Šéf ma núti do polmaratónu, mám šancu?
Dobrý deň, pred mesiacom som nastúpila do novej práce. Šéf veľmi tlačí na to aby sme pravidelne utužovali kolektív a ja som ešte v skušobnej dobe a ocitla som sa v situácií v ktorej neviem čo spraviť. Vymyslel totiž že pôjdeme celá firma (9 ľudí) na bežecký polmaratón. Lenže všetci to vedia už pol roka a trénujú a ja to viem 3 dni. Lístok má aj pre mňa a vyšiel ho 100€, vrátiť sa nedá. Kúpil ho bez toho aby sa ma spýtal a ešte mi - síce s úsmevom na perách ale zdôraznil že je to povinná akcia. No a beh bude 6.4., čo je za týdeň a pól. Lenže ja nebehám, nikdy som nebehala. Kedysi som chodila aktívne do posilňovne ale už cca 2 roky nerobím takmer nič, občasne jógu nakoľko som po 2 pôrodoch a času už nie je toľko koľko bolo. Proste fyzicky som na tom aktuálne najhoršie ako som za svoj život bola. Tak isto aj strava a spánok, aktuálne tiež nič ideálne. Povedala som mu to a nebral ma vážne, povedal že ma tam očakáva a že to pri najhoršom odchodím a hotovo. Polmaratón je 21km a časový limit je 3hodiny. Je to vôbec reálne aspoň prejsť chôdzou ? A celkovo nie je to kravina že odbehnem 2km a 19 prejdem peši ? Ve´d keď chodím s rodinou cez víkendy na prechádzky ideme miernym tempon 2-3km a prídeme domov vyčerpaní a na hoďku si sadneme k TV. Alebo je nejaká reálna šanca podľa vás že ešte niečo natrénujem ? Zbláznim sa, nechcem aby ma dali na druhú kolaj alebo nedajbože vyhodili. Ďakujem za každú radu ❤
Mne ten príspevok príde ako z filmu Maléry pána účtovníka, kde Fantozzi mal šéfa, ktorý nahnal celú firmu na cyklomaratón😂.
@h2 Ani ja si nemyslím, že by ju za to vyhodil. Potom najlepšie je povedať to čo si napísala hore, že je to ďaleko, že nemá na to čas ani vyčlenené peniaze a ja by som kľudne doplnil aj nejaký vymyslený dôvod, napríklad rodinná oslava, na ktorej musím byť. Alebo ma niekto potrebuje doma. Ak je to cez víkend. Tú spolupatričnosť s tímom môže ukázať nejako inak neskôr.
@slovakboy Ja by som si dôvody nevymýšľala. Lebo potom to môže pôsobiť dojmom, že by tam aj rada išla, ale, bohužiaľ, nemôže, lebo už má niečo iné. A na budúci rok, alebo inokedy, ju na takú akciu prihlási znova a povie jej to s veľkým predstihom, s tým, že teraz nech si na ten termín nič neplánuje. Treba dať hneď a jasne najavo, že tam nepôjde, lebo o také akcie nemá záujem, teraz, ani v budúcnosti.
Možno by si mu mala dat podpísať papier ako majiteľovi firmy, že bol v plnom rozsahu oboznámený s tým, že nemáš fyzické predpoklady danú akciu zvládnuť a nezúčastníš sa jej nakoľko zároveň ide o akciu mimo pracovnej doby. Pripadne zakomponovať, že všetky náklady očakávané aj dodatočné (ked skolabujes, ostanes v nemocnici, prevoz, vypadok prijmu kvoli PN...) uhradí firma 🙂
Možno by ti s formuláciou niekto skúsený poradil. Ale vzťahy vo firme sú naozaj zvláštne ak niekto núti niekto robiť takéto extrémne veci.
Ak si o tej práci dlho snívala, firmu si poznala tiež? To sú tam bežné úlety, či je toto ojedinelá akcia a len skúša majiteľ oddanosť zamestnancov? Alebo to bol nápad zamestnancov a on sa pridal?
uz iba tri dni! potom posli fotku z akcie, rada by som videla toho sefa 😀
* tie náklady samozrejme ak by si sa rozhodla ísť
Mimochodom ak by bola podmienka, že sa s ním musíš vyspať, aby si si prácu udržala, to by si bola tiež ochotná zvažovať ako toto tu teraz?
Som šéf, známy tým že veľa športujem, usporiadavam najrôznejšie súťaže a výzvy ale v živote by ma nenapadlo niekoho tlačiť do čohokoľvek a už vôbec nie do polmaratónu. Nie každý je schopný takého výkonu a šéf musí chápať že to o vzťahu k práci nič nehovorí.
Nedávaj vymyslené dôvody, slušne odmietni že sa na to necítiš, ak chceš môžeš ponúknuť že prídeš povzbudzovať.
