icon

Šéfka klame s priepustkami

9. feb 2023

Ahojte, viete mi niektorá poradit ako to je s priepustkami? Ja nie som typ, čo ich zneužíva ale klamať sa nenechám. Viem, že mám nárok na 7 dní na rok. Vždy sa snažím objednať skoro ráno alebo poobede aby som čo najmenej vymeskala. Napríklad keď idem k zubarovi prídem o hodinu neskôr. Zvyšných 7 odrobim. A zistila som, že šéfka mi odráta celý deň. Keď som sa voči tomu ohradila, tak vraj ona je v práve a o tom ešte nepočula, aby sa počítali hodiny koľko som bola u lekára. Ale trvá na tom, že aj keď dá celý deň priepustku, musíme sa od lekára vrátiť. Viete mi poradiť ako to zo zákonníka práce je?

autor
10. feb 2023

@viestta ja si fotím každý mesiac dochádzku aj priepustku s časom príchodu a odchodu

autor
10. feb 2023

@gabika128 šéfka mi povedala, že čo spekulujem, či to chcem zneužívať

autor
10. feb 2023

@viestta malo by to byť uvedené aj na výplatnej páske,?

autor
10. feb 2023

@19mmm71 áno, doprovod viem. Aj to keď som išla do synom na krv a prišla o hodinu neskôr do práce mi strhla celý deň priepustku.

autor
10. feb 2023

@lilope keď som povedala, že v tom prípade neprídem, tak mi povedala, že čo spekulujem

autor
10. feb 2023

@katka700 ona je sukromnicka, pozriem, či to vôbec píše na výplatnú pasku.

simca06022011
10. feb 2023

mas pravdu ty, v dochadzke sa oznaci iba ta doba, ktora je na priepustke a rata sa na hodiny/minuty. Ak ti to rata ako cely den, proste by som cely den neprisla. Priepustky by som si fotila pre istotou a aj dochazdku a inspektorat. To ze ONA o tom, nepocula, je sice mozne, ale nie je to spravne. Cize nech sa opyta mzdarky na to. Mimochodom , ak je na priepustke cas, dochadzka je dobre vypisana, neviem ako robi vyplaty...

simca06022011
10. feb 2023

Ano je to na vyplatnej paske uvedene.

autor
10. feb 2023

@kacena4 ja píšem na priepustky čas aj si to fotím, ona robí zároveň aj výplaty a aj za hodinu mi napíše že minúta priepustka

autor
10. feb 2023

@janinah nie, ona je sukromnicka, robí aj výplaty. Ja som jej povedala, že mi budú robiť korunku na zub. Najskôr musím ísť na vybratie nervu, potom odtlačky, potom nalepenie korunky. Všetko tak dve hodiny aj s cestou stihnem. A ona, že mi odráta 3 celodenné priepustky. Má vyštudovanú obchodnú akadémiu, predtým robila účtovníctvo a háda sa s nami, že je blbosť rátať hodiny.

janinah
10. feb 2023

Napíš mail na inšpektorát práce.

autor
10. feb 2023

@simca06022011 na priepustku mám uvedený čas koľko som bola u lekára, aj v dochadzke zapísané. Aj si to fotím.

autor
10. feb 2023
simca06022011
10. feb 2023

no tak jej poslite kontrolu, nerobi to spravne, alebo daj precitat tuto diskusiu. Ja robim mzdy a pisem, ze je to hlupost co ona pocita. Ak raz ti rata 8h priepustku, ako ti moze ratat ze si ten den bola 7h v praci? ako to vykryje k dochadzke? dva zaznami nemozu byt, dve mzdy nejdu. Cize zneuziva to ona, nie vy.
Keby si musela chodit po viacerych ambulanciahc na vysetrenia, z kade by si na to dni nabrala?

Ano uz som to citala, ze mas tie priepustky a vsetko, takze smer inspektorat a nech pani naucia, ako sa robia mzdy :D

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
10. feb 2023

@simca06022011 ok, kľudne jej ukážem čo si mi napísala. Pozriem, či to píše na pásku

ivetz
10. feb 2023

To, že má obchodnú akadémiu nič neznamená. V pracovnom práve sa podľa tohto orientuje iba veľmi málo. Na Tvojom mieste by som sa nenechala zneužívať a oznámila jej, že dáš podnet na Inšpektorát práce. Veď ak si je vedomá, že koná správne, nemá sa čoho obávať. To čo robí Tvoja šéfka je zneužívanie zamestnanca!

