ešte šancu sa zamestnať) Ja netvrdím, že všade je to tak ale na 90% určite. Darmo sa tu budeme hádať, že to tak nie je (môže to byť pravda, ale aj nemusí)

libka1
17. mar 2015

@rainee ja nemam s mamickami zle skusenosti, je pravda ze vacsinou mali uz vacsie deti, ale ked som robila este nie v IT sfere ale v ekonomickej tak musim povedat ze moje podriadene sa snazili ovela viac ako vacsina chlapov co v tej firme robila. boli stastne ze maju pracu a patricne sa aj chovali 😉 najdu sa vselijake sice, ale toto je moja osobna skusenost s mamickami. zas ocrky uz neriesili, lebo fakt mali deti od 10 rokov nahor vacsinou... ale ked ma niekto dobry plat, tak aj ocr sa da mudro vyriesit, ked nepomozu stary rodicia tak vzdy sa najde nejaka kamaratka ci znama ktorej clovek doveruje a rad jej finance prilepsi ked ona zas pomoze jemu. alebo ked je mudry zamestnavatel tak povoli docasnu pracu z domu a verim tomu ze ta mamicka si to velmi oceni. 😉 kde je vola tam je cesta.

libka1
17. mar 2015

@veveda ja som povedala ano a neprijali ma, ale nelutujem 😀