@petamich uz som nechcela reagovať lebo to nemá zmysel naučte sa podaktoré poriadne čítať písala som. 5-6 min. Svoju skúsenosť nepísala som nikde že autorka to dá za 1:45 🙈ako si si apod brucha vypotila Ty, nepreháňate náhodou Vy však čítajte a nedomýšľajte si..si to prejdi ešte raz a poriadne prečítaj čo som jej napísala a potom reaguj alebo ani nemusíš radšej, všetky sa tu chytáte tých 5 min za km jak dáke supy áno prosím pekne napísala som jej že nech ide že ona to dá na tento čas 🙈
@vecicky1805 ty si to hlavne zabila tou teplou vaňou proti svalovici 🤦😂😂, ty už môžeš napísať čokoľvek nikto ti tu neuverí. Lebo píšeš dve na tri
@vecicky1805 ak poriadne budeš čítať ty, tak sa dočítaš, hneď v úvodnom príspevku autorky, že po 2,3km rodinnej prechádzke si potrebuje hodinu oddýchnuť.
No nie, určite to taký človek nemôže zvládnuť ani len odchodiť.
Jemne napísané si sa zmýlila.
@matullienka prosím ťa na ďalšie dni po behu je magneziovy teply kupel masáž alebo sauna pre mňa dobrá mne to prináša úľavu za to som to aj poradila, veriť mi nemusíš to mi je úplne jedno
@vecicky1805 tu ani nejde o ten cas co si napisala...autorka to proste neda ... ktokolvek ma nabehane niekedy zacinal a vie povedat, ze zaciatky ked telo nie je zvyknute na taku zataz je 21km tazke aj odchodit .... ja som behavala 15km v zivote som nemala cas 5-6min 🫣 ale tak 6:40 na kilometer a presvedcili ma na moj prvy polmaraton, ze ved to je len o kusok viac...na 19tom km som dostala taky krc do jednej nohy a na 20tom uz aj do druhej, ze som ten posledny kilometer kracala 20 minut... telo ak nie je zvyknute tak to neda... autorka je hotova po prechadzke 2-3 km ...na 5tom si sadne na obrubnik a moze tak akurat mavat...to ze ty zazracne behas take casy na take dlhe trasy bez akehokolvek treningu je anomalia
@janage ona hlavne NECHCE a má k tomu nechuť, prečítala som otázku na tú som odpovedala tam už jedine komunikácia so šéfom ak by ju vyhodil kvoli tomu ako píše že sa bojí bol by to blbec, nikto ju nebude nútiť s pištoľou pri hlave može sa zúčastniť pre pána však má rozum je dospelá osoba keby jej bolo zle alebo by sa cítila veľmi nepríjemne kedykoľvek može skončiť, šéf by videl aspoň ochotu ale keď nechce nemusí vobec ísť..je to na nej, nikto jej nedrží pištoľ pri hlave a určite si tu nejde sama sebe ublížiť ako sa tu niektoré tvárite 🙈hádam trocha bude vedieť odhadnúť svoje možnosti, má na to vek. Ja by som išla ale to som ja, ja mám beh rada.
A k tomu predtým áno tak som to prvýkrát zabehla nešla som celý polmaratón na prvý krát ale 12 km a áno čas bol niekde medzi 5-6 min nechcelo sa mi to hľadať bolo to dávno a nepotrpím si tak na svoje výsledky ako niekto ..a k tomu že som nenapisala svoje výsledky, nebudem ich písať niekomu kto si chce dokázať neviem čo a bude ma tu vyzývať ako sopľavé decko že mám niěco dokazovať lebo som sem napísala komentár 🙈nemám to za potreby a vzhľadom k téme a k autorke je to ešte aj úplne zbytočné. A nie nebola som agresívna iba som reagovala výsmechom na jej komunikáciu, pretože mi smiešna aj prišla. Kde sme aby niekto reagoval na moj koment tým že mám potvrdiť výsledky 🙈lebo som napísala pani autorke že to može skúsiť? Ako wtf? Neviem koľko má autorka rokov pýtala sa či by to dala, ja som jej napísala že by som išla, že pomalinky a skúsiť to može, a že by to podľa mňa mohla stihnúť za 3 hod,keď nie svet sa nezrúti a bude aspoň tam.. na to že keby mala problémy beriem automaticky keďže je dospelá že má rozum a pri problémoch hádam ukonči pohyb vtedy keď je treba..ale tieto veci nezistí pokiaľ to neskúsi, druhá vec že ju to nebaví..takže tak,
Ale to by podaktoré museli vedieť čítať medzi riadkami a nie sa chytať stále jedného čísla ako prihoreté sprepáčením a opakovať stále to isté dokola jak obohraté pásky.