autor
10. feb 2023

@ivetz nás s kolegyňou obvinila, že to chceme zneužívať

ibrunova
10. feb 2023

@miskakyska čo máte v kolektívnej? Tá by nemala byť horšia ako zákonník práce.

ibrunova
10. feb 2023

Na rovinu by som jej povedala, že dávam podnet na inšpektorát práce, aby som si to vyjasnila.

ivetz
10. feb 2023

Aké zneužívanie!? Ak nemôžeš ísť k lekárovi po pracovnej dobe, nemáš inú možnosť ako ísť počas pracovnej doby. Návšteva je na nevyhnutne potrebný čas - ak lekár uzná, že po jeho vyšetrení, ošetrení... je potrebná krátkodobá rekonvalescencia, dá ti potvrdenie na celý deň (ani v interných predpisoch nemôže byť úprava v rozpore so zákonníkom práce). Ak si u lekára aj s cestou 2 hodiny, tak Ti má odpočítať z "konta" (7 dní x XY denný pracovný čas), 2 hodiny. Podľa mňa si je veľmi dobre vedomá faktu, že vás zneužíva a iba sa domnieva, že jej to prejde.

asocial
10. feb 2023

@gabyyygabriela Radek nepíšem bludy, keď neviem. Podľa zákonníka práce sa rátajú hodiny.

simca06022011
10. feb 2023

zneuzivanie by bolo keby si isla k dr na 5 min ut, dala si orazit hned niekolko dni priepustky a isla sa opalovat na kupalisko... nie to ze ides k dr a prides do prace. Ona ta v podstate nevyplatila za odpracovanu dobu, ak ti vo vyplatnej paske ratala 8h navstevy u lekara. Ak to do pasky nedava, tak nie je o com :D ziadna navsteva nebola :D

neznamaznama
10. feb 2023

Osobne si myslím, že ona zneužíva teba, pretože vlastne pracuješ zadarmo. Ten čas, keď si v práci, ale ona to dá ako že si u lekára, robíš zadarmo.

jasomzabka
10. feb 2023

porusuje zakon

19mmm71
10. feb 2023

proste to tam máte celé divné sa čudujem,že sa ešte nik neozval

juliet86
10. feb 2023

ona zneuziva teba. nie ty ju

moonlight1210
10. feb 2023

Nech si pozrie zakonnik prace §141 ods. 2, odstavec a), bod 1.
Pise sa tam na "nevyhnutne potrebny cas". To nie je cely den. Ani pol dna.
To su kludne dve hodiny, hodina, tri hodiny, podla toho, ako dlho si bola prec. Zvycajne sa to zaokruhli este na polhodiny (my zaokruhlujeme). Uplne na minuty to nejde.

Takto ta okrada o tvoj cas na lekarske osetrenie, takze neskor budes nutena si cerpat dovolenku na tieto ukony. Bez toho, aby si v skutocnosti realne presiahla 7 dni (x pocet hodin na den v tvojej praci). Ak robis 8 hodin denne, mas narok na 56 hodin a to je vyrazne viac moznosti navstivit lekara, kedze vacsinou tam nesedis cely den, ale ides naspat do prace.

A o akom zneuzivani sefka hovori, ked sa vzdy vratis a odrobis si dalsi cas, to netusim.

Naopak, ona okrada vas, lebo sa takto narychlo zbavuje moznosti na vase cerpanie lekarskeho osetrenia. A tym vas donucuje si neskor na toto cerpat dovolenku, cim sa efektivne zbavuje aj toho, ze nebudete v praci potom, ked ste mohli byt na dovolenke, lebo jej nebudete mat dostatok.

Prefikana je tu ona.
Alebo nevedoma, kedze tu obchodnu akademiu uz studovala asi davno. A mozno im to tam daktora profesorka vysvetlila zle, alebo zjednodusene (lebo slo len o teoriu) a ona to doteraz berie ako svaty gral vedomosti.

katka700
10. feb 2023

Tvoja šéfka vyzerá ako riadna vydrbavacka. Na tvojom mieste si skontrolujem v zdravotnej a sociálnej poisťovni, či za teba vôbec odvádza aby si v budúcnosti neostala prekvapená.

floki1994
10. feb 2023

Nam to rataju na hodiny...aj v internom systeme nemame zapisane ze 7 dni ale cca 56 hodin...ked si zadavame absenciu tak mame moznost zapisat odkedy dokedy a na zaklade toho sa odpocitavaju hodiny.. velakrat som rano isla iba na krv alebo k zubarovi a odpocitali mi hodinku ked som bola hodinu prec.. 🙂 manzel to ma v praci tak isto 🙂