Riešenie konfliktu ohľadom dovolenky. Ako sa brániť?
Ja a kolegyňa máme dieťa. Moja mala má 4 jej ma 15. Písala som si dovolenku ešte pred tým ako si zamyslela kolegyňa. Zapísala som to riadne do kalendára. Lenže kolegyňa sa napísala nadomna a samozrejme dovolenku dostane ona. Je to ok keď som bola prvá? Lebo šéfka dáva dovolenku podľa toho ako sa zapisujeme lenže ja som bola prvá a ona sa nadomna podpísala. Neviem čo robit lebo ideme s dcérou do zahraničia a kolegyňa to preboha nepotrebuje pre 15 ročnú dievčinu. Hádame sa kvôli tomu a ja teraz neviem ako sa brániť?
Nabuduce povedz, nech si napíše dovolenku ona, nebude vedieť kedy to má urobiť.. no a teraz by som to šéfke riadne vysvetlila a spomenula aj to ako to už urobila 4x v minulosti.. mali by ste si nájsť iný systém, keď tento nefunguje..
Mimo témy, keď sa teraz zamýšľam tak u nás v práci neexistuje vopred schválená dovolenka. Napíšeme sa do kalendára, tým sa to berie ako oficiálne a dovolenkový lístok si vypíšem až “po funuse”.
@biba_18 my máme napríklad na to pracovnu aplikaciu - je tam kalendár, kde si všetci zadávame ziadosti a následne je vidno ktorá dovolenka je už schválená nadriadeným.. nás je ale 30ludi čo sa musí nejako zladiť na celý rok.. tiež je to tak,.kto prv napíše, tomu prv schvália.. vždy dajú vedieť termín dokedy musíme mat všetci nahlásené dovolenky..
@jana_eyre_2 no ale predpokladám že v apke sa nedá napísať pred niekoho 🙂
@biba_18 no máme pravidlá že v jeden týždeň bude schválená dovolenka maximálne 5tim ľudom.. ak si zadaju dovolenku 7dmi na rovnaký čas, schvaľuje sa chronologicky a vypadávajú ti čo zadali posledni.. tak nie v Appke to nejde tak lahko.. mali by si zmeniť systém u autorky..
Ako radia všetci. Jednoznačne ísť za šéfkou a povedať, že si bola prvá. Už je to na nej či bude normálna férová a uzná ti to.A vždy si to odfoť keďže máš také "šikovné "kolegyne.
A to sa neda zistit, kto to zapisal ako prvy? Pocitam, ze sa nezapisijete do papieroveho, ale elektronickeho kalendara.
A ak ti to uz spravila, tak preco si nesla hned, ako si si to zapisala, za sefkou? A nedala jej ako dokaz screenshot, ze ty tam uz zapisana si?
A co na to hovori kolegyna ked sa jej spytas ako si dovoluje sa naschval zapisat nad teba? Jej odpoved by ma velmi zaujimala
Kolegyňa je asi pekná špina...ale zase na druhej strane keď sa to nestalo prvý krát ,tak si s tým mohla tak trošku počítať a nejako sa dohodnúť s vedúcimi aby vedeli že ty to tam máš a hotovo. Ale nedaj sa. Ak ti ju nedajú choď na očr. Nebude vtedy zavtorená škôlka? Ak áno vystavia ti tlačivo v škôlke.
Tak sa napis nas nu
Mne tvoja verzia nesedí, urobila to po sebe 4 krát a to ty si bola predtým na rodičáku a robíš asi rok ako je to možné? A neverím, že by si sa nepoučila a nenapísala to tak, aby sa nemohla po 4 krát napísať na teba, prípadne rovno neofotila a neposlala šéfke ak to nie je prvý krát. Podľa mňa tu ide o to, že minimálne ty a kolegyňa a možno aj iné kolegyne ste chamtivé a kupujete v októbri zájazd na budúce leto lebo je najlacnejší a vtedy si neviete nahlásiť dovolenku. A kedže sa nejako medzi sebou nedohodnete, v marci ak môžete zistíte že viaceré máte rovnaký termín a je problém... Proste treba jednoducho kupovať dovolenku až ak termín schváli šéf.
Nabudúce hoď návnadu, zapíš sa na iný termín ako reálne chceš, ona ťa predbehne dostane dovolenku a ty potom "ustúpiš" a vyberieš si iný termín.
spokojné budete obidve 🙂
@marsmykkok tak keď ma 25dni dovolenky ročne, tak si ju musí niekde minút a nemusí sa to tykat predsa len dvojtýždennej dovolenky cez leto, ale pár dní počas celeho roka.. niekedy si tych 25dni minút musí..
@jana_eyre_2 ale tak zapísala by si 4 krát po sebe si dovolenku mini písmom na spodok riadku aby sa nad teba mohla dopísať kolegyňa? No pochybujem... Neverím, že je to tak ako píše autorka, preto namiesto toho aby bola len naštvaná že to urobila rieši aj vek detí... A v lete máš cca 3 termíny obľúbené, prvý koniec júna kvôli cene, druhý prvý júlový týždeň kvôli začiatku prázdnin, tretí prelom júla a augusta ako stred prázdnin kedy má aj veľa veľkých firiem celozávodnú dovolenku. Zober si napríklad nepretržitú prevádzku kde je napríklad 10 žien a môže vypadnúť maximálne jedna. Ak ti 3 nahlásia na koniec júna, 3 na začiatok júla a 3 na prelom čo urobíš? Proste treba si objednávať dovolenku až ak firma schváli dovolenku na daný termín, lebo človek nemusí byť sám čo v ten termín chce. A čo teraz šéfka ako zistí ktorá sa napísala prvá ak autorka bude tvrdiť že ona, kolegyňa že klame? Proste ak vie akú má kolegyňu a neurobila to prvýkrát tak jednoducho plánujem niečo iba ak mám potvrdenú a schválenú dovolenku...
@marsmykkok ja som reagovala kvôli tejto tvojej vete - "Mne tvoja verzia nesedí, urobila to po sebe 4 krát a to ty si bola predtým na rodičáku a robíš asi rok ako je to možné?" Akoby bolo za rok zamestnanosti nemožné si vypísať 4x dovolenku.. preto som písala že ľudia si berú dovolenku aj inokedy ako cez leto..
Zozen si klasické tlačivo dovolenkový lístok, ten si výplň a daj podpísať nadriadenej. Až potom zapis do kalendára či aký platok tam máte. Už po 2. raze si sa mala poučiť. Kupovať zájazd až keď je lístok podpísaný, čerpanie dovolenky odsúhlasené.
A teraz by som to šéfke slušne rázne vysvetlila, riešiť to musí ona, nastaviť také pravidlá,aby nikto neodrb .aval.

Do kalendára si môže zapísať čo chce to nie je žiadny dokument. Vy si o dovolenku nežiadate nadriadeného? A keby aj robíš to naopak, zistím termín, požiadam oficiálne u zamestnávateľa a až potom rezervujem cestovku, nie naopak.