@fairyy mozno hej ja som zaciatky svoje neporovnávala s nikým nejak extra to je uz hodne rokov dozadu..nemala som dobrú kondičku vtedy automaticky som to brala že tento moj čas bol priemer začiatočníka, napísala som svoju skúsenosť ako každý tuná..ale ona predsa nemusí behať týmto tempom..to nikde nepíšem, lenže všetky sa tu do toho čísla obuli ako trafené .. 🙈ja som ju chcela povzbudiť že je šanca že to stihne čo si stále myslím že nejaká je, ale ako sa bude cítiť počas behu na trati nikto dopredu nevie ..a predsa keď bude mat´ problém tak skončí a čo je na tom, bude mať skúsenosť neviem tak sa na to pozerám proste ja. Ale ako píšem zas by musela aspoň kúsok chcieť, ísť niekam s nechuťou je také..viete aké
Vsetci čo tu pisete, že sa ma na to z vysoka vykaslat a zbalit sa - vy nemusíte platit ucty a zamestnavatelia sa idu potrhat, keď sa ocitnete na pracovnom trhu? Ja mam dobre platenu prácu, vybornu pracovnú dobu a k tomu taketo nevyhody, ako autorka spomina - povinne nepovinne akcie, vo volnom case, sluzobne cesty, ktoré nie sú zaplatené ako sluzobka, ponizujuce komentáre od sefa (v style zena po materskej už nie je hodnotny zamestnanec)... a čo teraz - kým nemám nič lepšie, tak to len nejako pretrpim, ak budem nezamestnaná, tak si uz duplom nič nenájdem, nie že lepšie. A mojom detom je jedno,aké komentáre pocuvam, podstatne pre nich je, že ich vyberiem z druziny v normalnom case, nie posledných. A už vobec nemám chuť a cas sa sudit a dohadovat. Kto si to môže dovolit,nech ide a nedepta tých, ktorí "musia" zostat.
@vecicky1805 lebo to nie je priemer zaciatocnika to sa ti tu vsetky snazime vysvetlit 5-6 min/km skratka nie je priemer zaciatocnika ak to nie je kenan 🙂 ale ty tu v xkomentaroch tvrdis, ze je (a to uz potom nie je o osobnej skusenosti, to uz znie akoze vies o com hovoris)
ty si pouzila hodnotu a vyhlasujes ju za univerzalnu pravdu
no a tak to nie je 5-6 min/km skratka nie je priemer zaciatocnika a uz vobec nie takeho, ktory zomiera po 3 km prechadzke a vyberie sa na polmaraton, na ktory takmer kazdy bezec trenuje 3-6 mesiacov, podla toho o akeho bezca ide a aky cas chce dosiahnut
takze pre mna zbytocne teraz argumentujes, lebo fakty hovoria nieco ine - 70% ludi na startovacej listine polmaratonu (a to cislo je hruby odhad) ma cas horsi ako 6 min. a su to zvacsa ludia, ktori na ten maraton trenovali (kedze maju cas nad 2 hodiny)
takze mrzi ma to ale ak niekto povie, ze po rizikovom tehotenstve a cisarskom porode si siel zabezkat 15 km a tempom 5 km tak bud klame, ma spomienkovy optimizmus alebo je anomalia a v tom pripade klobuk dolu a fakt ta obdivujem ale na zaklade tejto skusenosti predsa nemozes autorke povedat s kludom chod, ked som to dala ja das aj ty, ved kazdy beha v pohode 5-6min/km
@vecicky1805 aha, tak z polmaratónu je už len 12km , a ktovie, ako je to naozaj 🙂
@vecicky1805 presne ako vravíš. Autorka nemá reálnu predstavu o svojej kondícii, iba sa jej nechce.
Pomaličky to stihne.
Nie je potrebné čítať riadky, ale je potrebné vychádzať z toho, čo je medzi riadkami a autorka to nepísala.
A Zem je plocha doska, čo podopierajú 4 slony na svojich chrbtoch. Alebo to boli korytnačky?
Budem sa držať svojej vlastnej rady a nebudem na teba už reagovať.
@elzena2 Prečo to trpíš? Prečo sa trasieš, že ak sa voči šéfovmu správaniu ohradíš, on ťa vyhodí? Jasné, že si na teba dovoľuje, keď si to necháš. Ty sama takýmto správaním prispievaš k tomu, že si to ten chlap dovoľuje, lebo si myslí, že môže. Predpokladám, že keby si tvoj šéf vymyslel maratón v Prahe, už kupuješ bežecké tenisky a lístky na nočný vlak. 🙄
@ibrunova zas jedna čo nevie čítať píšem že to bol začiatok
@janage však ale sa drž veď ja ti ju neberiem nechápem o čom stále točíš
@petamich no a tu to máme nakoniec som už aj rodila cisárskym čo sa nedozviem 😂😂😂🙈a toto je to vaše debilné domýšľanie, ani som nikde nevyhlasovala univerzálnu pravdu mohla si si ušetriť litánie písala som iba o SVOJEJ skúsenosti, už to konečne pochopte, toto je debata horšie ako s malými deťmi

@h2 To vies, autorka sa trasie o miesto, co poradis takemu cloveku? Preto jedny radia, pekonaj sa, chod, a druhi to co ty alebo ja, ze zvysoka sa na to mozes........
Autorka chcela pocut asi nejake tretie zazaracne riesenie, ale take asi neexistuje. Uz teraz ked je to rozbehnute, aka kolvek "vyhovorka" je trapna. Moze povedat, ze nema kondicku, moze povedat, ze ma uz iny program, mze povedat, ze p tvrdom povechu nebeha, moze povedat, ze masove akcie nemusi.
Na druhej strane ked je firma s prepacenim plna tulpasov, ktori idu a este si to aj sami platia.... tema je asi fakt vymyslena, asi to tu spalo cez sviatky, trebalo to rozvirit.